Tiramisu w kolejnej odsłonie, tym razem w wersji truskawkowej. Deser jest fantastyczny, rozpływający się w ustach z warstwą delikatnego kremu z wyraźną nutą likieru Amaretto i kawy. W połączeniu z soczystymi truskawkami to niebo w gębie! Dojrzałe pełne aromatu truskawki do tej wersji tiramisu są wprost idealne. Pomyślcie, kawałek schłodzonego deseru, a do tego mrożona kawa ach, można poczuć się, jak na wakacjach. Koniecznie spróbujcie tej wersji tiramisu z truskawkami.
🥘 Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany do ubijania 36 %
- 3 żółtka
- 5 łyżek fruktozy
- 1 laska wanilii
- 500 ml pokrojonych truskawek
- kakao do posypania wierzchu deseru
- 2 opakowania dobrej jakości podłużnych biszkoptów 200 g
Do nasączenia biszkoptów
- 60 ml likieru Amaretto
- 150 ml kawy espresso
🔪 Instrukcje
- Truskawki umyć i pokroić na cienkie kawałki.
- W głębokim talerzu wymieszać zaparzoną kawę z likierem. Biszkopty kolejno jeden po drugim namaczać w przygotowanej mieszance, z namoczonych biszkoptów ułożyć pierwsza warstwę na dnie naczynia o wymiarach 19x30 cm.
- Śmietanę ubić na sztywno, odstawić do lodówki.
- W dużej misce ubić żółtka z fruktozą na jasną masę, następnie dodać serek mascarpone i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Do masy dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się składników.
- Na przygotowaną warstwę biszkoptów nałożyć ⅓ ilości masy, rozsmarować równomiernie, następnie rozłożyć pokrojone truskawki, następnie truskawki przykryć cienką warstwa masy, wyrównać. Namoczyć drugą partię biszkoptów i ułożyć na kremie.
- Całość przykryć pozostałą masą, wyrównać wierzch. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, aby deser porządnie się schłodził. Przed podaniem posypujemy obficie wierzch deseru kakao.
📋 Notatki
Śmietana powinna być zimna, lepiej i szybciej się ubije. Kawa do nasączenia biszkoptów najlepsza jest z ekspresu, mocna i esencjonalna (espresso) biszkopty nabierają wtedy bardzo intensywnego smaku kawy i likieru. Biszkopty zanurzamy tylko na chwilkę w kawie i likierze, chwilkę czekamy, aby ociekła nadmiar płyny. Gotowy deser przechowujemy pod przykryciem w lodówce, przykryty nie będzie obsychał.
🥚Co z białkami
W dzisiejszej wersji w składzie kremu nie ma białek, których nie wylewajcie! Białka umieśćcie w pojemniczku plastikowym i zamroźcie. W odpowiednim momencie, czyli kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego, wyjmijcie je i przygotujcie z nich pyszny deser. Można przygotować z nich rewelacyjną bezę lub ciasteczka Amaretti.
📖 Przepis
Tiramisu z truskawkami
🥘 Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany do ubijania 36 %
- 3 żółtka
- 5 łyżek fruktozy
- 1 laska wanilii
- 500 ml pokrojonych truskawek
- kakao do posypania wierzchu deseru
- 2 opakowania dobrej jakości podłużnych biszkoptów (200 g)
Do nasączenia biszkoptów
- 60 ml likieru Amaretto
- 150 ml kawy espresso
🔪 Instrukcje
- Truskawki umyć i pokroić na cienkie kawałki.
- W głębokim talerzu wymieszać zaparzoną kawę z likierem. Biszkopty kolejno jeden po drugim namaczać w przygotowanej mieszance, z namoczonych biszkoptów ułożyć pierwsza warstwę na dnie naczynia o wymiarach 19 x 30 cm.
- Śmietanę ubić na sztywno, odstawić do lodówki.
- W dużej misce ubić żółtka z fruktozą na jasną masę, następnie dodać serek mascarpone i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Do masy dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się składników.
- Na przygotowaną warstwę biszkoptów nałożyć ⅓ ilości masy, rozsmarować równomiernie, następnie rozłożyć pokrojone truskawki, następnie truskawki przykryć cienką warstwa masy, wyrównać. Namoczyć drugą partię biszkoptów i ułożyć na kremie.
- Całość przykryć pozostałą masą, wyrównać wierzch. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, aby deser porządnie się schłodził. Przed podaniem posypujemy obficie wierzch deseru kakao.
- Smacznego!
martawkuchni.blog.pl napisał
z truskawkami jeszcze nie jadłam:) ale na pewno jest pyszne:)
Anna napisał
Jest obłędne:), koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam