Jaki jest jeden prosty sposób na idealny biszkopt? Widziałam już wiele przepisów i wszystkie zawierają te same składniki: mąkę, cukier, jajka. Ale jak zrobić taki, który wyszedłby zawsze taki sam? Puszysty, który nie opada i zawsze wychodzi w dodatku bez proszku do pieczenia? Przez lata wypróbowałam już wiele przepisów i to jest ten prosty i najlepszy. Zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Sprawdzony przepis na bazę biszkoptową można wykorzystać do przygotowania wspaniałego tortu 🎂, spodu do ciasta z kremem i owocami lub wspaniałego tiramisu.
Upieczony i wystudzony można również zamrażać, co często robię. Piekę porcję z poniższego przepisu następnie dziele na dwie lub trzy części, z jednego blatu przygotowuję ciasto z jednego z wielu moich przepisów na torty i biszkopty. Resztę szczelnie owijam folią spożywczą i zamrażam. Biszkopt można w dowolnej chwili wyjąć z zamrażalnika i przygotować pyszne ciasto. Taki zapasik przyda się w chwili, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub w chwili słabości 😉.
Przejdź do:
🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki
🔪 Instrukcje krok po kroku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C
Dno tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować!
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.
Kiedy piana jest już ubita dodawać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania
Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach, choć lepiej jest delikatniej wymieszać szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka
Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!
Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia
Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz
Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty, niektórzy przecinają nawet na 4!
💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia
Kluczowe w przepisie są 🥚 jajka! Jedna rada techniczna. Jajka, których będziecie używać do biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej! Najlepiej wyjąć je wcześniej, aby zdążyły się ogrzać. Jeśli jednak zapomnicie o tym, to wystarczy, że tuż przed przystąpieniem do robienia ciasta włożycie jajka na chwilę do ciepłej wody. Zabieg taki zapewnia połowę sukcesu na nasz idealny wypiek! Kolejna sprawa to bardzo dobre ubicie białek. To one unoszą biszkopt i pozwalają na pięknie wyrośnięcia ciasta bez dodatku proszku do pieczenia.
❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ
Nie ma głupich pytań. Znajdziecie tutaj zebrane w całość odpowiedzi na wszystkie pytania, jakie dostałam przez wiele lat odnośnie tego przepisu. Najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania i pieczenia biszkoptu. Tego typu wypieki bywają kapryśne. Zakalec to raczej nasza nieuwaga i pośpiech w przygotowaniu. Często chcąc sobie "skrócić" czas pracy przy przygotowaniu ciasta pomijamy ważne etapy!
🥚 Jajka
Oczywiście powinny być dobrej jakości i świeże. Jednak najważniejszą sprawą, moim zdaniem jest ich temperatura.
Wielokrotnie powtarzam, że jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wyżej wspomniałam już, że jeśli zapomnicie o wcześniejszym ogrzaniu jaj, to można doprowadzić je do temperatury pokojowej przez ocieplenie w ciepłej wodzie.
Kolejna sprawa to staranne oddzielenie żółtek od białek. Niepowodzeniem zakończy się ubijanie piany z białek choćby z kroplą żółtek. Zróbcie to uważnie i delikatnie. Oczywiście są przepisy, gdzie możemy ubijać całe jajka, ale to nie jest ten przepis.
Oczywiście piana z białek jest najważniejsza w tym przepisie i to ona odpowiada za to, że biszkopt rośnie, ponieważ nie dodajemy tutaj proszku do pieczenia jest to bardzo ważne. Same białka należy ubić na "sztywno" i dodawać do niej łyżka po łyżce cukier jednocześnie ubijając masę.
Starajcie się robić to sprawnie i nie przedłużać procesu, bo możecie przedobrzyć i "przebić" pianę, która sprawi, że nasz biszkopt nie urośnie tak, jak należy, a piana zacznie robić się płynna.
Tak, można upiec biszkopt bez jajek. Bazą do jego przygotowania jest aquafaba.
Mąka
To ważny składnik, najlepszą mąką do biszkoptów będzie mąka pszenna typu 450 - tortowa. Jest ona lekka i delikatna idealna to tego typu wypieków.
Mąkę powinniśmy przed dodaniem do masy jajecznej przesiać. Dzięki temu będzie ona odpowiednio napowietrzona, a to korzystnie wpłynie na strukturę ciasta. Mąkę można przesiać przez sito, specjalny kubek z sitkiem na dnie lub jeśli nie macie takich sprzętów, to wystarczy kawałek gazy.
W tym przepisie dodajemy również mąkę ziemniaczaną. Dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i sypki.
Cukier
Powinien być drobny, a nie zwykły czy gruby. Drobny cukier odpowiednio szybko rozpuści się podczas ubijania białek dzięki temu "nie przebijemy" piany. Gruby cukier może nawet podczas pieczenia ciasta nie rozpuścić się całkowicie i na powierzchni zostaną drobne kropeczki.
