Czas zimowy, czas świąteczny to okres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków, pierników, serników, ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu? Ciekawa jestem czy piekliście kiedyś biszkopt piernikowy z kremem cynamonowym? Biszkopt ten jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a co ważne można upiec go na dwa lub trzy dni przed świętami, a w ostatniej chwili wykończyć. Biszkopt ma wspaniały czekoladowo-korzenny smak i choć w przepisie podałam propozycję na poncz do nasączenia biszkoptu, to tak naprawdę nie wymaga on tego. Ciasto to jest wilgotne i nieco cięższe niż klasyczny lekki biszkopt idealny.
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt czekoladowy
- 65 ml wody
- 10 g kakao ciemne, gorzkie
- 110 g cukru pudru
- 90 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru typ muscovado
- 115 g mąki pszennej + do obsypania formy
- 1 ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę czekoladową
- 50 g ciemnej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 80 ml śmietany 80%
- ½ łyżeczki cynamonu
- 50 g **orzechów laskowych prażonych i siekanych
Dodatkowo
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki likieru Amaretto lub inny alkohol
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Do małego garnuszka wlać wodę, dodać cukier i kakao, garnuszek postawić na ogniu podgrzewać ciągle mieszając do chwili rozpuszczenia się całego cukru, kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i przestudzić, następnie dolać olej, odstawić.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdej dodanej łyżce miksować około minuty. Następnie dodać żółtka, zmiksować na średnich obrotach do połączenia, teraz można dolać wystudzoną mieszankę składników płynnych jednocześnie miksując na wolnych obrotach na koniec dodać w dwóch porcjach składniki suchemieszając ciasto przy pomocy szpatułki lub mikserem na wolnych obrotach.
- Do formy o wymiarach 21x21 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąka wylać ciasto, wyrównać wierch przy pomocy szpatułki, wstawić do piekarnika, piecprzez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, zmiksować do uzyskania gęstej masy, dodać cukier zmiksować. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować dodać cynamon i łyżkę bitej śmietany i ponownie zmiksować, dodać resztę śmietany zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się w jednolitą masę. Żelatynę wcześniej wymieszać w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie dodać ją małymi porcjami do masy jednocześnie miksując.
Przygotowanie polewy
- Do rondelka wlać odrobinę wody zagotować, na wierzchu ustawić metalową lub ceramiczną miseczkę, włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna dodać cynamon i śmietanę, wymieszać energicznie i zestawić z ognia.
- Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, do formy włożyć spodnią część biszkoptu, nasączyć ponczem* nałożyć cały krem, wyrównać jego wierch, nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć nim krem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać siekanymi orzechami.
- Ciasto przechowujemy pod przykryciem (żeby nie obsychało) w lodówce
💡 Porada
Przygotowując biszkopt, pamiętajcie o pokojowej temperaturze składników, w tym przypadku są to jajka. Część składników do tego biszkoptu jest mocno podgrzewana, więc składniki te przed dodaniem powinniśmy przestudzić.
🍰 Krem do ciasta
Krem przygotowałam na bazie mojego ulubionego i najprostszego kremu śmietanowego. Tym razem jest to krem z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Przygotowanie kremu jest bardzo proste, trzeba tylko pamiętać, żeby serka mascarpone nie ubijać zbyt długo. Długie ubijanie i mieszanie serka na wysokich obrotach może spowodować, że serek rozrzedzi się zbyt mocno. Tak więc serek mieszamy króciutko, aby po chwili dodać ubitą wcześniej śmietanę, cynamon i żelatynę. Przygotowany krem nakładamy między dwa blaty biszkoptu, który możemy nasączyć aromatycznym ponczem. Na koniec całość polewamy czekoladą i posypujemy prażonymi orzechami. Biszkopt piernikowy z kremem jest już gotowy. Gotowy biszkopt przechowujcie przykryty, aby nie obsychał najlepiej w chłodnym miejscu.
Do kremu dodałam odrobinę żelatyny, która utrzymuje jego konsystencję w dobrym niezmienionym stanie przez kilka dni. Krem można oczywiście przygotować bez jej dodatku lub zamiast żelatyny zastosować agar-agar. Podana porcja ciasta nie jest duża, jeśli więc spodziewacie się większej ilości gości, to proponuję, abyście podwoili składniki i upiekli w większej formie. Smacznego!
📖 Przepis
Biszkopt piernikowy z kremem
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt czekoladowy
- 65 ml wody
- 10 g kakao (ciemne, gorzkie)
- 110 g cukru pudru
- 90 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 2 sztuki jaj (średnie w temperaturze pokojowej)
- 60 g cukru pudru (typ muscovado)
- 115 g mąki pszennej (+ do obsypania formy)
- 1 ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę czekoladową
- 50 g ciemnej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 80 ml śmietany 80%
- ½ łyżeczki cynamonu
- 50 g **orzechów laskowych (prażonych i siekanych)
Dodatkowo
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki likieru Amaretto (lub inny alkohol)
- 2 łyżki masła (do wysmarowania formy)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Do małego garnuszka wlać wodę, dodać cukier i kakao, garnuszek postawić na ogniu podgrzewać ciągle mieszając do chwili rozpuszczenia się całego cukru, kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i przestudzić, następnie dolać olej, odstawić.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdej dodanej łyżce miksować około minuty. Następnie dodać żółtka, zmiksować na średnich obrotach do połączenia, teraz można dolać wystudzoną mieszankę składników płynnych jednocześnie miksując na wolnych obrotach na koniec dodać w dwóch porcjach składniki suche mieszając ciasto przy pomocy szpatułki lub mikserem na wolnych obrotach.
- Do formy o wymiarach 21x21 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąka wylać ciasto, wyrównać wierch przy pomocy szpatułki, wstawić do piekarnika, piec przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, zmiksować do uzyskania gęstej masy, dodać cukier zmiksować. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować dodać cynamon i łyżkę bitej śmietany i ponownie zmiksować, dodać resztę śmietany zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się w jednolitą masę. Żelatynę wcześniej wymieszać w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie dodać ją małymi porcjami do masy jednocześnie miksując.
Przygotowanie polewy
- Do rondelka wlać odrobinę wody zagotować, na wierzchu ustawić metalową lub ceramiczną miseczkę, włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna dodać cynamon i śmietanę, wymieszać energicznie i zestawić z ognia.
- Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, do formy włożyć spodnią część biszkoptu, nasączyć ponczem* nałożyć cały krem, wyrównać jego wierch, nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć nim krem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać siekanymi orzechami.
- Ciasto przechowujemy pod przykryciem (żeby nie obsychało) w lodówce.
- Smacznego!
www.swiatekespresow.pl napisał
Troszkę mi się rozleciał za pierwszym razem, ale za drugim wyszło wyśmienicie. Super przepis!
Natalia napisał
Przygotowując masę, to tę żelatynę to trzeba wcześniej rozpuścić tak?
Anna napisał
Tak, w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie dodać do kremu 🙂
Sylwia napisał
Bardzo lubimy połączenia czekolady z lekkim serkiem mascarpone ?
Anna napisał
Wspaniale! Namawiam do spróbowania 🙂