Pierogi z serem to jedne z najprostszych i najsmaczniejszych pierogów na słodko. Pewnie dla wielu z nas są smacznym wspomnieniem z dzieciństwa, powrotem do wakacji spędzanych u Babci. Niestety pierogi są daniem, które przygotowujemy dość rzadko z jednego powodu, są dość pracochłonne! W przygotowaniu pierogów pomagają różnego rodzaju gadżety kuchenne. Jednym z takich sprzętów jest mocny mikser, który wyrobi za nas ciasto. Do tego mechaniczny wałek, który rozwałkuje ciasto no i foremki do sklejania pierogów.
Z tymi ostatnimi bywa różnie, a miałam ich wiele i większość z nich niestety wylądowała w koszu. Maszynki, które miały pomagać i przyspieszać domową produkcję niestety niebyły zbyt pomocne. Niektóre z nich wypychały farsz bokiem, a inne nie sklejały ich tak jak należy! Kończyło się więc zawsze na ręcznym sklejaniu, które idzie mi zdecydowanie szybciej niż zmaganie się z dziwnymi urządzeniami. Jednak jakiś czas temu udało mi się kupić naprawdę przydatne i sprawne urządzenie. Jest to urządzenie, które perfekcyjnie skleja pierogi i to 4 sztuki jednocześnie, to wielka pomoc, dzięki temu mam ochotę robić pierogi częściej niż do tej pory! Pamiętajcie, że pierogi sklejone w ten czy inny sposób będą smakowały tak samo świetnie, byle tylko chciało man się je zrobić 😉
📖 Przepis
Pierogi z serem
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 130 ml gorącej wody
- 1 szczypta soli
Składniki na farsz
- 400 g twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii
- 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie)
Dodatkowo
- śmietana do polania pierogów
- cukier
- ewentualnie masło i tarta bułka
🔪 Instrukcje
- Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną, dodać szczyptę soli, stopniowo dolewać gorącą wodę zagniatając ciasto ręką lub mikserem wyposażonym w końcówkę typu hak, ciasto wyrabiać do chwili uzyskania gładkiej, elastycznej powierzchni.
- Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą, odstawić na około 30 minut. W czasie, kiedy ciasto odpoczywa możemy przygotować farsz.
- Twaróg przecisnąć przez praskę można również dość dokładnie rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do puree, dodać żółtko, cukier, śmietanę i ziarenka z wanilii, całość dokładnie wymieszać.
- Z ciasta odcinać niewielkie kawałki, które należy rozwałkować na dość cienki placek, a przy pomocy szklanki lub wycinaczki do pierogów wyciąć małe okrągłe placuszki, na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi ciasta, gotowe pierogi układać na podsypanym mąką blacie.
- W garnku zagotować wodę z sola i odrobiną oleju.
- Na wrzącą wodę delikatnie wkładać po kilkanaście pierogów lub więcej jeśli macie duży garnek, woda po włożeniu porcji pierogów przestanie wrzeć, ale po chwili znów zacznie, wtedy trzeba przykręcić ogień, pierogi muszą gotować się bardzo delikatnie, a gotujemy je 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerze.
- Pierogi podajemy ze śmietaną i cukrem lub z klarowanym masłem i tartą bułką.
- Smacznego!
Comments
No Comments