Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Biszkopt idealny na tort

Aktualizacja: 1 mar, 2025 · Opublikowany: 2 lip, 2015 · przez Anna · 379 komentarzy

Skocz do przepisu

Jaki jest jeden prosty sposób na idealny biszkopt? Widziałam już wiele przepisów i wszystkie zawierają te same składniki: mąkę, cukier, jajka. Ale jak zrobić taki, który wyszedłby zawsze taki sam? Puszysty, który nie opada i zawsze wychodzi w dodatku bez proszku do pieczenia? Przez lata wypróbowałam już wiele przepisów i to jest ten prosty i najlepszy. Zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Sprawdzony przepis na bazę biszkoptową można wykorzystać do przygotowania wspaniałego tortu 🎂, spodu do ciasta z kremem i owocami lub wspaniałego tiramisu.

Upieczony i wystudzony można również zamrażać, co często robię. Piekę porcję z poniższego przepisu następnie dziele na dwie lub trzy części, z jednego blatu przygotowuję ciasto z jednego z wielu moich przepisów na torty i biszkopty. Resztę szczelnie owijam folią spożywczą i zamrażam. Biszkopt można w dowolnej chwili wyjąć z zamrażalnika i przygotować pyszne ciasto. Taki zapasik przyda się w chwili, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub w chwili słabości 😉.

idealny równy i rumiany biszkopt na białej paterze
Biszkopt idealny do tortu
Przejdź do:
  • 🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki
  • 🔪 Instrukcje krok po kroku
  • 💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia
  • ❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ
  • 🎂 Biszkoptowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki

w miseczkach pokazane składniki na biszkopt idealny
  • 5 sztuk jajek w temperaturze pokojowej
  • 110 g (¾ szklanki) mąki pszennej typ 450 tortowa
  • 150 g (¾ szklanki) drobnego cukru
  • 40 g (¼ szklanki) mąki ziemniaczanej

🔪 Instrukcje krok po kroku

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C

2

Dno tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować!

3

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

widok z góry na miseczki ze składnikami na biszkopt idealny do tortu
w misce doskonale ubite białka z cukrem, obok miseczki ze składnikami do biszkoptu
4

Kiedy piana jest już ubita dodawać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając

5

Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania

miska miksera z puszystą masą jajeczną, obok w misce mąka
masa na biszkopt w misce mieszana łopatką w tle forma do ciasta
6

Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach, choć lepiej jest delikatniej wymieszać szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła

7

Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.

masa biszkoptowa w formie przygotowana do wstawienia do piekarnika
8

Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka

9

Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!

10

Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia

rumiany biszkopt idealny widziany góry w formie
11

Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz

12

Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty, niektórzy przecinają nawet na 4!

biszkopt przecięty na trzy blaty, ułożone tak, że jeden zachodzi na drugi

💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia

Kluczowe w przepisie są 🥚 jajka! Jedna rada techniczna. Jajka, których będziecie używać do biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej! Najlepiej wyjąć je wcześniej, aby zdążyły się ogrzać. Jeśli jednak zapomnicie o tym, to wystarczy, że tuż przed przystąpieniem do robienia ciasta włożycie jajka na chwilę do ciepłej wody. Zabieg taki zapewnia połowę sukcesu na nasz idealny wypiek! Kolejna sprawa to bardzo dobre ubicie białek. To one unoszą biszkopt i pozwalają na pięknie wyrośnięcia ciasta bez dodatku proszku do pieczenia.

❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ

Nie ma głupich pytań. Znajdziecie tutaj zebrane w całość odpowiedzi na wszystkie pytania, jakie dostałam przez wiele lat odnośnie tego przepisu. Najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania i pieczenia biszkoptu. Tego typu wypieki bywają kapryśne. Zakalec to raczej nasza nieuwaga i pośpiech w przygotowaniu. Często chcąc sobie "skrócić" czas pracy przy przygotowaniu ciasta pomijamy ważne etapy!

🥚 Jajka

Oczywiście powinny być dobrej jakości i świeże. Jednak najważniejszą sprawą, moim zdaniem jest ich temperatura.

Jaka powinna być temperatura jajek?

Wielokrotnie powtarzam, że jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wyżej wspomniałam już, że jeśli zapomnicie o wcześniejszym ogrzaniu jaj, to można doprowadzić je do temperatury pokojowej przez ocieplenie w ciepłej wodzie.

Czy ubijać białka osobno czy w całości?

Kolejna sprawa to staranne oddzielenie żółtek od białek. Niepowodzeniem zakończy się ubijanie piany z białek choćby z kroplą żółtek. Zróbcie to uważnie i delikatnie. Oczywiście są przepisy, gdzie możemy ubijać całe jajka, ale to nie jest ten przepis.

Po co ubijać białka?

Oczywiście piana z białek jest najważniejsza w tym przepisie i to ona odpowiada za to, że biszkopt rośnie, ponieważ nie dodajemy tutaj proszku do pieczenia jest to bardzo ważne. Same białka należy ubić na "sztywno" i dodawać do niej łyżka po łyżce cukier jednocześnie ubijając masę.

Jak długo ubijać białka aby były dobrze ubite?

Starajcie się robić to sprawnie i nie przedłużać procesu, bo możecie przedobrzyć i "przebić" pianę, która sprawi, że nasz biszkopt nie urośnie tak, jak należy, a piana zacznie robić się płynna.

Czy można upiec biszkopt bez jajek?

Tak, można upiec biszkopt bez jajek. Bazą do jego przygotowania jest aquafaba.

Mąka

Jaka jest najlepsza mąka do biszkoptu?

To ważny składnik, najlepszą mąką do biszkoptów będzie mąka pszenna typu 450 - tortowa. Jest ona lekka i delikatna idealna to tego typu wypieków.

Czy mąkę należy przesiewać?

Mąkę powinniśmy przed dodaniem do masy jajecznej przesiać. Dzięki temu będzie ona odpowiednio napowietrzona, a to korzystnie wpłynie na strukturę ciasta. Mąkę można przesiać przez sito, specjalny kubek z sitkiem na dnie lub jeśli nie macie takich sprzętów, to wystarczy kawałek gazy.

Czy potrzebna jest mąka ziemniaczana?

W tym przepisie dodajemy również mąkę ziemniaczaną. Dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i sypki.

Cukier

Jaki cukier do pieczenia - kryształ czy drobny?

Powinien być drobny, a nie zwykły czy gruby. Drobny cukier odpowiednio szybko rozpuści się podczas ubijania białek dzięki temu "nie przebijemy" piany. Gruby cukier może nawet podczas pieczenia ciasta nie rozpuścić się całkowicie i na powierzchni zostaną drobne kropeczki.
Nie trzeba kupować specjalnie drobnego cukru, który jest niestety sporo droższy. Wystarczy, że rozdrobnicie go w blenderze, czy młynku do kawy.

Czy można zmniejszyć ilość cukru w przepisie?

Tak, można odrobinę zmniejszyć ilość cukru, ale pamiętajcie, że od tego zależy jego smak. Dzięki temu, że nasz wypiek jest słodki nie trzeba dodawać dużej ilości cukru do kremu, którym przełożymy tort.

Czy możliwy jest biszkopt bez cukru?

Nie, bez cukru to już nie będzie biszkopt.

Przepis na biszkopt z 4, 5, 6, 7 czy 8 jaj

Ile 🥚 jajek do biszkoptu?

Przepis podstawowy jest na 5 jaj i potrzebna jest tortownica o średnicy 22 cm. Jeśli potrzebny jest przepis z 4 czy z 6 jaj, wystarczy w przeliczniku foremek zmienić rozmiar tortownicy zgodnie z poniższą rozpiską:
- 4 jaja na tortownicę 20 cm
- 6 jaj na tortownicę 24 cm
- 7 jaj na tortownicę 26 cm
- 8 jaj na tortownicę 28 cm
Należy pamiętać o proporcjach pozostałych składników: mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru. Jeśli szukacie przepisu na dużą blachę (lub małą) wystarczy skorzystać z prostego przelicznika w przepisie lub z przelicznika foremek

Mam inną tortownicę niż w przepisie. Ile składników jest potrzebnych?

Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek. Uproszczony przelicznik dla ilości jajek jest w odpowiedzi na ilość jajek do biszkoptu.

Ile dodać kakao aby zrobić biszkopt kakaowy lub czekoladowy?

To oczywiście zależy od przepisu i wielkości formy. Przyjmuje się, że w przypadku, kiedy chcemy upiec biszkopt z dodatkiem kakao, dodajemy tyle kakaa, ile jest w przepisie podstawowym mąki ziemniaczanej. Po prostu mąkę ziemniaczaną zastępujemy kakaem.