Nie trzeba kupować specjalnie drobnego cukru, który jest niestety sporo droższy. Wystarczy, że rozdrobnicie go w blenderze, czy młynku do kawy.
Tak, można odrobinę zmniejszyć ilość cukru, ale pamiętajcie, że od tego zależy jego smak. Dzięki temu, że nasz wypiek jest słodki nie trzeba dodawać dużej ilości cukru do kremu, którym przełożymy tort.
Nie, bez cukru to już nie będzie biszkopt.
Przepis na biszkopt z 4 5 6 7 czy 8 jaj
Przepis podstawowy jest na 5 jaj i potrzebna jest tortownica o średnicy 22 cm. Jeśli potrzebny jest przepis z 4 czy z 6 jaj, wystarczy w przeliczniku foremek zmienić rozmiar tortownicy zgodnie z poniższą rozpiską:
- 4 jaja na tortownicę 20 cm
- 6 jaj na tortownicę 24 cm
- 7 jaj na tortownicę 26 cm
- 8 jaj na tortownicę 28 cm
Należy pamiętać o proporcjach pozostałych składników: mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru. Jeśli szukacie przepisu na dużą blachę (lub małą) wystarczy skorzystać z prostego przelicznika w przepisie lub z przelicznika foremek
Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek. Uproszczony przelicznik dla ilości jajek jest w odpowiedzi na ilość jajek do biszkoptu.
To oczywiście zależy od przepisu i wielkości formy. Przyjmuje się, że w przypadku, kiedy chcemy upiec biszkopt z dodatkiem kakao, dodajemy tyle kakaa, ile jest w przepisie podstawowym mąki ziemniaczanej. Po prostu mąkę ziemniaczaną zastępujemy kakaem.
Pieczenie
Powinien zostać zamknięty po włożeniu ciasta i otwarty dopiero po upływie zalecanego czasu pieczenia. Biszkopt jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury podczas pieczenia. Nie otwierajmy więc piekarnika bez powodu, ponieważ może to spowodować jego opadnięcie.
Jeśli pieczecie go po raz pierwszy, można zajrzeć do niego tuż przed końcem zalecanego czasu pieczenia, aby szybko i sprawnie wykonać test "suchego patyczka". Każdy piekarnik piecze inaczej, więc najprawdopodobniej trzeba będzie odrobinę skorygować czas pieczenia. Biszkopty pieczemy z opcją górniej i dolnej grzałki bez termoobiegu.
Zazwyczaj pieczmy w temperaturze 160 stopni C, najlepiej z opcja górnej i dolnej grzałki. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba o tym pamiętać jeśli chodzi o czas pieczenia, pilnujcie tego.
Najlepiej dzień przed przygotowaniem tortu, całkowicie wystudzone ciasto będzie lepiej się kroić i mniej kruszyć podczas przecinania go na blaty.
To proste, wystarczy że ubijecie białka na sztywno, a one zastąpią proszek do pieczenie.
Po wyjęciu z piekarnika
Może być kilka powodów. Po pierwsze, czy wszystkie składniki były odpowiednio odmierzone, nie odmierzaj składników na oko, w tym przepisie proporcje są bardzo ważne, używaj do tego wagi lub szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli do odmierzania składników używasz szklanki, to nie ubijaj w niej mąki. Przesiej mąkę, a następnie nasyp tak jak leci bez potrząsania szklanką.
Dokładnie rozdziel jajka, białka powinny być czyste bez śladów żółtka, to gwarantuje doskonałe ich ubicie. Pamiętaj, nie przebij białek! Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Po ubiciu białek z cukrem pozostałe składniki mieszaj delikatnie, ale dokładnie i krótko, aby piana nieopadła zbyt mocno.
Pamiętaj o odpowiednio nagrzanym piekarniku i stabilnej temperaturze.
Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt z piekarnika i od razu upuszczamy formę z biszkoptem na podłogę z wysokości około 60 cm. Zabieg ten ma ca celu ustabilizowanie struktury ciasta, powoduje, że ewentualne małe górki na środku biszkoptu wyrównują się lub częściowo znikną
Różne
Ciasto biszkoptowe ma tendencję do kruszenia się podczas przecinania, ważne jest więc, aby dokładnie wystudzić ciasto przed tym zabiegiem. Ciasto powinno być krojone po całkowitym wystudzeniu. Ciepły biszkopt będzie niestety zawsze się mocno kruszył. Najlepiej upiec go dzień przed przygotowaniem tortu lub przynajmniej na kilka godzin przed jego wykończeniem.
Najczęściej wykorzystujemy go do tortów, kostek biszkoptowych z galaretką i owocami czy tiramisu.
