Bułki pszenno żytnie na piwie. Piwo sprawia, że ciasto bardzo ładnie rośnie, a po upieczeniu bułek, miąższ jest pełen maleńkich elastycznych dziurek. Wierzch bułek smarujemy pastą piwną dzięki temu bułeczki mają bardzo fajny smak. Pyszne codzienne pieczywo dobre na każdą porę dnia i ze wszystkimi dodatkami. Bułki długo zachowują świeżość i pięknie pachną. Przygotowanie ich nie sprawi Wam problemu, przepis jest bardzo łatwy.
📖 Przepis
Bułki pszenno żytnie na piwie
Domowe bułki, czy może być coś lepszego na śniadanie?
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Zaczyn
- 200 g wody
- 300 g mąki pszennej
- 6 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe
- 210 g wody
- 90 g piwa
- 200 g ziemniaczanego puree
- 16 g świeżych drożdży
- 410 g mąki pszennej
- 160 g mąki żytniej sitkowej
- 18 g soli
Pasta do smarowania bułek
- 140 g piwa
- 10 g świeżych drożdży
- 55 g mąki żytniej chlebowej
- 55 g mąki żytniej sitkowej
🔪 Instrukcje
- Składniki na zaczyn, wymieszać w misce i odstawić na około 3 godziny.
- Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto, wyrabiać przez około 4 minuty. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić na około 1 godzinę. Podzielić ciasto na porcję po 60 g. Uformować okrągłe bułeczki, układać na posypanej mąką blachę.
- Składniki na pastę wymieszać, posmarować nią bułki i posypać wierzch bułek mąką żytnią chlebową.
- Zostawić na około 1 i ½ godziny bez przykrycia do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st C. Bułki piec 10 - 15 minut.
- Smacznego!
📋 Notatki
Pamiętajcie, przepis jest na 30 sztuk, to duża porcja!
Comments
No Comments