Większości z nas gofry kojarzą się z latem. W każdym zakątku kraju znajdziemy wakacyjne budki z goframi. To jedno z najczęściej kupowanych dań deserowych na wakacjach i nic dziwnego, ponieważ są pyszne! Dziś moja wakacyjna wersja gofrów drożdżowych w stylu belgijskim z dodatkiem grubego cukru perlistego. Gofry obłędnie pachną ciastem drożdżowy z przypiekanym cukrem. Pachną tak karmelowo i słodko, że trudno się powstrzymać, aby nie pochłonąć wszystkich. Gofry można jeść bez dodatków, są tak dobre i chrupiące. Oczywiście dodatek bitej śmietany i owoców jest wskazany, będą jeszcze lepsze.
Przejdź do:
🥘 SKŁADNIKI
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🔪 Instrukcje
Do miski wlać mleko, 1 łyżeczkę cukru dodać drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły się pienić.
Do większej miski wsypać mąkę, sól dodać jajka oraz rozpuszczone przestudzone masło, wlać drożdże. Przy pomocy ręcznego miksera wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników. Można zrobić to również ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzine do wyrośnięcia. Jeśłi w domu jest ciepło ciasto będzie gotowe szybciej.
Przezd przystąpnieniem do pieczenia gofrów solidnie rozgrzać gofrownicę. Nalewać ciasto porcjami, piec do uzyskania złotego koloru.
Gofry po wyjąciu z gofrownicy układać na kratec do studzenia ciasta. Tam odpoczną i nabiora kruchości.
🍳 Warunek udanych gofrów
To, co najważniejsze, w przygotowaniu gofrów, to mocna gofrownica. Gofrownica o słabej mocy po pierwsze, bardzo długo piecze gofry. Po drugie, gofry często są miękkie i nie tak chrupiące, jak byśmy chcieli. Niestety, aby efekt był taki, jak byśmy chcieli, trzeba zainwestować w dobry sprzęt. Pamiętajcie również, że po upieczeniu gofry należy odłożyć na chwilę na kratkę, aby lekko przestygły. Nabierają wtedy chrupkości. Nie pozostawiajcie ich na talerzu, ponieważ gorące zaparują od spodu i zmiękną. Zimne gofry można odświeżyć i nadać im chrupkości przez odgrzanie w gorącym piekarniku z opcją grillowania. Wspaniale do tego celu sprawdza się domowy toster, po chwili podgrzewania gofry są takie jak po upieczeniu.
🧇 Macie ochotę na więcej letnich gofrów?
Może gofry w innym wydaniu? Koniecznie spróbujcie lipcowych gofrów z jagodami. Jagody nie są tutaj dodatkiem, ale są zapieczone w cieście, obłędne! Polecam również gofry cynamonowe podane z frużeliną z wiśni, to jest hit! Mam też coś dla wielbicieli czekoladowych smaków, gofry czekoladowe z karmelizowanym bananem. Dla tych, którzy nie lubią gofrów na słodko, jest fantastyczny przepis na gofry obiadowe. Gofry z cukinii, to delikatna beztłuszczowa wersja fit!
📖 Przepis
Gofry drożdżowe
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 180 ml mleka (letnie)
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 paczuszka suchych)
- 2 sztuki jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
- 240 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 60 g cukru perlistego
Dodatkowo
- 2 sztuki banana
- 2 szklanki truskawek
- 1 szklanka borówek (lub jagód)
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać mleko, 1 łyżeczkę cukru dodać drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły się pienić.
- Do większej miski wsypać mąkę, sól dodać jajka oraz rozpuszczone przestudzone masło, wlać drożdże. Przy pomocy ręcznego miksera wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników. Można zrobić to również ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzine do wyrośnięcia. Jeśłi w domu jest ciepło ciasto będzie gotowe szybciej.
- Przezd przystąpnieniem do pieczenia gofrów solidnie rozgrzać gofrownicę. Nalewać ciasto porcjami, piec do uzyskania złotego koloru.
- Gofry po wyjąciu z gofrownicy układać na kratec do studzenia ciasta. Tam odpoczną i nabiora kruchości.
- Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.
Comments
No Comments