Dla wielu z nas minął właśnie trzeci tydzień zamknięcia w domu i to z całą rodziną! To nietypowa i trudna sytuacja, ale jakoś musimy sobie radzić! Jednym ze sposobów na umilenie czasu i poprawę humoru jest dobre jedzenie. Oczywiście nie możemy obżerać się bez umiaru, bo to mogłoby skończyć się dla nas dużą nadwagą, a tego nie chcemy! Hasło #zostańwdomu to okazja do rozpoczęcia przygody z domowymi wypiekami chleba czy bułek. Zamiast wychodzić po pieczywo, można upiec je w domu, będą z tego same korzyści!
Bułki z dzisiejszego przepisu są bardzo proste do przygotowania i nie trzeba mieć wielkiej wprawy w pieczeniu. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścimy w robocie kuchennym, który wyrobi za nas ciasto. Następnie chwila w cieple, aby ciasto wyrosło, a następnie formowanie, do którego można zaprosić domowników. Dzieci małe, jak i te duże bardzo lubią taką pracę w kuchni. Z pewnością wolą to niż np. dyżur przy zmywarce ;)Po krótkim pieczeniu bułki z żurawiną, będą gotowe!
Lekko słodkie z dodatkiem suszonej żurawiny, mięciutkie i oczywiście pyszne! Idealne na śniadanie lub podwieczorek, wspaniale smakują z masłem i miodem, a dla niektórych najlepsze są z kremem czekoladowym :). Jeśli chcielibyście upiec je z samego rana, żeby jeszcze ciepłe trafiły na stół, to oczywiście można to zrobić. Trzeba tylko ciasto wyrobić wieczorem, następnie od razu po wyrobieniu uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Blaszkę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc. Ciasto w nocy mimo chłodu w lodówce wyrośnie. Następnego dnia rano wyjąć ciasto i dać mu kilkanaście minut na ocieplenie, a następnie upiec.
Czy może być coś lepszego od świeżych pachnących bułek na śniadanie? Koniecznie spróbujcie przygotować je podwieczorek i podajcie z kubkiem kawy lub kakao. Smacznego!
📖 Przepis
Bułki z żurawiną
🥘 Składniki
- 570 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 60 g drobnego cukru
- 250 ml mleka (letnie)
- 20 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
- 70 g masła (miękkiego lub roztopionego i przestudzonego)
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka suszonej żurawiny
Dodatkowo
- 1 małe jajko
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, sól oraz suche drożdże, (jeśli używacie drożdży świeżych, należy zrobić z nich rozczyn) jajka, mleko i miękkie masło, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto będzie gładkie i dobrze wyrobione dodajemy żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następie przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto na naoliwiony blat (najlepszy będzie olej roślinny), dzielimy ciasto na równe porcje, najlepiej zrobić to przy pomocy wagi. Bułki równej wielkości tak samo się upieką.
- Każdą porcję ciasta uformować w zgrabną okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce do pieczenia lub w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki mogą leżeć w niedużej odległości od siebie, podczas pieczenia urosną i połączą się brzegami. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Wyrośnięte bułki pomalować z wierzchu rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika, piec przez około 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do przestudzenia.
- Smacznego!
Serwis Przepis-y.pl napisał
Wspaniały przepis, w obecnej sytuacji pieczenie własnego pieczywa i to z dodatkiem tak zdrowej i smacznej żurawiny na pewno będzie świetnym pomysłem. Wiele osób z takiego przepisu skorzysta.
Anna napisał
Tak, to wyjątkowy czas, który można wykorzystać również w kuchni piekąc domowe pieczywo. Zawsze do tego namawiam 🙂
Thomas napisał
Wspaniały przepis, idealny na obecną sytuację, kiedy można w pełni oddać się gotowaniu dla swojej rodziny i przy okazji zwiększyć swoje kulinarne umiejętności. 🙂
Anna napisał
Bardzo dziękuję, i oto chodzi ma być smacznie i rozwijająco 🙂 Pozdrawiam gorąco!
Basia napisał
Witam, w jakiej temperaturze i jak długo trzeba piec te bułeczki ?
Anna napisał
Dzień dobry, wszystko jest w przepisie (instrukcja) 180 st C przez około 17 minut.