Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Kotlety z okary

Aktualizacja: 2 lip, 2020 · Opublikowany: 22 mar, 2014 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Okara, można powiedzieć, że to odpad przy produkcji mleczka sojowego. Soja jest rośliną strączkową, którą możemy wykorzystać niemalże w 100% podobnie jak orzechy kokosowe. Masa z soi jest niezwykle wartościowa i pożywna, można przygotować z niej mnóstwo potraw słonych i słodkich. Właściwości przeciwnowotworowe soi potwierdzono w wielu badaniach. Białka i kwasy tłuszczowe zawarte w niej hamują rozwój raka płuc, okrężnicy, wątroby.

Okara bogata jest w białka, które mogą stanowić nawet 40% jej zawartości. Zawiera również wysokie stężenie kwasu oleinowego, który jest jednonasyconym kwasem tłuszczowym z grupy omega-9. Tak więc peptydy sojowe w znaczący sposób hamują rozwój komórek rakowych. W przypadku raka jelita grubego jest to aż 73%! Fitoestrogeny niezbędne w gospodarce hormonalnej łagodzą objawy klimakterium i podnoszą odporność organizmu. Ziarno soi jest wielkim bogactwem, które warto wykorzystywać w codziennej diecie. Należy pamiętać o tym, aby kupując soję wybierać taką, która pochodzi z upraw ekologicznych. Raczej szerokim łukiem omijajcie soję pochodzącą z Chin.

Wracając do dzisiejszego przepisu na kotlety, z okary. Nie przesadzę, kiedy powiem, że są fantastyczne niezwykle delikatne i soczyste i muszę się przyznać, że nie wierzyłam, że będą aż tak smaczne. Dodatek czerwonej papryki, cebuli i aromatycznej skórki z cytryny sprawia, że kotleciki mają niesamowity smak. Kotlety proponuję podawać z sosem z jogurtu naturalnego doprawionego ziołami, a do tego surówka Coleslaw. Kotlety z okary są wspaniałą bazą do przygotowania domowych vege burgerów. Smacznego!

📖 Przepis

kotlety z okary
Print Pin
4 z 4 głosów

Kotlety z okary

Fantastyczne kotlety z odpadu po przygotowaniu mleczka sojowego, zdrowe i smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 16
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Kalorie 23kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 ½ szklanki okary
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • sól (do smaku)
  • płatki papryczki chilli lub suszona papryczka
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 średnie jajko
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 3 łyżki świeżych siekanych ziół np: bazylia (kolendra, koperek...)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę i paprykę pokroić w drobniutką kostkę. Marchew obrać, zetrzeć na tartce o drobnych oczkach.
  • Do miski z odnierzoną okarą dodać warzywa i siekane zioła, jajko, tartą bułkę, doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią. Zwilżoną dłonią formować małe kotlety.
  • Kotlety smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron, do uzyskanie złotego koloru. Kotlety podajemy ciepłe.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Kotlety z okary
Ilość w porcji
Kalorie
23
% Daily Value*
Tłuszcze
 
1
g
2
%
Tłuszcze nasycone
 
1
g
5
%
Cholesterol
 
1
mg
0
%
Sód
 
80
mg
3
%
Potas
 
79
mg
2
%
Węglowodany
 
4
g
1
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
1
g
1
%
Białko
 
1
g
2
%
Witamina A
 
882
IU
18
%
Witamina C
 
10
mg
12
%
Wapń
 
18
mg
2
%
Żelazo
 
1
mg
6
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
kotlety z okary
kotlety z okary
kotlety z okary

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Komentarze

    4 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    25 listopada, 2021 at 6:20 pm

    1 gwiazdka
    Niestety mi w ogóle nie podeszły. Są mega kryche przez to strasznie łatwo rozwalały się przy próbie przewrócenia na patelni. Konsystencja dość nieprzyjemna, taka papkowata. I w sumie te dwie rzeczy bym na spokojnie wybraczyła, bo czasem zdarza się jedzenie o średniej konsystencji, ale wyjątkowym smaku, ale te kotlety niestety nawet nie są przeciętne. Myślałam żeby dać dwie gwiazdki tak w ramach pocieszenia, ale potem pomyślałam, że szkoda mi ludzi, ktorzy zobaczą ten śliczny przepis z pięknymi zdjeciami a potem się zawiodą tak jak ja.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 listopada, 2021 at 11:25 pm

