Ser paneer do niedawna był u nas pewną egzotyką nie do zdobycia, ale to już przeszłość! Ser możemy kupić w dużych sklepach spożywczych i przygotować z niego pyszne i szybkie wegetariańskie danie. Paneer tikka masala jest daniem z aromatycznej kuchni hinduskiej. Jest to opiekany, a wcześniej marynowany ser w sosie z pomidorów przyprawiony aromatyczną nutą egzotycznych przypraw. Czytając listę składników, nie przestraszcie się, lista jest długa, ale to przyprawy robią ją tak długą. Podstawowe składniki to ser, pomidory, czosnek, cebula i jogurt. Resztę listy tworzą przyprawy sypkie, które bez problemu kupicie w każdym sklepie. Danie jest przepyszne i niezwykle sycące i co ważne, szybkie do przygotowania.
Poniższy sos i marynatę można również wykorzystać do zrobienia dania na bazie piersi kurczaka. Wystarczy pierś z kurczaka pokroić w kostkę dodać do marynaty jogurtowej, a resztę przygotować tak, jak w wersji z serem. Jako dodatek do dzisiejszego dania proponuję podać ryż jaśminowy lub chlebek naan. Przepisy na chlebek naan znajdziecie na stronie w innych wpisach. Koniecznie spróbujcie!
Przejdź do:
🧀 Składniki na marynatę do sera
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🍅 Składniki na sos
Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.
🔪 Instrukcje
Ser pokroić w dość dużą kostkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Włożyć do niej pokrojony ser, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Można dłużej.
Na patelnię nalać 2 łyżki oleju. Ser wyjąć z marynaty (marynatę zostawić) i obsmażyć go na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki wyjąć na talerz, odłożyć.
Do dużego rondla lub patelni wlać olej, kiedy się rozgrzeje wrzucić cebule. Podsmażyć ją lekko, kiedy zacznie robić się szklista dodać czosnek i przyprawy. Podsmażać 30 sekund ciągle mieszając, aby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Dodać pomidory i wodę, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
Po tym czasie dodać pozostała marynatę z sera i usmażone kawałki sera, gotować na średnim ogniu 5 minut. Wyłączyć ogień i dodać śmietanę, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Ser w sosie podajemy z ryżem lub chlebkiem naan. Przepis na chlebek naan znajdziecie na stronie.
🍲 Egzotyczne potrawy
Macie ochotę na więcej pysznych egzotycznych potraw? Spróbujcie pysznego kalafiora w sosie pomidorowo-kokosowym. Może macie ochotę na krewetki w sosie curry, to też jest pyszne! Idealnym dodatkiem do tych dań będzie domowy chlebek naan lub inna wersja chlebka naan na maślance.
📖 Przepis
Paneer tikka masala
🥘 Składniki
Składniki na marynatę do sera
- 400 g sera panner
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżeczka kuminu (mielonego)
- 3 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
- 1 łyżka słodkiej papryki (w proszku)
- ¾ łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Składniki na sos
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula (pokrojona w grubą kostkę)
- 3 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
- 2 łyżeczki imbiru (w proszku)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (w proszku)
- 1 łyżka garam masala (przyprawa w proszku)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 szczypta pieprzu (lub do smaku)
- ½ łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1 puszka krojonych pomidorów (lub 4 bardzo duże świeże pomidory)
- ¾ szkl wody
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki siekanej zielonej kolendry (lub natka pietruszki)
🔪 Instrukcje
- Ser pokroić w dość dużą kostkę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Włożyć do niej pokrojony ser, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut. Można dłużej.
- Na patelnię nalać 2 łyżki oleju. Ser wyjąć z marynaty (marynatę zostawić) i obsmażyć go na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kawałki wyjąć na talerz, odłożyć.
- Do dużego rondla lub patelni wlać olej, kiedy się rozgrzeje wrzucić cebule. Podsmażyć ją lekko, kiedy zacznie robić się szklista dodać czosnek i przyprawy. Podsmażać 30 sekund ciągle mieszając, aby czosnek i przyprawy się nie przypaliły. Dodać pomidory i wodę, gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie dodać pozostała marynatę z sera i usmażone kawałki sera, gotować na średnim ogniu 5 minut. Wyłączyć ogień i dodać śmietanę, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Ser w sosie podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.
📋 Notatki
Przepis zaczerpnięty od LIsy.
Bartosz napisał
Przepyszne! Zrobiłem raz a jutro zrobię ponownie. Niesamowity smak, masa aromatów i cudowny zapach.
Anna napisał
Dziękuję i bardzo się cieszę, że tak posmakowało 🙂