Zastanawiacie się, jaki przygotować deser na niedzielę... Pewnie chcielibyście, żeby był pyszny i nieskomplikowany no i żeby nie trzeba było spędzać całego dnia w kuchni? Jeśli tak, to mam dla Was super przepis na wspaniałe muffiny bananowo czekoladowe z kawałkami czekolady. Przygotujecie je w góra 15 minut! Muffiny są wyśmienite bardzo puszyste i delikatne, a dzięki bananom wilgotne no i te maleńkie kawałki czekolady na wierzchu muffinek, pyszności!
🥘 Składniki
- 2 średnie banany dojrzałe
- 1 duże jajko
- 110 ml oleju roślinnego lub kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml mleka krowiego lub migdałowego
- 130 g cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
- 1 szczypta soli
- 1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 230 g mąki pszennej
- 100 g mlecznej czekolady posiekane
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Do miski włożyć banany rozgnieść je widelcem na papkę, ale niezbyt dokładnie powinny pozostać maleńkie kawałki banana, następnie dodać ekstrakt waniliowy, jajko, mleko i olej, całość wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników.
- Do składników płynnych dodać kakao, sodę, cukier, sól i przesianą mąkę, wymieszać do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotami (12 szt) do każdej nałożyć taką samą ilość ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać kostkami czekolady.
- Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 17-20 minut bez termoobiegu.
- Po upieczeniu wyjąć formę z muffinkami na kratkę i pozostawić do przestygnięcia, po około 5 minutach można wyjąć muffinki z formy i całkowicie wystudzić przed podaniem.
💭 Wskazówki
Najlepsze banany do tego przepisu będą takie, które są bardzo, bardzo dojrzałe i nie bójcie się użyć tych z ciemną skórką. To właśnie takie będą najsłodsze i najlepsze do tego przepisu, często można kupić je w sklepie w obniżonej cenie!
Bananów nie miksujcie w blenderze, rozgniećcie je widelcem tak, aby pozostały małe kawałeczki one nadają fajnej konsystencji gotowym muffinom. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu, przechowujcie je w zamkniętym pojemniku. Przechowane w ten sposób nie stracą wilgoci i następnego dnia będą tak samo smaczne, jak zaraz po upieczeniu!
🧁Muffinkowe wariacje
📖 Przepis
Muffiny bananowo czekoladowe
🥘 Składniki
- 2 średnie banany (dojrzałe)
- 1 duże jajko
- 110 ml oleju roślinnego (lub kokosowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml mleka krowiego (lub migdałowego)
- 130 g cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
- 1 szczypta soli
- 1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 230 g mąki pszennej
- 100 g mlecznej czekolady (posiekanej w kostkę)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Do miski włożyć banany rozgnieść je widelcem na papkę, ale niezbyt dokładnie powinny pozostać maleńkie kawałki banana, następnie dodać ekstrakt waniliowy, jajko, mleko i olej, całość wymieszać widelcem do połączenia się wszystkich składników.
- Do składników płynnych dodać kakao, sodę, cukier, sól i przesianą mąkę, wymieszać do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotami (12 szt) do każdej nałożyć taką samą ilość ciasta. Wierzch każdej muffinki posypać kostkami czekolady.
- Formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 17-20 minut bez termoobiegu.
- Po upieczeniu wyjąć formę z muffinkami na kratke, pozostawić do przestygnięcia, po około 5 minutach można wyjąć muffinki z formy i całkowicie wystudzić przed podaniem.
- Smacznego!
Monika napisał
Czym można zastąpić banany?
Anna napisał
Nie robiłam takiego eksperymentu z zamianą banana na coś innego, ponieważ jest to przepis, który opiera się na smaku i konsystencji banana. Jedyne bezpieczne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy to zamiana bananów na gotowane lub upieczone słodkie ziemniaki (bataty). Robiąc eksperyment, proszę zrobić z połowy porcji, w razie niepowodzenia nie będzie wielkiej straty 😉
Kinga napisał
Wspaniałe są! Od siebie dorzucę czasem kawałek gruszki👌
Anna napisał
Dziękuję, to nasze ulubione muffiny, my również dodajemy do nich różne owoce, maliny, borówki, a i z gruszką spróbujemy 🙂 Pozdrawiamy gorąco
Gosia napisał
Najlepszy przepis na muffinki jaki dotychczas robiłam. Jedyna modyfikacja to dodałam 100g cukru zamiast 130g. Rewelacja! Zawsze wychodzi!
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że tak przypadły do gustu 🙂
Jola napisał
Mam pytanie, gdybym chciała, zamiast muffinek, z tego przepisu upiec ciasto w małej keksówce, to jak długo powinnam trzymać ciasto w piekarniku?
Anna napisał
To trzeba będzie troszkę poeksperymentować, myślę, że 20-25 minut to minimum. Proszę po upływie 20 minut sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe, a w razie potrzeby dopiec kilka, kilkanaście minut dłużej.
Magda napisał
Muffiny petarda! 🙂 najlepsze z bananami jakie jadłam
Anna napisał
Dziękuję, my również je uwielbiamy 🙂
Monika napisał
Super przepis. Synek zrobił z drobną pomocą, przepyszne w smaku!