To zależy, czy tort ma być dla dzieci, czy dorosłych. Dla dzieci proponuję nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny lub pomarańczy albo czarną herbatą. Ważne, aby nie dodawać cukru do ponczu, biszkopt jest wystarczająco słodki! Dla dorosłych można przygotować poncz na bazie alkoholu, wody lub soku.
🎂 Biszkoptowe wariacje
Podstawowy przepis jest punktem wyjścia do dalszej przygody z innymi przepisami. W innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też tort czekoladowo-orzechowy. Moje ulubione przepisy to biszkopt czekoladowy (kakaowy) i biszkopt z truskawkami (a precyzyjnie z musem truskawkowym).
Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również przepis na biszkopt bezglutenowy z opcją bez jajek kurzych! Jajka kurze zastąpiły jajeczka przepiórcze.
📖 Przepis
Biszkopt idealny
🥘 Składniki
- 5 sztuk jajek (w temperaturze pokojowej)
- 110 g mąki pszennej (typ(450) tortowa. W przeliczeniu na szklanki ¾)
- 150 g drobnego cukru (w przeliczeniu na szklanki ¾)
- 40 g mąki ziemniaczanej (w przeliczeniu na szklanki ¼)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
- Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
- Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach. Najlepiej wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
- Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz.
- Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty. Niektórzy przecinają nawet na 4!
Karolina napisał
Przepis super. Biszkopt wyszedł świetnie;) idealnie równy i cudownie pulchny;) odtąd to będzie mój numer jeden w przepisach na biszkopt bo wielu próbowałam ,a ten wszystkie bije na głowę;) Dziękuję;)
Anna napisał
Super, zapraszam do próbowania innych przepisów z mojej strony 🙂 Pozdrawiam!
Teresa napisał
Bardzo dobry przepis , biszkopt wyszedł super , dziękuję .
Anna napisał
Bardzo proszę i zapraszam do testowania innych przepisów 🙂
Agnieszka napisał
Czy moglabym prosic o porade w jakiej ilosci powinnam uzyc skladnikow na blache owymiarach az 40x40 cm ?
Dziekuje!
Anna napisał
Ooogromny tort się szykuje ☺Powiem szczerze, że nigdy nie piekłam tak dużego biszkoptu, ale spróbowałabym przygotować z 2, a może raczej 2 i 1/2 porcji. Będzie dużo ubijania białek ? Powodzenia, trzymam kciuki!!!
Agnieszka napisał
No niestety, ogromniasty ? Moze mi reka nie odpadnie i mam nadzieje, ze mikser nie wysiadzie ? Dziekuje bardzo i pozdrawiam serdecznie!
Marta napisał
Witam, przymierzam się dzisiaj do upieczenia biszkoptu. Proszę mi powiedzieć z ilu jajek oraz w jakich proporcjach muszę upiec biszkopt, jeśli mam tortownicę o śr. 26 cm? Chciałabym koniecznie przekroić biszkopt na 3 blaty.
Czekam na odpowiedź, pozdrawiam serdecznie 🙂
Anna napisał
Aby upiec biszkopt w tak dużej formie należy przygotować ciasto z 1 i 1/2 porcji, będzie duży i swobodnie będzie można przekroić na trzy blaty 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta napisał
Witam, przymierzam się dzisiaj do upieczenia biszkoptu. Proszę mi powiedzieć z ilu jajek oraz w jakich proporcjach muszę upiec biszkopt, jeśli mam tortownicę o śr. 26 cm? Chciałabym koniecznie przekroić biszkopt na 3 blaty.
Czekam na odpowiedź, pozdrawiam serdecznie 🙂
Gosia napisał
Pani Aniu, przepis idealny!:) Serdecznie dziekuje, ze dzieli sie Pani ze wszystkimi swoja kulinarna ogromna wiedza:) biszkopt wyszedl rowny i wysoki. Najlepszy jaki do tej pory upieklam. Oczywiscie to dzieki tym wszystkim uwagom, ktore Pani zamiescila, czyli jajka w temperaturze pokojowej, odpowiednia maka i odpowiednia kolejnosc dodawania skladnikow. Dziekuje serdecznie i zycze Pani wszystkiego najlepszego!:) Pozdrawiam
Anna napisał
Pani Gosiu, serdecznie dziękuję za miłe słowa ? Gotowanie, odkrywanie nowych smaków, tworzenie nowych przepisów, to dla mnie wielka przyjemność, ale najwięcej radości sprawia mi dzielenie się nimi z innymi. Pozdrawiam gorąco i życzę smacznego ?
Ola napisał
Aniu, bardzo dziękuję za ten przepis. Zawsze byłam sierotą w kuchni i biszkopt nigdy mi nie wychodził. Mój mąż ma urodziny za kilka dni i chciałam zrobić próbę generalną na tort. Wyszedł przecudnie! Bardzo, bardzo dziękuję!!!
