Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Ogórki małosolne

Aktualizacja: 27 cze, 2021 · Opublikowany: 27 cze, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Ogórki małosolne to wiosenny dodatek do każdego dania. Idealne do klasycznego obiadu i nieodzowny składnik grillowego menu. Rewelacyjny składnik kanapek lub domowych burgerów. Ogórki małosolne to sezonowy dodatek, który koniecznie trzeba przygotować. Najlepsze ogórki do szybkiego kiszenia to ogórki młode i nieprzerośnięte. Oczywiście powinny być świeże i jędrne. Najlepiej robić je małymi porcjami tyle, aby zjeść je w ciągu 2 do 5 dni. Ogórki trzymane dłużej szczególnie w gorące dni szybko zmienią się w ogórki kiszone. Oczywiście można spowolnić proces kiszenia i po dwóch dniach przenieść je do lodówki, ale lepiej zrobić je w małych porcjach. Świeże kilkudniowe smakują najlepiej. Idealną porcją dla średniej rodziny będzie słój wypełniony kilogramem ogórków.

świeże ogórki włożone do słoja widok z góry
ogórki małosolne
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • ❓Przygotowanie ogórków małosolnych - FAQ
  • 🧄 Jakie dodatki dodać?
  • 🥒 Co jeszcze przygotować z ogórków?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • ogórki gruntowe (raczej małe)
  • koper
  • ząbki czosnku
  • nasiona gorczycy
  • ziela angielskie
  • sól kamienna
  • woda
  • korzeń chrzanu
  • liście czarnej porzeczki

Ilości składników znajdziesz w karcie przepisu

🔪 Instrukcje

1

Wodę zagotować, przestudzić dodać 1 łyżkę soli na 1 litr wody.

2

Ogórki i dodatki umyć. Korzeń chrzanu oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki, czosnek obrać.

3

W słoju, na dnie ułożyć koper oraz wszystkie pozostałe dodatki. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego bardzo ciasno. Zalać przygotowaną wodą, powinny być całe przykryte wodą. Na wierzchy ułożyć talerzyk, obciążyć go np. wyszorowanym kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą. Jeśli ułożycie ogórki bardzo ciasno, to można etap obciążania pominąć.wać, przestudzić dodać 1 łyżkę soli na 1 litr wody.

ogórki małosolne w słoju zalane wodą obok świeże ogórki
4

Ogórki postawić w np. kuchni na blacie. W ciepłe dni będą nadawały się po 36 godzinach, choć niektórzy lubią schrupać je już po 24 godzinach.

❓Przygotowanie ogórków małosolnych - FAQ

Jak zrobić perfekcyjne ogórkI małosolne – nie za słabo I nie za bardzo ukiszone?

Perfekcyjne ogórki małosolne to takie, w których zaczyna się dopiero proces kiszenia. Czas ich leżakowania i dochodzenia do perfekcji zależy do temperatury otoczenia. W upalne dni ogórki będą już gotowe po 24 godzinach. W chłodniejsze będą potrzebowały dwóch dni. Trzeba pamiętać, że z czasem górki małosolne zmieniają się w ogórki kiszone. Dlatego lepiej robić je małymi porcjami, tak aby zjeść je w mniej więcej 4 dni.

Dlaczego kiszonkI to najlepszy probiotyk? Dlaczego warto je jeść?

Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, jest to jeden z najważniejszych probiotyków wspomagających nasz system odpornościowy. Żywność poddana kiszeniu jest określana polskim superfoods. Jest cennym źródłem witamin, przeciwutleniaczy, wspomagają pracę układu pokarmowego. Wszelkiego rodzaju kiszonki obniżają poziom cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi. Kiszone warzywa zachowują witaminy! Polecane są w dietach odchudzających!

Po ilu dniach są gotowe ogórki małosolne?

Małosolne nadają się już do jedzenia po 24 godzinach. Każdego dnia smakują troszkę inaczej.

Gdzie trzymać ogórki małosolne?

Można trzymać je w kuchni na blacie, ale krótko. Jeśli ich nie zjemy w ciągu kilku dni lepiej przechować je w lodówce. Niska temperatura zahamuje proces kiszenia.

Dlaczego ogórkI robią się miękkie I puste?

Ogórki mogą mięknąć z upływem czasu i temperatury otoczenia. Jeśli są puste w środku, to może być oznaka, że były z "szybkiej uprawy", czyli były przenawożone. Może się tak dziać również, jeśli do kiszenia użyjemy nieodpowiedniej odmiany lub starych przerośniętych ogórków.

Kiedy robić ogórki małosolne?

Ogórki możemy zacząć przygotowywać od chwili kiedy pojawią się krajowe ogórki gruntowe. Takie nadają się najlepiej na tego typu specjały. Możemy kisić je regularnie, aż do zakończenia sezonu ogórkowego.

Od kiedy ogórki małosolne dla dziecka?

Niektóre tabele żywienia dzieci wykazują, że kiszonki można wprowadzić do diety dzieci powyżej dziesiątego miesiąca życia. Najlepiej skonsultować to z pediatrą.