Pieczenie

Jak ustawić piekarnik do pieczenia?

Powinien zostać zamknięty po włożeniu ciasta i otwarty dopiero po upływie zalecanego czasu pieczenia. Biszkopt jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury podczas pieczenia. Nie otwierajmy więc piekarnika bez powodu, ponieważ może to spowodować jego opadnięcie.
Jeśli pieczecie go po raz pierwszy, można zajrzeć do niego tuż przed końcem zalecanego czasu pieczenia, aby szybko i sprawnie wykonać test "suchego patyczka". Każdy piekarnik piecze inaczej, więc najprawdopodobniej trzeba będzie odrobinę skorygować czas pieczenia. Biszkopty pieczemy z opcją górniej i dolnej grzałki bez termoobiegu.

W jakiej temperaturze piec biszkopt?

Zazwyczaj pieczmy w temperaturze 160 stopni C, najlepiej z opcja górnej i dolnej grzałki. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba o tym pamiętać jeśli chodzi o czas pieczenia, pilnujcie tego.

Kiedy upiec biszkopt jeśli przygotowuję tort?

Najlepiej dzień przed przygotowaniem tortu, całkowicie wystudzone ciasto będzie lepiej się kroić i mniej kruszyć podczas przecinania go na blaty.

Jak piec bez proszku do pieczenia?

To proste, wystarczy że ubijecie białka na sztywno, a one zastąpią proszek do pieczenie.

Po wyjęciu z piekarnika

Dlaczego biszkopt nie wyrósł?

Może być kilka powodów. Po pierwsze, czy wszystkie składniki były odpowiednio odmierzone, nie odmierzaj składników na oko, w tym przepisie proporcje są bardzo ważne, używaj do tego wagi lub szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli do odmierzania składników używasz szklanki, to nie ubijaj w niej mąki. Przesiej mąkę, a następnie nasyp tak jak leci bez potrząsania szklanką.
Dokładnie rozdziel jajka, białka powinny być czyste bez śladów żółtka, to gwarantuje doskonałe ich ubicie. Pamiętaj, nie przebij białek! Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Po ubiciu białek z cukrem pozostałe składniki mieszaj delikatnie, ale dokładnie i krótko, aby piana nieopadła zbyt mocno.
Pamiętaj o odpowiednio nagrzanym piekarniku i stabilnej temperaturze.

Dlaczego rzucać biszkopt?

Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt z piekarnika i od razu upuszczamy formę z biszkoptem na podłogę z wysokości około 60 cm. Zabieg ten ma ca celu ustabilizowanie struktury ciasta, powoduje, że ewentualne małe górki na środku biszkoptu wyrównują się lub częściowo znikną

Różne

Kiedy i jak kroić biszkopt?

Ciasto biszkoptowe ma tendencję do kruszenia się podczas przecinania, ważne jest więc, aby dokładnie wystudzić ciasto przed tym zabiegiem. Ciasto powinno być krojone po całkowitym wystudzeniu. Ciepły biszkopt będzie niestety zawsze się mocno kruszył. Najlepiej upiec go dzień przed przygotowaniem tortu lub przynajmniej na kilka godzin przed jego wykończeniem.

Do czego wykorzystać bazę biszkoptową?

Najczęściej wykorzystujemy go do tortów, kostek biszkoptowych z galaretką i owocami czy tiramisu.

Czym nasączyć biszkopt?

To zależy, czy tort ma być dla dzieci, czy dorosłych. Dla dzieci proponuję nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny lub pomarańczy albo czarną herbatą. Ważne, aby nie dodawać cukru do ponczu, biszkopt jest wystarczająco słodki! Dla dorosłych można przygotować poncz na bazie alkoholu, wody lub soku.

🎂 Biszkoptowe wariacje

Podstawowy przepis jest punktem wyjścia do dalszej przygody z innymi przepisami. W innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też tort czekoladowo-orzechowy. Moje ulubione przepisy to biszkopt czekoladowy (kakaowy) i biszkopt z truskawkami (a precyzyjnie z musem truskawkowym).

Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również przepis na biszkopt bezglutenowy z opcją bez jajek kurzych! Jajka kurze zastąpiły jajeczka przepiórcze.

