Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Kruche rogaliki

Aktualizacja: 16 kwi, 2019 · Opublikowany: 9 kwi, 2019 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Lubicie kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem? Pewnie tak, przecież każdy je lubi! Kruche rogaliki często przygotowywane są z typowego kruchego ciasta. Oczywiście bywają rogaliki z ciasta drożdżowego, ale dziś chciałam zaproponować Wam je w innej odsłonie. Będzie to ciasto, które bardzo polubiłam i które nadaje się do różnego rodzaju dań i deserów. Jest to kruche ciasto twarogowe. Może mieliście już okazję spróbować ciasta twarogowego wypełnionego farszem z kapusty i grzybów, jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Ciasto to wykorzystałam również do szybkich pasztecików z mięsem. Jeśli chodzi o słodką wersję, to koniecznie musicie spróbować tartę z owocami i pianką z bezy typu rosa, tarta jest wspaniała!

Rumiane rogaliki na desce drewnianej w tle cała blach rogalików.
Kruche rogaliki
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • ❗ Ważne
  • 🥐 Jakie wybrać nadzienie do rogalików?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 160 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli morskiej
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenie
  • 130 g twarogu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 130 g masła zimnego pokrojonego w kostkę

Składniki na farsz

  • 60 g orzechów laskowych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 180 g dżemu lub marmolada z pigwy lub dżem z kwaśnych śliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

🔪 Instrukcje

  • Do malaksera wsypać przesianą mąkę, skórkę z cytryny, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrobić ruchem pulsacyjnym przez kilka sekund, powstanie coś na podobieństwo mokrego piasku. Następnie dodać twaróg i ponownie wymieszać, wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, szybko uformować kulę, podzielić ją na dwie części, każdą położyć na foli spożywczej, spłaszczyć i zawinąć w folię. Ciasto schłodzić w lodówce minimum godzinę, a najlepiej, żeby spędziło tam więcej czasu, kilka godzin. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem. Blachy do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Orzechy uprażyć w piekarniku przez około 5-8 minut do zrumienienia się skórki.W misce wymieszać dżem z sokiem z cytryny, w innej misce wymieszać cukier z cynamonem.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy około 28 cm, można lekko podsypać mąką. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, posypać połową sypkiej mieszanki. Ciasto podzielić na 12 części, najlepiej zrobić to nożem do pizzy. Każdy z 12 trójkącików zwinąć w rulonik zaczynając od szerszej części. Gotowe rogaliki układać na blaszce zachowując odstępy, cieniutkim koniuszkiem do dołu. Przed pieczeniem pomalować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
  • Rogaliki pieczemy przez około 20 minut, powinny zrobić się rumiane, wypłynie z nich troszkę dżemu, ale to normalne.

❗ Ważne

Wracając do dzisiejszego przepisu, po pierwsze powiem, że przepis jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Ważne, aby ciasto po wyrobieniu spędziło dłuższą chwilę w lodówce, dzięki chłodzeniu będzie się lepiej wałkowało! Twaróg, którego użyłam do ciasta, to twaróg trzykrotnie mielony taki, jak na sernik. Ciasto po wyrobieniu jest odrobinkę klejące, ale nie dosypujcie, więcej mąki niż jest to w przepisie, ponieważ będzie twarde. Zapewniam, że ciasto po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania.

🥐 Jakie wybrać nadzienie do rogalików?

Kruche rogaliki potrzebują jeszcze trochę pysznego nadzienia. Dziś zaproponuję Wam nadzienie z dżemu z pigwy i prażonych orzechów, pomysł na nadzienie zaczerpnęłam z książki Yotama Ottolenghi "Słodko". Jeśli nie będziecie mieli dżemu, czy galaretki z pigwy to możecie wykorzystać inny kwaśny dżem lub powiodła. Chciałam sprawdzić świeżość rogalików po kilku dniach, ale udało mi się przechować je tylko jeden dzień, oczywiście zostały pochłonięte. Jeśli zostanie kilka rogalików do przechowania, to włóżcie je do pojemnika przełóżcie papierem. Pojemnik należy przykryć folią spożywczą lub pokrywką, ale niezbyt szczelnie, powinny być świeże około trzech może czterech dni. Zapraszam, częstujcie się.

📖 Przepis

kruche rogaliki
Print Pin
5 z 1 głosu

Kruche rogaliki

Rogaliki przygotowane z ciasta z dodatkiem twarogu, lekko kwaśny pyszne nadzienie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 24
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 160 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli morskiej
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenie
  • 130 g twarogu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 130 g masła zimnego (pokrojonego w kostkę)

Składniki na farsz

  • 60 g orzechów laskowych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 180 g dżemu lub marmolada z pigwy (lub dżem z kwaśnych śliwek)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do malaksera wsypać przesianą mąkę, skórkę z cytryny, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrobić ruchem pulsacyjnym przez kilka sekund, powstanie coś na podobieństwo mokrego piasku. Następnie dodać twaróg i ponownie wymieszać, wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, szybko uformować kulę, podzielić ją na dwie części, każdą położyć na foli spożywczej, spłaszczyć i zawinąć w folię. Ciasto schłodzić w lodówce minimum godzinę, a najlepiej, żeby spędziło tam więcej czasu, kilka godzin. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem. Blachy do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Orzechy uprażyć w piekarniku przez około 5-8 minut do zrumienienia się skórki.
    W misce wymieszać dżem z sokiem z cytryny, w innej misce wymieszać cukier z cynamonem.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy około 28 cm, można lekko podsypać mąką. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, posypać połową sypkiej mieszanki. Ciasto podzielić na 12 części, najlepiej zrobić to nożem do pizzy. Każdy z 12 trójkącików zwinąć w rulonik zaczynając od szerszej części. Gotowe rogaliki układać na blaszce zachowując odstępy, cieniutkim koniuszkiem do dołu. Przed pieczeniem pomalować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
  • Rogaliki pieczemy przez około 20 minut, powinny zrobić się rumiane, wypłynie z nich troszkę dżemu, ale to normalne.

📋 Notatki

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić, rogaliki przechowujemy w pojemniku przełożone papierem do pieczenia wierzch zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką, ale niezbyt szczelnie. Szczelnie zamknięte mogą przez noc bardzo zwilgotnieć.
Kruche rogaliki ułożone jeden na drugim na drewnianej desce w tle żonkile.
Kruche rogaliki

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha
  • weganskie ciastka owsiane
    Wegańskie ciastka owsiane

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.