Nobla temu, kto wpadł na pomysł wykorzystania wody, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy! Bezy wegańskie przygotowujemy z aquafaby, a aquafaba to właśnie ta cudowna woda z puszki po ciecierzycy. To właśnie ona jest najważniejszym składnikiem dzisiejszego przepisu. Do tej pory płyn wylewany był do zlewu, a od niedawna wzbogacił kuchnię wegańską. Dzięki niej weganie mogą przygotować na jego bazie majonezy, kremy, musy i cudowną bezę. Mam nadzieję, że z przepisu będą korzystać nie tylko osoby na diecie wegańskiej. Zachęcam i to bardzo, aby dzisiejszą bezę spróbowały szczególnie te osoby, które tak jak i ja nie przepadają za klasyczną bezą przygotowaną z białek. Dzisiejszy przepis bardzo przypadł mi do gustu! Beza jest bardzo smaczna, lekko klejąca w środku, chrupiąca z zewnątrz.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 140 ml aquafaby woda po ciecierzycy z puszki
- 190 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
Składniki na krem klasyczny (wegański jest w linku we wstępie)
- 250 g serka mascarpone
- 180 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru lub troszkę więcej
- barwnik w proszku lub żelu tylko odrobinę jeśli chcecie zrobić kolorowe bezy
- maliny jagody lub inne owoce do dekoracji
- 1 garść prażonych orzechów laskowych
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C.
- Po odsączeniu ciecierzycy otrzymaną wodę umieścić w dość wysokim i szerokim naczyniu zacząć ubijać pianę dokładnie tak jak robimy to w przypadku bezy z białek, aquafaba ubija się troszkę dłużej niż białka, kiedy otrzymamy gęstą pianę możemy zacząć dodawać cukier puder łyżka po łyżce nie przerywając miksowania.
- Po dodaniu całego cukru ubijamy bezę do uzyskania błyszczącej i gęstej piany na koniec dodać sok z cytryny lub ocet i ewentualnie barwnik.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
- Na blachę położyć papier do pieczenia, wyciskać kółka o średnicy 8-10 cm na samym brzegu zrobić jedno dodatkowe okrążenie, w ten sposób powstanie miseczka.
- Oczywiście możecie zrobić dowolne kształty bezików ważne, żeby były tej samej wielkości.
- Blachę z bezami wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 st C, suszymy 1 do 2 godzin w zależności od wielkości bezików, co jakiś czas na chwilę otwórzcie piekarnik, aby wyleciała para.
- Temperaturę można regulować w zakresie 100-130 st C, dostosujcie ją do własnych warunków, ponieważ, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba wyczuć najlepszą temperaturę dla bezy, beza nie powinna się przypiekać!
- Żeby sprawdzić, czy bezy są gotowe, należy wyjąc jedną z piekarnika odczekać 1 minutkę lub dwie i stuknąć w bezę sprawdzimy w ten sposób czy beza jest już gotowa - na zewnątrz powinna być chrupiąca, a w środku lekko wilgotna.
- Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu
- Zimną śmietanę ubić na sztywno.
- Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia, dodać ubitą śmietanę całość połączyć.
- Bezy wykańczany kremem tuż przed podaniem.
- Na wysuszoną i wystudzoną bezę nałożyć porcje kremu na wierzch ułożyć maliny, posypać orzechami.
🥣 Krem
Bezę podałam z delikatnym kremem w wersji klasycznej, a dla wegan proponuję krem z tego przepisu - opcja kremu z orzechów nerkowca.Do tego świeże owoce, obłęd! No i co ważne dla mnie beza w tej wersji nie mam tego posmaku kurzego, który zawsze wyczuwam w klasycznej bezie 😉
🥄 Przygotowanie
Jeśli chodzi o przygotowanie bezy, to w zasadzie wszystko wygląda tak samo, jak przy bezie klasycznej. Płyn należy na początku ubić na sztywną pianę. Etap ten zajmuje troszkę więcej czasu niż przy ubijania piany z białek jaj kurzych. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce nie przerywając ubijania, a na koniec sok z cytryny lub ocet winny. Ubita piana powinna być sztywna. Jak sprawdzić, czy konsystencja bezy, jest odpowiednia? To proste wystarczy nabrać troszkę ubitej piany na łyżkę i wyłożyć ją na talerzyk. Zróbcie łezkę z cienkim ogonkiem na górze, jeśli nie rozpływa się, to znaczy, że beza jest odpowiednio ubita. Jeśli jednak zacznie się rozlewać na boki i tracić kształt, to należy dodać jeszcze odrobinę cukru. Kilka łyżek powinno wystarczyć, pamiętajcie o solidnym ubiciu po każdej dodanej łyżce cukru.
