Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Biszkopt idealny na tort

Aktualizacja: 1 mar, 2025 · Opublikowany: 2 lip, 2015 · przez Anna · 379 komentarzy

Skocz do przepisu

Jaki jest jeden prosty sposób na idealny biszkopt? Widziałam już wiele przepisów i wszystkie zawierają te same składniki: mąkę, cukier, jajka. Ale jak zrobić taki, który wyszedłby zawsze taki sam? Puszysty, który nie opada i zawsze wychodzi w dodatku bez proszku do pieczenia? Przez lata wypróbowałam już wiele przepisów i to jest ten prosty i najlepszy. Zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Sprawdzony przepis na bazę biszkoptową można wykorzystać do przygotowania wspaniałego tortu 🎂, spodu do ciasta z kremem i owocami lub wspaniałego tiramisu.

Upieczony i wystudzony można również zamrażać, co często robię. Piekę porcję z poniższego przepisu następnie dziele na dwie lub trzy części, z jednego blatu przygotowuję ciasto z jednego z wielu moich przepisów na torty i biszkopty. Resztę szczelnie owijam folią spożywczą i zamrażam. Biszkopt można w dowolnej chwili wyjąć z zamrażalnika i przygotować pyszne ciasto. Taki zapasik przyda się w chwili, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub w chwili słabości 😉.

idealny równy i rumiany biszkopt na białej paterze
Biszkopt idealny do tortu
Przejdź do:
  • 🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki
  • 🔪 Instrukcje krok po kroku
  • 💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia
  • ❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ
  • 🎂 Biszkoptowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki

w miseczkach pokazane składniki na biszkopt idealny
  • 5 sztuk jajek w temperaturze pokojowej
  • 110 g (¾ szklanki) mąki pszennej typ 450 tortowa
  • 150 g (¾ szklanki) drobnego cukru
  • 40 g (¼ szklanki) mąki ziemniaczanej

🔪 Instrukcje krok po kroku

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C

2

Dno tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować!

3

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

widok z góry na miseczki ze składnikami na biszkopt idealny do tortu
w misce doskonale ubite białka z cukrem, obok miseczki ze składnikami do biszkoptu
4

Kiedy piana jest już ubita dodawać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając

5

Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania

miska miksera z puszystą masą jajeczną, obok w misce mąka
masa na biszkopt w misce mieszana łopatką w tle forma do ciasta
6

Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach, choć lepiej jest delikatniej wymieszać szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła

7

Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.

masa biszkoptowa w formie przygotowana do wstawienia do piekarnika
8

Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka

9

Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!

10

Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia

rumiany biszkopt idealny widziany góry w formie
11

Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz

12

Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty, niektórzy przecinają nawet na 4!

biszkopt przecięty na trzy blaty, ułożone tak, że jeden zachodzi na drugi

💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia

Kluczowe w przepisie są 🥚 jajka! Jedna rada techniczna. Jajka, których będziecie używać do biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej! Najlepiej wyjąć je wcześniej, aby zdążyły się ogrzać. Jeśli jednak zapomnicie o tym, to wystarczy, że tuż przed przystąpieniem do robienia ciasta włożycie jajka na chwilę do ciepłej wody. Zabieg taki zapewnia połowę sukcesu na nasz idealny wypiek! Kolejna sprawa to bardzo dobre ubicie białek. To one unoszą biszkopt i pozwalają na pięknie wyrośnięcia ciasta bez dodatku proszku do pieczenia.

❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ

Nie ma głupich pytań. Znajdziecie tutaj zebrane w całość odpowiedzi na wszystkie pytania, jakie dostałam przez wiele lat odnośnie tego przepisu. Najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania i pieczenia biszkoptu. Tego typu wypieki bywają kapryśne. Zakalec to raczej nasza nieuwaga i pośpiech w przygotowaniu. Często chcąc sobie "skrócić" czas pracy przy przygotowaniu ciasta pomijamy ważne etapy!

🥚 Jajka

Oczywiście powinny być dobrej jakości i świeże. Jednak najważniejszą sprawą, moim zdaniem jest ich temperatura.

Jaka powinna być temperatura jajek?

Wielokrotnie powtarzam, że jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wyżej wspomniałam już, że jeśli zapomnicie o wcześniejszym ogrzaniu jaj, to można doprowadzić je do temperatury pokojowej przez ocieplenie w ciepłej wodzie.

