Większość z Was myślami jest już przy świątecznym stole. Z pewnością zastanawiacie się co podać swoim gościom do jedzenia. Coś pysznego, ale też coś, czego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Mam pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotujemy rosół, takie mięso będzie odstawom do przygotowania pasztecików. Farsz jest niezwykle łatwy do zrobienia, wystarczy oddzielić mięso od kości i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa wraz z warzywami. Mięso z warzywami i przesmażoną cebulką mieszamy z odrobiną rosołu i doprawiamy przyprawami.
Przygotowanie ciasta
Teraz trzeba zabrać się za zagniecenie ciasta twarogowego, które jest nieporównywalnie szybsze do przygotowania niż zazwyczaj stosowane w tego typu przepisach, ciasto drożdżowe. Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem francuskim oraz dodatkiem twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się również do słodkich tart, spróbujcie tarty z jabłkami z pierzynką bezową. Z przygotowanego ciasta od razu formujemy paszteciki, a i to zadanie jest łatwe i szybkie. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz, formujemy rulon, który tniemy na małe kawałki i pieczemy! Proste, prawda? Paszteciki można podać z czerwonym barszczem lub z zupą grzybową, oczywiście najlepiej smakują na ciepło. Bez obaw, nie trzeba zostawiać przygotowania ich na ostatnią chwilę, można upiec je dzień lub dwa przed podaniem. W dogodnej chwili podgrzewamy je w piekarniku lub mikrofalówce.
Mam nadzieję, że przepis na ciasto wykorzystacie również do innych pomysłów kulinarnych, ma ono wielki potencjał! Jeśli nie macie czasu na przygotowanie uszek do barszczu, co jest niewątpliwie pracochłonną czynnością, możecie skorzystać z poniższego przepisu na ciasto i wypełnić je farszem z kapusty z grzybów. Przepis na wegetariańską kapustę znajdziecie tutaj. Proponuję przygotować ciasto według poniższego przepisu, rozwałkować duży placek, a następnie podzielić go na kwadraty o wymiarach 5x5 cm. Każdy kwadracik napełnijcie farszem i sklejcie zgrabne trójkącik, a następnie upieczcie tak jak paszteciki z mięsem. Smacznego!
📖 Przepis
Paszteciki z mięsem z ciasta serowego
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej (+ 50 g do podsypania)
- 250 g twarogu
- 200 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
Składniki na farsz
- 350 g mięsa gotowanego kurczaka (z rosołu)
- 100 g mieszanki warzyw z rosołu marchew, pietruszka, seler
- 1 mała cebula
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Dodatkowo
- 1 białko
- 1 łyżka mleka
🔪 Instrukcje
Przygotowanie farszu
- Mięso do pasztecików wykorzystujemy z gotowania rosołu. MIęso odcinamy od kości i kroimy na drobniutkie kawałeczki, można też zmielić je w maszynce do mięsa lub posiekać w blenderze. Warzywa również drobniutko siekamy dokładamy do mięsa.
- Cebulę siekamy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju do przyrumienienia, dodać do mięsa i warzyw, całość przyprawić przyprawami do smaku, dodać troszkę rosołu rosołu, masa powinna być dość wilgotna, podczas pieczenia pasztecików farsz odrobine się wysuszy.
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Mąkę przesiać do miski lub na blat, dodać sól i przeciśnięty przez praskę twaróg, drobno pokrojone masło i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podczas zagniatania będzie dość klejące, to przez masło, należy tak długo wyrabiać żeby nie było grudek, można podsypać delikatnie mąką.
- Z ciasto uformować wałek, podsypując mąką blat i ciasto rozwałkować wałek na prostokąt o wymiarach. Następnie przekroić go wzdłuż na pół na środek każdego placka rozłożyć farsz, brzegi ciasta posmarować białkiem rozbełtanym z mlekiem, zwinąć ciasto formując długi rulon, łączenia ciasta powinno znaleźć się na spodzie, końce skleić. Rulon pociąć ostrym nożem na 10 kawałków, paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików pomalować pozostałym białkiem, można posypać ulubionymi nasionkami.
- Paszteciki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut do zarumienienia się ich wierzchu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę.
Asia napisał
Czy te paszteciki można zamrozić po upieczeniu i odgrzewać? Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, ale chyba moja poczta oszalała 🙂 Tak, paszteciki można zamrozić. Pozdrawiam serdecznie.