Pasztet w wersji wegetariańskiej, jest troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych, ulubionych orzechów, a najlepiej ich mieszanki. Pasztet jest wilgotny, zwarty i pięknie się kroi. Świetnie nadaje się na kanapki, podany z ostrym sosem chrzanowym smakuje wprost wspaniale. Koniecznie spróbujcie pasztetu z domową musztardą z dodatkiem daktyli, jest obłędna!
Przygotowanie masy nie sprawi Wam kłopotu, wystarczy, że połączycie wszystkie składniki i upieczecie pyszny pasztet. To jest łatwy przepis, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Powinno to zachęcić nawet najbardziej opornych kucharzy do działania ;). Zapewniam Was, że domowy nawet najprostszy pasztet, jest dużo lepszy niż kupiony w sklepie. Przede wszystkim wiemy z czego, jest przygotowany i nie musimy martwić się, że w jego składzie znalazły się jakieś podejrzane dodatki lub złej jakości produkty.
Po upieczeniu pamiętajcie o dokładnym schłodzeniu pasztetu przed podaniem. Schłodzony pasztet lepiej się kroił i jak to mówią nasze Babcie, całość przegryzie się i przejdzie dokładnie smakami!
📖 Przepis
Pasztet z orzechów i cieciorki
🥘 Składniki
- 220 g orzechów (dałam pół na pół orzechy laskowe i włoskie można użyć ulubionych orzechów)
- 1 sztuka czerstwej bułki
- ½ litra wywaru warzywnego
- 240 g ciecierzycy z puszki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 średnie jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ulubione zioła
🔪 Instrukcje
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cieciorkę odcedzić i rozgnieść widelcem na pakę. Czerstwa bułkę namoczyć w bulionie.
- Orzechy zmielić lub posiekać na średniej wielkości kawałki. Dodać od nich namoczoną bułkę, przesmażoną cebulę i cieciorkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, jajko, skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki. Dokładnie wyrobić, a jeśli masa będzie zbyt płynna dodać odrobinę bułki tartej, natomiast jeśli byłaby za gęsta dodać więcej bulionu.
- Formę na pasztet wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Wypełnić masą formę.
- Piekarnik nagrzać do 170 st C. Piec przez 45 minut.
- Smacznego!
Comments
No Comments