Czy ubijać białka osobno czy w całości?

Kolejna sprawa to staranne oddzielenie żółtek od białek. Niepowodzeniem zakończy się ubijanie piany z białek choćby z kroplą żółtek. Zróbcie to uważnie i delikatnie. Oczywiście są przepisy, gdzie możemy ubijać całe jajka, ale to nie jest ten przepis.

Po co ubijać białka?

Oczywiście piana z białek jest najważniejsza w tym przepisie i to ona odpowiada za to, że biszkopt rośnie, ponieważ nie dodajemy tutaj proszku do pieczenia jest to bardzo ważne. Same białka należy ubić na "sztywno" i dodawać do niej łyżka po łyżce cukier jednocześnie ubijając masę.

Jak długo ubijać białka aby były dobrze ubite?

Starajcie się robić to sprawnie i nie przedłużać procesu, bo możecie przedobrzyć i "przebić" pianę, która sprawi, że nasz biszkopt nie urośnie tak, jak należy, a piana zacznie robić się płynna.

Czy można upiec biszkopt bez jajek?

Tak, można upiec biszkopt bez jajek. Bazą do jego przygotowania jest aquafaba.

Mąka

Jaka jest najlepsza mąka do biszkoptu?

To ważny składnik, najlepszą mąką do biszkoptów będzie mąka pszenna typu 450 - tortowa. Jest ona lekka i delikatna idealna to tego typu wypieków.

Czy mąkę należy przesiewać?

Mąkę powinniśmy przed dodaniem do masy jajecznej przesiać. Dzięki temu będzie ona odpowiednio napowietrzona, a to korzystnie wpłynie na strukturę ciasta. Mąkę można przesiać przez sito, specjalny kubek z sitkiem na dnie lub jeśli nie macie takich sprzętów, to wystarczy kawałek gazy.

Czy potrzebna jest mąka ziemniaczana?

W tym przepisie dodajemy również mąkę ziemniaczaną. Dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i sypki.

Cukier

Jaki cukier do pieczenia - kryształ czy drobny?

Powinien być drobny, a nie zwykły czy gruby. Drobny cukier odpowiednio szybko rozpuści się podczas ubijania białek dzięki temu "nie przebijemy" piany. Gruby cukier może nawet podczas pieczenia ciasta nie rozpuścić się całkowicie i na powierzchni zostaną drobne kropeczki.
Nie trzeba kupować specjalnie drobnego cukru, który jest niestety sporo droższy. Wystarczy, że rozdrobnicie go w blenderze, czy młynku do kawy.

Czy można zmniejszyć ilość cukru w przepisie?

Tak, można odrobinę zmniejszyć ilość cukru, ale pamiętajcie, że od tego zależy jego smak. Dzięki temu, że nasz wypiek jest słodki nie trzeba dodawać dużej ilości cukru do kremu, którym przełożymy tort.

Czy możliwy jest biszkopt bez cukru?

Nie, bez cukru to już nie będzie biszkopt.

Przepis na biszkopt z 4, 5, 6, 7 czy 8 jaj

Ile 🥚 jajek do biszkoptu?

Przepis podstawowy jest na 5 jaj i potrzebna jest tortownica o średnicy 22 cm. Jeśli potrzebny jest przepis z 4 czy z 6 jaj, wystarczy w przeliczniku foremek zmienić rozmiar tortownicy zgodnie z poniższą rozpiską:
- 4 jaja na tortownicę 20 cm
- 6 jaj na tortownicę 24 cm
- 7 jaj na tortownicę 26 cm
- 8 jaj na tortownicę 28 cm
Należy pamiętać o proporcjach pozostałych składników: mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru. Jeśli szukacie przepisu na dużą blachę (lub małą) wystarczy skorzystać z prostego przelicznika w przepisie lub z przelicznika foremek

Mam inną tortownicę niż w przepisie. Ile składników jest potrzebnych?

Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek. Uproszczony przelicznik dla ilości jajek jest w odpowiedzi na ilość jajek do biszkoptu.

Ile dodać kakao aby zrobić biszkopt kakaowy lub czekoladowy?

To oczywiście zależy od przepisu i wielkości formy. Przyjmuje się, że w przypadku, kiedy chcemy upiec biszkopt z dodatkiem kakao, dodajemy tyle kakaa, ile jest w przepisie podstawowym mąki ziemniaczanej. Po prostu mąkę ziemniaczaną zastępujemy kakaem.

Pieczenie

Jak ustawić piekarnik do pieczenia?

Powinien zostać zamknięty po włożeniu ciasta i otwarty dopiero po upływie zalecanego czasu pieczenia. Biszkopt jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury podczas pieczenia. Nie otwierajmy więc piekarnika bez powodu, ponieważ może to spowodować jego opadnięcie.
Jeśli pieczecie go po raz pierwszy, można zajrzeć do niego tuż przed końcem zalecanego czasu pieczenia, aby szybko i sprawnie wykonać test "suchego patyczka". Każdy piekarnik piecze inaczej, więc najprawdopodobniej trzeba będzie odrobinę skorygować czas pieczenia. Biszkopty pieczemy z opcją górniej i dolnej grzałki bez termoobiegu.

W jakiej temperaturze piec biszkopt?

Zazwyczaj pieczmy w temperaturze 160 stopni C, najlepiej z opcja górnej i dolnej grzałki. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba o tym pamiętać jeśli chodzi o czas pieczenia, pilnujcie tego.

Kiedy upiec biszkopt jeśli przygotowuję tort?

Najlepiej dzień przed przygotowaniem tortu, całkowicie wystudzone ciasto będzie lepiej się kroić i mniej kruszyć podczas przecinania go na blaty.

Jak piec bez proszku do pieczenia?

To proste, wystarczy że ubijecie białka na sztywno, a one zastąpią proszek do pieczenie.

Po wyjęciu z piekarnika

Dlaczego biszkopt nie wyrósł?

Może być kilka powodów. Po pierwsze, czy wszystkie składniki były odpowiednio odmierzone, nie odmierzaj składników na oko, w tym przepisie proporcje są bardzo ważne, używaj do tego wagi lub szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli do odmierzania składników używasz szklanki, to nie ubijaj w niej mąki. Przesiej mąkę, a następnie nasyp tak jak leci bez potrząsania szklanką.
Dokładnie rozdziel jajka, białka powinny być czyste bez śladów żółtka, to gwarantuje doskonałe ich ubicie. Pamiętaj, nie przebij białek! Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Po ubiciu białek z cukrem pozostałe składniki mieszaj delikatnie, ale dokładnie i krótko, aby piana nieopadła zbyt mocno.
Pamiętaj o odpowiednio nagrzanym piekarniku i stabilnej temperaturze.

Dlaczego rzucać biszkopt?

Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt z piekarnika i od razu upuszczamy formę z biszkoptem na podłogę z wysokości około 60 cm. Zabieg ten ma ca celu ustabilizowanie struktury ciasta, powoduje, że ewentualne małe górki na środku biszkoptu wyrównują się lub częściowo znikną

Różne

Kiedy i jak kroić biszkopt?

Ciasto biszkoptowe ma tendencję do kruszenia się podczas przecinania, ważne jest więc, aby dokładnie wystudzić ciasto przed tym zabiegiem. Ciasto powinno być krojone po całkowitym wystudzeniu. Ciepły biszkopt będzie niestety zawsze się mocno kruszył. Najlepiej upiec go dzień przed przygotowaniem tortu lub przynajmniej na kilka godzin przed jego wykończeniem.

Do czego wykorzystać bazę biszkoptową?

Najczęściej wykorzystujemy go do tortów, kostek biszkoptowych z galaretką i owocami czy tiramisu.

Czym nasączyć biszkopt?

To zależy, czy tort ma być dla dzieci, czy dorosłych. Dla dzieci proponuję nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny lub pomarańczy albo czarną herbatą. Ważne, aby nie dodawać cukru do ponczu, biszkopt jest wystarczająco słodki! Dla dorosłych można przygotować poncz na bazie alkoholu, wody lub soku.

🎂 Biszkoptowe wariacje

Podstawowy przepis jest punktem wyjścia do dalszej przygody z innymi przepisami. W innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też tort czekoladowo-orzechowy. Moje ulubione przepisy to biszkopt czekoladowy (kakaowy) i biszkopt z truskawkami (a precyzyjnie z musem truskawkowym).

Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również przepis na biszkopt bezglutenowy z opcją bez jajek kurzych! Jajka kurze zastąpiły jajeczka przepiórcze.

