Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb z garnka pytlowy

Aktualizacja: 2 cze, 2020 · Opublikowany: 14 cze, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb. Tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek. Dziś zapraszam na chleb z garnka-pytlowy. Wieczorem przed pójściem spać trzeba przygotować zaczyn, który przez noc nabierze mocy. Następnego ranka będziemy mogli przystąpić do przygotowania ciasta właściwego.

chleb z garnka pytlowy
Chleb z garnka pytlowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Wskazówki
  • 🍞 Inspiracje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na zaczyn

  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 160 g mąki żytniej pytlowej
  • 200 g wody w temperaturze pokojowej

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody letnia do 36 st C
  • 400 g mąki pszennej uniwersalna
  • 120 g mąki żytniej pytlowej + do podsypania blatu
  • 10 g soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki miodu

🔪 Instrukcje

Przygotowanie zaczyny

  • Do miski wlać aktywny zakwas, wodę oraz mąkę, wymieszać ciasto łyżką do połączenia się składników. Przykryć folą spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Następnego dnia rano, w małej miseczce wymieszać drożdże z miodem i 4 łyżkami wody, dodać do zaczynu, wymieszać. Następnie dodać wodę, sól i  mąkę, mieszać ciasto przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie należy złożyć ciast. W tym celu należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski. Chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność tę powtórzyć kilka razy. Ponownie przykryć miskę i odstawić na 20 minut. Po tym czasie czynność składania ciasta powtórzyć, przykryć ciasto folią i poczekać 30 minut do wyrośnięcia ciasta.
  • Piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym powinien rozgrzewać się około 40 minut w temperaturze 210-220 st C.
  • Wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasta nie spłaszczamy  nie ugniatamy. Przygotowujemy naczynie do ostatecznego wyrastania ciasta, może to być sito, koszyk wiklinowy lub zwykła miska. Naczynie wyłożyć kuchenną ściereczką dość obficie obsypać ją mąką.
  • Ciasto delikatnie formujemy w okrągły bochenek, ciągle podsypując mąką, aby ciasto nie kleiło się do blatu i rąk. Uformowany bochenek przełożyć do przygotowanego koszyka, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Uważajcie bo jest bardzo gorący, użyjcie grubych rękawic! Następnie chwytając za rogi ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje  w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko ponownie wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 20-25 minut. Skórka chleba powinna być gruba i rumiana.
  • Po upieczeniu chleb wyjmujemy z garnka i przekładamy go na kratkę, aby wystygł przed krojeniem.

💭 Wskazówki

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności, wystarczy odmierzyć składniki i wyrobić ciasto. Później pozostaje składanie ciasta, składania ciasta ma na celu wzmocnienie jego struktury. Na koniec uformowanie i upieczenie w garnku żeliwnym. Garnek trzeba dobrze rozgrzać, przed włożeniem wyrośniętego ciasta to zapewni chrupiącą piękną grubą skórkę i wspaniały wilgotny, bardzo smaczny środek. Chleb smakuje wyśmienicie ze wszystkimi dodatkami, choć ja najbardziej lubię schrupać kromeczkę jeszcze ciepłego chleba z masłem, pyszności!

W przepisie na ciasto właściwe jest 1 łyżeczka suchych drożdży, ale nie trzeba ich dodawać. Drożdże dodałam, aby przyśpieszyć ostatnią fazę wyrastania chleba, jeśli możecie poczekać 2 godziny dłużej to je pomińcie.

🍞 Inspiracje

  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • chleb z orzechami
    Chleb z orzechami
  • chleb pszenny z czosnkiem niedzwiedzim
    Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim

📖 Przepis

chleb z garnka-pytlowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb z garnka pytlowy

Chleb przygotowany na zakwasie żytnim, mało wymagający szybki przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 55 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 160 g mąki żytniej pytlowej
  • 200 g wody (w temperaturze pokojowej)

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody (letnia do 36 st C)
  • 400 g mąki pszennej (uniwersalna)
  • 120 g mąki żytniej pytlowej (+ do podsypania blatu)
  • 10 g soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki miodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie zaczyny

  • Do miski wlać aktywny zakwas, wodę oraz mąkę, wymieszać ciasto łyżką do połączenia się składników, przykryć folą spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Następnego dnia rano, w małej miseczce wymieszać drożdże z miodem i 4 łyżkami wody, dodać do zaczynu, wymieszać. Następnie dodać wodę, sól i  mąkę, mieszać ciasto przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie należy złożyć ciast. W tym celu należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno niski, chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność tę powtórzyć kilka razy. Ponownie przykryć miskę i odstawić na 20 minut, po tym czasie czynność składania ciasta powtórzyć, przykryć ciasto folią i poczekać 30 minut do wyrośnięcia ciasta.
  • Piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym powinien rozgrzewać się około 40 minut w temperaturze 210-220 st C.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasta nie spłaszczamy  nie ugniatamy. Przygotowujemy naczynie do ostatecznego wyrastania ciasta, może to być sito, koszyk wiklinowy lub zwykła miska, naczynie wyłożyć kuchenną ściereczką dość obficie obsypać ją mąką.
  • Ciasto delikatnie formujemy w okrągły bochenek ciągle podsypując mąką, aby ciasto nie kleiło się do blatu i rąk. Uformowany bochenek przełożyć do przygotowanego koszyka, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, uważajcie bo jest bardzo gorący, użyjcie grubych rękawic! Następnie chwytając za rogi ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje  w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko ponownie wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 20-25 minut, skórka chleba powinna być gruba i rumiana.
  • Po upieczeniu chleb wyjmujemy z garnka i przekładamy go na kratkę, aby wystygł przed krojeniem.
  • Smacznego!
chleb z garnka-pytlowy
chleb z garnka-pytlowy
Chleb pytlowy z garnka

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.