Dynia i jeszcze raz dynia, jest jesień, to jest i dynia. W tym roku urosła nieziemsko wielka, jedna z większych z naszego ogrodu ważyła ponad 70 kg! Naturalnie wyhodowana bez sztucznych nawozów i jak co roku posadzona na pryzmie z ziemią kompostową, to dla dyni najlepsza miejscówka! Dziś przygotowałam sernik z dodatkiem purée z dyni, imbiru i cynamonu z odrobiną likieru Amaretto. Masa serowa spoczywa na spodzie z ciastek czekoladowych i mielonych migdałów. Jeśli lubicie dynię i aromaty korzenne to z pewnością posmakuje Wam ta propozycja. Sernik dyniowy z imbirem jest bardzo łatwy, wiec uda się na pewno! Ważne, aby podczas pieczenia nie wysuszyć sernik podczas pieczenia. Aby nadać wyjątkowego charakteru, wierzch sernika wykończyłam go, tak jak creme brulee. Całą powierzchnię sernika pokryłam cukrem i przypiekłam, tworząc chrupiącą skórkę. Sernik można podać z kandyzowanym imbirem i ciemną czekoladą, albo oprószony cukrem cynamonowym. wykończenie pozostawiam Wam pobawcie się dekoracją.
📖 Przepis
Sernik dyniowy z imbirem
🥘 Składniki
Składniki na spód
- 90 g ciemnych ciastek czekoladowych ja użyłam Oreo
- 80 g migdałów
- 50 g masła
- 2 łyżki likieru Amaretto
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Składniki na masę serową
- 250 g serka mascarpone
- 200 g twarogu - mielonego
- 80 g drobnego cukru
- 3 łyżki tartego świeżego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 średnie jajka
- 230 g puree z dyni
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 4 łyżki cukru do posypania wierzchu sernika i zapieczenia
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja górnej i dolnej grzałki.
- Ciastka i migdały zmiksować w malakserze na " gruby piasek ". Masło rozpuścić w rondelku dodać do ciastek, migdałów i cukru, wymieszać na końcu dolać likier.
- Na dno tortownicy wysypać mieszankę, mocno ugnieść, tortownicę można wstawić na czas przygotowania masy do lodówki. Sery umieścić w misce dodać cukier, zmiksować następnie dodawać po jednym jajku, puree z dyni, cynamon, imbir i Amaretto, zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać na spód z ciastek.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut, bez termoobiegu.
- Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Przed podaniem, porcje sernika posypać cukrem, a następnie przypalić palnikiem cukierniczym, jeśli takiego nie macie, można zrobić, to rozgrzewając piekarnik z opcją grilla, wstawić porcję ciasta tuż pod górną grzałkę, krótko zapiec.
- Smacznego!
Dorota napisał
Przepis rewelacyjny. Zrobiłam tą wersję z przypalaniem w piekarniku (nie mam palnika), było trochę strachu, ale wyszło po prostu super. Ten dodatek dyni ma jeszcze jedną zaletę. Nie można robić tego ciasta "na okrągło" przez cały rok, więc będzie to taki jesienny rarytas w naszym domu.
Anna napisał
Super, bardzo się cieszę, że smakuje, ach! ta skórka, pyszna!!! Masz rację, sezonowy rarytas:) Pozdrawiam
JUSTYNA napisał
Serniczki górą :)...chodź ja dziś będę robić Aniu,szarlotkę z Twojego przepisu na kruchym cieście z budyniem...jest mniamuśnaaaaa !!!
Anna napisał
Sernik zawsze dobry i szarlotka rownież pycha, u mnie są dwa fronty: jeden szarlotkowy, a drugi oczywiście sernikowy;) Smacznego:)
Renata Kozal napisał
Musi być przepyszny 🙂
gin napisał
Wygląda bosko! Z taką chrupiącą skorupką musiał być niewiarygodnie pyszny 🙂
Anna napisał
Pyszny 🙂 i ten imbir, cynamon, ciemnym i chłodnym popołudniem do herbatki, rewelacja 🙂
Kam cia napisał
Fantastyczne kolorki :). Nie wspomnę już o smaku - z pewnością pyszność 🙂
Anna napisał
Serniczek jest delikatny, kremowy... i troszkę inny niż klasyczne, bo cieniutki, trochę jak tarta sernikowa:)
skoraq cooks napisał
Piękny i najpewniej przepyszniasty wyszedł Ci ten sernik 🙂
Anna napisał
Naprawdę dobry:)
Maggie napisał
Alez on piekny! I jeszcze ta skarmelizowana skorupka...
Anna napisał
Dziękuje:) a skorupka z cukru zachęca 🙂