  • tort z mango i kremem kokosowym
    Tort z mango i kremem kokosowym
  • biszkopt z musem truskawkowym i smietana
    Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
  • biszkopt-kakaowy
    Biszkopt kakaowy
  • biszkopt bezglutenowy
    Biszkopt bezglutenowy

📖 Przepis

biszkopt idealny na paterze
Print Pin
4,88 z 108 głosów

Biszkopt idealny

Puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi! Prosty przepis bez proszku do pieczenia.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Kalorie 276kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 5 sztuk jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 110 g mąki pszennej (typ(450) tortowa. W przeliczeniu na szklanki ¾)
  • 150 g drobnego cukru (w przeliczeniu na szklanki ¾)
  • 40 g mąki ziemniaczanej (w przeliczeniu na szklanki ¼)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
  • Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach. Najlepiej wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz.
    rumiany biszkopt idealny widziany góry w formie
  • Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty. Niektórzy przecinają nawet na 4!

📋 Notatki

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową należy wyjąć je wcześniej z lodówki, to bardzo ważne! Zimne jajka nie ubiją się tak jak powinny i biszkopt może się nie udać.
Przeliczając składniki na szklanki pamiętajcie, że szklanka ma zawsze pojemność 250 ml.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Biszkopt idealny
Wielkość porcji
 
100 g
Ilość w porcji
Kalorie
276
% Daily Value*
Tłuszcze
 
4.6
g
7
%
Tłuszcze nasycone
 
1.4
g
7
%
Cholesterol
 
164
mg
55
%
Sód
 
66
mg
3
%
Węglowodany
 
51.3
g
17
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
30.6
g
34
%
Białko
 
8
g
16
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
trzy żółciutkie blaty biszkoptu ułożone na kratce do studzenia ciast
Uniwersalny biszkopt idealny do tortu
biszkopt idealny na papierze do pieczenia, widok z góry
Biszkopt idealny
Przepis ze strony mojewypieki.com

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka

Komentarze

    4,88 from 108 votes (32 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magdalenka napisał

    23 kwietnia, 2016 at 4:51 pm

    Mój drugi w życiu biszkop (pierwszy był nieudany, piekarnik go spalił teraz piekę z termoobiegiem). Chyba zawału dostanę. Dam znać po wszystkim.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2016 at 7:03 pm

      Mam nadzieję, że tym razem się uda choć pieczenie z termoobiegiem powinno przebiegać krócej lub w odrobinie niższej temperaturze, trzymam kciuki 🙂

      Odpowiedz
  2. Jola napisał

    21 kwietnia, 2016 at 4:06 pm

    Witam!
    Mam tortownicę 16 cm. Jakich proporcji powinnam użyć? Będę bardzo wdzięczna.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 kwietnia, 2016 at 7:30 pm

      Myślę, że 3/4 porcji będzie odpowiednia żeby wypełnić małą formę 🙂

      Odpowiedz
  3. Sara napisał

    19 kwietnia, 2016 at 3:39 pm

    Dzień dobry, jutro mam zamiar zrobić swój drugi biszkopt w życiu i nie może on się nie udać 🙂 Jako że mieszkamy nadal po studencku nie mam odpowiednich szklanek którymi mogłabym odmierzyć składniki, mogę prosić o podanie składników w gramach? Mam nadzieję że nie dam ciała podczas przygotowywania, długo szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt 🙂 Pozdrawiam :))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 kwietnia, 2016 at 8:38 pm

      Witam, biszkopt uda się na 100%!!! Podaję składniki w gramach:

      110 g - mąka pszenna
      40 g - mąka ziemniaczana
      150 g - cukru
      Proszę pamiętać o tym, żeby jajka miały temperaturę pokojową, białka powinny być dobrze ubite. Przed przekrojeniem biszkopt dobrze wystudzić, biszkopt można upiec nawet dwa, trzy dni przed planowanym przygotowywaniem tortu. W takim przypadku należy go dobrze wystudzić, a następnie przechować biszkopt owinięty w np. folię spożywczą i przechowany w chłodnym i suchym miejscu.
      Trzymam kciuki za udany wypiek! Powodzenia i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Basia napisał

    07 kwietnia, 2016 at 10:50 pm

    5 gwiazdek
    Dziękuję za wspaniały przepis! Robiłam zgodnie z przepisem i wyszedł idealny!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 kwietnia, 2016 at 10:52 pm

      Dziękuję bardzo i polecam się 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  5. Marzena napisał

