Jaki jest jeden prosty sposób na idealny biszkopt? Widziałam już wiele przepisów i wszystkie zawierają te same składniki: mąkę, cukier, jajka. Ale jak zrobić taki, który wyszedłby zawsze taki sam? Puszysty, który nie opada i zawsze wychodzi w dodatku bez proszku do pieczenia? Przez lata wypróbowałam już wiele przepisów i to jest ten prosty i najlepszy. Zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Sprawdzony przepis na bazę biszkoptową można wykorzystać do przygotowania wspaniałego tortu 🎂, spodu do ciasta z kremem i owocami lub wspaniałego tiramisu.
Upieczony i wystudzony można również zamrażać, co często robię. Piekę porcję z poniższego przepisu następnie dziele na dwie lub trzy części, z jednego blatu przygotowuję ciasto z jednego z wielu moich przepisów na torty i biszkopty. Resztę szczelnie owijam folią spożywczą i zamrażam. Biszkopt można w dowolnej chwili wyjąć z zamrażalnika i przygotować pyszne ciasto. Taki zapasik przyda się w chwili, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub w chwili słabości 😉.
Przejdź do:
🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki
🔪 Instrukcje krok po kroku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C
Dno tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować!
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.
Kiedy piana jest już ubita dodawać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania
Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach, choć lepiej jest delikatniej wymieszać szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka
Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!
Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia
Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz
Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty, niektórzy przecinają nawet na 4!
💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia
Kluczowe w przepisie są 🥚 jajka! Jedna rada techniczna. Jajka, których będziecie używać do biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej! Najlepiej wyjąć je wcześniej, aby zdążyły się ogrzać. Jeśli jednak zapomnicie o tym, to wystarczy, że tuż przed przystąpieniem do robienia ciasta włożycie jajka na chwilę do ciepłej wody. Zabieg taki zapewnia połowę sukcesu na nasz idealny wypiek! Kolejna sprawa to bardzo dobre ubicie białek. To one unoszą biszkopt i pozwalają na pięknie wyrośnięcia ciasta bez dodatku proszku do pieczenia.
❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ
Nie ma głupich pytań. Znajdziecie tutaj zebrane w całość odpowiedzi na wszystkie pytania, jakie dostałam przez wiele lat odnośnie tego przepisu. Najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania i pieczenia biszkoptu. Tego typu wypieki bywają kapryśne. Zakalec to raczej nasza nieuwaga i pośpiech w przygotowaniu. Często chcąc sobie "skrócić" czas pracy przy przygotowaniu ciasta pomijamy ważne etapy!
🥚 Jajka
Oczywiście powinny być dobrej jakości i świeże. Jednak najważniejszą sprawą, moim zdaniem jest ich temperatura.
Wielokrotnie powtarzam, że jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wyżej wspomniałam już, że jeśli zapomnicie o wcześniejszym ogrzaniu jaj, to można doprowadzić je do temperatury pokojowej przez ocieplenie w ciepłej wodzie.
Kolejna sprawa to staranne oddzielenie żółtek od białek. Niepowodzeniem zakończy się ubijanie piany z białek choćby z kroplą żółtek. Zróbcie to uważnie i delikatnie. Oczywiście są przepisy, gdzie możemy ubijać całe jajka, ale to nie jest ten przepis.
Oczywiście piana z białek jest najważniejsza w tym przepisie i to ona odpowiada za to, że biszkopt rośnie, ponieważ nie dodajemy tutaj proszku do pieczenia jest to bardzo ważne. Same białka należy ubić na "sztywno" i dodawać do niej łyżka po łyżce cukier jednocześnie ubijając masę.
Starajcie się robić to sprawnie i nie przedłużać procesu, bo możecie przedobrzyć i "przebić" pianę, która sprawi, że nasz biszkopt nie urośnie tak, jak należy, a piana zacznie robić się płynna.
Tak, można upiec biszkopt bez jajek. Bazą do jego przygotowania jest aquafaba.