🥣 Jakie naczynie do ubijania piany
Jeszcze moja uwaga dotycząca naczynia, w którym ubijamy bezę. Naczynie powinno być wysokie, żeby zawartość nie pryskała na boki, ale i szerokie, żeby piana równo się ubijała. Wygodniej będzie miksować w szerszym naczyniu, które pozwoli na dokładne wymieszanie całej zawartości. Najlepsze naczynie do ubijania to szklana lub metalowa miska. Naczynia takie można dokładnie umyć i na 100% pozbędziemy się ewentualnych resztek tłuszczu z ich ścianek. Często korzystamy z naczyń plastikowych, na których tłuszcz pozostaje nawet po dokładnym umyciu. Niestety tłuszcz na ściankach naczynia spowoduje, że piana będzie spływała ze ścianek. Naczynie i trzepaczki powinny być również suche bez kropelek wody.
🍮 Jaki kształt
Jeśli chodzi i kształt bezy to proponuję zrobić maleńkie beziki lub takie jak przygotowałam dziś, czyli bezowe miseczki o średnicy około 8 cm. Bezowe miseczki-gniazdka mają na brzegu ramę, która pozwala na piękne wypełnienie ich kremem. Bezy z aquafaby są dość wrażliwe na wilgotność otoczenia i szybko ją łapią, a co za tym idzie, robią się klejące z zewnątrz. Dlatego też najlepiej, spożyć je od razu! Jeśli chcielibyście podać je troszkę później, to przechowajcie bezy do czasu spożycia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Oczywiście wcześniej muszą być dobrze wystudzone! Dzięki temu ich skórka pozostanie chrupiąca i nie złapie wilgoci :). Smacznego!
🥗 Przepisy wegańskie
📖 Przepis
Bezy wegańskie
🥘 Składniki
- 140 ml aquafaby (woda po ciecierzycy z puszki)
- 190 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
Składniki na krem klasyczny (wegański jest w linku we wstępie)
- 250 g serka mascarpone
- 180 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru (lub troszkę więcej)
- barwnik w proszku (lub żelu tylko odrobinę jeśli chcecie zrobić kolorowe bezy)
- maliny (jagody lub inne owoce do dekoracji)
- 1 garść prażonych orzechów laskowych
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C.
- Po odsączeniu ciecierzycy otrzymaną wodę umieścić w dość wysokim i szerokim naczyniu zacząć ubijać pianę dokładnie tak jak robimy to w przypadku bezy z białek, aquafaba ubija się troszkę dłużej niż białka, kiedy otrzymamy gęstą pianę możemy zacząć dodawać cukier puder łyżka po łyżce nie przerywając miksowania.
- Po dodaniu całego cukru ubijamy bezę do uzyskania błyszczącej i gęstej piany na koniec dodać sok z cytryny lub ocet i ewentualnie barwnik.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.
- Na blachę położyć papier do pieczenia, wyciskać kółka o średnicy 8-10 cm na samym brzegu zrobić jedno dodatkowe okrążenie, w ten sposób powstanie miseczka.
- Oczywiście możecie zrobić dowolne kształty bezików ważne, żeby były tej samej wielkości.
- Blachę z bezami wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 st C, suszymy 1 do 2 godzin w zależności od wielkości bezików, co jakiś czas na chwilę otwórzcie piekarnik, aby wyleciała para.
- Temperaturę można regulować w zakresie 100-130 st C, dostosujcie ją do własnych warunków, ponieważ, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba wyczuć najlepszą temperaturę dla bezy, beza nie powinna się przypiekać!
- Żeby sprawdzić, czy bezy są gotowe, należy wyjąc jedną z piekarnika odczekać 1 minutkę lub dwie i stuknąć w bezę sprawdzimy w ten sposób czy beza jest już gotowa - na zewnątrz powinna być chrupiąca, a w środku lekko wilgotna.
- Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu
- Zimną śmietanę ubić na sztywno.
- Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia, dodać ubitą śmietanę całość połączyć.
- Bezy wykańczany kremem tuż przed podaniem.
- Na wysuszoną i wystudzoną bezę nałożyć porcje kremu na wierzch ułożyć maliny, posypać orzechami.
- Smacznego!
Comments
No Comments