Paluszki rybne z dorsza to świetny pomysł na obiad, szczególnie dla dzieci. Ryba podana klasycznie lub w formie filetów nie zawsze zachęca dzieci do zjedzenia ich. Dorsz idealnie nadaje się na paluszki, mięso jest jędrne i zwarte, a panierka przygotowana z kaszy manny daję chrupiącą skórkę. Paluszki rybne kupowane w sklepach to koszmar! Najczęściej są z jakiejś mielonki rybnej, pełno tam konserwantów, wypełniaczy, polepszaczy! Co więcej, w najbardziej popularnych produktach na rynku, zawartość ryby w rybie jest znikoma, a w składzie paluszków z dorsza można znaleźć na przykład, mintaja... Biorąc to wszystko pod uwagę, można stwierdzić, że najlepsze paluszki przygotujemy w domu! Paluszki proponuje podać z dipem jogurtowo - ogórkowym lub majonezem, a do tego grillowane warzywa z piekarnika i sałatka coleslaw.
📖 Przepis
Paluszki rybne
🥘 Składniki
- 600 g filet z dorsza (użyłam polędwicy)
- skórka starta z ½ cytryny + sok
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 2 łyżki siekanego kopru lub natki pietruszki
- ½ szklanki kaszy manny
- 1 duże jajko
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, skórkę zetrzeć z cytryny natrzeć nią rybę, a następnie skropić sokiem. Rybę posypać solą i pieprzem oraz siekanym koperkiem, tak przyprawioną rybę pokroić w paski.
- Do głębokiego talerza wbić jajko, dokładnie rozbełtać z dodatkiem soli i pieprzu, na drugi talerz wsypać kaszkę. Kawałki ryby namoczyć w jajku następnie obtoczyć w kaszy mannie.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, paluszki smażyć z każdej strony na złoty kolor.
- Po usmażeniu wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać gorące z wcześniej zaproponowanymi dodatkami.
- Smacznego!
whiness napisał
Ciekawy pomysł, czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Wygląda apetycznie. 🙂
Anna napisał
Zachęcam do spróbowania, są fantastyczne, a z zaproponowanymi dodatkami rewelacja.Pozdrawiam Ania