Mąka
To ważny składnik, najlepszą mąką do biszkoptów będzie mąka pszenna typu 450 - tortowa. Jest ona lekka i delikatna idealna to tego typu wypieków.
Mąkę powinniśmy przed dodaniem do masy jajecznej przesiać. Dzięki temu będzie ona odpowiednio napowietrzona, a to korzystnie wpłynie na strukturę ciasta. Mąkę można przesiać przez sito, specjalny kubek z sitkiem na dnie lub jeśli nie macie takich sprzętów, to wystarczy kawałek gazy.
W tym przepisie dodajemy również mąkę ziemniaczaną. Dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i sypki.
Cukier
Powinien być drobny, a nie zwykły czy gruby. Drobny cukier odpowiednio szybko rozpuści się podczas ubijania białek dzięki temu "nie przebijemy" piany. Gruby cukier może nawet podczas pieczenia ciasta nie rozpuścić się całkowicie i na powierzchni zostaną drobne kropeczki.
Nie trzeba kupować specjalnie drobnego cukru, który jest niestety sporo droższy. Wystarczy, że rozdrobnicie go w blenderze, czy młynku do kawy.
Tak, można odrobinę zmniejszyć ilość cukru, ale pamiętajcie, że od tego zależy jego smak. Dzięki temu, że nasz wypiek jest słodki nie trzeba dodawać dużej ilości cukru do kremu, którym przełożymy tort.
Nie, bez cukru to już nie będzie biszkopt.
Przepis na biszkopt z 4 5 6 7 czy 8 jaj
Przepis podstawowy jest na 5 jaj i potrzebna jest tortownica o średnicy 22 cm. Jeśli potrzebny jest przepis z 4 czy z 6 jaj, wystarczy w przeliczniku foremek zmienić rozmiar tortownicy zgodnie z poniższą rozpiską:
- 4 jaja na tortownicę 20 cm
- 6 jaj na tortownicę 24 cm
- 7 jaj na tortownicę 26 cm
- 8 jaj na tortownicę 28 cm
Należy pamiętać o proporcjach pozostałych składników: mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru. Jeśli szukacie przepisu na dużą blachę (lub małą) wystarczy skorzystać z prostego przelicznika w przepisie lub z przelicznika foremek
Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek. Uproszczony przelicznik dla ilości jajek jest w odpowiedzi na ilość jajek do biszkoptu.
To oczywiście zależy od przepisu i wielkości formy. Przyjmuje się, że w przypadku, kiedy chcemy upiec biszkopt z dodatkiem kakao, dodajemy tyle kakaa, ile jest w przepisie podstawowym mąki ziemniaczanej. Po prostu mąkę ziemniaczaną zastępujemy kakaem.
Pieczenie
Powinien zostać zamknięty po włożeniu ciasta i otwarty dopiero po upływie zalecanego czasu pieczenia. Biszkopt jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury podczas pieczenia. Nie otwierajmy więc piekarnika bez powodu, ponieważ może to spowodować jego opadnięcie.
Jeśli pieczecie go po raz pierwszy, można zajrzeć do niego tuż przed końcem zalecanego czasu pieczenia, aby szybko i sprawnie wykonać test "suchego patyczka". Każdy piekarnik piecze inaczej, więc najprawdopodobniej trzeba będzie odrobinę skorygować czas pieczenia. Biszkopty pieczemy z opcją górniej i dolnej grzałki bez termoobiegu.
Zazwyczaj pieczmy w temperaturze 160 stopni C, najlepiej z opcja górnej i dolnej grzałki. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba o tym pamiętać jeśli chodzi o czas pieczenia, pilnujcie tego.
Najlepiej dzień przed przygotowaniem tortu, całkowicie wystudzone ciasto będzie lepiej się kroić i mniej kruszyć podczas przecinania go na blaty.
To proste, wystarczy że ubijecie białka na sztywno, a one zastąpią proszek do pieczenie.
