Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Kotlety jaglane ze szpinakiem

Aktualizacja: 10 mar, 2019 · Opublikowany: 25 maj, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Świeży soczysty zielony szpinak można przygotować na wiele sposobów. Można wykorzystać go do przygotowania wspaniałego wilgotnego ciasta o nazwie leśny mech lub do zrobienia zdrowego i orzeźwiającego smoothie z dodatkiem pomarańczy. W sezonie grillowym szczególnie godna polecenia jest sałatka ze szpinakiem z dodatkiem daktyli i migdałów.

Wracając do dzisiejszej propozycji, to jest to danie, które spodoba się wszystkim, ale szczególnie powinno przypaść do gustu wegetarianom, weganom i osobom na diecie bezglutenowej. Kotlety jaglane ze szpinakiem będą wspaniałą bazą do przygotowania obiadu lub zestawu piknikowego wykorzystując je do przygotowania burgerów. Kotlety są bardzo proste do zrobienia, a jeśli wcześniej ugotujemy kaszę jaglaną, to przygotowanie ich zajmie Wam tylko chwilkę.

kotlety jaglane ze szpinakiem
Kotlety jaglane ze szpinakiem

Przypomnę może jak smacznie i dobrze ugotować kaszę jaglaną. Na porcje kaszy, czyli na jedną szklankę potrzebować będziemy trzech szklanek wody, czyli proporcje 1:3. Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy przez kilka minut do chwili, kiedy kasza zacznie wydzielać orzechowy aromat lub zacznie lekko brązowieć. W czasie kiedy prażymy kaszę, w garnku zagotowujemy wodę. Następnie uprażoną kaszę przesypujemy do gotującej się wody, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu 15 minut. Pokrywki nie odkrywamy przez cały czas gotowania! Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy kasze na około 30 minut lub dłużej, aby doszła. Kaszę można ugotować dzień wcześniej.

Gotowe kotlety są bardzo delikatne wręcz aksamitne w swojej konsystencji i bardzo, bardzo smaczne. Kotlety można odgrzewać lub jeść na zimno z dipami. Szczególnie polecam z dodatkiem surówek i sosów majonezowych na przykład z majonezem z nerkowców!

📖 Przepis

kotlety jaglane ze szpinakiem
Print Pin
5 z 1 głosu

Kotlety jaglane ze szpinakiem

Lekkie, proste danie, bardzo zdrowe bez glutenu i nabiału, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 250 g świeżego szpinaku
  • ½ szklanki orzechów (np. nerkowca wcześniej uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych)
  • ½ szklanki luźno upakowanych ziół (dodałam; bazylię, miętę, tymianek, natkę pietruszki, zioła posiekać)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 średnia cebula (posiekana w kostkę)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ½ cytryny otarta z niej skórka
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 4 łyżki szczypiorku (posiekany)
  • 4 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie)
  • olej roślinny do smażenia (kotletów i podsmażenia cebulki)
  • w razie potrzeby dodać kilka łyżek bułki tartej lub w wersji bezglutenowej mielone nasiona słonecznika lub siemię lniane

Składniki na panierkę

  • 6 łyżek tartej bułki
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki szczypiorku (drobno siekanego)

Składnik na panierkę bezglutenową

  • 6 łyżek mąki z cieciorki
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka szczypiorku (drobno siekanego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Szpinak umyć i osuszyć.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę, smażyć przez 3 minuty, następnie dodać przeciśnięty czosnek, smażyć chwilkę, teraz można dodać szpinak, który smażymy do odparowania wody.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną włożyć do miski dodać przesmażony szpinak z cebulą i czosnkiem, zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera, następnie przyprawić przyprawami, dodać siekane zioła, skórkę z cytryny, prażoną cebulkę i prażone orzechy, wymieszać masę.
  • Jeśli masa byłaby zbyt lepka, należy dodać odrobinę tartej bułki lub w przypadku bezglutenowej wersji mielone nasiona.
  • Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje, kulki masy układać na talerzu z wymieszaną panierką, w której należy dokładnie je obtoczyć lekko spłaszczając każdy kotlecik.
  • Na patelni rozgrzać olej roślinny, kotleciki smażyć 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu do zrumienienia.
  • Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli masa na kotlety będzie zbyt rzadka to należy dodać trochę bułki tartej, a w wersji bezglutenowej jakiegoś zagęszczacza dla bezglutenowego mogą to być mielone nasiona słonecznika, siemię lniane lub tarta bułka bezglutenowa. Zbyt rzadka masa może zrobić się kiedy niewystarczająco odparujemy szpinak lub kaszę ugotujemy w za dużej ilości wody 😉
Kotletów wystarcza na 6-7 porcji!
  • kotlety jaglane ze szpinakiem
  • kotlety jaglane ze szpinakiem
  • kotlety jaglane ze szpinakiem
  • kotlety jaglane ze szpinakiem

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.