Biszkopt idealny już znacie, a dziś przyszła pora na biszkopt kakaowy równie smaczny, puszysty i łatwy do przygotowania. Biszkopt kakaowy można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób to ubicie całych jajek z dodatkiem cukru na bardzo puszystą jasną masę. Masa powinna przypominać bitą śmietanę i potroić swoja objętość to zapewni odpowiednie warunki do tego, żeby biszkopt odpowiednio urósł. Drugi sposób to ubicie samych białek z cukrem na sztywną bezę, a następnie połączenie jej z żółtkami oraz składnikami suchymi. Decydując się na pierwszy sposób, trzeba pamiętać, żeby jajka były naprawdę bardzo dobrze ubite. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera stacjonarnego, ponieważ trwa to kilkanaście minut.
🥘 Składniki
- 120 g mąki tortowej
- 150 g cukru pudru
- 5 jajek dużych i koniecznie w temperaturze pokojowej
- 30 g kakao bez żadnych dodatków
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
- Przesiać mąkę i kakao, odstawić do drugiej miseczki przesiać cukier puder.
Pierwszy sposób
- Jajka wbić do miski miksera dodać przesiany cukier, ubić na puszystą gęstą i jasną masę, może trwać to 10-15 minut, na średnich obrotach, najlepiej sprawdzi się do tego typu pracy mikser stacjonarny.
- Kiedy jajka potroją swoją objętość, a konsystencja będzie przypominała gęsty mus lub bitą śmietanę można dodać przesianą mąkę z kakaem.
- Składniki suche dodajemy w dwóch porcjach mieszamy delikatnie rózgą lub łopatką zagarniając masę od spodu zróbcie to delikatnie, ale dokładnie tak, żeby składniki suche połączyły się z masą jajeczną, ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
- Wyłączyć piekarnik pozostawić biszkopt na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i odczekać jeszcze 10 minut, aby przestygł.
- Przełożyć formę z ciastem na kratkę i po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy blaty.
Drugi sposób
- Znany z przepisu na biszkopt idealny. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak jak na bezę czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
- Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
- Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
- Teraz można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę całkowicie wystudzić, oddzielić brzegi biszkoptu od obręczy najlepiej odciąć delikatnie nożem, odpiąć obręcz, wyjąć biszkopt, przeciąć na dwa lub trzy blaty.
- Teraz można przygotować tort 🙂
💭 Porada
Pamiętajcie również o tym, że jajka, których będziecie używać do przygotowania biszkoptu, muszą być w temperaturze pokojowej. W tym przepisie nie używamy proszku do pieczenia, zapewniam, że nie ma takiej potrzeby! Biszkopt można upiec na kilka dni przed planowanym przygotowaniem tortu, wystarczy po upieczeniu dobrze go wystudzić, a następnie owinąć w folię spożywczą, żeby nie obsychał.
🎂 Biszkoptowe wariacje
Biszkopt kakaowy jest bardzo smaczny, intensywnie kakaowy lekko wilgotny można więc jeść go bez nasączania, ale nasączony dobrym ponczem zyskuje na smaku. Na jego bazie można przygotować fantastyczne torty lub ciasta z kremem typu Wuzetka. Zachęcam do wypróbowania, smacznego!
📖 Przepis
Biszkopt kakaowy
🥘 Składniki
- 120 g mąki tortowej
- 150 g cukru pudru
- 5 sztuk jaj (dużych i koniecznie w temperaturze pokojowej)
- 30 g kakao (bez żadnych dodatków)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
- Przesiać mąkę i kakao, odstawić do drugiej miseczki przesiać cukier puder.
Pierwszy sposób
- Jajka wbić do miski miksera dodać przesiany cukier, ubić na puszystą gęstą i jasną masę, może trwać to 10-15 minut, na średnich obrotach, najlepiej sprawdzi się do tego typu pracy mikser stacjonarny.
- Kiedy jajka potroją swoją objętość, a konsystencja będzie przypominała gęsty mus lub bitą śmietanę można dodać przesianą mąkę z kakaem.
- Składniki suche dodajemy w dwóch porcjach mieszamy delikatnie rózgą lub łopatką zagarniając masę od spodu zróbcie to delikatnie, ale dokładnie tak, żeby składniki suche połączyły się z masą jajeczną, ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
- Wyłączyć piekarnik pozostawić biszkopt na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i odczekać jeszcze 10 minut, aby przestygł.
- Przełożyć formę z ciastem na kratkę i po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy blaty.
Drugi sposób
- Znany z przepisu na biszkopt idealny. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak jak na bezę czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
- Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
- Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
- Teraz można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę całkowicie wystudzić, oddzielić brzegi biszkoptu od obręczy najlepiej odciąć delikatnie nożem, odpiąć obręcz, wyjąć biszkopt, przeciąć na dwa lub trzy blaty.
- Teraz można przygotować tort 🙂
- Smacznego!
Skomentuj