Dziś będą pulpeciki z dynią - wegańskie! Szukałam pomysłu na obiad i to pomysłu takiego, który pogodziłby różne zachcianki. Starsze córki chciały pulpeciki sosem i chlebkiem naan, młodsza pulpeciki z makaronem natomiast ja i mąż mieliśmy ochotę na pulpeciki z sosem masala i makaronem z cukinii. Na szczęście udało się pogodzić wymagania wszystkich i każdy dostał, to co chciał, a bazą był te same pulpeciki! Przygotowane z kaszy jaglanej, puree z dyni i gotowanej ciecierzycy, najlepsza do pulpecików będzie dynia upieczona w piekarniku, bo chodzi nam o gęste puree, niestety nie sprawdzi się tutaj surowa zmiksowana dynia, ponieważ będzie zbyt płynna. Żeby usprawnić sobie pracę dynię i kaszę można przygotować dzień wcześniej, a wtedy przygotowanie ich zajmuje naprawdę tylko kilkanaście minut.
Pulpeciki przygotowane są bez tłuszczu, będą więc idealne dla wszystkich dbających o figurę ich wartość kaloryczna to 45 kcal! Pulpeciki są również bezglutenowe i bez dodatku nabiału! Po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać je kilka dni w lodówce, a w razie potrzeby odgrzać i podać z hummusem i sałatkami zawinięte w chlebek pita.
📖 Przepis
Pulpeciki z dynią - wegańskie
🥘 Składniki
- 280 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
- 440 g puree z dynii
- 150 g ciecierzycy (ugotowanej)
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki mąki ryżowej (+ ewentualnie do obtoczenia pulpecików)
- 30 g płatków jaglanych
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- 3 łyżki bazylii, kolendry, mięty (siekane świeże listki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka imbiru (suszonego)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki czerwonej papryki (suszonej słodkiej)
🔪 Instrukcje
- Ugotowaną kaszę jaglaną umieścić w misce, dodać ciecierzycę, czosnek i puree z dyni, przy pomocy blendera ręcznego zmiksować
- Do zmiksowanej masy dodać mąkę z ciecierzycy, ryżową, przyprawy, zioła i płatki jaglane całość wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki aby masa stężała. Masa na pulpeciki powinna być dość intensywnie doprawiona w razie potrzeby doprawić
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- Przy pomocy łyżki do lodów nałożyć kuleczki, kulki można obtoczyć w mące ryżowej ale nie jest to konieczne, pulpeciki układać na blaszce
- Blachę z pulpecikami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut lub do przyrumienienia się kuleczek
- Po upieczeniu podawać z makaronem i sosami lub sałatką
- Smacznego!
Comments
No Comments