Dorada z piekarnika pieczona w pomarańczach z mieszanką aromatycznych przypraw, to jedną z lepszych rybek. Co prawda dorada jest mało popularną rybą w Polsce, a szkoda, bo jest niesamowicie smaczna. Na szczęście można kupić ją już świeżą i to w całości.
Doceniali ją nawet starożytni Rzymianie, była ich ulubioną rybą. Doradę przyrządzam na wiele sposobów, a jednym z naszych ulubionych jest właśnie pieczona w piekarniku z pomarańczą. Do pomarańczy zawsze pasuje ziarenko kolendry szczypta imbiru i odrobina płatków chilli. Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami, ale świetnie smakuje również z ryżem oraz surówką Coleslaw. Takie danie możecie spokojnie podać na eleganckie przyjęcie lub obiad z teściami 🙂 Polecam!
📖 Przepis
Dorada z piekarnika w pomarańczach
🥘 Składniki
- 1 duża dorada
- 1 łyżka ziarenek kolendry
- ½ łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej morskiej
- 1 łyżka świeżo tartego imbiru
- 1 duża pomarańcza
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- kilka listków świeżej mięty
- oliwa (ja dałam oliwę orzechową)
🔪 Instrukcje
- Rybę wypatroszyć, umyć i osuszyć. Natrzeć solą z każdej strony. Nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu wymieszać z płatkami chilli i kminkiem. Skórkę z umytej i osuszonej pomarańczy zetrzeć na tarce o małych oczkach, natrzeć nią rybę z każdej strony, a następnie wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
- Połowę pomarańczy przekroić na 4 części.
- Rybę przełożyć do naczynia wysmarowanego oliwą, skropić sokiem z połowy pomarańczy, pozostałymi kawałkami pomarańczy obłożyć rybę, jedną część włożyć jej do brzucha wraz z kilkoma listkami mięty.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C, piec pod przykryciem przez 15 minut po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec jeszcze 5 minut, aby ryba się zarumieniła.
- Przed podaniem wyjąć kawałki upieczonej pomarańczy i skropić nią doradę, posypać posiekaną miętą.
- Smacznego!
Adrianna napisał
Witam, właśnie zabrałam się za robienie dorady wg Pani przepisu, tylko nie wiem gdzie w tym wszystkim jest imbir? W skladzie jest, w samym przepisie już o nim nie ma słowa.
Anna napisał
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam. Imbir gdzieś uciekł z opisu:( ale nacieramy nim rybę tak, jak skórką z pomarańczy, bez niego ryba też jest smaczna 🙂 Pozdrawiam serdecznie
misok napisał
sorry , ale ta rybka na zdjeciu nie jest ni jak zaruminienina, nie rozumiem jak mozna zjesc taka skorke ???
Anna napisał
Osobiście skórkę zdejmuję i daję kotu 😉 ale jeśli lubisz jeść skórkę z ryby, to możesz ją przypiec mocniej. Oczywiście skórka mocniej przypieczona = bardziej wysuszone mięsko rybki...
Monika napisał
piękny przepis i blog.....:)
Anna napisał
Dziękuję 🙂
Housewife napisał
Ryby z nutką orientalnych przypraw i smaków mogłabym jeść od śniadania do kolacji. Twój przepis wygląda pysznie. Niestety dorady nie dostane tak łatwo, a może zamienić ją na np. pstraga? Hmm...
pozdrawiam ciepło
Anna napisał
Oczywiście możesz zastąpić doradę, pstragiem lub dorszem, bedą równie pyszne jak dorada:) pozdrawiam Ania