Knedle z truskawkami, knedle ze śliwkami to już było, teraz przyszła pora na knedle z brzoskwiniami. Brzoskwinie chyba raczej rzadko wykorzystywane są do tego typu dania, postanowiłam spróbować i przygotować porcję z ich dodatkiem. Wyszły super! Ciasto jest jak zawsze pyszne, a dodatek twarogu sprawia, że jest delikatne lekko puszyste i bardzo smaczne. Do knedli najlepiej wybrać dojrzałe słodkie owoce ważne, żeby nie były zbyt miękkie. Przejrzałe owoce rozgotują się zbyt mocno i wnętrze knedli nie będzie takie smaczne. Nadzienia do knedli, jak i ciasta nie słodzę, proponuję więc podać je z czymś słodkim, aby smakowały tak, jak należy, może to być cukier trzcinowy, miód lub syrop z agawy. Jeśli chcielibyście, aby knedle były słodkie w środku, możecie dodać do każdej kuleczki z brzoskwinią pół łyżeczki cukru. Wtedy brzoskwinie niemuszą być super słodki.
Knedle z dowolnymi owocami to zawsze obiad, na który nie trzeba namawiać dzieci, same chętnie proszą o dokładkę 🙂 Smacznego!
📖 Przepis
Knedle z brzoskwiniami
🥘 Składniki
- 830 g ziemniaków
- 250 g twarogu
- 180 g mąki pszennej (+ do podsypania)
- 2 średnie jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 500 g brzoskwiń (wypestkowanych)
- śmietana (lub masło i tarta bułka)
- cukier (lub miód)
- 1 łyżeczka soli
🔪 Instrukcje
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
- Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przesz praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, to samo zrobić z twarogiem, następnie dodać mąkę i jajka oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite gładkie ciasto. Z kawałka ciasta uformować wałek o średnicy około 5 cm
- Z wałka odcinać placuszki o grubości około 3 cm. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, (placuszek powinien być dość gruby) na środek nałożyć kawałek brzoskwini, a następnie dokładnie zlepić brzegi i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle układać na podsypanym mąką blacie.
- Na gotującą się wodę porcjami wkładać knedle (porcjami), gotować przez około 5 minut od zagotowania wody. Gotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyjąć knedle przy pomocy łyżki cedzakowej na talerze. knedle podawać z przyrumienioną bułką na maśle lub ze śmietaną i miodem.
- Smacznego!
Edyta napisał
Czy zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej jasnej? Pozostałe składniki wg przepisu
Anna napisał
Tak, oczywiście orkiszowa jasna może być, będą smaczne 🙂