  • tort z mango i kremem kokosowym
    Tort z mango i kremem kokosowym
  • biszkopt z musem truskawkowym i smietana
    Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
  • biszkopt-kakaowy
    Biszkopt kakaowy
  • biszkopt bezglutenowy
    Biszkopt bezglutenowy

📖 Przepis

biszkopt idealny na paterze
Print Pin
4,88 z 108 głosów

Biszkopt idealny

Puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi! Prosty przepis bez proszku do pieczenia.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Kalorie 276kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 5 sztuk jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 110 g mąki pszennej (typ(450) tortowa. W przeliczeniu na szklanki ¾)
  • 150 g drobnego cukru (w przeliczeniu na szklanki ¾)
  • 40 g mąki ziemniaczanej (w przeliczeniu na szklanki ¼)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
  • Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach. Najlepiej wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz.
    rumiany biszkopt idealny widziany góry w formie
  • Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty. Niektórzy przecinają nawet na 4!

📋 Notatki

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową należy wyjąć je wcześniej z lodówki, to bardzo ważne! Zimne jajka nie ubiją się tak jak powinny i biszkopt może się nie udać.
Przeliczając składniki na szklanki pamiętajcie, że szklanka ma zawsze pojemność 250 ml.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Biszkopt idealny
Wielkość porcji
 
100 g
Ilość w porcji
Kalorie
276
% Daily Value*
Tłuszcze
 
4.6
g
7
%
Tłuszcze nasycone
 
1.4
g
7
%
Cholesterol
 
164
mg
55
%
Sód
 
66
mg
3
%
Węglowodany
 
51.3
g
17
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
30.6
g
34
%
Białko
 
8
g
16
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
trzy żółciutkie blaty biszkoptu ułożone na kratce do studzenia ciast
Uniwersalny biszkopt idealny do tortu
biszkopt idealny na papierze do pieczenia, widok z góry
Biszkopt idealny
Przepis ze strony mojewypieki.com

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka

Komentarze

    4,88 from 108 votes (32 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    12 października, 2016 at 2:55 pm

    5 gwiazdek
    Przepis super. Biszkopt wyszedł świetnie;) idealnie równy i cudownie pulchny;) odtąd to będzie mój numer jeden w przepisach na biszkopt bo wielu próbowałam ,a ten wszystkie bije na głowę;) Dziękuję;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 października, 2016 at 3:06 pm

      Super, zapraszam do próbowania innych przepisów z mojej strony 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Teresa napisał

    07 października, 2016 at 10:33 am

    Bardzo dobry przepis , biszkopt wyszedł super , dziękuję .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 października, 2016 at 2:04 pm

      Bardzo proszę i zapraszam do testowania innych przepisów 🙂

      Odpowiedz
  3. Agnieszka napisał

    26 września, 2016 at 11:37 pm

    Czy moglabym prosic o porade w jakiej ilosci powinnam uzyc skladnikow na blache owymiarach az 40x40 cm ?
    Dziekuje!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2016 at 11:54 pm

      Ooogromny tort się szykuje ☺Powiem szczerze, że nigdy nie piekłam tak dużego biszkoptu, ale spróbowałabym przygotować z 2, a może raczej 2 i 1/2 porcji. Będzie dużo ubijania białek ? Powodzenia, trzymam kciuki!!!

      Odpowiedz
      • Agnieszka napisał

        28 września, 2016 at 12:10 pm

        No niestety, ogromniasty ? Moze mi reka nie odpadnie i mam nadzieje, ze mikser nie wysiadzie ? Dziekuje bardzo i pozdrawiam serdecznie!

        Odpowiedz
  4. Marta napisał

    23 września, 2016 at 9:32 am

    Witam, przymierzam się dzisiaj do upieczenia biszkoptu. Proszę mi powiedzieć z ilu jajek oraz w jakich proporcjach muszę upiec biszkopt, jeśli mam tortownicę o śr. 26 cm? Chciałabym koniecznie przekroić biszkopt na 3 blaty.