Po wyjęciu z piekarnika
Może być kilka powodów. Po pierwsze, czy wszystkie składniki były odpowiednio odmierzone, nie odmierzaj składników na oko, w tym przepisie proporcje są bardzo ważne, używaj do tego wagi lub szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli do odmierzania składników używasz szklanki, to nie ubijaj w niej mąki. Przesiej mąkę, a następnie nasyp tak jak leci bez potrząsania szklanką.
Dokładnie rozdziel jajka, białka powinny być czyste bez śladów żółtka, to gwarantuje doskonałe ich ubicie. Pamiętaj, nie przebij białek! Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Po ubiciu białek z cukrem pozostałe składniki mieszaj delikatnie, ale dokładnie i krótko, aby piana nieopadła zbyt mocno.
Pamiętaj o odpowiednio nagrzanym piekarniku i stabilnej temperaturze.
Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt z piekarnika i od razu upuszczamy formę z biszkoptem na podłogę z wysokości około 60 cm. Zabieg ten ma ca celu ustabilizowanie struktury ciasta, powoduje, że ewentualne małe górki na środku biszkoptu wyrównują się lub częściowo znikną
Różne
Ciasto biszkoptowe ma tendencję do kruszenia się podczas przecinania, ważne jest więc, aby dokładnie wystudzić ciasto przed tym zabiegiem. Ciasto powinno być krojone po całkowitym wystudzeniu. Ciepły biszkopt będzie niestety zawsze się mocno kruszył. Najlepiej upiec go dzień przed przygotowaniem tortu lub przynajmniej na kilka godzin przed jego wykończeniem.
Najczęściej wykorzystujemy go do tortów, kostek biszkoptowych z galaretką i owocami czy tiramisu.
To zależy, czy tort ma być dla dzieci, czy dorosłych. Dla dzieci proponuję nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny lub pomarańczy albo czarną herbatą. Ważne, aby nie dodawać cukru do ponczu, biszkopt jest wystarczająco słodki! Dla dorosłych można przygotować poncz na bazie alkoholu, wody lub soku.
🎂 Biszkoptowe wariacje
Podstawowy przepis jest punktem wyjścia do dalszej przygody z innymi przepisami. W innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też tort czekoladowo-orzechowy. Moje ulubione przepisy to biszkopt czekoladowy (kakaowy) i biszkopt z truskawkami (a precyzyjnie z musem truskawkowym).
Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również przepis na biszkopt bezglutenowy z opcją bez jajek kurzych! Jajka kurze zastąpiły jajeczka przepiórcze.
📖 Przepis
Biszkopt idealny
🥘 Składniki
- 5 sztuk jajek (w temperaturze pokojowej)
- 110 g mąki pszennej (typ(450) tortowa. W przeliczeniu na szklanki ¾)
- 150 g drobnego cukru (w przeliczeniu na szklanki ¾)
- 40 g mąki ziemniaczanej (w przeliczeniu na szklanki ¼)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
- Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
- Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach. Najlepiej wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
- Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz.
- Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty. Niektórzy przecinają nawet na 4!
Magdalenka napisał
Mój drugi w życiu biszkop (pierwszy był nieudany, piekarnik go spalił teraz piekę z termoobiegiem). Chyba zawału dostanę. Dam znać po wszystkim.
Anna napisał
Mam nadzieję, że tym razem się uda choć pieczenie z termoobiegiem powinno przebiegać krócej lub w odrobinie niższej temperaturze, trzymam kciuki 🙂
Jola napisał
Witam!
Mam tortownicę 16 cm. Jakich proporcji powinnam użyć? Będę bardzo wdzięczna.
