Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Krem z kurek

Aktualizacja: 20 wrz, 2021 · Opublikowany: 18 wrz, 2021 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Krem z kurek jest bardzo oryginalną zupą, choć raczej mało znaną. Kurki zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania sosu kurkowego. Kurki zamykamy również w słoikach w zalewie octowej. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kremu z kurek, to koniecznie musicie to nadrobić. Krem jest bardzo prosty do przygotowania, ale co najważniejsze jest bardzo smaczny i pożywny. Wspaniale smakuje podany z natką pietruszki i odrobiną parmezanu, zachęcam was do spróbowania!

krem z kurek na talerzu z dodatkiem placków ziemniaczanych
krem z kurek
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍄 Grzyby na kilka sposobów
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

składniki na krem z kurek
krem z kurek
  • kurki
  • bulion
  • oliwa i masło
  • cytryna
  • cebula
  • rozmaryn
  • przyprawy
  • śmietana

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje

ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
krem z kurek
1

W garnku zagotować wywar warzywny lub bulion. Obrać kurki, pokroić na drobne kawałki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ziemniaki obrane również kroimy w drobną kostkę.

2

Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić grzyby, posiekany rozmaryn i cebulę. Smażyć do zrumienienia grzybów i cebuli, podczas smażenia pojawi się dużo soku z grzybów, sok należy zlać do wywaru warzywnego.

na patelni podsmażone kurki z cebulą i przyprawami
krem z kurek
zupa w garnku obok śmietana
krem z kurek
3

Kiedy grzyby są już podsmażone, dodać je do wywaru i gotować razem ok. 20 minut. Zupę zestawić z ognia i zmiksować.

4

Ponownie postawić na ogniu, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę, sok z cytryny. Mąkę rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami wody, dodać do zupy i zagotować. Po chwili zestawić z ognia, dodać śmietanę i natkę pietruszki.

5

Można podać ze smażoną chrupiącą cebulką. Proponuję również zostawić kilka grzybów w całości do udekorowania zupy.

🍄 Grzyby na kilka sposobów

Z grzybów można przygotować wiele bardzo smacznych potraw. Spróbujcie rydzy w sosie z mascarpone, to danie jest obłędnie dobre, można podać je z kotlecikami warzywnymi, domową bagietką lub z ziemniakami. Kurki można również przygotować w sosie mascarpone i sosie z dodatkiem aromatycznej szałwii. Grzyby nadają się również jako farsz do domowych pierogów i ravioli z dodatkiem szpinaku.

  • rydze w sosie
    Rydze w sosie
  • kurki w sosie mascarpone
    Kurki w sosie mascarpone
  • ravioli ze szpinakiem i grzybami
    Ravioli ze szpinakiem i grzybami
  • sos kurkowy z szalwia
    Sos kurkowy z szałwią

📖 Przepis

krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
Print Pin
5 z 1 głosu

Krem z kurek

Krem z kurek to wyjątkowa zupa aromatyczna i bardzo smaczna.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Zupy
Porcji 7
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Kalorie 196kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 350 g obranych kurek
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 5 cm świeżej łodygi rozmarynu
  • sól (do smaku)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sok z cytryny (do zakwaszenia)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W garnku zagotować wywar warzywny lub bulion. Obrać kurki, pokroić na drobne kawałki. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ziemniaki obrane również kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić grzyby, posiekany rozmaryn i cebulę. Smażyć do zrumienienia grzybów i cebuli, podczas smażenia pojawi się dużo soku z grzybów, sok należy zlać do wywaru warzywnego.
  • Kiedy grzyby są już podsmażone, dodać je do wywaru i gotować razem ok. 20 minut. Zupę zestawić z ognia i zmiksować.
  • Ponownie postawić na ogniu, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę, sok z cytryny. Mąkę rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami wody, dodać do zupy i zagotować. Po chwili zestawić z ognia, dodać śmietanę i natkę pietruszki.
  • Można podać ze smażoną - chrupiącą cebulką. Proponuję również zostawić kilka grzybów w całości do udekorowania zupy.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Krem z kurek
Wielkość porcji
 
350 g
Ilość w porcji
Kalorie
196
% Daily Value*
Tłuszcze
 
12
g
18
%
Tłuszcze nasycone
 
6
g
30
%
Tłuszcze trans
 
1
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
4
g
Cholesterol
 
29
mg
10
%
Sód
 
1592
mg
66
%
Potas
 
562
mg
16
%
Węglowodany
 
20
g
7
%
Błonnik
 
4
g
16
%
Cukier
 
5
g
6
%
Białko
 
2
g
4
%
Witamina A
 
1121
IU
22
%
Witamina C
 
13
mg
16
%
Wapń
 
40
mg
4
%
Żelazo
 
3
mg
17
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
zupa w żółtej misce udekorowana pietruszka podana z plackami ziemniaczanymi
krem z kurek

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem
  • zupa jogurtowa na białym talerzu
    Zupa jogurtowa

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    13 września, 2013 at 12:14 am

    Przepis rewelacja, pominęłam tylko elementy kurkumy i rozmarynu ( z racji tego że nie przepadam) i mimo to wyszło super smaczne. 😀 Dziękuję za przepis 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 września, 2013 at 11:31 am

      Cieszę się bardzo, że Ci smakowało:) polecam inne przepisy:) pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  2. goga napisał

    04 sierpnia, 2012 at 3:42 pm

    Kupiłam w lidlu ładne kurki, w sumie miała być zapiekanka, ale ten krem jest super, tak apetycznie wygląda, jutro na pewno zrobię:)

    Odpowiedz
  3. Kuchareczka napisał

    03 sierpnia, 2012 at 7:02 am

    Jak można miksować kurki?! Przecież to profanacja. Najlepsze w kurkach jest to aby zjeść je w całości. Smak ten sam ale jaka rozkosz dla podniebienia 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 sierpnia, 2012 at 8:24 am

      Można, można 🙂 Smak zupy jednak się zmienia po zmiksowaniu! Warto spróbować, tak dla poszerzenia swojej mapy kulinarnej. Proponuję przed zmiksowaniem odłożyć kilka łyżek podsmażonych kurek, do dekoracji i to będzie ta kropka nad 'i'. pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. KUCHARNIA Anna Maria napisał

    02 sierpnia, 2012 at 6:49 pm

    Aniu, wspaniała zupa!
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 sierpnia, 2012 at 7:38 pm

      Dzięki:) Jest świetna, moje dzieci zjadły z wielkim apetytem... i poprosiły o dokładkę! Przy klasycznej zupie grzybowej to się nie zdarza :)Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.