Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tortille

Bolo de caco

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 4 sie, 2016 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Chlebek bolo de caco jest chyba najpopularniejszą przekąską na Maderze, można znaleźć go niemalże wszędzie! Serwują go w restauracjach, barach i na przydrożnych straganach. Jest to bardzo proste pieczywo składające się z podstawowych składników. Jest to mąka woda i drożdże jest też również wersja na zakwasie pszennym z dodatkiem słodkich ziemniaków.

bolo de caco - przepis
Bolo de caco

Bolo de caco wypiekane są na bazaltowych kamieniach lub dużych rozgrzanych blachach, zawsze podawane są na ciepło. Upieczony i przekrojony chlebek smarowany jest masłem czosnkowym z dodatkiem natki pietruszki to podstawowa wersja, ale nie jedyna. Bolo de caco serwuje się z kiełbasą chorizo, salami lub serem można spotkać również bardzo bogatą wersję z warzywami, pieczonym mięsem lub rybą. Zawsze podane z dodatkiem przeróżnych sosów. Kanapka taka przypomina pitę lub burgery. Dziś zapraszam na wersję podstawową podaną z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Chlebek można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać go i wypełnić ulubionymi dodatkami.

📖 Przepis

bolo de caco - przepis
Print Pin
3 z 4 głosów

Bolo de caco - przepis

Fantastyczny prosty i szybki chlebek przygotowany patelni.
Autor Anna
Kuchnia Portugalska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej
  • 260 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na masło czosnkowe

  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól. Do letniej wody dodać drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać do mąki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na równe część, wielkość zależy jak duże chlebki chcecie uzyskać, ja przygotowałam bolo de caco o wadze około 78 g. Z odmierzonych porcji uformować kulki, które następnie należy rozwałkować na placuszki o grubości około 5 mm.
  • Placuszki ułożyć na posypanym mąką blacie, wierzch również posypać mąką, placuszki trzeba przykryć folią spożywczą, aby nie obsychały i nie pękały z wierzchu, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia, czas zależy od temperatury otoczenia, chlebki powinny napuszyć się przed pieczeniem.
  • Rozgrzać suchą patelnię, wyrośnięty chlebek delikatnie przenieść na patelnię, piec na średnim ogniu kilka minut z każdej strony , chlebek powinien zarumienić się i delikatnie urosnąć.
  • Po upieczeniu chlebek utrzymujemy w cieple do chwili podania i upieczenia pozostałych.
  • Ciepły chlebek przekroić na pół i posmarować przygotowanym masłem czosnkowym.
  • Jeśli chleb przestygł zbyt mocno po posmarowaniu masłem należy podgrzać go układając na rozgrzanej i suchej patelni (masłem do dołu) i podgrzać przez chwilę, będzie jeszcze lepszy 😉 Gorące kanapki można również przygotowywać w opiekaczu, grillu lub tosterze
  • Jeśli chcecie przygotować bogatsza wersję bolo de caco, należy na początku posmarować wnętrze masłem, nałożyć ser, i dodatki (warzywa, wędlinę, pastę rybną), dwie część złożyć razem i zapiec do rozpuszczenia się sera.
  • Niewykorzystany, zimny chleb przechowujemy szczelnie owinięty lub zamknięty w pojemniku do dnia następnego.
  • Smacznego!
bolo de caco - przepis
Bolo de caco
  • bolo de caco - przepis
  • bolo de caco - przepis
  • bolo de caco - przepis
Madera

Więcej Przepisy na tortille

  • naan na maslance
    Naan na maślance
  • papad indyjskie chipsy
    Papad indyjskie chipsy
  • tortilla
    Tortilla
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami

Komentarze

    3 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Małgosia napisał

    24 listopada, 2021 at 8:09 am

    1 gwiazdka

    A gdzie jest podstawowy składnik bolo de caco czyli ziemniak w tym przepisie? Warto poznać historię madery i tego „ciastka na kamieniu” , bo ziemniak odgrywa tam kluczową rolę.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2021 at 12:04 pm

      Ten przepis jest bez nich, dokładnie takie jadłam na Maderze😁

      ale spróbuję z ziemniakami, dzięki.

      Odpowiedz
  2. Kam napisał

    23 sierpnia, 2021 at 11:58 am

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
  3. Kam napisał

    22 sierpnia, 2021 at 7:18 pm

    Proszę o informację ile potrzeba drożdży chcąc zrobić z drożdży instant.
    Dziękuję z góry za odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 sierpnia, 2021 at 7:20 pm

      Na tę porcję mąki wystarczy mała paczuszka drożdży instant, czyli 7-8g. 🙂

      Odpowiedz
  4. Magellanka.pl napisał

    12 listopada, 2019 at 11:50 pm

    Ja robiłam ostatnio właśnie z batatami, ale może i sięgnę po Twój przepis tak dla porównania. Nie to, że się czepiam, ale powinno być „do” zamiast „de”. U mnie to wyglądało tak:
    https://magellanka.pl/2019/11/12/chleb-z-batatow-bolo-do-caco/

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 listopada, 2019 at 7:17 am

      Chętnie spróbuję z batatami, pięknie wygląda w tym kolorze 😀, i dziękuje, już poprawiam.

      Odpowiedz
  5. Marcin napisał

    09 marca, 2017 at 6:36 pm

    Na Maderze dodaje się jeszcze ugotowane bataty do ciasta. Dzięki temu gotowe chlebki są bardziej wilgotne w środku.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 marca, 2017 at 8:26 pm

      Tak to prawda jest druga wersja przepis i ona jest z dodatkiem batatów. Choć mam wrażenie, że bardziej rozpowszechniona jest ta wersja z powyższego przepisu, a na pewno w naszych warunkach jest łatwiejsza do przygotowania 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  6. Tomasz Baker napisał

    07 sierpnia, 2016 at 8:39 pm

    Super tego ostatnio szukałem

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 sierpnia, 2016 at 9:33 pm

      Tadam! Do usług 🙂 i smacznego!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.