Anna napisał
Myślę, że 3/4 porcji będzie odpowiednia żeby wypełnić małą formę 🙂
Sara napisał
Dzień dobry, jutro mam zamiar zrobić swój drugi biszkopt w życiu i nie może on się nie udać 🙂 Jako że mieszkamy nadal po studencku nie mam odpowiednich szklanek którymi mogłabym odmierzyć składniki, mogę prosić o podanie składników w gramach? Mam nadzieję że nie dam ciała podczas przygotowywania, długo szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt 🙂 Pozdrawiam :))
Anna napisał
Witam, biszkopt uda się na 100%!!! Podaję składniki w gramach:
110 g - mąka pszenna
40 g - mąka ziemniaczana
150 g - cukru
Proszę pamiętać o tym, żeby jajka miały temperaturę pokojową, białka powinny być dobrze ubite. Przed przekrojeniem biszkopt dobrze wystudzić, biszkopt można upiec nawet dwa, trzy dni przed planowanym przygotowywaniem tortu. W takim przypadku należy go dobrze wystudzić, a następnie przechować biszkopt owinięty w np. folię spożywczą i przechowany w chłodnym i suchym miejscu.
Trzymam kciuki za udany wypiek! Powodzenia i pozdrawiam 🙂
Basia napisał
Dziękuję za wspaniały przepis! Robiłam zgodnie z przepisem i wyszedł idealny!
Anna napisał
Dziękuję bardzo i polecam się 🙂 Pozdrawiam gorąco!
Marzena napisał
Biszkopt rewelacja , pyszny tylko ja dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia ,bo bałam się że nie wyrośnie(nie ma go w przepisie). Ale i tak był pyszny . Polecam wszystkim.
Anna napisał
Zachęcam Cię żebyś następnym razem spróbowała upiec bez proszku do pieczenia! Zaręczam, że wyjdzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Katarzyna napisał
Dziś upiekłam, trzymając się ściśle przepisu. Wyszedł GENIALNY!! niesamowicie puszysty, delikatny, dokładnie taki jak na zdjęciach. W smaku - posmak żółtek, wspaniale pachnący. Kilka razy próbowałam upiec dobry biszkopt, ale rzeczywiście ten przepis jest godny polecenia. Rzeczywiście "upadek na podłogę" działa, biszkopt nie opadł ani na centymetr. Jest tak dobry, że zdecydowałam się tu napisać. Oby jak najwięcej tak dobrych przepisów!!!!!!
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 Tak, biszkopt zaraz po upieczeniu na lekki posmak żółtek, który później robi się delikatny, ale można złamać go, a może powinnam powiedzieć, że wzbogacić np. dodając do masy ziarenka wyskrobane z 1/2 laski wanilii 🙂 Jeszcze raz dziękuję i polecam się:) Pozdrawiam!
Ewa M napisał
Dziękuję, dziękuję. Super pomysł na biszkopt. Po pierwsze bez proszku do pieczenia - brawo, po drugie pomysł ze zrzucaniem tortownicy, super. Placki nie opadły nawet o centymetr. Gęstość upieczonego ciasta, idealna do tortu. Jutro są pierwsze urodziny mojej wnusi, dzięki Tobie, nie będę się wstydzić swojego dzieła. Zdrowych i wesołych Świąt. Pozdrawiam
Anna napisał
Pani Ewo bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu:) Polecam się na przyszłość, również życzę Wspaniałych Świąt i wszystkiego dobrego, pozdrawiam!
macias2901 napisał
kapitalny przepis biszkopt idealny a jaki smaczny hmmm mniam
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Polecam również bezglutenową wersję , a niebawem zaprezentuję biszkopt czekoladowy. pozdrawiam 🙂
kr napisał
a proszku do pieczenia się nie daję
Anna napisał
Nie, absolutnie! Zapewniam, że bez proszku biszkopt wychodzi perfekcyjny 🙂
Robert napisał
Witam , jestem laikiem w Kuchni ,a mi mo to upieklem , rzucilem o podłogę I mam super biszkopt . Nawet zona mi zazdrości ,jej night Nie wyszedł żaden biszkopt 🙂 Dziękuję za dobry przepis.
