Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dania mięsne

Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego

Aktualizacja: 15 gru, 2018 · Opublikowany: 15 gru, 2018 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Większość z Was myślami jest już przy świątecznym stole. Z pewnością zastanawiacie się co podać swoim gościom do jedzenia. Coś pysznego, ale też coś, czego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. Mam pomysł na wykorzystanie mięsa, na którym gotujemy rosół, takie mięso będzie odstawom do przygotowania pasztecików. Farsz jest niezwykle łatwy do zrobienia, wystarczy oddzielić mięso od kości i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa wraz z warzywami. Mięso z warzywami i przesmażoną cebulką mieszamy z odrobiną rosołu i doprawiamy przyprawami.

Przygotowanie ciasta

Teraz trzeba zabrać się za zagniecenie ciasta twarogowego, które jest nieporównywalnie szybsze do przygotowania niż zazwyczaj stosowane w tego typu przepisach, ciasto drożdżowe. Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem francuskim oraz dodatkiem twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się również do słodkich tart, spróbujcie tarty z jabłkami z pierzynką bezową. Z przygotowanego ciasta od razu formujemy paszteciki, a i to zadanie jest łatwe i szybkie. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz, formujemy rulon, który tniemy na małe kawałki i pieczemy! Proste, prawda? Paszteciki można podać z czerwonym barszczem lub z zupą grzybową, oczywiście najlepiej smakują na ciepło. Bez obaw, nie trzeba zostawiać przygotowania ich na ostatnią chwilę, można upiec je dzień lub dwa przed podaniem. W dogodnej chwili podgrzewamy je w piekarniku lub mikrofalówce.

Mam nadzieję, że przepis na ciasto wykorzystacie również do innych pomysłów kulinarnych, ma ono wielki potencjał! Jeśli nie macie czasu na przygotowanie uszek do barszczu, co jest niewątpliwie pracochłonną czynnością, możecie skorzystać z poniższego przepisu na ciasto i wypełnić je farszem z kapusty z grzybów. Przepis na wegetariańską kapustę znajdziecie tutaj. Proponuję przygotować ciasto według poniższego przepisu, rozwałkować duży placek, a następnie podzielić go na kwadraty o wymiarach 5x5 cm. Każdy kwadracik napełnijcie farszem i sklejcie zgrabne trójkącik, a następnie upieczcie tak jak paszteciki z mięsem. Smacznego!

📖 Przepis

Paszteciki z miesem z ciasta twarogowego
Print Pin
5 z 2 głosów

Paszteciki z mięsem z ciasta serowego

Paszteciki do czerwonego barszczu, zupy grzybowej lub jako przegryzka w podróży.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 20
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej (+ 50 g do podsypania)
  • 250 g twarogu
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko

Składniki na farsz

  • 350 g mięsa gotowanego kurczaka (z rosołu)
  • 100 g mieszanki warzyw z rosołu marchew, pietruszka, seler
  • 1 mała cebula
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Dodatkowo

  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie farszu

  • Mięso do pasztecików wykorzystujemy z gotowania rosołu. MIęso odcinamy od kości i kroimy na drobniutkie kawałeczki, można też zmielić je w maszynce do mięsa lub posiekać w blenderze. Warzywa również drobniutko siekamy dokładamy do mięsa. 
  • Cebulę siekamy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju do przyrumienienia, dodać do mięsa i warzyw, całość przyprawić przyprawami do smaku, dodać  troszkę rosołu rosołu, masa powinna być dość wilgotna, podczas pieczenia pasztecików farsz odrobine się wysuszy. 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. 
  • Mąkę przesiać do miski lub na blat, dodać sól i przeciśnięty przez praskę twaróg, drobno pokrojone masło i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podczas zagniatania będzie dość klejące, to przez masło, należy tak długo wyrabiać żeby nie było grudek, można podsypać delikatnie mąką.
  • Z ciasto uformować wałek, podsypując mąką blat i ciasto rozwałkować wałek na prostokąt o wymiarach.  Następnie przekroić go wzdłuż na pół na środek każdego placka rozłożyć farsz, brzegi ciasta posmarować białkiem rozbełtanym z mlekiem, zwinąć ciasto formując długi rulon, łączenia ciasta powinno znaleźć się na spodzie, końce skleić. Rulon pociąć ostrym nożem na 10 kawałków, paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików pomalować pozostałym białkiem, można posypać ulubionymi nasionkami.
  • Paszteciki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut do zarumienienia się ich wierzchu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę.
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego posypane makiem ułożone na blaszce do pieczenia.
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego

Więcej Przepisy na dania mięsne

  • Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
    Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
  • pasztet z krolika
    Pasztet z królika
  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • kurczak w sosie orzechowym
    Kurczak w sosie orzechowym

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Asia napisał

    03 grudnia, 2019 at 5:50 pm

    Czy te paszteciki można zamrozić po upieczeniu i odgrzewać? Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 grudnia, 2019 at 9:29 pm

      Przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam, ale chyba moja poczta oszalała 🙂 Tak, paszteciki można zamrozić. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.