Wielkanocne desery to różnego rodzaju baby drożdżowe, ucierane i piaskowe, serniki no i oczywiście mazurki. Dziś pieczemy mazurek kokosowo-malinowy na kruchym cieście. Mazurki to bardzo proste ciasta i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawiło, że spód mazurka jest delikatny i bardzo kruchy. Krem jest banalnie prosty, bo przygotowany na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z wiórkami kokosowymi. Żeby całość nie była mdła, na spód kruchego ciasta dodałam dżem malinowy, który nadał lekko kwaskowego smaku. Oczywiście możecie użyć innego dżemu, tutaj panuje dowolność 🙂 Kruche ciasto możecie upiec kilka dni przed ostatecznym wykończeniem mazurka, po upieczeniu i wystudzeniu należy zawinąć kruchy spód w folię spożywczą i przechować w chłodnym miejscu do czasu udekorowania mazurka kremem. Przygotowanie kremu zajmuje dosłownie dziesięć minut, więc można zrobić to na ostatnią chwilę. Zapraszam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Mazurek kokosowo-malinowy
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 125 g mąki krupczatki
- 75 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 30 g cukru
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na krem
- 130 g serka mascarpone
- 100 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo
- 8 łyżek dżemu malinowego
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąki, cukier, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło ze składnikami suchymi, kiedy ze składników powstanie masa przypominając mokry piasek można dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto, następnie uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na cienki placek (ułożyć go na blaszce, może to być kształt jaja lub koło o średnicy około 21 cm. Z resztek ciasta można wyciąć maleńkie listeczki lub uformować wałeczek, który należy przykleić na białko do spodu ciasta tworząc brzeg. Środek ciasta nakłóć widelcem, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez około 15 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy ciasto stygnie można przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywno. Do miski włożyć serek mascarpone dodać cukier i wiórki kokosowe delikatnie zmiksować następnie dodać ubitą śmietanę całość zmiksować.
- Na wystudzony spód ciasta rozsmarować kilka łyżek dżemu na dżem nałożyć krem kokosowy delikatnie rozsmarować. Wierzch mazurka udekorować wiórkami kokosowymi. Do dekoracji można użyć malin liofilizowanych lub świeżych malin. Mazurek przechowujemy w lodówce.
- Smacznego!
Comments
No Comments