Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Napoje i koktaile

Syrop z sosny na miodzie

Aktualizacja: 25 maj, 2020 · Opublikowany: 25 maj, 2020 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Syrop z sosny to jeden z najpopularniejszych przepisów, jakie wyszukiwane są w maju. I nic dziwnego, bo maj to jednym moment w roku, kiedy możemy go przygotować. Nieprzekonanych do tego typu leków zapewniam, że warto! Domowy syrop bardzo różni się od tego kupionego w aptece. Apteczne syropy mają w swoim składnie kilka dodatków, które sprawiają, że syrop nie jest już 100% czystym syropem z sosny. Co więcej, większość z nich ma tylko kilka do kilkunastu procent wyciągu z sosny!

Syrop z sosny na miodzie widok na pędy w słoiku i przecedzony syrop.
Syrop z sosny na miodzie
Przejdź do:
  • 🍯 Na miodzie
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌲 Syrop w kilku odsłonach
  • 🌲 Jak pozyskać pędy?
  • 🧪 Co takiego skrywa się w syropie z pędów sosny?
  • 🥄 Dawkowanie
  • 👩‍🍳 Przygotowanie syropu z sosny na miodzie
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🍯 Na miodzie

Do tej pory zaproponowałam Was kilka syropów, ale wszystkie były przygotowane na cukrze białym lub trzcinowym, który jednak nie jest źródłem zdrowia. Syrop z sosny na miodzie to odpowiedź na Wasze pytania, czy można cukier zastąpić miodem. Miód jest o wiele zdrowszym zamiennikiem, ale musicie pamiętać, że syrop na miodzie nie będzie nadawał się dla wszystkich! Osoby uczulone na miód powinny jednak przygotować syrop na bazie cukru. W przypadku małych dzieci również powinniśmy być ostrożni, bo miód może je uczulać. W przypadku wątpliwości najlepiej skontaktować się z lekarzem. Tak czy inaczej, na mojej stronie znajdziecie różnego rodzaju przepisy na syrop z sosny, przygotowane różnymi metodami. Wybierzcie taki, który najbardziej Wam pasuje.

🥘 Składniki

  • 1 kg pędów sosny
  • 700 g miodu

🔪 Instrukcje

  • Zerwane pędy sosny o długości między 8, a 12 cm, rozłożyć na płaskiej powierzchni na 30 minut, aby mogły wyjść jakieś robaczki , które zaplątały się podczas zrywania. Następnie pędy pociąć na mniejsze kawałki lub porozrywać.
  • Przygotować duży słój, który wcześniej trzeba umyć i osuszyć.
  • Rozdrobnione pędy układać warstwami w słoju, na każdą warstwę polać po kilka łyżek miodu, dobrze jest też przemieszać je, na ile to będzie możliwe, ugnieść. Po nałożeniu ostatniej warstwy pędów dość solidnie ucisnąć całość, a na wierzch nalać ostatnią partię miodu. Słój przykryć bawełnianą ściereczką i zabezpieczyć gumka recepturką lub lekko nałożyć nakrętkę. Postawić na parapecie w słonecznym miejscu.
  • Syrop doglądamy codziennie, szczególnie w pierwszych dniach należy pędy ugniatać tak, aby były wilgotne od miodu. Dzięki ugniataniu pędy szybciej puszczą sok. Po około 2 tygodniach można zlać syrop. Najlepiej zrobić to w ten sposób: duże sito wyłożyć gazą (kilka warstw), partiami wyjmować pędy następnie solidnie wycisnąć. Pozostałe pędy ponownie włożyć do słoja i zlać alkoholem. Powstanie lekka nalewka z właściwościami zdrowotnymi. Natomiast syrop rozlać do umytych i wyparzonych buteleczek lub słoiczków, szczelnie zakręcić. Syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

🌲 Syrop w kilku odsłonach

  • syropzpedowsosny
    Syrop z pędów sosny
  • syrop z mlodych pedow sosny
    Syrop z młodych pędów sosny
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II
  • nalewka z pedow sosny z odzysku
    Nalewka z pędów sosny z odzysku

🌲 Jak pozyskać pędy?

