Pewnie nie raz naszła Was ochota na jakieś pyszne ciasto... No, ale leń siedzący gdzieś w środku Was marudził, że nie chce mu się nic piec, że wszystkie przepisy wymagają wiele pracy i czasu. Z drugiej strony łakomczuch krzyczał, chcę zjeść ciasto i to szybko! Mam taki przepis, który rozwiąże ten problem, ciasto z jabłkami francuskie. Ciasto wygląda bardzo zwyczajnie, ale w smaku jest wyborne! Jednak najważniejszą sprawą jest to, że ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu. Jest to ciasto, które można zakwalifikować do ciast ucieranych i wszystkie składniki do jego przygotowanie powinny być w temperaturze pokojowej! Drugą ważną sprawą jest to, aby nie napowietrzać ciasta podczas mieszania.
🥘 Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 130 g cukru
- 115 g masła rozpuszczone
- 400 g jabłek waga po obraniu
- 3 łyżki rumu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i posypać mąką, odstawić.
- Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Obrane jabłka pokroić w kostkę, kostka powinna mieć około 1,5 do 2 cm, odłożyć. Jajka, cukier i cukier waniliowy umieścić w większej misce, składnik ubijać dość krótko około 2 minuty lub krócej, masa powinna być jednolita, ale nie ubita na puszysty krem. Następnie dodać rum, zmiksować. Teraz można dolać rozpuszczone i przestudzone masło ponownie zmiksować. Następnie można dodać składniki suche w dwóch porcjach, ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się w jednolitą masę, na koniec dodać pokrojone jabłka. Jeszcze raz wymieszać ciasto, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut do tz. suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
🍨 Z czym podać
Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne wystarczy odrobina cukru pudru rozsypana na wierzchy tuż przed podaniem. Wspaniale smakuje ciasto podane z gałką lodów lub sosem waniliowym. Jestem przekonana, że ciasto będzie smakowało wszystkim!
🍎 Z dodatkiem jabłek
Poniżej przedstawiam Wam kilka innych propozycji na wykorzystanie jabłek w deserach. Oczywiście nie może zabraknąć uwielbianych przez polaków szarlotek.
📖 Przepis
Ciasto z jabłkami francuskie
🥘 Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 130 g cukru
- 115 g masła (rozpuszczone)
- 400 g jabłek (waga po obraniu)
- 3 łyżki rumu
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i posypać mąką, odstawić.
- Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Obrane jabłka pokroić w kostkę, kostka powinna mieć około 1,5 do 2 cm, odłożyć. Jajka, cukier i cukier waniliowy umieścić w większej misce, składnik ubijać dość krótko około 2 minuty lub krócej, masa powinna być jednolita, ale nie ubita na puszysty krem. Następnie dodać rum, zmiksować. Teraz można dolać rozpuszczone i przestudzone masło ponownie zmiksować. Następnie można dodać składniki suche w dwóch porcjach, ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się w jednolitą masę, na koniec dodać pokrojone jabłka. Jeszcze raz wymieszać ciasto, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 45 minut do tz. suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis podejrzany tutaj.
Monika Horodeńska napisał
Wygląda cudnie! Podejmę próbę zrobienia, ale z modyfikacją (gdyż leniwa z natury jestem) i zrobię w termomixie. Dam znać, jak wyszło, ale jeśli masz Aniu wcześniej jakieś rady na okoliczność wykonania termomixowego, to z chęcią przyjmę 🙂
Anna napisał
Wspaniale! Niestety nie mam doświadczeń z termomixem. Ważne, aby ciasta nie mieszać długo, tylko do połączenia się wszystkich składników i koniec, na niskich obrotach. Jabłka proponuję wymieszać z ciastem już ręcznie, żeby noże termomiksowe nie zrobiły z nich musu dla Ani 😉 Daj znać czy wyjdzie przygotowane przesz to ustrojstwo 🙂
Monika Horodeńska napisał
Spieszę donieść, że wyszło doskonałe!!! Choć nie tak ładnie jak u Ciebie 🙂
Anna napisał
Super!👏 Czyli termomiksiarze mogą spokojnie mieszać ciasto 😀, dzięki! Ciasto nie jest z tych, co pięknie wyglądają, ale nieźle smakują. Smacznego !
Monika napisał
Smakowało bardzo! Jest świetne!... Minusem ciasta jest to, że po dwóch godzinach od wyjęcia z piekarnika już go nie ma... 🙂 Będzie to moje ulubione ciasto. Wersja termomixowa jest taka: jajka i cukier 5 sekund ustawienie na 5, potem wszystkie składniki należy dosypać i dolać i na 10 sekund ustawienie na 5. Ciasto wylałam do brytfanki i tam dosypałam jabłka. Z wyłączeniem obierania jabłek, ciasto robi się w 15 sekund... 🙂
Anna napisał
Tak, to prawda to duży minus tego ciasta😉 Dziękuję Ci za podzielenie się cennymi wskazówkami. Wiele osób korzysta z Termomixa i często pada pytanie, czy dany przepis można przygotować przy jego pomocy. Dzięki Tobie wiemy, że ten tak. 😘