Sernik na święta powinien być i nie wyobrażam sobie świąt bez niego! Nieważne czy będzie to sernik z musem czekoladowym, czy z owocami najważniejsze, żeby był! Jeśli i Wy nie wyobrażacie sobie świąt bez sernika, to może zainteresuje Was smak tego wypieku. Zacznę od spodu, który przygotowałam z domowych pierników z dodatkiem białej czekolady. Po schłodzeniu spód jest zwarty i bardzo smaczny. Masa serowa jest najprostsza, jaką można sobie wyobrazić, a wyjątkowego smaku nadaje jej skórka z pomarańczy. Skórka w połączeniu z piernikowym spodem smakuje wyśmienicie i tak bardzo świątecznie. Dla podkreślenia smaku pomarańczowego na wierzch zaproponowałam galaretkę przygotowaną ze świeżych pomarańczy i dekorację z gorzkiej czekolady. Wszystkie smaki świetnie łączą się ze sobą i idealnie pasują do siebie.
Przygotowując sernik, pamiętacie o temperaturze składników na masę serową. One zawsze powinny być w temperaturze pokojowej! Smacznego!
📖 Przepis
Sernik pomarańczowo-piernikowy
🥘 Składniki
Składniki na spód sernika
- 160 g pierników - kruchych
- 60 g białej czekolady
- 60 g masła
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
Składniki na masę serową
- 500 g sera trzykrotnie mielonego
- 3 średnie jajka
- 110 g cukru
- 130 g serka mascarpone
- skórka starta z 1 i ½ pomarańczy
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na galaretkę pomarańczową
- 300 g obranych i zmiksowanych pomarańczy
- 35 g cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- + ciemna czekolada do dekoracji sernika
🔪 Instrukcje
- Pierniki pokruszyć w blenderze lub w misce przy użyciu pałki. W garnuszku z grubym dnem rozpuścić masło i czekoladę - można zrobić to ustawiając miskę na parze.
- Następnie dodać do ciastek i wymieszać, powinna powstać masa przypominająca mokry piasek.
- Brzegi tortownicy wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać przygotowaną mieszankę z ciastek, delikatnie ubić przy pomocy pałki, formę wstawić do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Do miski włożyć sery, cukier dodać jajka i skórkę z pomarańczy oraz mąkę, zmiksować krótko tylko do połączenia się składników, masę serową wylać na przygotowany spód.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 45 minut.
- Obrane pomarańcze rozdrobnić w blenderze, wlać do garnuszka i zagotować z dodatkiem cukru i skórki z pomarańczy, gotować przez 10 minut zdjąć garnuszek z ognia i dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
- Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić, górę zimnego już sernika udekorować przestudzoną galaretką, a następnie schłodzić w lodówce.
- Przed podaniem udekorować wiórkami z ciemnej czekolady, które w łatwy sposób przygotujecie przy użyciu obieraczki do warzyw.
- Smacznego!
📋 Notatki
Kolejna ważna sprawa! Masy serowej nie mieszajcie zbyt długo, aby jej zbyt mocno nie napowietrzyć. Napowietrzona masa serowa bardzo urośnie podczas pieczenia, a później niestety opadnie.
Magda napisał
Aniu, na jakiej średnicy tortownicę pomyślana jest podana przez Ciebie ilość składników?
Anna napisał
Tortownica może mieć od 21 do 23 cm średnicy, sernik nie jest zbyt wysoki 😉
JUSTYNA napisał
Piękny serniczek ...super wygląda taki świąteczny:)
Anna napisał
Dziękuję Justynko, za oknem barak klimatu świątecznego, więc klimat tworze na stole 😉
Aleja Kwiatowa napisał
Wygląda przepysznie i zapewne tak smakuje - zapisuje do swoich eksperymentów kulinarnych pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Koniecznie, a szczególnie jeśli lubisz pomarańczę 🙂