    Czekam na odpowiedź, pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2016 at 1:40 pm

      Aby upiec biszkopt w tak dużej formie należy przygotować ciasto z 1 i 1/2 porcji, będzie duży i swobodnie będzie można przekroić na trzy blaty 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  5. Marta napisał

    23 września, 2016 at 9:30 am

    Witam, przymierzam się dzisiaj do upieczenia biszkoptu. Proszę mi powiedzieć z ilu jajek oraz w jakich proporcjach muszę upiec biszkopt, jeśli mam tortownicę o śr. 26 cm? Chciałabym koniecznie przekroić biszkopt na 3 blaty.
    Czekam na odpowiedź, pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  6. Gosia napisał

    10 września, 2016 at 4:55 am

    5 gwiazdek
    Pani Aniu, przepis idealny!:) Serdecznie dziekuje, ze dzieli sie Pani ze wszystkimi swoja kulinarna ogromna wiedza:) biszkopt wyszedl rowny i wysoki. Najlepszy jaki do tej pory upieklam. Oczywiscie to dzieki tym wszystkim uwagom, ktore Pani zamiescila, czyli jajka w temperaturze pokojowej, odpowiednia maka i odpowiednia kolejnosc dodawania skladnikow. Dziekuje serdecznie i zycze Pani wszystkiego najlepszego!:) Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 września, 2016 at 8:02 am

      Pani Gosiu, serdecznie dziękuję za miłe słowa ? Gotowanie, odkrywanie nowych smaków, tworzenie nowych przepisów, to dla mnie wielka przyjemność, ale najwięcej radości sprawia mi dzielenie się nimi z innymi. Pozdrawiam gorąco i życzę smacznego ?

      Odpowiedz
  7. Ola napisał

    28 sierpnia, 2016 at 8:48 am

    5 gwiazdek
    Aniu, bardzo dziękuję za ten przepis. Zawsze byłam sierotą w kuchni i biszkopt nigdy mi nie wychodził. Mój mąż ma urodziny za kilka dni i chciałam zrobić próbę generalną na tort. Wyszedł przecudnie! Bardzo, bardzo dziękuję!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2016 at 1:05 pm

      Super, bardzo się cieszę 🙂 Mam nadzieję, że impreza będzie wspaniała! Wszystkiego Najlepszego dla męża! Pozdrawiam Was gorąco 🙂

      Odpowiedz
      • Ola napisał

        28 sierpnia, 2016 at 8:34 pm

        5 gwiazdek
        Dziękujemy serdecznie! :*

        Odpowiedz
  8. Kasia 30l napisał

    27 sierpnia, 2016 at 12:06 pm

    5 gwiazdek
    Pieczenie biszkoptu to trudna rzecz. Zabierałam się za nią kilka razy i bez wiekszych sukcesów niestety. Biszkopt wg powyższego przepisu wyszedł rewelacyjnie. Ja jako niedowiarek dodałam lyżeczkę proszku do pieczenia, reszte zrobiłam wg przepisu i jest sukces !ślicznie dziękuję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 sierpnia, 2016 at 8:29 pm

      Bardzo proszę, ale następnym razem proszę nie dodawać proszku do pieczenia zapewniam, że się uda bez niego! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  9. Alicja napisał

    16 sierpnia, 2016 at 1:49 pm

    5 gwiazdek
    A wiec powiem wam tak...ciasta i tym podobne to dla mnie czarna magia ale dzisiejszego popołudnia postanowiłam spróbować.oczywiście foremek brak ,ale szklana forma jakaś się znalazla...zaryzykowalam?upuscilam na dywanik...już widzialam oczyma wyobraźni miliony kawałeczków szkła ale nic...pyszny,piekny i pulchniutki? dziękuję za przepis ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 sierpnia, 2016 at 3:02 pm

      No powiem szczerze, że odważnie zadziałałaś, szklanym pojemnikiem o podłogę ... Super! Liczy się kreatywność? pozdrawiam!

      Odpowiedz
  10. Piotr napisał

    08 sierpnia, 2016 at 7:32 am

    5 gwiazdek
    Przepis super. Mój pierwszy biszkopt na pierwszy zrobiony przeze mnie tort urodzinowy dla mojego Syna z masą truskawkową w kształcie ciężarówki. Dziękuję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 sierpnia, 2016 at 3:54 pm

      Łał! W kształcie ciężarówki to nie proste zadanie, cieszę się, że przepis się sprawdził 🙂 100 lat dla syna 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  11. maz napisał

    07 sierpnia, 2016 at 11:05 pm

    nie daje sie maki ziemniaczanej do biszkoptu, tak mi zona powiedziala a one przeciez wszystko wie najlepiej