Co trzeba zrobić, żeby przygotować syrop? Chyba nie ma prostszego przepisu. Na początek trzeba wybrać się na spacer do lasu, najlepiej z rodziną. Każda para rąk do zrywania bardzo się przyda. Zrywając pędy, wybierajcie, te o długości między 8, a 12 cm. Mogą to być kwiaty męskie i żeńskie oraz maleńkie zielone młode szyszeczki, choć powinny przeważać kwiaty żeńskie. Zrywając pędy, zwróćcie uwagę na to, żeby nie obrywać wszystkich kwiatostanów z końca gałązki. Nie łamcie gałęzi i nie niszczcie drzew, w kolejnych latach też będziecie chcieli skorzystać z dobrodziejstwa natury, więc dbajmy o nią :).

Rysunek przedstawiający gałązkę sosny z jej szczegółowym opisem.
Źródło: Wikipedia

🧪 Co takiego skrywa się w syropie z pędów sosny?

Syrop to cenne źródło witaminy C, soli mineralnych, flawonoidów i węglowodanów. Syrop to lek stosowany przede wszystkim w przeziębieniach, zapaleniu gardła, zapaleniu oskrzeli, suchości gardła, ale też i braku apetytu. Ma działanie wykrztuśnie i bakteriobójcze.

🥄 Dawkowanie

Jeśli macie wątpliwości co do dawkowania, skontaktujcie się z lekarzem lub farmaceutą. Nie przekraczajcie zalecanych dawek!

  • Dorośli po 1 łyżce 3 - 4 razy dziennie
  • Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dzienni

👩‍🍳 Przygotowanie syropu z sosny na miodzie

Sam proces przygotowania jest prosty, zebrane pędy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, umieszczamy je warstwowo w słoju i przelewamy miodem. Czas oczekiwania na gotowy produkt jest jednak krótszy niż w przypadku syropu przygotowywanego na bazie cukru. Te jest gotowy już po dwóch tygodniach, to dlatego, że miód jest w postaci płynnej, więc nie musimy czekać na rozpuszczenie się cukru ;).

📖 Przepis

syrop z sosny na miodzie
Print Pin
5 z 1 głosu

Syrop z sosny na miodzie

Syrop z pędów sosny przygotowany na miodzie, to najzdrowsza wersja tego naturalnego leku!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg pędów sosny
  • 800 g miodu (płynnego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Zerwane pędy sosny o długości między 8, a 12 cm, rozłożyć na płaskiej powierzchni na 30 minut, aby mogły wyjść jakieś robaczki , które zaplątały się podczas zrywania. Następnie pędy pociąć na mniejsze kawałki lub porozrywać.
  • Przygotować duży słój, który wcześniej trzeba umyć i osuszyć.
  • Rozdrobnione pędy układać warstwami w słoju, na każdą warstwę polać po kilka łyżek miodu, dobrze jest też przemieszać je, na ile to będzie możliwe, ugnieść. Po nałożeniu ostatniej warstwy pędów dość solidnie ucisnąć całość, a na wierzch nalać ostatnią partię miodu. Słój przykryć bawełnianą ściereczką i zabezpieczyć gumka recepturką lub lekko nałożyć nakrętkę. Postawić na parapecie w słonecznym miejscu.
  • Syrop doglądamy codziennie, szczególnie w pierwszych dniach należy pędy ugniatać tak, aby były wilgotne od miodu. Dzięki ugniataniu pędy szybciej puszczą sok. Po około 2 tygodniach można zlać syrop. Najlepiej zrobić to w ten sposób: duże sito wyłożyć gazą (kilka warstw), partiami wyjmować pędy następnie solidnie wycisnąć. Pozostałe pędy ponownie włożyć do słoja i zlać alkoholem. Powstanie lekka nalewka z właściwościami zdrowotnymi. Natomiast syrop rozlać do umytych i wyparzonych buteleczek lub słoiczków, szczelnie zakręcić. Syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • Na zdrowie!