Anna napisał
Świetnie, gratuluję! Po udanym biszkopcie zachęcam do wypróbowania innych smakołyków 😉
Kasia napisał
Nie jedno drozdzowe, kruche czy ucierane moj piekarnik widzial, ale taki biszkopt wyszedl mi pierwszy raz. Najlepszy na swiecie! Wysoki, puszysty, rowny. Tort-niespodzianka udany jak nigdy dotad. Dodany do ulubionych, zapisany w zeszycie w razie awarii komputera. Dziekuje I zycze wszystkim smacznosci ☺
Anna napisał
Bardzo mi miło, że przepis się spodobał,a tort udał się wspaniale:) Polecam się na przyszłość ?
Kasia napisał
Dziekuje za przepis, biszkopt wyrosl pieknie,.
Zrobilam rowniez wersje z kakao i wyszlo rownie cudowne 😉 goraco polecam.
Anna napisał
Wspaniale, że przepis się przydał i smakuje 🙂 Zapraszam do wypróbowania innych smakołyków, pozdrawiam 🙂
Krzysiek napisał
Upieczony i rzucony 😉 Super wyszedł, tylko blaszkę miałem 24cm zamiast 22cm. Świetny przepis, jutro zabieram się za robienie tortu. Pozdrawiam
Anna napisał
Fantastycznie i powiem szczerze, że nie mogło być inaczej 😉 Biszkopt pewnie wyszedł wyższy, to będziesz mógł zrobić więcej warstw! Życzę smacznego i pozdrawiam 🙂
krzysiek napisał
Witam, właśnie wstawiłem biszkopt do piekarnika, 🙂 Mam nadzieję że wyrośnie. Dam znać za 40 minut 😉
Ania napisał
Dziękuję bardzo za przepis. Pierwszy biszkopt w moim życiu i wyszedł genialny, a dałam zwykły cukier i dodałam barwnik błękitny w proszku, bo tort będzie z Krainy Lodu?
Anna napisał
Do usług:) Nigdy nie zawiodłam się na tym przepisie i ja również piekłam ze zwykłym cukrem i wychodzi tak samo, a pomysł błękitnego biszkoptu rewelacja! Za tydzień również upiekę w tym kolorze, bo moja córka będzie miała urodziny w klimacie Frozen 🙂 Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego!!!
Beata napisał
Bałam się, upiekłam, żuciłam i żyje. Lol jestem ciekawa jak bedzie smakował, ale to już zostawiam na wieczór - urodziny męża. Zrobiłam z połowy składników w małej blaszce. Po pół godziny ku mojemu zaskoczeniu patyczek był suchy. Dziękuje za prosty przepis. Myśle by przełożyć go serkiem mascarpone połączonym z bita śmietaną, obsypać orzechami włoskimi. Zobaczymy co wyjdzie. Dziękuje i napewno wrócę tu niebawem!
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Smak tego biszkoptu jest idealny i wspaniale smakuje z każdym kremem. Osobiście lubię właśnie takie na bazie mascarpone ze śmietaną, a z włoskimi orzechami będzie wspaniały! Orzechy można jeszcze uprażyć na suchej patelni pod koniec dodać odrobinę cukru, a kiedy zacznie się rozpuszczać dodać łyżkę wody, odparować, powstaną w ten sposób chrupiące karmelizowane orzechy 🙂 Pozdrawiam serdecznie, życzę smacznego i Sto Lat dla męża 🙂
Małgorzata napisał
Witam
właśnie upiekłam biszkopt , byłam pełna obaw huraa udało się ! serdeczne dzięki za wspaniały przepis zawsze ale to zawsze miałam problem z biszkoptem
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Małgorzata
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc 🙂 Również życzę Wesołych Świąt! i smacznych :)))
magda napisał
A mozna taki biszkop upiec w blaszcze prostokatnej
Anna napisał
Oczywiście, że można w prostokątnej lub kwadratowej formie ważne, aby była podobnych wymiarów.
elf napisał
witam, czy ten biszkopt nadaje się do toru, który będzie obłożony masą marcepanową ? bo nie mam doswiadczenia ani z masą niestety, ani z biszkoptami. pozdrawiam
Anna napisał
Oczywiście! Biszkopt ten, to najlepsza baza do tortów i wytrzymuje wszelkiego rodzaju obciążenia z przeróżnych mas, galaretek i owoców. Gorąco polecam 🙂 Pozdrawiam i trzymam kciuki!
