Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Gravlax II

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 11 lis, 2013 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepis na gravlax poznaliście już przy okazji poprzedniego wpisu, ale postanowiłam zaproponować jeszcze jeden przepis. Dziś pyszny łosoś tym razem w odrobinie innej kompozycji smakowej. Nuta pomarańczy w połączeniu z czerwonymi burakami aromatem kopru i odrobiną likieru Cointreau to z pewnością niecodzienne połączenie. Niecodzienne połączenie ale zapewniam, że bardzo smaczne.

Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍽️ Z czym podać?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze
Kawałki świeżego gravlaxu podane z koprem i cytryną.
Gravlax II

🥘 Składniki

  • 500 g świeżego łososia ze skórą filet
  • 10 łyżek siekanego kopru
  • 3 łyżek grubej soli morskiej
  • 4 łyżek cukru trzcinowego
  • starta skórka i sok z ½ pomarańczy
  • 25 ml likieru Cointreau
  • 1 duży burak starty na tartce o dużych oczkach

🔪 Instrukcje

  • Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu.
  • Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem, rozłożyć na wierzchu ryby, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem.
  • Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć do ryby, zawinąć szczelnie rybę w folię spożywczą , kilka razy, w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia.
  • Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczkę, a na nią położyć przygotowanego łososia. Górę łososia należy obciążyć cegłą lub pełnymi puszkami np: fasoli.
  • Łososia wstawić do lodówki na 3 dni.
  • Po 24 godzinach sprawdzić, czy zebrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać.
  • Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię, zeskrobać wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym. Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki.
  • Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  • Niewykorzystanego łososia zawinąć w pergamin, można przechowywać go do 7 dni w lodówce.

Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować łososia gravlax domowej roboty, to namawiam Was gorąco! Jest jeszcze czas, aby przygotować go przed świętami, a z pewnością będzie to wspaniała przystawka do bożonarodzeniowych i Wielkanocnych potraw. Goście i domownicy lubiący ryby będą zachwyceni.

🍽️ Z czym podać?

Gravlax II można podać z chlebem, blinami, czy ziemniakami w mundurkach. Uzupełnieniem do gravlaxu będą różnego rodzaju sosy na bazie śmietany i majonezu. Ryba świetnie smakuje z kaparami, czy korniszonami, a cieniutkie płaty marynowanego łososia można wykorzystać do przygotowania terriny z twarożkiem. Polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 4 głosów

Gravlax II

Fantastyczny marynowany łosoś.
Autor Anna
Kuchnia Szwedzka
Rodzaj Ryby i owoce morza
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g świeżego łososia ze skórą (filet)
  • 10 łyżek siekanego kopru
  • 3 łyżek grubej soli morskiej
  • 4 łyżek cukru trzcinowego
  • starta skórka i sok z ½ pomarańczy
  • 25 ml likieru Cointreau
  • 1 duży burak (starty na tartce o dużych oczkach)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu.
  • Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem, rozłożyć na wierzchu ryby, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem.
  • Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć do ryby, zawinąć szczelnie rybę w folię spożywczą , kilka razy, w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia.
  • Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczkę, a na nią położyć przygotowanego łososia. Górę łososia należy obciążyć cegłą lub pełnymi puszkami np: fasoli.
  • Łososia wstawić do lodówki na 3 dni.
  • Po 24 godzinach sprawdzić, czy zebrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać.
  • Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię, zeskrobać wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym. Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki.
  • Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
  • Niewykorzystanego łososia zawinąć w pergamin, można przechowywać go do 7 dni w lodówce.
  • Smacznego!
Piękne łososiowa-buraczene kawałki gravlaxu ułożone na desce, posypane zielonym koperkiem.
Gravlax II

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    5 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna napisał

    15 marca, 2021 at 6:54 pm

    5 gwiazdek
    Fantastyczny łosoś! Naturalny i domowy, najlepszy 🙂

    Odpowiedz
    • Sprawdzona Kuchnia napisał

      15 marca, 2021 at 6:58 pm

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Irina @ wandercrush napisał

    21 listopada, 2013 at 8:52 am

    I've been meaning to try making gravlax for so long now! It's just such a stunning dish, and I never realised until now how festive it looks for the holidays. Thank you for the encouragement!

    Odpowiedz
    • Sprawdzona Kuchnia napisał

      21 listopada, 2013 at 8:54 pm

      I'm glad you like it and feel encouraged 🙂 You may also have a look at another version of

      Odpowiedz
  3. mopswkuchni napisał

    12 listopada, 2013 at 8:08 am

    Wspaniałe danie kuchni szwedzkiej! Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska 🙂

    Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    11 listopada, 2013 at 9:54 am

    Koniecznie wypróbuj! Jest obłędny 🙂

    Odpowiedz
  5. Agnieszka napisał

    11 listopada, 2013 at 9:51 am

    5 gwiazdek
    Zrobiłam w zeszłym roku na święta i niestety nie przypadł do gustu domownikom, musiałam cały wyrzucić. Ale sam przepis jest świetny:)

    Odpowiedz
    • Sprawdzona Kuchnia napisał

      11 listopada, 2013 at 10:03 am

      Szkoda 🙁 ale gust ( smak ), to sprawa indywidualna i nic na, to nie poradzimy. U mnie na szczęści łosoś wędzony na zimno jest lubiany, więc i gravlax też, a terrina z niego znika błyskawicznie 🙂 Pozdrawiam gorąco i dziękuję za docenienie przepisu 😉

      Odpowiedz
  6. Barbara Szczepańska napisał

    11 listopada, 2013 at 12:20 am

    już ślinka mi ocieka z języka

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.