📋 Notatki

Dawkowanie:
Jeśli macie wątpliwości co do dawkowania, skontaktujcie się z lekarzem lub farmaceutą.
  • Dorośli po 1 łyżce 3 - 4 razy dziennie
  • Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dzienni
Widok na pędy sosny w słoiku.
Syrop z sosny na miodzie
  • syropzsosnynamiodzie
  • syropzsosnynamiodzie
Syrop z sosny na miodzie

Więcej Przepisy na napoje i koktajle

  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • szklanka z czerwonym napojem z hibiskusa w tle kwiaty i butelka z napojem
    Napój z hibiskusa
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
    Syrop z kwiatów lipy
  • Domowy syrop z kwiatów akacji

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    26 maja, 2023 at 10:21 am

    To, co pokazujesz na grafice jako kwiatostan żeński, to nie kwiatostan tylko młody pęd. Kwiatostan żeński jest na końcu tego pędu obok, taka mała kulka 😉 Ale tak, te młode pędy z ewentualnymi kwiatostanami żeńskimi, zbiera się na syrop 🙂
    Robiłam ze dwa lata temu syrop z pędów sosny na miodzie i jest super! Tylko miałam taki problem, że jak tylko odcedziłam pędy od miodu, to syrop zaczął mi fermentować (i to przy zachowywaniu ciągle odpowiednich warunków higienicznych)! Powstawał taki fajny napój gazowany 😄 ale jako, że syrop miał być dla dzieci, to nie chciałam fermentacji. Wlałam go widać do woreczków na kostki lodu i mam poporcjowany, zamrożony. Można ssać zamarzniętą kostkę (fajne łagodzi ból gardła), albo poczekać aż się rozpuści i pić "normalnie".

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 maja, 2023 at 1:28 pm

      Dobry pomysł z zamrożeniem syropu! Zdarza się, że syrop czy to na miodzie, czy na cukrze fermentuje, zazwyczaj jest to spowodowane zbyt wysoką temperaturą otoczenia w miejscu przechowywania. Syrop lubi zimno ;). Sam miód bywa kapryśny i bez dodatków potrafi fermentować, ale to chyba, wtedy kiedy zanieczyścimy go własną śliną lub jest z nierzetelnego źródła i jest z czymś mieszany.
      Tak masz rację, na grafice kuleczka to kwiat, może powinnam opisać to jako pęd, a nie kwiat, bo raczej chodziło tu o pokazanie, które pędy to te najwłaściwsze do syropu 🙂
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia!

      Odpowiedz
  2. Marta napisał

    23 maja, 2023 at 8:45 am

    Jaką ilością alkoholu zalać później te pędy po zrobieniu syropu by powstała nalewka…?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 maja, 2023 at 10:46 am

      Trzeba pędy zalać tak, aby całe były przykryte alkoholem. Po czasie trzeba spróbować, czy odpowiada nam moc, jeśli będzie za słaba to trzeba ją trochę wzmocnić większą ilością alkoholu. Natomiast gdyby była zbyt mocna to rozcieńczamy ja woda z np. miodem lub cytryną.

      Odpowiedz
  3. Beata napisał

    14 maja, 2023 at 7:00 pm

    Czy taki syropna miodzie nie sfermentuje?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 maja, 2023 at 10:50 pm

      Nie, jeśli będzie robił się w odpowiednich warunkach, to nic się z nim nie stanie , czyli nie może stać podczas "produkcji" w bardzo ciepłym miejscu i będzie zachowana higiena. Co oznacza, że nie można np. wziąść na łyżkę trochę syropu, aby go spróbować, a następnie tą samą łyżką zamieszać pędy. Ludzka ślina, a właściwie enzymy zawarte w niej psują miód, a co za tym idzie może to spowodować fermentację syropu. Po zlaniu syromu trzeba przechowywać go w chłodnym miejscu.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.