Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bezy

Bezy wegańskie

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 12 paź, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Nobla temu, kto wpadł na pomysł wykorzystania wody, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy! Bezy wegańskie przygotowujemy z aquafaby, a aquafaba to właśnie ta cudowna woda z puszki po ciecierzycy. To właśnie ona jest najważniejszym składnikiem dzisiejszego przepisu. Do tej pory płyn wylewany był do zlewu, a od niedawna wzbogacił kuchnię wegańską. Dzięki niej weganie mogą przygotować na jego bazie majonezy, kremy, musy i cudowną bezę. Mam nadzieję, że z przepisu będą korzystać nie tylko osoby na diecie wegańskiej. Zachęcam i to bardzo, aby dzisiejszą bezę spróbowały szczególnie te osoby, które tak jak i ja nie przepadają za klasyczną bezą przygotowaną z białek. Dzisiejszy przepis bardzo przypadł mi do gustu! Beza jest bardzo smaczna, lekko klejąca w środku, chrupiąca z zewnątrz.

bezy-weganskie
Bezy wegańskie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥣 Krem
  • 🥄 Przygotowanie
  • 🥣 Jakie naczynie do ubijania piany
  • 🍮 Jaki kształt
  • 🥗 Przepisy wegańskie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 140 ml aquafaby woda po ciecierzycy z puszki
  • 190 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

Składniki na krem klasyczny (wegański jest w linku we wstępie)

  • 250 g serka mascarpone
  • 180 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru lub troszkę więcej
  • barwnik w proszku lub żelu tylko odrobinę jeśli chcecie zrobić kolorowe bezy
  • maliny jagody lub inne owoce do dekoracji
  • 1 garść prażonych orzechów laskowych

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C.
  • Po odsączeniu ciecierzycy otrzymaną wodę umieścić w dość wysokim i szerokim naczyniu zacząć ubijać pianę dokładnie tak jak robimy to w przypadku bezy z białek, aquafaba ubija się troszkę dłużej niż białka, kiedy otrzymamy gęstą pianę możemy zacząć dodawać cukier puder łyżka po łyżce nie przerywając miksowania.
  • Po dodaniu całego cukru ubijamy bezę do uzyskania błyszczącej i gęstej piany na koniec dodać sok z cytryny lub ocet i ewentualnie barwnik.
  • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
  • Na blachę położyć papier do pieczenia, wyciskać kółka o średnicy 8-10 cm na samym brzegu zrobić jedno dodatkowe okrążenie, w ten sposób powstanie miseczka.
  • Oczywiście możecie zrobić dowolne kształty bezików ważne, żeby były tej samej wielkości.
  • Blachę z bezami wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 st C, suszymy 1 do 2 godzin w zależności od wielkości bezików, co jakiś czas na chwilę otwórzcie piekarnik, aby wyleciała para.
  • Temperaturę można regulować w zakresie 100-130 st C, dostosujcie ją do własnych warunków, ponieważ, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba wyczuć najlepszą temperaturę dla bezy, beza nie powinna się przypiekać!
  • Żeby sprawdzić, czy bezy są gotowe, należy wyjąc jedną z piekarnika odczekać 1 minutkę lub dwie i stuknąć w bezę sprawdzimy w ten sposób czy beza jest już gotowa - na zewnątrz powinna być chrupiąca, a w środku lekko wilgotna.
  • Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie kremu

  • Zimną śmietanę ubić na sztywno.
  • Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia, dodać ubitą śmietanę całość połączyć.
  • Bezy wykańczany kremem tuż przed podaniem.
  • Na wysuszoną i wystudzoną bezę nałożyć porcje kremu na wierzch ułożyć maliny, posypać orzechami.

🥣 Krem

Bezę podałam z delikatnym kremem w wersji klasycznej, a dla wegan proponuję krem z tego przepisu - opcja kremu z orzechów nerkowca.Do tego świeże owoce, obłęd! No i co ważne dla mnie beza w tej wersji nie mam tego posmaku kurzego, który zawsze wyczuwam w klasycznej bezie 😉

🥄 Przygotowanie

Jeśli chodzi o przygotowanie bezy, to w zasadzie wszystko wygląda tak samo, jak przy bezie klasycznej. Płyn należy na początku ubić na sztywną pianę. Etap ten zajmuje troszkę więcej czasu niż przy ubijania piany z białek jaj kurzych. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce nie przerywając ubijania, a na koniec sok z cytryny lub ocet winny. Ubita piana powinna być sztywna. Jak sprawdzić, czy konsystencja bezy, jest odpowiednia? To proste wystarczy nabrać troszkę ubitej piany na łyżkę i wyłożyć ją na talerzyk. Zróbcie łezkę z cienkim ogonkiem na górze, jeśli nie rozpływa się, to znaczy, że beza jest odpowiednio ubita. Jeśli jednak zacznie się rozlewać na boki i tracić kształt, to należy dodać jeszcze odrobinę cukru. Kilka łyżek powinno wystarczyć, pamiętajcie o solidnym ubiciu po każdej dodanej łyżce cukru.

