Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Kiszone pomidory

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 26 sie, 2015 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Po przecierze pomidorowym przyszła pora na kiszone pomidory! Na próbę zrobiłam kilka tygodni wcześniej małą porcję, aby spróbować jak smakują i do czego można ich użyć. Osobiście jestem zachwycona ich smakiem, ale można było się tego spodziewać, bo uwielbiam wszelkiego rodzaju kiszonki :). Zalewa i zestaw dodatków do pomidorów są identyczne jak te, które dodajemy do ogórków kiszonych. Dlatego też i ich smak jest bardzo zbliżony. Najlepsze pomidory do kiszenia to pomidory owalne odmiany Lima lub im podobne! Pomidory, które są bardzo soczyste, nie bardzo będą się nadawały, ponieważ po ukiszeniu robią się zbyt miękkie. Pomidory takie będą się rozpadać, a po ukiszeniu powinny być jednak jędrne.

kiszone pomidory w słoiku
Kiszone pomidory
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki na jeden słoik
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍲 Propozycje wykorzystania
  • 🍅 Pomidorowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki na jeden słoik

  • Najlepsze pomidory do kiszenia będą owalne odmiany Lima jędrne i raczej mniejsze - lepiej ułożą się w słoiku.
  • 1 koszyczek kopru wraz z kawałkiem łodygi
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek oczyszczonego korzenia chrzanu wielkości małego palca
  • 1 łyżeczkę gorczycy
  • 4 ziele angielskie
  • 5 ziarna pieprzu
  • 2 liście porzeczki lub wiśni
  • liście laurowe x 2
  • 1 łyżka soli na każdy litr wody

🔪 Instrukcje

  • Pomidory umyć.
  • Do każdego słoja włożyć porcję przypraw, następnie całe pomidory ułożyć w słoiku.
  • Odmierzoną ilość wody zagotować, dodając 1 łyżkę soli na każdy litr wody, wymieszać i przestudzić. Ciepłą wodą zalać pomidory tak, aby całe były przykryte.
  • Zakręcić zakrętkę lub jeśli macie klasyczne słoiki-wek, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem, założyć sprężynkę.
  • Przez 2-3 dni słoiki z pomidorami mogą stać w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu.
  • Po tym czasie słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
kiszone pomidory w słoiku z przyprawami

🍲 Propozycje wykorzystania

Do czego można wykorzystać kiszone pomidory? Na przykład do przygotowania sosów, które można zaserwować z rybami, daniami wegetariańskimi, czy mięsnymi. Wspaniale smakują jako dodatek do past kanapkowych i pasztetów. Szczególnie polecam kwaśną zupę pomidorową. Zupa z kiszonych pomidorów przypadnie do gustu amatorom kwaśnych zup takich jak, ogórkowa, kwaśnica czy barszczyk.

🍅 Pomidorowe wariacje

  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • suszone pomidory
    Suszone pomidory

📖 Przepis

kiszone pomidory
Print Pin
4,60 z 5 głosów

Kiszone pomidory

KIszonki wszelkiego rodzaju są bardzo zdrowe i nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąski
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • pomidory odmiany Lima (średnie lub małe)

Ilości składników potrzebne na każdy duży słoik

  • 1 koszyczek kopru wraz z kawałkiem łodygi
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm oczyszczonego korzenia chrzanu (może być więcej)
  • 1 łyżeczkę gorczycy
  • 4 sztuki ziele angielskie
  • 5 sztuki ziarna pieprzu
  • 2 liście porzeczki lub wiśni
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli (na każdy litr wody)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomidory i słoiki umyć.
  • Do każdego słoja włożyć porcję przypraw, następnie ułożyć ciasno pomidory.
  • Odmierzoną ilość wody zagotować, dodając 1 łyżkę soli na każdy litr wody, wymieszać, przestudzić. Ciepłą wodą zalać pomidory tak, aby były całe przykryte!
  • Zakręcić zakrętkę lub, jeśli macie klasyczne słoiki-wek, wytrzeć brzegi słoika i wieczko, nałożyć gumkę przykryć wieczkiem, założyć sprężynkę.
  • Przez 2-3 dni słoiki z pomidorami mogą stać w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu! Po tym czasie słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
  • Smacznego!
kiszone pomidory
kiszone pomidory

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • dżem z wiśni w białej miseczce na czarnym obrusie udekorowanym polnymi kwiatami i wiśniami
    Dżem z wiśni

Komentarze

    4,60 from 5 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krysia napisał

    29 sierpnia, 2021 at 4:37 pm

    5 gwiazdek
    Uwielbiam te pomidory są pyszne i zawsze mi wychodzą. Dziękuję za przepis, kwaśna zupa pomidorowa przygotowana z ich dodatkiem jest boska!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 września, 2021 at 9:10 pm

      Dziękuję, bardzo się cieszę, że tak smakują!

      Odpowiedz
  2. Gosia Woźniak napisał

    24 sierpnia, 2017 at 10:56 pm

    Czy pasteryzowac?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 sierpnia, 2017 at 11:55 pm

      Nie, pomidorów kiszonych nie pasteryzujemy, kiszone pomidory przechowujemy tak jak kiszone ogórki - zachodzi w nich taki sam proces. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
      • Gosia Woźniak napisał

        26 sierpnia, 2017 at 10:04 am

        Dziękuję. Ale ja ogórki pasteryzuje, bo nie mam zbyt zimnego miejsca do przechowywania. I nie lubię przekiszonych.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          27 sierpnia, 2017 at 5:48 pm

          W takim razie, jeśli ma Pani sprawdzony przepis na pasteryzowanie kiszonek (ogórki) to proszę dla pewności zapasteryzować również pomidory, będzie pewność, że nie zepsują się w ciepłym miejscu.

          Odpowiedz
  3. lukasz napisał

    23 sierpnia, 2017 at 5:28 pm

    Zrobilem duzy słoik i juz nie moge sie doczekac. Pytanie pojakim czasie moge sprobowac?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 sierpnia, 2017 at 9:22 pm

      Kiszonym pomidorom trzeba dać czas tak, jak i kiszonym ogórkom... po około 10 dniach powinny być już ukiszone 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz
  4. Krzych napisał

    27 sierpnia, 2015 at 2:24 pm

    5 gwiazdek
    Nie omieszkam wyprobowac, jako zem fanem kiszonek wszelkich ogromnym 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 sierpnia, 2015 at 10:33 pm

      Zapewniam Cię, że będziesz zadowolony! ach! i cieszę się, że się pojawiłeś bo już się martwiłam, jakaś dłuższa cisza u Was na FB cisza na blogu 🙁

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        01 września, 2015 at 1:34 pm

        Dzieje sie tyle w realu, ze wirtualna rzeczywistosc musiala poczekac 🙂

        Odpowiedz
  5. mopswkuchni napisał

    27 sierpnia, 2015 at 12:49 pm

    Ciekawa jestem ich smaku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 sierpnia, 2015 at 2:57 pm

      Smak kiszonych pomidorów jest zbliżony do smaku ogórków kiszonych 🙂 Zachęcam do wypróbowania, zrób jeden słoiczek i sprawdź ich smak, jeśli posmakują Ci tak jak mi, to można będzie zrobić zapas na zimę w większej ilości:) Zupa z nich jest rewelacyjna! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.