Kolejny przepis na biszkopt, tym razem biszkopt makowy, który będzie idealny jako baza do świątecznych wypieków. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudną sprawą. Wspaniałą sprawą jest to, że nie trzeba namaczać i mielić maku, ponieważ w tym przepisie wykorzystujemy całe i suche ziarenka.
🥘 Składniki
- 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru drobnego
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g mąki ziemniaczanej czyli 1 duża łyżka z górką
- 150 g maku niebieskiego całego
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować .
- Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
- Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.
🛎️ Ważne
Jak w każdym przepisie na biszkopt podkreślam to co najważniejsze! Składniki powinny być w temperaturze pokojowe! Chodzi tutaj o jajka, należy wyjąć je z lodówki najlepiej kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania biszkoptu. Oczywiście najczęściej zdarza się tak, że zapominamy o tym, ale to nic nie szkodzi, wystarczy, że jajka włożycie do ciepłej wody na kilkanaście minut, aby się ogrzały.
Biszkopt jest bardzo makowy, jeśli nie chcecie maku, aż tak dużo to zmniejszcie jego ilość.
💭 Wskazówki
Najważniejszym elementem biszkoptu jest dobrze ubita piana z białek oczywiście z dodatkiem cukru. Można powiedzieć, że podstawą dobrego biszkoptu jest masa bezowa. W przepisie na biszkopt idealny nie używam proszku do pieczenia, ale tutaj troszkę obawiałam się, że mak może być zbyt dużym obciążeniem i dla pewności dodałam łyżeczkę proszku. Biszkopt wyszedł bardzo wysoki (upiekłam w formie o średnicy 23 cm) urósł na wysokość około 8 centymetrów. Mogłam więc przekroić go na cztery balaty. Jeśli tylko lubicie mak, to biszkopt będzie Wam smakował, naprawdę jest pyszny, osobiście bardzo lubię wyczuwalne ziarenka maku! W następnym wpisie zaproponuje Wam tort na bazie biszkoptu makowego.
🎂 Inne biszkopty
Oczywiście zapraszam również po przepis na klasyczny biszkopt idealny, biszkopt kakaowy, a osoby uczulone na gluten mogą skorzystać z przepisu na biszkopt bezglutenowy.
📖 Przepis
Biszkopt makowy
🥘 Składniki
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru (drobnego)
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g mąki ziemniaczanej (czyli 1 duża łyżka z górką)
- 150 g maku niebieskiego (całego)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować .
- Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując.
- Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty.
- Smacznego!
Jula napisał
Acha! I mak był mielony.
Jula napisał
Upiekłam. Wyszedł świetny! Mimo, że w tortownicy 25 cm i nie zmieniałam ilości składników. Upuściłam z wys.tych 60 cm z duszą na ramieniu, ale przeżył. Dzięki za przepis! Mam w planie upiec jeszcze kakaowy i oczywiście ten idealny.
Anna napisał
Wspaniale, mam nadzieję, że pozostałe przepisy również będą tak smakowały jak i ten 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Gomi napisał
Pani Aniu.
Jak Pani tak ładnie kroi biszkopt? Czy może go trochę podmrozić, żeby się nie kruszył?
Anna napisał
Krojenie biszkoptu to zawsze wyzwanie, mam problem z równym ukrojeniem blatów 😉 Oczywiście, jest na to sposób. Po pierwsze, nitką rozciągniętą w dwóch dłoniach, można zaznaczyć grubość i poziom odcinanych blatów, następnie bardzo ostrym długim nożem odcinamy blaty. Zaczynam od obkrojenia zaznaczonego poziomu wokół całego biszkoptu, a następnie należy posuwać się coraz głębiej. Przydaje się talerz obrotowy, na którym wygodnie obracamy biszkopt. Inny sposób, to krojenie biszkoptu przy pomocy noża strunowego z regulowanym poziomem struny.
Biszkopt powinien być całkowicie wystudzony, mrożenia przed krojeniem nie próbowałam, ale można przetestować. Biszkopt to ciasto, które zawsze odrobinkę będzie się kruszyło podczas krojenia, dlatego też tak ważny jest ostry nóż. Pozdrawiam serdecznie.