    30 marca, 2016 at 1:42 pm

    Biszkopt rewelacja , pyszny tylko ja dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia ,bo bałam się że nie wyrośnie(nie ma go w przepisie). Ale i tak był pyszny . Polecam wszystkim.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 marca, 2016 at 5:22 pm

      Zachęcam Cię żebyś następnym razem spróbowała upiec bez proszku do pieczenia! Zaręczam, że wyjdzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  6. Katarzyna napisał

    26 marca, 2016 at 11:43 pm

    5 gwiazdek
    Dziś upiekłam, trzymając się ściśle przepisu. Wyszedł GENIALNY!! niesamowicie puszysty, delikatny, dokładnie taki jak na zdjęciach. W smaku - posmak żółtek, wspaniale pachnący. Kilka razy próbowałam upiec dobry biszkopt, ale rzeczywiście ten przepis jest godny polecenia. Rzeczywiście "upadek na podłogę" działa, biszkopt nie opadł ani na centymetr. Jest tak dobry, że zdecydowałam się tu napisać. Oby jak najwięcej tak dobrych przepisów!!!!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2016 at 11:59 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Tak, biszkopt zaraz po upieczeniu na lekki posmak żółtek, który później robi się delikatny, ale można złamać go, a może powinnam powiedzieć, że wzbogacić np. dodając do masy ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii 🙂 Jeszcze raz dziękuję i polecam się:) Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  7. Ewa M napisał

    26 marca, 2016 at 1:11 pm

    5 gwiazdek
    Dziękuję, dziękuję. Super pomysł na biszkopt. Po pierwsze bez proszku do pieczenia - brawo, po drugie pomysł ze zrzucaniem tortownicy, super. Placki nie opadły nawet o centymetr. Gęstość upieczonego ciasta, idealna do tortu. Jutro są pierwsze urodziny mojej wnusi, dzięki Tobie, nie będę się wstydzić swojego dzieła. Zdrowych i wesołych Świąt. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2016 at 4:11 pm

      Pani Ewo bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu:) Polecam się na przyszłość, również życzę Wspaniałych Świąt i wszystkiego dobrego, pozdrawiam!

      Odpowiedz
  8. macias2901 napisał

    08 marca, 2016 at 9:42 pm

    5 gwiazdek
    kapitalny przepis biszkopt idealny a jaki smaczny hmmm mniam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 marca, 2016 at 8:52 am

      Dziękuję 🙂 Polecam również bezglutenową wersję , a niebawem zaprezentuję biszkopt czekoladowy. pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  9. kr napisał

    05 marca, 2016 at 4:02 pm

    a proszku do pieczenia się nie daję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 marca, 2016 at 11:37 pm

      Nie, absolutnie! Zapewniam, że bez proszku biszkopt wychodzi perfekcyjny 🙂

      Odpowiedz
  10. Robert napisał

    03 marca, 2016 at 8:46 am

    5 gwiazdek
    Witam , jestem laikiem w Kuchni ,a mi mo to upieklem , rzucilem o podłogę I mam super biszkopt . Nawet zona mi zazdrości ,jej night Nie wyszedł żaden biszkopt 🙂 Dziękuję za dobry przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 marca, 2016 at 9:43 am

      Świetnie, gratuluję! Po udanym biszkopcie zachęcam do wypróbowania innych smakołyków 😉

      Odpowiedz
  11. Kasia napisał

    07 lutego, 2016 at 8:31 pm

    5 gwiazdek
    Nie jedno drozdzowe, kruche czy ucierane moj piekarnik widzial, ale taki biszkopt wyszedl mi pierwszy raz. Najlepszy na swiecie! Wysoki, puszysty, rowny. Tort-niespodzianka udany jak nigdy dotad. Dodany do ulubionych, zapisany w zeszycie w razie awarii komputera. Dziekuje I zycze wszystkim smacznosci ☺

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 lutego, 2016 at 8:44 pm

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał,a tort udał się wspaniale:) Polecam się na przyszłość ?

