Wspaniałe jesienne ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym to obowiązkowa pozycja deserowa na jesienne podwieczorki. Ciasto jest przepyszne wilgotne i bardzo aromatyczne z nutką cynamonu i kokosa, a do tego lekki krem czekoladowy. Krem przygotowałam z serka mascarpone i kilku łyżek kremu czekoladowego, to niebywale prosty i bardzo smaczny krem. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i zawsze wychodzi pod warunkiem, że składniki na ciasto są w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu jajek i marchewki z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową. Składniki dodatkowe takie jak orzechy możecie dowolnie zamieniać, mogą to być orzechy nerkowca, laskowe, brazylijskie czy włoskie pilnujcie tylko podanej wagi w przepisie.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 220 g marchewki obranej i startej na tarce o małych oczkach
- 2 średnie jajka
- 60 ml oleju roślinnego
- 90 ml oleju kokosowego płynnego
- 1 małe jabłko obrane i starte na tarce o małych oczkach
- 220 g mąki pszennej
- 135 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g orzechów nerkowca lub laskowych mogą być inne ulubione orzechy, posiekane
- 20 g suszonych fig drobno posiekane
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 50 g masła miękkie
- 3 łyżki kremu czekoladowego
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 24 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
- Wymieszać składniki suche i odstawić na bok. W innej misce umieścić tartą marchewkę i jabłko.
- W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę, kiedy podwoi objętość zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Masa powinna być bardzo puszysta i gęsta, teraz można zacząć dolewać cienkim strumieniem olej jednocześnie miksując. Masę jajeczną połączyć z marchewką i jabłkiem, delikatnie wymieszać łyżką, następnie dodać orzechy, figi i wiórki kokosowe, ponownie wymieszać. Na koniec dodać składniki suche, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 50 minut, po tym czasie wykonać test tz. suchego patyczka, jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka można je wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz i chwytając za papier wyjąć na kratkę, aby wystygło. Jeśli jednak ciasto będzie lekko oklejało patyczek, to należy dopiec je jeszcze przez 10 minut.
- Ciasto po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa blaty, dolną część ciasta posmarować kremem około ¾, przykryć drugą częścią ciasta, a jego wierzch posmarować pozostałym kremem, krem posypać siekanymi orzechami.
Przygotowanie kremu
- Do miski włożyć serek mascarpone dodać 50 g masła i krem czekoladowy, całość miksować przez około 3 minuty, krem powinien dokładnie połączyć się i nabrać puszystości.
🥕 Inne propozycje
Zapraszam również do spróbowania innych ciast z dodatkiem marchewki!
📖 Przepis
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym
🥘 Składniki
- 220 g marchewki (obranej i startej na tarce o małych oczkach)
- 2 średnie jajka
- 60 ml oleju roślinnego
- 90 ml oleju kokosowego (płynnego)
- 1 małe jabłko (obrane i starte na tarce o małych oczkach)
- 220 g mąki pszennej
- 135 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g orzechów nerkowca lub laskowych (mogą być inne ulubione orzechy, posiekane)
- 20 g suszonych fig (drobno posiekane)
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 50 g masła (miękkie)
- 3 łyżki kremu czekoadowego
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 24 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
- Wymieszać składniki suche i odstawić na bok. W innej misce umieścić tartą marchewkę i jabłko.
- W drugiej misce ubić jajka na puszystą masę, kiedy podwoi objętość zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Masa powinna być bardzo puszysta i gęsta, teraz można zacząć dolewać cienkim strumieniem olej jednocześnie miksując. Masę jajeczną połączyć z marchewką i jabłkiem, delikatnie wymieszać łyżką, następnie dodać orzechy, figi i wiórki kokosowe, ponownie wymieszać. Na koniec dodać składniki suche, wymieszać łyżką, tylko do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec z opcją górnej i dolnej grzałki przez 50 minut, po tym czasie wykonać test tz. suchego patyczka, jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka można je wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz i chwytając za papier wyjąć na kratkę, aby wystygło. Jeśli jednak ciasto będzie lekko oklejało patyczek, to należy dopiec je jeszcze przez 10 minut.
- Ciasto po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa blaty, dolną część ciasta posmarować kremem około ¾, przykryć drugą częścią ciasta, a jego wierzch posmarować pozostałym kremem, krem posypać siekanymi orzechami.
- Przygotowanie kremuDo miski włożyć serek mascarpone dodać 50 g masła i krem czekoladowy, całość miksować przez około 3 minuty, krem powinien dokładnie połączyć się i nabrać puszystości.
Comments
No Comments