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 sierpnia, 2016 at 11:17 pm

      Proszę (tylko) tym razem nie posłuchać żony i dodać mąkę ziemniaczaną ? Biszkopt wyjdzie tak wspaniały jak wszystkim, którzy spróbowali juz biszkoptu z tego przepisu 🙂

      Odpowiedz
  12. Jarek napisał

    30 lipca, 2016 at 7:58 am

    Witam
    Bardzo dziekuje za przepis. Jest idealny. Mój pierwszy biszkopt w życiu jest piękny ?
    Oczywiście krój po kroku według przepisu
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 lipca, 2016 at 8:53 am

      Życzę więc smacznego? tort będzie wspaniały! Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.

      Odpowiedz
  13. Ola napisał

    29 czerwca, 2016 at 4:18 pm

    witam,chcialabvym upiec tort z biszkoptu jaki Pani podala. Dodam 4 lyzeczki kako bo wolalbym czekoladowy. Czy moglaby Pani polecic cos na nasaczenie ich? Czyms z alkoholem bo wersja ma byc " dorosla" . dziekuje

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 czerwca, 2016 at 11:01 am

      Olu, jeśli chcesz upiec biszkopt czekoladowy to zamiast mąki ziemniaczanej dodaj kakao! Jeśli chodzi o nasączenie to proponuję sok z cytryny + alkohol około 60-80 ml może to być rum, likier pomarańczowy lub likier Amaretto + 20-40 ml wody, ilość wody i alkoholu możesz dopasować do tego jak bardzo ma być nasączony biszkopt 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
      • Ola napisał

        01 lipca, 2016 at 8:48 am

        5 gwiazdek
        bardzo dziekuje za szybka i zyczliwa odpowiedz. Bezcenne!

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          01 lipca, 2016 at 8:53 am

          Polecam się na przyszłość 🙂

          Odpowiedz
  14. Gość napisał

    27 czerwca, 2016 at 1:55 pm

    Bardzo fajny przepis muszę go wypróbować tylko mam tortownicę 25 cm i chciałabym z 5 jaj upiec biszkopt a nie wiem jakie proporcje będą mąki pszennej i ziemniaczanej , cukru. Proszę o podpowiedz.
    Serdecznie pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 czerwca, 2016 at 5:18 pm

      Asiu, biszkopt jest na 5 jaj więc pozostałe składniki pozostają takie same, możesz użyć 25 cm tortownicy, biszkopt będzie odrobinę niższy niż w 22 czy 23 cm, ale i tak wystarczy żeby przekroić go na 2, a może nawet 3 blaty 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  15. Joanna napisał

    25 czerwca, 2016 at 12:25 pm

    5 gwiazdek
    Zrobiony na midsommar (dzisiaj 25 czerwca) jako tzw. klassisk jordgubbstårta (klasyczny tort truskawkowy), wyszedl swietny, na wierzch bita smietana i swieze truskawki. Szweckie przepisy sa kiepskie bo albo za duzo proszu do pieczenia az piecze w jezyk albo radza kupic gotowe spody 😛 Dziekuje, pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 czerwca, 2016 at 2:03 pm

      Fantastycznie! Kto spróbował tego przepisu już wie, że proszek do pieczenia jest zbędny. Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  16. Kamila napisał

    22 czerwca, 2016 at 1:31 pm

    5 gwiazdek
    Dziękuję za ten przepis 🙂 W końcu upiekłam idealny biszkopt, z którego zrobiłam pyszny tort urodzinowy dla mojej córci. Wszyscy byli pod wrażeniem (bo raczej ja z tych nie piekących:). Wklejam przepis do mojego notatnika:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 czerwca, 2016 at 1:41 pm

      Bardzo proszę i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  17. Izabela napisał

    12 czerwca, 2016 at 8:18 pm

    5 gwiazdek
    Potwierdzam, że idealny i to mój pierwszy w życiu!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 czerwca, 2016 at 10:11 pm

      🙂 Cudownie 🙂

      Odpowiedz
  18. Karolla napisał

    11 czerwca, 2016 at 10:04 am

    5 gwiazdek
    Cudowny przepis! Polecam wszystkim, którzy zaczynają swoją przygodę z biszkoptem 😉 Na pewno wyjdzie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 czerwca, 2016 at 11:52 am

