Grzyby tej jesieni nadzwyczaj obrodziły lasy oferują nam prawdziwki, kurki i rydze. Mam zapas na cały rok suszonych, marynowanych i mrożonych grzybów! Rydze najlepiej smakują marynowane w occie, smażone lub duszone w sosach nie poleca się suszenia rydzy, lub dodawania ich do zup.
Dzisiaj wykorzystam rydze do wspaniałego i bardzo prostego sosu na bazie serka mascarpone i śmietany. Sos jest bardzo smaczny, delikatny i aromatyczny można zjeść go ze świeżym domowym chlebem lub makaronem albo z goframi ziemniaczanymi. Sami zdecydujcie, z czym go zjecie, jedno jest pewne, nieważne co wybierzecie, to ze wszystkim będzie smakowała wybornie!
🥘 Składniki na sos
- 400 g świeżych rydzy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 130 g serka mascarpone
- 3 łyżki śmietany
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- domowa wegeta do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki masła +odrobina oleju roślinnego
- ½ szklanki rosołu lub wody
🔪 Instrukcje
Przygotowanie
- Rydze oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć, grzyby pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić.
- Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju roślinnego, dodać cebulę, smażyć chwilkę, następnie dodać rydze, grzyby smażyć przez 3-4 minut na ostrym ogniu ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek, przyprawy oraz ½ szklanki rosołu lub wody. Dusić grzyby przez 3 minuty, następnie dodać mascarpone i śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić sos do smaku, zdjąć z ognia posypać siekaną natką pietruszki, podawać ciepły.
📖 Przepis
Rydze w sosie
Rydze w sosie, to najlepszy dodatek do makaronu, placków ziemniaczanych lub pysznego domowego pieczywa.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na sos
- 400 g świeżych rydzy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 130 g serka mascarpone
- 3 łyżki śmietany
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- domowa wegeta (do smaku)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki masła (+odrobina oleju roślinnego)
- ½ szklanki rosołu (lub wody)
🔪 Instrukcje
- Rydze oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć, grzyby pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić.
- Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju roślinnego, dodać cebulę, smażyć chwilkę, następnie dodać rydze, grzyby smażyć przez 3-4 minut na ostrym ogniu ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek, przyprawy oraz ½ szklanki rosołu lub wody. Dusić grzyby przez 3 minuty, następnie dodać mascarpone i śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić sos do smaku, zdjąć z ognia posypać siekaną natką pietruszki, podawać ciepły.
Małgorzata Cymerman napisał
wykwintne, przepyszne!
Anna napisał
To prawda, rydze to bardzo smaczne rydze, bardzo się cieszę, że mam je w ogrodzie 🙂
Maria napisał
Rydze z tego przepisu są przepyszne, u nas z ziemniakami i piersią z kurczaka. Dziękuję bardzo😊
Anna napisał
Dziękuję i cieszę się, że przepis przypadł do gustu😊
Ania Kozłów napisał
Dzisiaj dodałam ten sos do łososia smażonego. Super wyszło, dzięki za inspirację 😀
Anna napisał
Wspaniały pomysł! Polecam się na przyszłość i pozdrawiam gorąco😀
Krzych napisał
Przerwa nad Wisłą. Jutro do druku idzie przewodnik o Kraju Porannego Spokoju. Czy też Spokojnego Poranka.
Anna napisał
Fantastycznie!!! Gratuluję i czekam z niecierpliwością na możliwość nabycia, będzie to wspaniały prezent dla mojej najstarszej córki, która ostatnio szaleje na punkcie kultury nowoczesnej rodem z Korei. Mam nadzieję, że poszerzy to jej horyzonty i pokarze inną, ciekawszą i piękniejszą stronę tego kraju 😉
Krzych napisał
Domyśliłem się już, o jakie gofery z owocami morza chodziło, faktycznie placuszki paejot podane w takiej formie są świetnym rozwiązaniem.
Druk to jedno, nie znamy daty wydania, w sensie kiedy się pojawi na półkach. Będzie to w Złotej Serii Wydawnictwa Pascal. Dam znać, pewnie w komentarzach do kolejnej inspiracji dla nas od Ciebie 🙂
Anna napisał
Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że będzie dostępna przed świętami 🙂 🙂
Krzych napisał
Żona, bo to ona jest autorką przewodnika, ma nadzieję, że przed olimpiadą 😉
Ale kto wiec, co siedzi w głowie szefa działu marketingu 🙂
Anna napisał
To ja trzymam kciuki za termin przed świąteczny, to chyba najlepszy okres dla wydawców 🙂
Krzych napisał
Fajna inspiracja na dziś, bo przez ten urodzaj grzybowy trudno o coś nowego. Do tego placki ziemniaczane i tegoroczna kiszona kapusta, taka dwutygodniowa i chyba nie wstaniemy od stołu 🙂
Anna napisał
O tak! Kiszona kapusta do tego zestawu jest wspaniała 🙂 Przyznaję, że w tym roku jeszcze nie kisiłam, ale muszę to zaraz nadrobić!
Krzych napisał
Zestaw tak wspaniały, że w sobotę powtórka, tym razem z goframi Twojego pomysłu. Tylko zaproszeni goście muszą przyjść ze swoją gofrownicą 😀
Anna napisał
Wspaniale, a my właśnie zjedliśmy na kolację gofry z łososiem 🙂 Mam nadzieję, że goście mają gofrownicę z dużą mocą 😉 Życzę miłego wieczoru i oczywiście smacznego 🙂
Krzych napisał
Mieszkaliśmy dwa lata w Korei, ale takich goferków, jak w podanym przepisie nie widziałem. Chyba poproszę gości, żeby zostawili gofrownicę na dłużej
Anna napisał
Ta wersja to moje szaleństwo, ale w oryginale były owoce morza, które jak są świeżutkie, to goferek musi smakować obłędnie, ale łosoś też jest świetny 🙂 Czyli koreańska przygoda dobiegła końca?