Bułeczki pszenne na jogurcie, to najlepsze śniadaniowe pieczywo. Jest to bardzo prosty przepis, ciasto szybko wyrasta i łatwo się z nim pracuje. Po chwili wyrabiania i krótkim czasie oczekiwania na wyrośnięcie można cieszyć się wspaniałym smakiem świeżych miękkich bułeczek.
🥘 Składniki
- 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) lub 20 g *świeżych
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 460 g mąki pszenne typ 550
- 1 średnie jajko
🔪 Instrukcje
- Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
- Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczyn), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Ciasto jest dość klejące, dlatego ważne jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem!
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
- Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk.
- Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
- Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.
- Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.
Po upieczeniu większość moich bułek została pochłonięta. Prawdę mówiąc, to zniknęły, kiedy jeszcze były ciepłe, więc nie powiem Wam, jak smakują na drugi dzień. Może upieczecie je sami i Wam uda się sprawdzić jak przechowują się do dnia następnego? Mogę powiedzieć tylko tyle, że najlepsze były z masłem i miodem!
🥖 Inne propozycje pieczywa śniadaniowego
Po sukcesie bułeczek pszennych na jogurcie, które cieszą się wśród Was ogromną popularnością, powstał podobny i równie dobry przepis. Przepis na bułki na kefirze, które również musicie wypróbować. Jestem przekonana, że je pokochacie! Po bułeczkach śniadaniowych będziecie pewnie chcieli przygotować coś na deser. Mogę zaproponować Wam wspaniały i niezawodny przepis na biszkopt idealny. Na jego bazie możecie zrobić tort tiramisu lub tort marcepanowy. Smacznego!
📖 Przepis
Bułeczki pszenne na jogurcie
🥘 Składniki
- 10 g drożdży suchych (dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników) (lub 20 g *świeżych)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 460 g mąki pszenne (typ 550)
- 1 średnie jajko
🔪 Instrukcje
- Jeśli używacie *świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej zaczyn, czyli; drożdże połączyć z łyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.
- Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczyn), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Ciasto jest dość klejące, dlatego ważne jest, żeby dobrze nasmarować blat olejem!
- Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
- Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki (wielkość zależy do Was), ja przygotowałam 10 sztuk.
- Bułeczki układać na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Przed pieczeniem wsypać szklankę lodu na dno piekarnika lub spryskać jego wnętrze wodą ze spryskiwacza, para pozwala na uzyskanie pięknej chrupiącej skórki.
- Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut lub do czasu zarumienienia.
- Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić.
- Smacznego!
Magdalena napisał
Bułeczki wyszły wyśmienicie , teraz będę tylko je piekła 🙂
Anna napisał
Wspaniale! Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują, proszę wypróbować również inne przepisy 🙂
Iwona napisał
A jajko do czego ,do ciasta ,do posmarowania ......
Anna napisał
Tak jak jest napisane w drugim punkcie, wszystkie składniki wymienione w przepis mieszamy razem, czyli jajko też 🙂
Ewa napisał
Super przepis! Dziekuje! Jedyny zarzut to fakt, ze buleczki znikaja za szybko z talerza 😉
Anna napisał
Takie zarzuty to sama przyjemność 🙂 może trzeba piec z podwójnej porcji 😜
Ewelina napisał
Cześć, czy przy świeżych drożdżach zaczyn robimy ze składników na bułeczki czy z dodatkowych produktów? Czyli np. Łącznie wykorzystamy 300 ml jogurtu?
Anna napisał
Bułeczki powstają z tych produktów, które są w przepisie i z ilości, jakie tam podaję. Dla jasności dopisała to w przepisie 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego!
Dominika napisał
A piekarnik sam termoobieg czy pieczenie góra dol + termoobieg
Anna napisał
Piekarnik z opcją górnej i dolnej grzałki 200 st C, a 185 st C z opcją termoobiegu 🙂
Ania napisał
Bułki wyszły wyśmienite, w ramach tego, ze zrobiłam podwójna porcje, bułki zostały na drugi dzień. Muszę napisać, ze nadal są mięciutkie i pyszne 😋 polecam wszystkim 😊
Marta napisał
Czy można użyć nami pszennej tup 650?