      Dziękuję 🙂 biszkopt zawsze wychodzi i to duży więc można po przekrojeniu wykorzystać tylko np. dwa blaty, a jeden zamrozić oczywiście wcześniej trzeba go szczelnie zawinąć w folię spożywczą, a kiedy przyjedzie nam ochota na coś słodkiego mamy już gotowy spód do ciasta np. z kremem z serka mascarpone i truskawkami w galarecie lub roladę 🙂

      Odpowiedz
  19. Karola w krainie garów napisał

    26 maja, 2016 at 4:11 pm

    Zdecydowanie lepiej gotuję niż piekę. Baa..nawet mój lub dziś powątpiewał w powodzenie misji biszkoptowej. A tu niespodzianka, biszkopt wyszedł nieziemski! Dziękuję za przepis i wskazówki! Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 maja, 2016 at 4:47 pm

      Bardzo proszę 🙂 polecam się na przyszłość, pozdrawiam serdecznie :)))

      Odpowiedz
  20. Ola napisał

    07 maja, 2016 at 9:47 am

    5 gwiazdek
    Upiekłam go wczoraj i jestem zaskoczona wspaniałym efektem bo to mój pierwszy biszkopt w życiu. Jestem cukierniczym retardem niestety i do tej pory umiałam zrobić tylko murzynka. Teraz już umiem 2 ciasta a mam 32 lata. Rzucanie nim na podłogę było śmieszne 🙂 nie miałam drobnego cukru to przesialam zwykły przez sitko jak mąkę i tę drobniejsze kryształki oddzieliłam i było spoko. A JA UMIEM UPIEC BISZKOPT LELELELE LALALALA :DDD

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 maja, 2016 at 8:53 am

      Brawo!!! Umiejętność upieczenia dobrego biszkoptu to już wyższy poziom umiejętności teraz zaczniesz szaleć z wypiekami na całego 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  21. Ana napisał

    04 maja, 2016 at 12:56 pm

    5 gwiazdek
    Parę dni temu piekłam swój pierwszy w życiu biszkopt. Postanowiłam zrobić go ściśle według Pani przepisu (łącznie z rzuceniem) i....wyszedł taki jak w tytule czyli idealny:nic nie opadł i był naprawdę bardzo, bardzo smaczny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 maja, 2016 at 4:09 pm

      Dziękuję 🙂 Ten przepis jest naprawdę niezawodny, zawsze wychodzi 🙂

      Odpowiedz
  22. Agata napisał

    03 maja, 2016 at 5:44 pm

    5 gwiazdek
    Ten przepis jest rewelacyjny. Dziękuje bardzo za podzielenie się nim Pani Aniu . Dziś upiekłam biszkopt i wyszedł idealnie, a bałam się bo ostatnio biszkopty mi nie wychodziły. A przede mną maraton wypieków dla mojego bratanka. Pozdrawiam serdecznie!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 maja, 2016 at 6:48 pm

      Pani Agato polecam się na przyszłość 🙂 i życzę fantastycznych wypieków! Pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  23. Renata napisał

    02 maja, 2016 at 7:05 pm

    5 gwiazdek
    Dziękuje za umieszczenie przepisu jest NAPRAWDĘ IDEALNY !!!

    Odpowiedz
  24. Marek Viterbo napisał

    28 kwietnia, 2016 at 8:36 am

    5 gwiazdek
    Wielkie podziękowania ! Nie mogłem uwierzyć jak pięknie wyrósł ! Gdy tylko opublikowałem foto na fb od razu znajomi mnie o przepis poprosili ! Dzis bede robił krem budyniowy i przełożę tort konfitura ... Dziękuje za przepis i pozdrawiam z Włoch ! M

    Odpowiedz
    • Marek Viterbo napisał

      28 kwietnia, 2016 at 8:37 am

      Ogólnie to użyłem tortownicy 25 cm i wyrósł na max !!!

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 kwietnia, 2016 at 9:33 am

      Proszę bardzo i polecam się na przyszłość 🙂 a tort z kremem budyniowym będzie smakował wyśmienicie, mniam! Pozdrawiam gorąco i smacznego 🙂

      Odpowiedz
  25. Jola napisał

    25 kwietnia, 2016 at 9:32 pm

    Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro będę robiła taki mały torcik,więc wypróbuję te proporcje. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
« Starsze komentarze
Nowsze komentarze »

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.