Bardzo zdrowe, delikatne ciasto z pianką z białek, na której zapieczone są soczyste truskawki i pyszny rabarbar. Całość przykryta jest tartymi kawałkami kruchego ciasta i płatkami migdałowymi. Ciasto jest bezglutenowe i oczywiście nadaje się dla osób na takiej diecie z jednym zastrzeżeniem! Jeśli chorujecie na celiakię pamiętajcie, aby mąka owsiana była z certyfikatem! Z tego co się orientuję, to produkowana w Polsce mąka owsiana może zawierać śladowe ilości glutenu. Oczywiście na rynku jest dostępna mąka zagraniczna odpowiedniej jakości i z certyfikatami! Ciasto z truskawkami i rabarbarem proponuję przed podaniem posypać cukrem pudrem i siekaną świeżą miętą. Smacznego!
📖 Przepis
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - bezglutenowe
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 150 g masła
- 100 g mąki owsianej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 3 żółtka
- 80 g fruktozy lub cukru
Składniki na wierzch ciasta
- 3 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml drobno posiekanego rabarbaru
- 400 ml pokrojonych truskawek
- skórka z ½ cytryny
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
🔪 Instrukcje
- Składniki na ciasto umieścić w misce lub na blacie, zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez około 20 minut w lodówce.
- Obrany i posiekany drobno rabarbar ( na około 0,5 cm ) posypać cukrem waniliowym, skórką z cytryny i imbirem, wymieszać. Truskawki umyć i pokroić na plastry.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i mąki ziemniaczanej.
- Na dużą blachę (40 x 28 cm ) wyłożyć papier do wypieków. Ciasto wyjąć z lodówki, na tartce o dużych oczkach zetrzeć 80 % ciasta, rozsypać je na dnie formy, delikatnie dociskając dłonią. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec spód przez 10 minut, ciasto powinno zrobić się złociste.
- Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić.
- Na podpieczony spód równomiernie rozsmarować pianę z białek. Na białka rozłożyć truskawki i rabarbar, zetrzeć resztę ciasta, rozsypać na owoce , to samo zrobić z płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
- Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut. Kiedy ciasto zarumieni się, wyłączyć piekarnik i wyjąć ciasto, przestudzić.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Ewa napisał
Czy można zastąpić podane mąki gotową mieszanką bezglutenową np. mix C lub mix IT Schar?
Anna napisał
Oczywiście można spróbować gotowej mieszanki.
Nika napisał
Witam czy to kruche nadaje sie na pychotke i czy mogę je dzień wczesniej zarobić dzien wcześniej i trzymać w lodówce?
Anna napisał
Tak, można i nawet nie trzeba trzymać go w lodówce, wystarczy owinąć je w folię spożywczą i przechować nawet kilka dni 🙂
Judi napisał
a które z Twoich kruchych bezglutenowych ciast najlepiej nadaje się na mazurka? 🙂
Anna napisał
Ciasto z powyższego przepisu będzie dobre, ale możesz również wykorzystać ciasto z przepisu na "Tartę bezglutenową z kremem" Ciasto z przepisu na "Truskawkową tartę z mąki ryżowej" również będzie świetne:)
Agnieszka napisał
Firma Provena mąkę owsianą bezglutenową produkuje.
gaga napisał
Witam,,,dodajesz mąkę owsianą?ale ta mąka zawiera gluten!..więc tak do końca to nie jest ciasto kruche bezglutenowe...Pozdrawiam
Anna napisał
Tak jak pisałam we wpisie, maka owsiana jest produktem bezglutenowym, ale z pewnym zastrzeżeniem! Mąka owsiana produkowana w Polsce jest ( może być ) zanieczyszczona glutenem, ponieważ produkuje się ją w młynach, w których są przygotowywane również mąki klasyczne z glutenem. W związku z tym jest niebezpieczeństwo, że może być zanieczyszczona. Oczywiście bez problemu można dostać w naszych sklepach mąkę certyfikowaną ( zagraniczną ), która takich zanieczyszczeń nie ma i tę bez obaw można używać do przygotowywania ciast i innych wypieków dla osób uczulonych:) Pozdrawiam gorąco:)
mamaGlu napisał
A jaką mąką można zastąpić mąkę owsiana?by ciasto było bezglutenowe?
Anna napisał
Żeby ciasto było bezglutenowe trzeba użyć owsianej mąki certyfikowanej jeśli nie masz takiej, zastąp tę mąkę np: mąką ziemniaczaną lub ryżową może być też mąka z amarantusa. Robiłam to ciasto w różnych kombinacjach i w każdej wersji wychodzi bardzo dobre:) Pozdrawiam i smacznego:)
Natalia napisał
Co prawda owies nie zawiera glutenu, ale zawiera aweninę, która dla "bezglutenowców z przymusu" może być szkodliwa i wywoływać powstawanie przeciwciał 🙂
Anna napisał
Badania nad aweniną ciągle trwają... osoby ze zdiagnozowaną celiakią są pod kontrolą lekarzy i wiedzą jakie produkty są dozwolone w ich diecie:) przynajmniej taką mam nadzieję. Natomiast osoby z nietolerancją na gluten mogą sobie pozwolić na spożywanie owsa, a szczególnie tego z certyfikatem 🙂 Pozdrawiam