Anna napisał
Super, bardzo się cieszę 🙂 Mam nadzieję, że impreza będzie wspaniała! Wszystkiego Najlepszego dla męża! Pozdrawiam Was gorąco 🙂
Ola napisał
Dziękujemy serdecznie! :*
Kasia 30l napisał
Pieczenie biszkoptu to trudna rzecz. Zabierałam się za nią kilka razy i bez wiekszych sukcesów niestety. Biszkopt wg powyższego przepisu wyszedł rewelacyjnie. Ja jako niedowiarek dodałam lyżeczkę proszku do pieczenia, reszte zrobiłam wg przepisu i jest sukces !ślicznie dziękuję
Anna napisał
Bardzo proszę, ale następnym razem proszę nie dodawać proszku do pieczenia zapewniam, że się uda bez niego! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Alicja napisał
A wiec powiem wam tak...ciasta i tym podobne to dla mnie czarna magia ale dzisiejszego popołudnia postanowiłam spróbować.oczywiście foremek brak ,ale szklana forma jakaś się znalazla...zaryzykowalam?upuscilam na dywanik...już widzialam oczyma wyobraźni miliony kawałeczków szkła ale nic...pyszny,piekny i pulchniutki? dziękuję za przepis ?
Anna napisał
No powiem szczerze, że odważnie zadziałałaś, szklanym pojemnikiem o podłogę ... Super! Liczy się kreatywność? pozdrawiam!
Piotr napisał
Przepis super. Mój pierwszy biszkopt na pierwszy zrobiony przeze mnie tort urodzinowy dla mojego Syna z masą truskawkową w kształcie ciężarówki. Dziękuję
Anna napisał
Łał! W kształcie ciężarówki to nie proste zadanie, cieszę się, że przepis się sprawdził 🙂 100 lat dla syna 🙂 Pozdrawiam!
maz napisał
nie daje sie maki ziemniaczanej do biszkoptu, tak mi zona powiedziala a one przeciez wszystko wie najlepiej
Anna napisał
Proszę (tylko) tym razem nie posłuchać żony i dodać mąkę ziemniaczaną ? Biszkopt wyjdzie tak wspaniały jak wszystkim, którzy spróbowali juz biszkoptu z tego przepisu 🙂
Jarek napisał
Witam
Bardzo dziekuje za przepis. Jest idealny. Mój pierwszy biszkopt w życiu jest piękny ?
Oczywiście krój po kroku według przepisu
Pozdrawiam
Anna napisał
Życzę więc smacznego? tort będzie wspaniały! Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.
Ola napisał
witam,chcialabvym upiec tort z biszkoptu jaki Pani podala. Dodam 4 lyzeczki kako bo wolalbym czekoladowy. Czy moglaby Pani polecic cos na nasaczenie ich? Czyms z alkoholem bo wersja ma byc " dorosla" . dziekuje
Anna napisał
Olu, jeśli chcesz upiec biszkopt czekoladowy to zamiast mąki ziemniaczanej dodaj kakao! Jeśli chodzi o nasączenie to proponuję sok z cytryny + alkohol około 60-80 ml może to być rum, likier pomarańczowy lub likier Amaretto + 20-40 ml wody, ilość wody i alkoholu możesz dopasować do tego jak bardzo ma być nasączony biszkopt 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ola napisał
bardzo dziekuje za szybka i zyczliwa odpowiedz. Bezcenne!
Anna napisał
Polecam się na przyszłość 🙂
Gość napisał
Bardzo fajny przepis muszę go wypróbować tylko mam tortownicę 25 cm i chciałabym z 5 jaj upiec biszkopt a nie wiem jakie proporcje będą mąki pszennej i ziemniaczanej , cukru. Proszę o podpowiedz.
Serdecznie pozdrawiam
Anna napisał
Asiu, biszkopt jest na 5 jaj więc pozostałe składniki pozostają takie same, możesz użyć 25 cm tortownicy, biszkopt będzie odrobinę niższy niż w 22 czy 23 cm, ale i tak wystarczy żeby przekroić go na 2, a może nawet 3 blaty 🙂 Pozdrawiam
Joanna napisał
Zrobiony na midsommar (dzisiaj 25 czerwca) jako tzw. klassisk jordgubbstårta (klasyczny tort truskawkowy), wyszedl swietny, na wierzch bita smietana i swieze truskawki. Szweckie przepisy sa kiepskie bo albo za duzo proszu do pieczenia az piecze w jezyk albo radza kupic gotowe spody 😛 Dziekuje, pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Fantastycznie! Kto spróbował tego przepisu już wie, że proszek do pieczenia jest zbędny. