Banalnie proste bułki hamburgerowe z zakwasem nadającym im delikatnie kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się z wegetariańskimi burgerami. Pieczywo jest fantastyczne nie tylko do hamburgerów, można również przygotować z nich kanapki ze słodkimi dodatkami, smakują świetnie z dżemem z malin. Bułek wychodzi aż 16, jeśli jest to dla Was zbyt duża porcja, to przygotujcie ciasto z połowy składników. Oczywiście jak każde pieczywo i te bułki najlepiej smakują świeże, ale drugiego dnia są nadal smaczne i można je odświeżać przez odgrzanie ich tosterze lub piekarniku, są wtedy ciepłe z lekko chrupiącą skórką wyśmienite do serów. Ciasto na bułki jest sprężyste, puszyste i elastyczne co sprawia, że dobrze się z nim pracuje, nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką podczas formowania bułek. Z ciasta można przygotować również mini bagietki posypane różnego rodzaju ziarnami.
📖 Przepis
Bułki hamburgerowe z zakwasem
🥘 Składniki
- 720 g mąki pszennej
- 9 g soli
- 20 g miodu
- 280 g wody (letniej)
- 50 g zakwasu żytniego
- 15 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych)
- 55 g masła (miękkiego)
- 2 średnie jajka
Dodatkowo
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki sezamu
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać
- W dzbanku wymieszać wodę, zakwas, drożdże, miód i jajka, dodać do składników suchych i zacząć wyrabiać ciasto, ciasto wyrabiamy na średnich obrotach z końcówką typu hak, po około 2 minutach wyrabiania ciasta dodać masło i dalej wyrabiać, ciasto powinno być gładkie i elastyczne
- Miskę z wyrobionym ciasta przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do podwojenia objętości
- Ciasto wyjąć z miski i podzielić na 16 równych części, uformować kuleczki, każdą spłaszczyć tworząc placuszki o grubości około 7 mm, placuszki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-45 minut
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st
- Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 12-15 minut do zarumienienia się wierzch bułek
- Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i wystudzić na kratce
- Smacznego!
Mahdalena napisał
Idealne bułeczki, pyszne.
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Monika napisał
Czy uda się zrobić bułki tylko na zakwasie bez drożdży?
Anna napisał
Nie robiłam, ale pewnie wyjdą tylko trzeba zmienić trochę procedurę przygotowania, żeby zakwas mógł wzmocnić się, rozmnożyć i unieść podczas pieczenia bułki.
Trzeba wieczorem przed planowanym pieczeniem wymieszać w misce mąkę, zakwas, wodę i miód, wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstwić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce (miskę przykrywany folią). Następnie formujemy bułki i postępujemy tak, jak w przepisie. 🙂
Monika napisał
Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj piekę chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej za bułeczki wezmę się w przyszłym tygodniu. 🙂
Anna napisał
Wspaniale ? jestem przekonana, że wszystko będzie wam smakowało ?