      Odpowiedz
  12. Kasia napisał

    05 lutego, 2016 at 11:03 am

    5 gwiazdek
    Dziekuje za przepis, biszkopt wyrosl pieknie,.
    Zrobilam rowniez wersje z kakao i wyszlo rownie cudowne 😉 goraco polecam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lutego, 2016 at 1:26 pm

      Wspaniale, że przepis się przydał i smakuje 🙂 Zapraszam do wypróbowania innych smakołyków, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  13. Krzysiek napisał

    16 stycznia, 2016 at 5:31 pm

    5 gwiazdek
    Upieczony i rzucony 😉 Super wyszedł, tylko blaszkę miałem 24cm zamiast 22cm. Świetny przepis, jutro zabieram się za robienie tortu. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 stycznia, 2016 at 5:57 pm

      Fantastycznie i powiem szczerze, że nie mogło być inaczej 😉 Biszkopt pewnie wyszedł wyższy, to będziesz mógł zrobić więcej warstw! Życzę smacznego i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  14. krzysiek napisał

    16 stycznia, 2016 at 4:45 pm

    Witam, właśnie wstawiłem biszkopt do piekarnika, 🙂 Mam nadzieję że wyrośnie. Dam znać za 40 minut 😉

    Odpowiedz
  15. Ania napisał

    15 stycznia, 2016 at 2:15 pm

    5 gwiazdek
    Dziękuję bardzo za przepis. Pierwszy biszkopt w moim życiu i wyszedł genialny, a dałam zwykły cukier i dodałam barwnik błękitny w proszku, bo tort będzie z Krainy Lodu?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 stycznia, 2016 at 2:22 pm

      Do usług:) Nigdy nie zawiodłam się na tym przepisie i ja również piekłam ze zwykłym cukrem i wychodzi tak samo, a pomysł błękitnego biszkoptu rewelacja! Za tydzień również upiekę w tym kolorze, bo moja córka będzie miała urodziny w klimacie Frozen 🙂 Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego!!!

      Odpowiedz
  16. Beata napisał

    28 grudnia, 2015 at 6:28 pm

    Bałam się, upiekłam, żuciłam i żyje. Lol jestem ciekawa jak bedzie smakował, ale to już zostawiam na wieczór - urodziny męża. Zrobiłam z połowy składników w małej blaszce. Po pół godziny ku mojemu zaskoczeniu patyczek był suchy. Dziękuje za prosty przepis. Myśle by przełożyć go serkiem mascarpone połączonym z bita śmietaną, obsypać orzechami włoskimi. Zobaczymy co wyjdzie. Dziękuje i napewno wrócę tu niebawem!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 grudnia, 2015 at 11:27 pm

      Bardzo proszę 🙂 Smak tego biszkoptu jest idealny i wspaniale smakuje z każdym kremem. Osobiście lubię właśnie takie na bazie mascarpone ze śmietaną, a z włoskimi orzechami będzie wspaniały! Orzechy można jeszcze uprażyć na suchej patelni pod koniec dodać odrobinę cukru, a kiedy zacznie się rozpuszczać dodać łyżkę wody, odparować, powstaną w ten sposób chrupiące karmelizowane orzechy 🙂 Pozdrawiam serdecznie, życzę smacznego i Sto Lat dla męża 🙂

      Odpowiedz
  17. Małgorzata napisał

    23 grudnia, 2015 at 11:59 am

    5 gwiazdek
    Witam
    właśnie upiekłam biszkopt , byłam pełna obaw huraa udało się ! serdeczne dzięki za wspaniały przepis zawsze ale to zawsze miałam problem z biszkoptem
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
    Małgorzata

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 grudnia, 2015 at 3:27 pm

      Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc 🙂 Również życzę Wesołych Świąt! i smacznych :)))

      Odpowiedz
  18. magda napisał

    17 grudnia, 2015 at 7:03 pm

    A mozna taki biszkop upiec w blaszcze prostokatnej

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2015 at 9:05 pm

      Oczywiście, że można w prostokątnej lub kwadratowej formie ważne, aby była podobnych wymiarów.

      Odpowiedz
  19. elf napisał

    13 października, 2015 at 2:04 pm

    5 gwiazdek
    witam, czy ten biszkopt nadaje się do toru, który będzie obłożony masą marcepanową ? bo nie mam doswiadczenia ani z masą niestety, ani z biszkoptami. pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2015 at 2:17 pm

      Oczywiście! Biszkopt ten, to najlepsza baza do tortów i wytrzymuje wszelkiego rodzaju obciążenia z przeróżnych mas, galaretek i owoców. Gorąco polecam 🙂 Pozdrawiam i trzymam kciuki!