🥣 Jakie naczynie do ubijania piany

Jeszcze moja uwaga dotycząca naczynia, w którym ubijamy bezę. Naczynie powinno być wysokie, żeby zawartość nie pryskała na boki, ale i szerokie, żeby piana równo się ubijała. Wygodniej będzie miksować w szerszym naczyniu, które pozwoli na dokładne wymieszanie całej zawartości. Najlepsze naczynie do ubijania to szklana lub metalowa miska. Naczynia takie można dokładnie umyć i na 100% pozbędziemy się ewentualnych resztek tłuszczu z ich ścianek. Często korzystamy z naczyń plastikowych, na których tłuszcz pozostaje nawet po dokładnym umyciu. Niestety tłuszcz na ściankach naczynia spowoduje, że piana będzie spływała ze ścianek. Naczynie i trzepaczki powinny być również suche bez kropelek wody.

🍮 Jaki kształt

Jeśli chodzi i kształt bezy to proponuję zrobić maleńkie beziki lub takie jak przygotowałam dziś, czyli bezowe miseczki o średnicy około 8 cm.  Bezowe miseczki-gniazdka mają na brzegu ramę, która pozwala na piękne wypełnienie ich kremem. Bezy z aquafaby są dość wrażliwe na wilgotność otoczenia i szybko ją łapią, a co za tym idzie, robią się klejące z zewnątrz. Dlatego też najlepiej, spożyć je od razu! Jeśli chcielibyście podać je troszkę później, to przechowajcie bezy do czasu spożycia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Oczywiście wcześniej muszą być dobrze wystudzone! Dzięki temu ich skórka pozostanie chrupiąca i nie złapie wilgoci :). Smacznego!

🥗 Przepisy wegańskie

  • weganskie ciastka owsiane
    Wegańskie ciastka owsiane
  • weganska pavlova
    Wegańska Pavlova
  • majonez weganski
    Majonez wegański

📖 Przepis

bezy-weganskie
Print Pin
5 z 2 głosów

Bezy wegańskie

Wegańskie bezy przygotowane z wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Desery
Porcji 14
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 2 godziny godziny
Całkowity czas 2 godziny godziny 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 140 ml aquafaby (woda po ciecierzycy z puszki)
  • 190 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)

Składniki na krem klasyczny (wegański jest w linku we wstępie)

  • 250 g serka mascarpone
  • 180 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru (lub troszkę więcej)
  • barwnik w proszku (lub żelu tylko odrobinę jeśli chcecie zrobić kolorowe bezy)
  • maliny (jagody lub inne owoce do dekoracji)
  • 1 garść prażonych orzechów laskowych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C.
  • Po odsączeniu ciecierzycy otrzymaną wodę umieścić w dość wysokim i szerokim naczyniu zacząć ubijać pianę dokładnie tak jak robimy to w przypadku bezy z białek, aquafaba ubija się troszkę dłużej niż białka, kiedy otrzymamy gęstą pianę możemy zacząć dodawać cukier puder łyżka po łyżce nie przerywając miksowania.
  • Po dodaniu całego cukru ubijamy bezę do uzyskania błyszczącej i gęstej piany na koniec dodać sok z cytryny lub ocet i ewentualnie barwnik.
  • Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
  • Na blachę położyć papier do pieczenia, wyciskać kółka o średnicy 8-10 cm na samym brzegu zrobić jedno dodatkowe okrążenie, w ten sposób powstanie miseczka.
  • Oczywiście możecie zrobić dowolne kształty bezików ważne, żeby były tej samej wielkości.
  • Blachę z bezami wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 st C, suszymy 1 do 2 godzin w zależności od wielkości bezików, co jakiś czas na chwilę otwórzcie piekarnik, aby wyleciała para.
  • Temperaturę można regulować w zakresie 100-130 st C, dostosujcie ją do własnych warunków, ponieważ, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba wyczuć najlepszą temperaturę dla bezy, beza nie powinna się przypiekać!
  • Żeby sprawdzić, czy bezy są gotowe, należy wyjąc jedną z piekarnika odczekać 1 minutkę lub dwie i stuknąć w bezę sprawdzimy w ten sposób czy beza jest już gotowa - na zewnątrz powinna być chrupiąca, a w środku lekko wilgotna.
  • Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie kremu

  • Zimną śmietanę ubić na sztywno.
  • Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia, dodać ubitą śmietanę całość połączyć.
  • Bezy wykańczany kremem tuż przed podaniem.
  • Na wysuszoną i wystudzoną bezę nałożyć porcje kremu na wierzch ułożyć maliny, posypać orzechami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Bardzo ważne! Bezy po wysuszeniu w piekarniku powinny w nim całkowicie wystudzić się w nim. Kiedy są już całkowici wystudzone i stwardniały, a nie zamierzamy podać ich od razu to należy przechować je w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ bardzo szybko łapią wilgoć z otoczenia i robią się nieco klejące z zewnątrz.
bezy-weganskie
bezy-weganskie

Więcej Przepisy na bezy

  • pavlova z magno
    Pavlova z mango
  • beza z kremem cytrynowym
    Beza z kremem cytrynowym
  • pavlova z figami
    Pavlova z figami
  • Tort bezowy z kremem kawowym z truskawkami i borówkami
    Tort bezowy z kremem kawowym

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.