Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierogi

Pierogi ze szpinakiem

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 19 sty, 2015 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Kilka przepisów na pierogi podałam już jakiś czas temu. Były to pierogi ruskie, pierogi z truskawkami, borówkami, soczewicą i grzybami, oraz z dynią i kilka innych propozycji. Przyszedł czas na pierogi ze szpinakiem i twarogiem. Szpinak w połączeniu z twarogiem oraz przypieczoną cebulą i czosnkiem daje wyśmienity smaku. Wszystko doprawiłam odrobiną gałki muszkatołowej, która idealnie pasuje do tego farszu, farsz taki nadaje się nie tylko do pierogów. Farsz wykorzystuję do nadziewania naleśników, które później obtaczam w rozbełtanym jajku i bułce, a następnie opiekam, powstają super krokiety.

Pierogi można przygotować w większej ilości, ugotować i zamrozić, dobrze jest mieć coś na "czarną godzinę". Z czym podać pierogi? Jest bardzo wiele możliwości! Można podać je z przypieczoną cebulka na tłuszczu, śmietaną, masłem szałwiowym lub z serem typu parmezan. Do tego prosta i dobra surówka z kapusty, szklaneczka maślanki lub kefiru i obiad gotowy, smacznego!

📖 Przepis

pierogi ze szpinakiem
Print Pin
5 z 6 głosów

Pierogi ze szpinakiem

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 65
Przygotowanie 45 minuty minuty
Gotowanie 6 minuty minuty
Całkowity czas 51 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • około 300 ml gorącej wody
  • 1 średnie jajko
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę i sól wsypać do miski miksera lub na stolnicę, dodać rozbełtane jajko i gorącą wodę, szybko wyrobić (zagnieść) elastyczne ciasto. Ciasto posypać mąką i zawinąć w folię spożywczą odłożyć na około 30 minut, aby odpoczęło.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę smażyć ją, aż zacznie robić się szklista, dodać przeciśnięty czosnek, smażyć chwilkę. Umyty i osuszony szpinak dodać do cebuli, całość przesmażyć, liście szpinaku powinny zmięknąć, zdjąć z ognia i przestudzić.
  • Ser rozdrobnić widelcem, dodać do szpinaku całość doprawić do smaku przyprawami.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek przy pomocy szklanki lub foremki do pierogów wykroić kółka, na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, skleić brzegi ciasta. Gotowe pierogi układać na podsypanym blacie.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, pierogi wkładać porcjami do gotującej się wody, pierogi powinny gotować się na wolnym ogniu około 4 minuty od wypłynięcia.
  • Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową układamy na talerzu. Podajemy z przypieczoną cebulką, koperkiem lub innym ulubionym dodatkiem.
  • Smacznego!
pierogi ze szpinakiem
pierogi ze szpnakiem

Więcej Przepisy na pierogi

  • pierogi z jagodami i malinami
    Pierogi z jagodami i malinami
  • pierogi z kurkami
    Pierogi z kurkami
  • pierogi z serem
    Pierogi z serem
  • pierogi ze szpinakiem II
    Pierogi ze szpinakiem II

Komentarze

    5 from 6 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ania napisał

    09 lutego, 2023 at 3:45 pm

    Witam.
    Czy można użyć mrożonego szpinaku do pierożków? Wyglądają przepysznie 😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 lutego, 2023 at 8:52 am

      Tak oczywiście można, trzeba go solidnie odparować na patelni, żeby farsz nie był zbyt płynny. Smacznego!

      Odpowiedz
  2. holdom napisał

    04 lutego, 2015 at 1:50 pm

    5 gwiazdek
    Dzięki, szukałam takiego precyzyjnego opisu. A jakiej firmy polecasz twaróg, nie znam się za bardzo na tym...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 lutego, 2015 at 7:16 pm

      Najprościej jest użyć twarogu już mielonego, ale tu uwaga! Nie powinien mieć żadnych innych dodatków! lub klasycznego twarogu, który należ zmielić lub przecisnąć przed praskę 🙂 Konkretnej firmy nie polecę, proszę czytać etykiety - im krótsza lista składników tym lepiej 😉

      Odpowiedz
  3. Wasilewska napisał

    21 stycznia, 2015 at 1:17 pm

    5 gwiazdek
    Ale Twoje świetnie wyglądają! Moim problemem przy robieniem pierogów ze szpinakiem jest ich rozwalanie się podczas gotowania. To wina złego ciasta?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2015 at 6:13 pm

      Dziękuję 🙂 Problemem może być zbyt luźne ciasto lub samo gotowanie ich. Często rozpadają się, kiedy woda zbyt intensywnie wrze, ale wystarczy, że zmniejszyć ognień, a woda będzie delikatnie "bąbelkowała" i powinno być dobrze. Pierogi gotujemy tylko chwilkę, zbyt długie gotowanie również spowoduje, że zaczą się rozpadać.

      Odpowiedz
  4. Margaret napisał

    20 stycznia, 2015 at 7:22 pm

    5 gwiazdek
    A ciasto nie robi się twarde przez to jajko? Od pokoleń u mnie przekazywana jest technika robienia ciasta tylko z mąki i gorącej wody oczywiście z odrobiną soli ;))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2015 at 6:22 pm

      Absolutnie nie jest twarde, wręcz przeciwnie, bardzo miękkie i elastyczne. Oczywiście, są dwie szkoły robienia ciasta pierogowego jedna z jajkiem,a druga bez niego 🙂 Jedno i drugie się sprawdza!

      Odpowiedz
  5. JUSTYNA napisał

    20 stycznia, 2015 at 2:09 pm

    5 gwiazdek
    Mniamm :)ja ubóstwiam pierogi z każdym nadzieniem,także dla mnie przepis rewelka;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2015 at 6:25 pm

      Więc do dzieła, bo przepis na farsz bardzo prosty i szybki 🙂

      Odpowiedz
  6. Bartek napisał

    19 stycznia, 2015 at 3:38 pm

    5 gwiazdek
    Kiedy na nie patrzę przypominają się młodzieńcze lata u babci 🙂 Musze spróbować patrząc na nie aż chce się jeść!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 stycznia, 2015 at 1:00 am

      Koniecznie proszę wypróbować 🙂 są pyszne 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.