      Smak to oczywiście zawsze kwestia gustu, ale raczej nikt na ich smak nie narzekał ;), no ale mają prawo nie smakować. Podane przyprawy dodajemy zawsze wedle swojego gusty, można dodać ich więcej lub niej, ale zawsze trzeba próbować i doprawiać "pod siebie".
      Jak mogłaś przeczytać w komentarzach i moich uwagach, masa czasami się rozpada. Spowodowane jest to wilgotnością okary. Dlatego też przygotowując kotleciki, należy obserwować, jaką masa ma konsystencję, oczywiście po dodaniu wszystkich składników. W razie potrzeby, trzeba dodać odrobię płynu, lub jeśli jest zbyt mokra, to np. bułki tartej. Kotleciki formujemy małe, aby nie rozwalały się podczas przewracania na patelni. Papkowata konsystencja może wynikać z bardzo drobniutkie okary, jeśli zastosowałaś do wyciskania bardzo drobne sitko, to okara będzie bardzo papkowata...
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Iza napisał

    03 lipca, 2016 at 5:57 pm

    Wyszlo przepysznie! Dzieki!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lipca, 2016 at 7:28 pm

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  3. Ala napisał

    11 kwietnia, 2016 at 1:12 pm

    5 gwiazdek
    kotlety bardzo dober wyszly super-choc obawialam sie ze sie rozwala jak poprzedniczkom,ale zastosowalam sie do twojego komentarza ze jak jest okara za sucha to trzeba dodac wode i ja tak zrobilam(wczoraj robilam w wyciskarce mleko sojowe i wiorki wyszly bardzo bardzo suche i balam sie ze beda sie rozwalac a tu po dodaniu wody wyszly zwarte )i polozylam je od razu na goracy tluszcz i na duzy ogien (mysle ze wtedy one sie szybciej zetna)---------podsumowując smaczne polecam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 kwietnia, 2016 at 4:31 pm

      Super, bardzo cieszę się, że Ci smakowały 🙂 Świetna uwaga co do smażenia, mocno rozgrzany tłuszcz (dobra patelnia) i kotlety z "odzysku" będą super! Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  4. Agalaura napisał

    25 marca, 2015 at 3:57 pm

    moje też się rozpadły 🙁 ale smaczne były.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2015 at 9:32 pm

      Jutro zrobię je na obiad i sprawdzę raz jeszcze przepis 🙂 dam znać co może powodować rozsypywanie się ich, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 marca, 2015 at 11:02 pm

      Melduję, że kotlety zrobiłam ponownie (dokładnie według przepisu) i były super, nic się nie rozsypało:) Zastanawiałam się co mogło spowodować rozpadanie się Twoich kotlecików, być może masa z okary, której używasz jest zbyt sucha. Jeśli tak, to należałoby dodać jajko lub odrobinę mleka sojowego ewentualnie wodę, aby masa była bardziej klejąca. Natomiast jeśli okara jest zbyt wilgotna, należałoby dodać odrobinę więcej tartej bułki. Kotleciki powinny być dobrze uformowane/utoczone w dłoniach, które dobrze jest zwilżyć wodą. Kulki (które następnie spłaszczymy) nie powinny być zbyt duże, wielkość piłki golfowej jest odpowiednia. Trzeba pamiętać też, że kotleciki smażymy raz z jednej, raz z drugiej strony chodzi o to, aby nie obracać ich wielokrotnie... Jeśli zdecydujesz się zrobić je raz jeszcze, może przydadzą się dodatkowe wskazówki 🙂 pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Ania napisał

    23 stycznia, 2015 at 1:29 pm

    Pyszne! tylko strasznie sie rozpadaja na patelni i na talerzu mimo ze dalam wiecej jajka

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 stycznia, 2015 at 5:25 pm

      Trudno mi powiedzieć co spowodowało ich rozpadanie 🙁 Być może Twoja okara była bardziej wilgotna i jeśli dodałaś jeszcze jedno jajko więcej to ciasto było zbyt luźne i mogło się rozpadać. W przypadku kiedy dodajesz więcej jajek powinnaś dodać również więcej tartej bułki, aby zachować proporcję. Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej 🙂 pozdrawiam

      Odpowiedz
    • Iza napisał

      03 lipca, 2016 at 5:54 pm

      Mi tez sie rozpadaly dlatego nastepnym razem zrobie mniejsze i rzuce na bardziej goraca patelnie

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        03 lipca, 2016 at 7:27 pm

        Duża porcja zawsze na większe szanse na to, że się rozpadnie lepiej więc zrobić mniejsze, bardziej zwarte kotleciki, które podczas przewracana na drugą stronę nie rozpadną się 🙂

        Odpowiedz
  6. Krzych napisał

    22 marca, 2014 at 11:40 pm

    Juz trzeci raz podchodze do komentarza, moze teraz sie uda, poprzednie zniknely w odmetach sieci 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2014 at 11:39 am

      Ja Brzoza, ja Brzoza, Grab jak mnie słyszysz? ... to z czterech pancerncy 😉 nadal daleko poza Polską?

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.