      Odpowiedz
  20. Justyna napisał

    26 czerwca, 2015 at 9:17 pm

    5 gwiazdek
    Zrobilam go dzisiaj w wersji kakaowej dodajac do skladnikow 4 lyzki kakao 🙂 Zrobilam go z 6sciu jajek, szklanki maki typu 400, szklanki normalnej grubosci cukru, a maki ziemniaczanej 1/3 szklanki 🙂
    Tradycyjnie pie*rznelam nim o ziemie i wyszedl mi przepyszny, wilgotny, mieciutki i aksamitny kakaowy biszkopt 🙂
    Przelozylam go bita smietana z wiorkami czekolady i truskawkami w ramach tortu urodzinowego dla narzeczonego i oblalam biala czekolada z wierzchu, boki z kolei rozkleilam plasterkami truskawek na bitej smietanie 🙂
    Najlepsze ciasto w moim zyciu, a biszkopt - MARZENIE! Moj tż zachwycony 🙂
    Polecam! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 czerwca, 2015 at 11:59 pm

      Justyna, brzmi tak smakowicie, że pociekła mi ślinka 🙂 !Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza i smakuje 🙂 i bardzo dziękuję za dzielenie się modyfikacjami 🙂 to bardzo cenne! Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla narzeczonego 🙂

      Odpowiedz
  21. anhel napisał

    20 lutego, 2015 at 10:26 pm

    Biszkopt jest zarabisty 🙂 nawet trzeplam go na podłoge nie bojcie sie przezyje ten upadek 🙂 wyszedł równo z blacha 🙂 cudo..dzieki za przepis

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2015 at 10:53 pm

      No tak, ten biszkopt nie boi się upadków 🙂 polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  22. ANIA napisał

    18 lutego, 2015 at 7:07 pm

    witam czy pomimo ze przepis jest bez proszku do pieczenia tez wyrosnie??

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 lutego, 2015 at 9:22 pm

      Wyrośnie i to pięknie, cztery dobrze ubite białka unoszą cały biszkopt, proszek jest tutaj zbędny! Proszę piec bez obaw, powodzenia 🙂

      Odpowiedz
      • ANIA napisał

        20 lutego, 2015 at 12:48 pm

        dziekuje własnie go piekę napisze napewno jak wyszedł boje sie tego rzucania ale jak nie spróbuje nie bede wiedziała czy to działa rzuce napewno:-)

        Odpowiedz
  23. Mirona napisał

    16 stycznia, 2015 at 10:22 pm

    Baaardzo dziekuje za ten przepis! Pierwszy raz w zyciu udalo mi sie upiec ttak piekny, rowny i smaczny biszkopt (a probowalam wiele razy bezskutecznie). Bylam zaskoczona rzucaniem nim, ale faktycznie działa! Czy ma Pami moze przepis na biszkopt czekoladowy? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 stycznia, 2015 at 9:48 pm

      Bardzo proszę 🙂 Jeśli chodzi o przepis na biszkopt czekoladowy, to już niebawem opublikuję, będzie również pyszny i niezawodny 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  24. irada napisał

    03 grudnia, 2014 at 12:53 pm

    Aa zapomniałabym.. zamiast mąki ziemniaczanej,dodałam mąkę kukurydzianą,bo tylko takową w domu posiadałam, poza tym piekłam tylko z dołu,bo tylko taką funkcję posiada mój piekarnik....wyszedł idealny, taki jak na zdjęciu:)dziękuję Pani Aniu!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 grudnia, 2014 at 5:50 pm

      Dziękuję, to cenna informacja z zamianą mąki ziemniaczanej na kukurydzianą. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  25. irada napisał

    03 grudnia, 2014 at 12:44 pm

    5 gwiazdek
    Musze przyznać,ze przepis jest prze prze wspaniały:)pomimo mojego starego przedwojennego gazowego piekarnika,który wszystkie moje wypieki spiernicza,tak ten biszkopt wyszedł idealny i pysznyy!!!Dziękuję:):):) Oby więcej takich realnych i sprawdzonych przepisów!!:):)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 grudnia, 2014 at 5:48 pm

      Bardzo proszę 🙂 To naprawdę nie lada wyczyn piec w gazowym piecyku! Jednak pieczenie w piecyku gazowym i to tylko z dolnym płomieniem różni się do piecyków elektrycznych. Z reguły czas pieczenia jest inny i temperaturę też trzeba inaczej ustawić... tym bardziej gratulacje !!!!

      Odpowiedz
« Starsze komentarze
Nowsze komentarze »

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.