Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Napoje i koktaile

Sok z wiśni

Aktualizacja: 31 lip, 2021 · Opublikowany: 31 lip, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Sok z wiśni przygotowany w sokowniku to najprostsza i najłatwiejsza metoda robienia domowych soków. Jeśli robicie soki z różnych owoców, to warto zakupić sokownik, a dzięki niemu zaoszczędzicie wiele czasu! Domowy sok wiśniowy jest pyszny, zdrowy i bardzo aromatyczny. Nie kupicie takiego w sklepie. Sklepowe wersje są bardzo rozcieńczone, a procent owoców w takich sokach jest znikomy. Naprawdę warto zrobić go w domu! Sok jest mocno skoncentrowany i pijemy go po rozcieńczeniu z wodą. Z takiego koncentratu możecie przygotować pyszne lemoniady i klasyczne kompoty.

Z poniższych składników wyszło około 3,5 litra gotowego skoncentrowanego soku. O właściwościach wiśni możecie przeczytać we wpisie z dżemem z wiśni.

domowy sok z wiśni w butelkach ustawione na białym obrusie w czerwoną kratę
sok z wiśni
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 🍒 Inne letnie przetwory
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

składniki na sok z wiśni
sok z wiśni
  • wiśnie
  • cukier

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 INSTRUKCJE

1

Butelki i zakrętki umyć, wyparzyć. Umyć również wiśnie.

2

Do dolnej części sokownika wlać 3 litry wody. Do górnej części sokownika wkładać wiśnie i przesypywać warstwą cukru. Zestawić ze sobą trzy części garnka, przykryć pokrywką. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż w środkowej części zacznie pojawiać się spora ilość skoku.

3

Sokiem napełniać butelki i od razu zakręcać. Używajcie rękawic do trzymania butelek, ponieważ sok jest gorący!

4

Jeśli sok był nalewany gorący, ze stojącego sokownika na ogniu, nie ma potrzeby pasteryzowania. Oczywiście dla pewności można to zrobić. Polecam metodę na sucho w piekarniku. Do zimnego piekarnika wstawiamy butelki s sokiem i nastawiamy temperaturę 130 st C. Od chwili, kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę. Sok pasteryzujemy przez około 15 do 20 minut w zależności od wielkości butelek.

5

Po czasie pasteryzacji zostawiamy butelki w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

🍒 Inne letnie przetwory

Macie ochotę na więcej przepisów na domowe przetwory? Wspaniały dżem z wiśni lub dżem z malin to smak lata, którym możemy cieszyć się zimową porą. Można również przygotować wytrawne przetwory takie jak, kiszone pomidory, ogórki czy przeciery pomidorowe.

  • dżem z wiśni w białej miseczce na czarnym obrusie udekorowanym polnymi kwiatami i wiśniami
    Dżem z wiśni
  • Dzem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
    Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
  • kiszone pomidory
    Kiszone pomidory
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe

📖 Przepis

sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
Print Pin
5 z 2 głosów

Sok z wiśni

Sok z wiśni to idealny koncentrat do przygotowania pysznych kompotów i orzeźwiających lemoniad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Porcji 10
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2,5 kg wiśni
  • 1,2 kg cukru
  • 3 l wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Butelki i zakrętki umyć, wyparzyć. Umyć również wiśnie.
  • Do dolnej części sokownika wlać 3 litry wody. Do górnej części sokownika wkładać wiśnie i przesypywać warstwą cukru. Zestawić ze sobą trzy części garnka, przykryć pokrywką. Garnek postawić na ogniu i zagotować. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż w środkowej części zacznie pojawiać się sok.
  • Sokiem napełniać butelki i od razu zakręcać. Używajcie rękawic do trzymania butelek, ponieważ sok jest gorący!
  • Jeśli sok był nalewany gorący, ze stojącego sokownika na ogniu, nie ma potrzeby pasteryzowania go. Oczywiście dla pewności można go pasteryzować. Polecam metodę na sucho w piekarniku. Do zimnego piekarnika wstawiamy butelki s sokiem i nastawiamy temperaturę 130 st C. Od chwili kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, pasteryzujemy sok przez około 15 do 20 minut w zależności od wielkości butelek.
  • Po czasie pasteryzacji zostawiamy butelki w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
sok z wiśni w butelce ze szklaną słomką
sok z wiśni

Więcej Przepisy na napoje i koktajle

  • szklanka z czerwonym napojem z hibiskusa w tle kwiaty i butelka z napojem
    Napój z hibiskusa
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
    Syrop z kwiatów lipy
  • Domowy syrop z kwiatów akacji
  • różowa lemoniad rabarbarowa w szklance pełnej lodu z cytryną i miętą w tle butelka z lemoniadą
    Lemoniada rabarbarowa

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.