Anna napisał
Super i o to chodzi, żeby młodzież 😉 pomagała w kuchni, dzięki temu chętniej jedzą no i uczą się ciągle czegoś nowego. Smacznego 🙂
Klaudia napisał
Babeczki wyszły pyszne, wilgotne. Najlepsze bananowe jakie dotychczas zrobiłam. Polecam 🙂
Anna napisał
Dziękuję i bardzo się cieszę, że i Tobie smakują ❤️
Konni napisał
My zmodyfikowaliśmy troszkę żeby nasz mały 8 miesięczny bobas tez mógł się zajadać 🙂
Nie dajemy cukru w ogóle za to borówki. Czasem z a czasem bez kakao dla urozmaicenia. I kombinujemy z różnymi rodzajami mąki.
Przepyszne
Najlepsze i najszybsze babeczki 🙂
Anna napisał
Wspaniale, dziękuję za podzielenie się pomysłami😁. Super jest to, że bawicie się przepisami👍
Ewelina napisał
Rewelacyjne, mięciutkie muffinki. Córka bardzo zadowolona.
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że tak smakują :). Pozdrawiam serdecznie.
Jola napisał
Najlepszy przepis na muffinki! Wielokrotnie z niego skorzystałam. Nawet dziś 😃. Babeczki właśnie się pieką. Miłych i smacznych dni wszystkim😄
Anna napisał
Dziękuję, my również bardzo je uwielbiamy, są łatwe i smaczne 😁. Pozdrawiam serdecznie.
Jola napisał
Właśnie się pieką… Pachną cudnie, mam nadzieję, że będą pyszne i bez zakalca 😁. Super wszystko tłumaczysz, garów nie trzeba brudzić wielu 😁. Dam znać, czy się udały. Pozdrawiam.
Anna napisał
Dziękuję, staram się i zawsze służę pomocą 😁
Jola napisał
Wyszły pyszne 😁😁😁. Mocno czekoladowe, puszyste. Przyznam od razu, że dałam łyżeczkę sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dodałam też soczystej, suszonej wiśni. Z przepisu skorzystam jeszcze nieraz. Pozdrawiam serdecznie i dziekuję!
Anna napisał
Wspaniale👏Bardzo się cieszę, że muffinki smakują, a z wiśnią super pomysł😁. Pozdrawiam serdecznie.
Maszka napisał
Mam 13 lat i pierwszy raz robiłam babeczki. Wyszły smaczne i ładne. Uwaga nie wiem jak innym ale mi ciasto wyszło na 16 babeczek, ale to chyba nie problem. Gorąco polecam 😀
Anna napisał
Wow, wspaniale👏. Bardzo się cieszę, że babeczki smakują, a to, że wyszyło Ci 16 babeczek to pewnie powód, że mamy różnej wielkości foremki 😉 Pozdrawia i trzyma kciuki za dalsze sukcesy kulinarne.
Marysia napisał
Wlasnie wyjelam z piekarnika. Muffinki sa przepyszne i mega latwe do wykonania! Dziekuje 🙂
Anna napisał
Super! Bardzo się cieszę, że smakują, pozdrawiam 🙂
Ania napisał
Nie zle sie zdziwilam kiedy sie zapomnialam i przy nakladaniu ostatniej porcji, do foremki sprobowalam ciasta i cos nie pasowalo (nie chcialam probowac surowej masy gdyz jestem w ciazy). Zapomniala Pani wspomniec w przepisie aby dodac cukier...i sol.
Anna napisał
To rzeczywiście było zaskoczenie 😉 W przepisie są podane wszystkie składniki potrzebne do upieczenia muffinek, natomiast w opisie wykonania nie zawsze podaje się wszystkie wyżej już wyszczególnione produkty, ale dopisze, aby nie było nieporozumień 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Patrycja napisał
Czy można zastąpić proszkiem do pieczenia?
Anna napisał
Tak można 🙂
Kasia napisał
Dzień dobry, czym można zastąpić mleko? 🙂
Anna napisał
Dzień dobry, tak jak napisałam w przepisie mleko krowie można zastąpić mlekiem migdałowym lub innym roślinnym. Smacznego!
Bienia napisał
Najlepsze! Dalam troszkę mniej cukru i gorzka czekolade zamiast mlecznej 😊 rewelacja👌
Anna napisał
Wspaniale! Bardzo się cieszę, że Wam smakują, super smakują z krówkami zamiast części czekolady 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Kasia napisał
Moja ulubione
Anna napisał
My również bardzo je lubimy 🙂
Beata napisał
Udały sie i są pyszne 🙂 dodałam tylko troche mniej cukru
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że Wam również smakują 🙂 to jedne z naszych ulubionych! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ela napisał
Uwielbiam robic bananowe muffiny, w przeciwieństwie do tych najprostszych z czekolada, te zachowują dłużej swoja świeżość, przez to ze sa nawilżone w środku 😉
Anna napisał
Banany nadają wypiekom wyjątkowego smaku i właśnie wilgoci, a w połączeniu z czekoladą są wspaniałe, pozdrawiam 🙂