Anna napisał
Tak, może być mąka 650.
Emial napisał
A jeśli używamy drożdży suchych? To po prostu mieszany wszsytkie składniki na raz ?
Anna napisał
Tak, suche drożdże zawsze mieszamy ze składnikami suchymi, czyli dodajemy do mąki i mieszamy z nią drożdże.
Dorotka napisał
Przepyszne bułeczki, raz w tygodniu muszą być u mnie na stole🤗 Dziękuję za przepis😘
Anna napisał
Bardzo proszę, i cieszę się, że smakują! Pozdrawiam serdecznie.
Gosia napisał
Sa pyszne,na dodatek b.latwe do zrobienia
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że bułeczki przypadły do gustu 🙂
Aneta napisał
Czy można dać zamiast oleju oliwę z oliwek? Pieczemy z termoobiegiem?
Anna napisał
Tak, można dodać oliwę, ja piekę z termoobiegiem ale można i bez niego. W przypadku pieczenia bez termoobiegu można zwiększyć temperaturę o 10 st. lub wydłużyć troszkę czas pieczenia. Powinny być lekko rumiane.
Alna napisał
Bułeczki rewelacja , na drugi dzień też są przepyszne i mięciutkie , myślę że nawet można by je nadziac truskawkami
Anna napisał
Dziękuję 😁 To może być dobry pomysł z nadzieniem ich! Są puszyste, więc nadzienie będzie im pasowało 😍
Marta napisał
Dzień dobry 🙂 czym można zastąpić jajko? Czy po zastąpieniu wyjdą równie pyszne?
Anna napisał
Jeśli chodzi o jajko, to proszę zastąpić je jego zamiennikami np, mielone siemię lniane (1 łyżka+3 łyżki wody) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub 1/2 zmiażdżonego banana, jestem przekonana, że będą pyszne 🙂
Iwona napisał
Rewelacja! Zrobiłam bułeczki z 3 rodzajów mąk pszennej, pelnoziarnistej i chlebowej
Dodałam.jogurt własnej produkcji i wyszły przepyszne. Robiąc je nie miałam pewności że wyjdą. Jestem mile zaskoczona.
Anna napisał
Wspaniale, dziękuję 🙂 Zapraszam do spróbowania i innych przepisów jestem przekonana, że znajdzie się jeszcze coś smacznego ?
Anna B napisał
Bułki wyszły przepyszne, to jest właśnie to czego wymagam od bułki. Mam tylko pytanie, może głupie, ale jak je przechowywać? Muszą zostać do rana
Anna napisał
Super! Jeśli chodzi o przechowywanie ich, to po całkowitym wystudzeniu trzeba zamknąć je w woreczku foliowym lub plastikowym pojemniku 🙂 Pozdrawiam gorąco
Malwina napisał
Można użyć jogurtu greckiego?
Anna napisał
Tak można 🙂
Marta napisał
Czy można zwykłą mąkę zastąpić żytnią?
Anna napisał
Tak, myślę, że można zamienić, tylko trzeba się liczyć z tym, że bułki będą zupełnie inne niż te z przepisu. Będą zdecydowanie twardsze i cięższe, ale wyjdą 🙂
Magda napisał
Witam. Czy ilosc podanych składnikow uwzględnia zaczyn? 200 ml jogurtu czyli 100 na zaczyn i 100 do ciasta, a 100 ml wody tylko do zaczynu?
Anna napisał
Tak jak jest napisane w przygotowaniu, jeśli używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn ze 100 ml jogurtu, 100 ml wody, łyżeczki miodu i mąki, a resztę podanych składników dodać do ciasta właściwego, (tak 100 ml wody tylko zaczynu) Jeśli używamy suchych drożdży to wszystko mieszamy jednocześnie bez rozdzielania składników. Ilości składników zawsze podane są w takich porcjach jakie potrzebne są do danego przepisu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Justyna Pakosz napisał
Witam,
popełniłam je 🙂 . Są łatwe do zrobienia, a nie mówiąc już o smaku, konsystencji bułki. Jest sycąca, a nie tak jak pospolity "dmuchaniec bułkowy".