Justyna napisał
Zrobilam go dzisiaj w wersji kakaowej dodajac do skladnikow 4 lyzki kakao 🙂 Zrobilam go z 6sciu jajek, szklanki maki typu 400, szklanki normalnej grubosci cukru, a maki ziemniaczanej 1/3 szklanki 🙂
Tradycyjnie pie*rznelam nim o ziemie i wyszedl mi przepyszny, wilgotny, mieciutki i aksamitny kakaowy biszkopt 🙂
Przelozylam go bita smietana z wiorkami czekolady i truskawkami w ramach tortu urodzinowego dla narzeczonego i oblalam biala czekolada z wierzchu, boki z kolei rozkleilam plasterkami truskawek na bitej smietanie 🙂
Najlepsze ciasto w moim zyciu, a biszkopt - MARZENIE! Moj tż zachwycony 🙂
Polecam! 🙂
Anna napisał
Justyna, brzmi tak smakowicie, że pociekła mi ślinka 🙂 !Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza i smakuje 🙂 i bardzo dziękuję za dzielenie się modyfikacjami 🙂 to bardzo cenne! Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla narzeczonego 🙂
anhel napisał
Biszkopt jest zarabisty 🙂 nawet trzeplam go na podłoge nie bojcie sie przezyje ten upadek 🙂 wyszedł równo z blacha 🙂 cudo..dzieki za przepis
Anna napisał
No tak, ten biszkopt nie boi się upadków 🙂 polecam się na przyszłość 🙂
ANIA napisał
witam czy pomimo ze przepis jest bez proszku do pieczenia tez wyrosnie??
Anna napisał
Wyrośnie i to pięknie, cztery dobrze ubite białka unoszą cały biszkopt, proszek jest tutaj zbędny! Proszę piec bez obaw, powodzenia 🙂
ANIA napisał
dziekuje własnie go piekę napisze napewno jak wyszedł boje sie tego rzucania ale jak nie spróbuje nie bede wiedziała czy to działa rzuce napewno:-)
Mirona napisał
Baaardzo dziekuje za ten przepis! Pierwszy raz w zyciu udalo mi sie upiec ttak piekny, rowny i smaczny biszkopt (a probowalam wiele razy bezskutecznie). Bylam zaskoczona rzucaniem nim, ale faktycznie działa! Czy ma Pami moze przepis na biszkopt czekoladowy? Pozdrawiam!
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Jeśli chodzi o przepis na biszkopt czekoladowy, to już niebawem opublikuję, będzie również pyszny i niezawodny 🙂 Pozdrawiam
irada napisał
Aa zapomniałabym.. zamiast mąki ziemniaczanej,dodałam mąkę kukurydzianą,bo tylko takową w domu posiadałam, poza tym piekłam tylko z dołu,bo tylko taką funkcję posiada mój piekarnik....wyszedł idealny, taki jak na zdjęciu:)dziękuję Pani Aniu!!!
Anna napisał
Dziękuję, to cenna informacja z zamianą mąki ziemniaczanej na kukurydzianą. Pozdrawiam
irada napisał
Musze przyznać,ze przepis jest prze prze wspaniały:)pomimo mojego starego przedwojennego gazowego piekarnika,który wszystkie moje wypieki spiernicza,tak ten biszkopt wyszedł idealny i pysznyy!!!Dziękuję:):):) Oby więcej takich realnych i sprawdzonych przepisów!!:):)
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 To naprawdę nie lada wyczyn piec w gazowym piecyku! Jednak pieczenie w piecyku gazowym i to tylko z dolnym płomieniem różni się do piecyków elektrycznych. Z reguły czas pieczenia jest inny i temperaturę też trzeba inaczej ustawić... tym bardziej gratulacje !!!!