Zrobiliście już pastę tahini z poprzedniego przepisu? Jeśli tak to dziś przyda się do przygotowania wspaniałego hummusu z orzechami laskowymi. Hummus można przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami. Podstawowy przepis na pastę z ciecierzycy można swobodnie modyfikować, a proponowaną ilość przypraw regulować według własnego upodobania. To, co najważniejsze to, to aby hummus miał gładką, wręcz aksamitną konsystencję. Gładki bez grudek jest najlepszy, jeśli macie mocny blender lub malakser przygotujecie idealną pastę w kilka chwil. Natomiast ci, którzy mają do dyspozycji słabszy sprzęt, muszą wykazać się cierpliwością i miksować tak długo, aż hummus będzie odpowiednio rozdrobniony.
Hummus podajemy z pieczywem oczywiście najlepiej domowym lub z pitą, chlebkiem naan, chipsami czy na przykład chrupiącymi grzankami. Prażone orzechy rewelacyjnie urozmaicają smak hummusu. Oczywiście do tego celu można użyć dowolnych orzechów, poza laskowymi świetnie będą smakowały orzechy włoskie lub orzechy nerkowca. Hummus przechowujemy w lodówce do trzech dni, po upływie tego czasu hummus może zacząć fermentować, choć myślę, że to niemożliwe, bo nie wytrzyma tyle w lodówce jest zbyt dobry 🙂 Smacznego!
📖 Przepis
Hummus z orzechami
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 130 g ciecierzycy suszonej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 ml bardzo zimnej wody
- 2 ząbki czosnku
- sól (do smaku)
- papryka słodka i ostra w proszku (do smaku)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 3 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
- ⅓ szklanki orzechów laskowych
- oliwa z oliwek
- zielona kolendra (lub nać pietruszki lub inna zielenina)
- ostra papryka w proszku (do dekoracji)
🔪 Instrukcje
- Ciecierzycę namoczyć na noc w dwukrotnie większej ilości wody.
- Następnego dnia odcedzić napęczniałą ciecierzycę, a następnie przełożyć do garnka z wodą z dodatkiem sody, podczas gotowania będzie pojawiała się piana i skórki ciecierzycy należy, zdejmować je łyżką, inna metoda to, po odsączeniu ciecierzycy na sicie należy przesmażyć ją na suchej patelni z dodatkiem sody, a następnie ugotowanie w dużej ilości wody.
- Ciecierzycę gotujemy około 30 minut do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
- Zimną ciecierzycę, czosnek miksujemy przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera na bardzo gładka masę podczas miksowania porcjami dolewamy lodowatą wodę tyle, aby uzyskać odpowiednia konsystencję następnie dodajemy sok z cytryny i pozostałe składniki doprawiając do smaku.
- Orzechy laskowe prażymy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 15 minut lub na suchej patelni potrząsając nią co jakiś czas, kiedy nabiorą rumianego koloru, zdejmujemy z ognia i studzimy, a następnie ocieramy, aby pozbyć się skórek.
- Gotowy hummus przekładamy do miski, wyrównujemy wierzch, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy siekanymi ziołami, słodką lub ostrą papryką i prażonymi orzechami
- Hummus przechowujemy w lodówce.
- Smacznego!
Comments
No Comments