Dziękuję za fajny przepis Aniu
Pozdrawiam
Anna napisał
Świetnie, bardzo cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu 🙂 Gorąco zachęcam do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo, które zawsze jest najlepsze!
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość 🙂
Iza napisał
Czy zamiast drożdży można użyć zakwasu pszennego? Jesli tak, to w jakiej ilości?
Anna napisał
Iza, niestety tych bułek nie robiłam na zakwasie, więc nie mam doświadczenia w tej kwestii 🙁 Jeśli chciałabyś jednak spróbować z zakwasem to myślę, że trzeba by było zrobić to dwufazowo. Można spróbować zrobić zaczyn z część mąki podanej z w przepisie ( około 100 g ) części wody z przepisu ( około 50 ml wody ) i zakwas myślę, że 4 - 5 łyżek wystarczy, wszystko wymieszaj i przykryj folią spożywczą, odstaw w bardzo ciepłe miejsce na całą noc, a następnego dnia dodaj pozostałe składniki wymieszaj, być może trzeba będzie dodać odrobinę więcej mąki ponieważ do przepisu doszedł ekstra zakwas 🙂 Dalej postępuj jak w przepisie 🙂
Niestety gwarancji Ci nie dam, że wyjdą takie jak w przepisie pewnie będą odrobinę cięższe i mniej puszyste, ale warto spróbować 🙂 może zrób na próbę z połowy składników 🙂 Pozdrawiam i trzyma kciuki za udany wypiek 🙂
Iza napisał
Dziękuję, będę kombinować 🙂
Marta napisał
Bulki na zakwasie pszennym, z jogurtem możesz znaleźć na włoskich blogach ... Np http://blog.giallozafferano.it/creandosiimpara/panini-allo-yogurt-sofficissimi/
Margaryka napisał
Przepis wypróbowany, bułki wyszły pyszne. Musiałam tylko dosypać trochę mąki, ale może dlatego, że miałam dosyć rzadki jogurt.
Dziękuję i pozdrawiam.
A moje bułeczki tutaj: http://margarytka.blogspot.com/2014/10/buki-pszenne-jogurtowe.html
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że bułeczki smakowały:) To możliwe, że ciasto potrzebowało więcej mąki z powodu rzadkiego jogurtu, jogurty mają przeróżną gęstość, a i wiele zależy od wilgotności mąki 🙂 Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do wypróbowania bułek z twarożkiem, są obłędne 🙂
Monika napisał
Mistrzostwo świata! Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Nawet mnie się udały 😉
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały:) spróbuj koniecznie bułek z czosnkiem i oregano, powinny Ci smakować:)) Pozdrawia Ania
megi napisał
Bardzo fajny przepis, prosty, a bułki pyszne, puszyste, delikatnie jogurtowe. Najsmaczniejsze parę minut po wyjęciu z piekarnika i następnego dnia rano (choć są już bardziej zwarte). Niestety rzadko kiedy zostają do dnia następnego. Uwielbiane przez Nas. Polecam
Anna napisał
U nas również znikają błyskawicznie! i oczywiście najlepsze świeże:)
Rosia napisał
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dziś będzie pieczenie! 🙂
Pozdrawiam,
Rosia
Rosia napisał
Jaki typ mąki używasz do wypiekania tych bułeczek? Interesuje mnie też na jakiej mące są pieczone "Puszyste bułeczki".
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Pozdrawiam
Anna napisał
Witaj, jedne i drugie piekłam z użyciem mąki pszennej typ 550, a innym razem typ 500, z jednej i drugiej wychodzą tak samo dobre:) a do przepisów dopisuję tę informację. Dziękuje i pozdrawiam Ania
Justyna Siewiera napisał
Oooo tak, tak uwielbiam takie bułeczki i jeść i robić...także na pewno wypróbuję!!! 🙂
Anna napisał
Bułeczki pycha i mało wymagające 🙂 z pewnością wam posmakują. pozdrawiam
kuchenny bałagan napisał
Wyglądają bardzo puszyście i delikatnie 🙂
Anna napisał
Rzeczywiście są bardzo miękkie i puszyste, no i oczywiście pyszne, polecam:) Pozdrawiam Ania