Bajgle domowe to nic innego jak bułka z dziurką w środku, ale zapewniam, że nie jest to zwykła bułka z dziurką w środku! Trzeba przyznać, że składniki na ciasto są w zasadzie takie same, jak na inne bułki. Jest jednak jeden punkt, który sprawia, że zwykłe bułki zamieniają się w pyszne bajgle. Ten zabieg to parzenie ciasta w lekko słodkiej wodzie. Zabieg ten trzeba wykonać tuż przed pieczeniem. W ten prosty sposób możemy uzyskać idealny wypiek.
📜 Geneza
Historia bajgli sięga 1610 roku, przepis powstał podobno w Krakowie, a następnie rozszedł się po całym świecie. Jak już wspomniałam, bajgle szczególnie popularne są za oceanem, a trafiły tam dzięki Żydom, którzy wyemigrowali do Ameryki. Od tamtego czasu w USA powstało mnóstwo piekarni, niektóre są nawet całodobowe i zajmują się wypiekaniem tylko tego typu pieczywem. Bardzo żałuję, że mimo iż to właśnie w Polsce narodził się słynny bajgiel, to aby kupić go w sklepie trzeba mieć szczęście. Tylko niektóre piekarnie mają go w swojej ofercie, a to wielka szkoda, bo jest to bardzo smaczne pieczywo! Na szczęście możemy upiec go bez problemu we własnej kuchni, to naprawdę jest proste! Zapraszam na bajgle domowe!
🥘 Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 375 ml wody letnia
- 9 g soli morskiej
🔪 Instrukcje
- Drożdże wymieszać z letnią wodą i łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
- Do miski miksera wsypać mąkę dodać sól, dodać rozczyn, ciasto wyrabiać przez około 4 minuty, ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko ugnieść, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ciasto podzielić na 10 lub 12 części, najlepiej ciasto odmierzyć przy pomocy wagi, aby bajgle były równe.
- *Każdy kawałek ciasta obracać w dłoniach tak, aby powstała gładka kulka (dłonie można naoliwić), kciukiem przebić ciasto w środku, następnie rozciągnąć palcami dziurkę bajgla tak, aby powiększyła się do około 6 -7 cm średnicy. Przygotowane bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
- Do szerokiego garnka wlać około 3 litry wody dodać do niej 2 łyżki cukru i sodę zagotować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Jeśli woda mocno wrze trzeba zmniejszyć ognień, bajgle wkładać delikatnie po 3 lub 4 sztuki, to zależy od wielkości garnka. Obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy bajgle przy pomocy łyżki cedzakowej, układamy na blaszkę i natychmiast posypujemy nasionkami. Można nasionka wsypać na talerz i obgotowane bajgle obtoczyć z jedne strony, a następnie przełożyć na blaszkę. Piec przez 20-25 minut do uzyskania złotego kolory. Bajgle domowe studzić na kratce.
🥗 Z czym podać?
Odpowiedź jest prosta z tym, na co macie ochotę! Sałata, sery, twarożki, wędzony łosoś lub pasta z pieczonego łososia. Odrobina kiszonych ogórków lub pikli, kropla sosu musztardowego i już pierwsza kanapka gotowa. Można też wybrać wersję z rukolą, szynką parmeńską, pomidorami, sosem majonezowym oraz odrobiną koziego sera. Oczywiście są też tacy, którzy bajgla najbardziej lubią opieczonego w tosterze z masełkiem i miodem lipowym lub dżemem malinowym.
Jeśli mowa o dodatkach do bajgli, to chyba najbardziej zwariowanym krajem na ich punkcie jest Ameryka i stolica bajgli, Nowy Jork. To tam zjecie najwymyślniejsze wersje ciasta i wyszukane dodatki.
🔄 Zamienniki
- mąkę pszenną typ 450 można zastąpić typem 500, 550, 680
- cukier można zamienić na miód lub słód
- świeże drożdże zamieniamy na suche w ilości 7g
- wodę można zamienić na dowolne mleko
📖 Przepis
Bajgle domowe
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 375 ml wody (letnia)
- 9 g soli morskiej
Dodatkowo
- sezam, siemię, mak (do posypania)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 litry wody (do obgotowania bajgli)
🔪 Instrukcje
- Drożdże wymieszać z letnią wodą i łyżeczką cukru, odstawić w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, na powierzchni powinny pojawić się bąbelki.
- Do miski miksera wsypać mąkę dodać sól, dodać rozczyn, ciasto wyrabiać przez około 4 minuty, ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko ugnieść, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ciasto podzielić na 10 lub 12 części, najlepiej ciasto odmierzyć przy pomocy wagi, aby bajgle były równe.
- Każdy kawałek ciasta obracać w dłoniach tak, aby powstała gładka kulka (dłonie można naoliwić), kciukiem przebić ciasto w środku, następnie rozciągnąć palcami dziurkę bajgla tak, aby powiększyła się do około 6-7 cm średnicy. Przygotowane bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do wyrośnięcia.
- Do szerokiego garnka wlać około 3 litry wody dodać do niej 2 łyżki cukru i sodę zagotować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Jeśli woda mocno wrze trzeba zmniejszyć ognień, bajgle wkładać delikatnie po 3 lub 4 sztuki, to zależy od wielkości garnka. Obgotowujemy po 1 minucie z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy bajgle przy pomocy łyżki cedzakowej, układamy na blaszkę i natychmiast posypujemy nasionkami. Można nasionka wsypać na talerz i obgotowane bajgle obtoczyć z jedne strony, a następnie przełożyć na blaszkę. Piec przez 20-25 minut do uzyskania złotego kolory. Studzić na kratce.Smacznego!
Comments
No Comments