Podobno pesto z Ligurii uważane jest za najsmaczniejsze i najlepsze w całych Włoszech. Z całą pewnością jest to prawda, pewne jest również to, że najlepsze pesto, to domowe pesto! Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować domowej wersji, to bardzo zachęcam! Nie ma porównania do tego, które można kupić w sklepie.
Pesto bazyliowe można przygotować na wiele sposobów i z różnych składników. We wcześniejszych przepisach poznaliście już pesto paprykowe i pesto z rukoli. Dziś przepis na klasyczne pesto z bazylii i orzeszków. Oryginalny przepis pozwala wykorzystać orzeszki piniowe lub orzechy włoskie. Myślę, że ze zdobyciem tych drugich nie będzie żadnego problemu. Pozostałe składniki są ogólnodostępne 🙂
Przygotowanie pesto jest banalnie proste i bardzo szybkie z takim sosem pesto obiad będzie gotowy dosłownie w 10 minut. Tyle czasu trzeba na ugotowanie makaronu. Pesto po przygotowaniu można przechowywać w słoiczku w lodówce, pamiętajcie o warstwie oleju na wierzchu. Smacznego!
📖 Przepis
Pesto bazyliowe
🥘 Składniki
- 40 g świeżych listków bazylii
- 20 g orzeszków piniowych
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 ząkek czosnku
- 25 g parmezanu
- sól (pieprz)
🔪 Instrukcje
- Do moździerza lub blendera włożyć czosnek i orzeszki utrzeć na miazgę, dodać bazylię i oliwę nadal ucierać na koniec dodać i ser, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać więcej oliwy.
- Pesto można przechowywać, najlepiej przełożyć je do słoiczka, a na jego wierzch nalać warstwę oliwy, zapobiegnie to utlenianiu się i zbrązowieniu bazylii, zabezpieczy przed psuciem, zakręcić słoiczek, przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce.
- Smacznego!
ewa napisał
Czy można użyć tofu do zrobienia pesto?
Anna napisał
Nie robiłam z tofu, ale myślę, że można użyć dobrej jakości tofu i jestem przekonana, że wyjdzie super!
Sant napisał
Z tego przepisu powstało najlepsze pesto jakie jadłem. Dzięki 😀
Anna napisał
Wspaniale, bardzo dziękuję 😁
Natalia napisał
Pychaa, właśnie wcinam kanapkę z pelnoziarnistym chlebem, pesto i mozarella! Mojemu mężowi nie smakuje- więcej dla mnie ?
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że Tobie smakuje 🙂 a mąż, no cóż... mój też czasem kręci nosem na to co mi bardzo smakuje 😉 Pozdrawiam serdecznie!
Dietetyk napisał
Wygląda fantastycznie i pewnie tak samo smakuje. Będę musiał wypróbować przepis.
Anna napisał
Smakuje wyśmienicie, zapraszam do wypróbowania przepisu:)
Marek Masalski napisał
no dobrze, ale z czym to jeść? Kanapki smarować?
Anna napisał
Pesto do kanapek czy zapiekanek będzie wspaniałe, dobry ser, soczyste pomidory, grillowany bakłażan i odrobina pesto - super kanapka! Oczywiście najpopularniejszą potrawą z dodatkiem pesto jest makaron 🙂 Smacznego!