Po przecierze pomidorowym przyszła pora na kiszone pomidory! Na próbę zrobiłam kilka tygodni wcześniej małą porcję, aby spróbować jak smakują i do czego można ich użyć. Osobiście jestem zachwycona ich smakiem, ale można było się tego spodziewać, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju kiszonki :). Zalewa i zestaw dodatków do pomidorów są identyczne jak te, które dodajemy do ogórków kiszonych. Dlatego też i ich smak jest bardzo zbliżony. Najlepsze pomidory do kiszenia to pomidory owalne odmiany Lima lub im podobne! Pomidory, które są bardzo soczyste, nie bardzo będą się nadawały, ponieważ po ukiszeniu robią się zbyt miękkie. Pomidory takie będą się rozpadać, a po ukiszeniu powinny być jednak jędrne.
Przejdź do:
🥘 Składniki na jeden słoik
- Najlepsze pomidory do kiszenia będą owalne odmiany Lima jędrne i raczej mniejsze - lepiej ułożą się w słoiku.
- 1 koszyczek kopru wraz z kawałkiem łodygi
- 4 ząbki czosnku
- kawałek oczyszczonego korzenia chrzanu wielkości małego palca
- 1 łyżeczkę gorczycy
- 4 ziele angielskie
- 5 ziarna pieprzu
- 2 liście porzeczki lub wiśni
- liście laurowe x 2
- 1 łyżka soli na każdy litr wody
🔪 Instrukcje
- Pomidory umyć.
- Do każdego słoja włożyć porcję przypraw, następnie całe pomidory ułożyć w słoiku.
- Odmierzoną ilość wody zagotować, dodając 1 łyżkę soli na każdy litr wody, wymieszać i przestudzić. Ciepłą wodą zalać pomidory tak, aby całe były przykryte.
- Zakręcić zakrętkę lub jeśli macie klasyczne słoiki-wek, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem, założyć sprężynkę.
- Przez 2-3 dni słoiki z pomidorami mogą stać w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu.
- Po tym czasie słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
🍲 Propozycje wykorzystania
Do czego można wykorzystać kiszone pomidory? Na przykład do przygotowania sosów, które można zaserwować z rybami, daniami wegetariańskimi, czy mięsnymi. Wspaniale smakują jako dodatek do past kanapkowych i pasztetów. Szczególnie polecam kwaśną zupę pomidorową. Zupa z kiszonych pomidorów przypadnie do gustu amatorom kwaśnych zup takich jak, ogórkowa, kwaśnica czy barszczyk.
🍅 Pomidorowe wariacje
📖 Przepis
Kiszone pomidory
🥘 Składniki
- pomidory odmiany Lima (średnie lub małe)
Ilości składników potrzebne na każdy duży słoik
- 1 koszyczek kopru wraz z kawałkiem łodygi
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm oczyszczonego korzenia chrzanu (może być więcej)
- 1 łyżeczkę gorczycy
- 4 sztuki ziele angielskie
- 5 sztuki ziarna pieprzu
- 2 liście porzeczki lub wiśni
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka soli (na każdy litr wody)
🔪 Instrukcje
- Pomidory i słoiki umyć.
- Do każdego słoja włożyć porcję przypraw, następnie ułożyć ciasno pomidory.
- Odmierzoną ilość wody zagotować, dodając 1 łyżkę soli na każdy litr wody, wymieszać, przestudzić. Ciepłą wodą zalać pomidory tak, aby były całe przykryte!
- Zakręcić zakrętkę lub, jeśli macie klasyczne słoiki-wek, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem, założyć sprężynkę.
- Przez 2-3 dni słoiki z pomidorami mogą stać w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu! Po tym czasie słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
- Smacznego!
Krysia napisał
Uwielbiam te pomidory są pyszne i zawsze mi wychodzą. Dziękuję za przepis, kwaśna zupa pomidorowa przygotowana z ich dodatkiem jest boska!
Anna napisał
Dziękuję, bardzo się cieszę, że tak smakują!
Gosia Woźniak napisał
Czy pasteryzowac?
Anna napisał
Nie, pomidorów kiszonych nie pasteryzujemy, kiszone pomidory przechowujemy tak jak kiszone ogórki - zachodzi w nich taki sam proces. Pozdrawiam serdecznie.
Gosia Woźniak napisał
Dziękuję. Ale ja ogórki pasteryzuje, bo nie mam zbyt zimnego miejsca do przechowywania. I nie lubię przekiszonych.
Anna napisał
W takim razie, jeśli ma Pani sprawdzony przepis na pasteryzowanie kiszonek (ogórki) to proszę dla pewności zapasteryzować również pomidory, będzie pewność, że nie zepsują się w ciepłym miejscu.
lukasz napisał
Zrobilem duzy słoik i juz nie moge sie doczekac. Pytanie pojakim czasie moge sprobowac?
Anna napisał
Kiszonym pomidorom trzeba dać czas tak, jak i kiszonym ogórkom... po około 10 dniach powinny być już ukiszone 🙂 Smacznego!
Krzych napisał
Nie omieszkam wyprobowac, jako zem fanem kiszonek wszelkich ogromnym 😉
Anna napisał
Zapewniam Cię, że będziesz zadowolony! ach! i cieszę się, że się pojawiłeś bo już się martwiłam, jakaś dłuższa cisza u Was na FB cisza na blogu 🙁
Krzych napisał
Dzieje sie tyle w realu, ze wirtualna rzeczywistosc musiala poczekac 🙂
mopswkuchni napisał
Ciekawa jestem ich smaku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂
Anna napisał
Smak kiszonych pomidorów jest zbliżony do smaku ogórków kiszonych 🙂 Zachęcam do wypróbowania, zrób jeden słoiczek i sprawdź ich smak, jeśli posmakują Ci tak jak mi, to można będzie zrobić zapas na zimę w większej ilości:) Zupa z nich jest rewelacyjna! Pozdrawiam