Jaka sól jest najlepsza do ogórków?

Najlepsza sól do przygotowania ogórków małosolnych, jak i kiszonych to sól kamienna. Sól niejodowana bez dodatków antyzbrylających. Może być też czysta sól morska.

Jakie ogórkI wybrać na małosolne?

Najlepsze będą takie o niewielkich rozmiarach, nieprzerośnięte i co najważniejsze świeże i jędrne. Oczywiście z upraw, w których eko lub takich, których nie nadużywa się chemicznych wspomagaczy. Ogórki mocno "pędzone" chemią nie wyjdą dobre, już op dniu kiszenia może pojawić się nieprzyjemny zapach "starej wody w stawie". Ogórki po przyniesieniu do domu warto włożyć na godzinę do zimnej wody. Dzięki takiemu zabiegowi nabiorą większej jędrności.

Jak przechowywać ogórki małosolne?

Ogórki małosolne to produkt krótkoterminowy. Spożywamy je w ciągu mniej więcej 4 dni, wtedy kiedy są "małosolne". Po tym czasie z ogórków małosolnych przejdą w proces kiszenia i zrobią się kiszone. Również bardzo dobre, można z nich ugotować zupę ogórkową.

Jak układać ogórki małosolne?

Ogórki układamy w naczyniu pionowo i jeden obok drugiego. Powinny przylegać do siebie, ciasno, aby nie wypływały do góry. Górę najlepiej obciążyć małym talerzykiem, na który można postawić coś ciężkiego.

Jak uratować ogórki małosolne?

Jeśli ogórki następnego dnia po nastawieniu zaczynają brzydko pachnieć, "zgniłą wodą ze stawu", to nic nie da się zrobić. Trzeba je wyrzucić. Najprawdopodobniej jakoś ogórków była zła, były mocno nawożone i to może być powód psucia.

🧄 Jakie dodatki dodać?

Podstawowe składniki, których powinniśmy użyć do ogórków małosolnych to czosnek, korzeń chrzanu, koper i sól. Pozostałe składniki są opcjonalne, ale zalecane, aby ogórki miały jeszcze lepszy smak. Gorczyca nadaje im jędrności o lekkiej ostrości. Ziarenka kolendry to smak i aromat tak jak i liście czarnej porzeczki. Liście czarnej porzeczki można zastąpić liśćmi wiśni lub winogronu. Do słoja z ogórkami można dodać również młodą marchewkę, która odda trochę słodyczy i jest bardzo smaczna po ukiszeniu.

🥒 Co jeszcze przygotować z ogórków?

Już wiecie jak zrobić ogórki małosolne, a poniżej zapraszam na kilka pomysłów, w których możemy użyć ogórki świeże, jak i kiszone. Oczywiście ogórki kiszone to trzeba zrobić i to duży zapas na zimę. Jest to nieocenione źródło zdrowia zamknięte w słoiku na całą zimę. Ze świeżych ogórków warto przygotować pyszny orzeźwiający sok lub dip ogórkowy. Kochana przez nas kwaśna zupa ogórkowa. Do przygotowania jej można użyć przekiszonych ogórków małosolnych, świetnie tutaj się sprawdzą.

  • ogorki kiszone
    Ogórki kiszone
  • Zupa ogorkowa w 4 minuty
    Zupa ogórkowa w 4 minuty
  • sok z ogorka
    Sok z ogórka
  • salatka ziemniaczana
    Sałatka ziemniaczana

📖 Przepis

ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
Print Pin
5 z 1 głosu

Ogórki małosolne

Domowe ogórki małosolne
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg ogórków gruntowych (raczej małych)
  • 1 sztuka kopru (cała duża roślinka najlepiej z koszyczkiem kwiatowym)
  • 3 ząbki czosnku (duże lub 6 małych)
  • ½ łyżeczki nasion gorczycy
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli bez antyzbrylaczy, kamienna (1 łyżka soli na litr wody)
  • 1 litr wody
  • 1 sztuka korzenia chrzanu (wielkość dużego palca)
  • 2 liście czarnej porzeczki (lub wiśni - opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wodę zagotować, przestudzić dodać 1 łyżkę soli na 1 litr wody.
  • Ogórki i dodatki umyć. Korzeń chrzanu oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki, czosnek obrać.
  • W słoju, na dnie ułożyć koper oraz wszystkie pozostałe dodatki. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego bardzo ciasno. Zalać przygotowaną wodą, powinny być całe przykryte wodą. Na wierzchy ułożyć talerzyk, obciążyć go np. wyszorowanym kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą. Jeśli ułożycie ogórki bardzo ciasno, to można etap obciążania pominąć.
  • Ogórki postawić w np. kuchni na blacie. W ciepłe dni będą nadawały się po 36 godzinach, choć niektórzy lubią schrupać je już po 24 godzinach.
  • ogórki małosolne w słoju zalane wodą obok świeże ogórki
Ogórki małosolne

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.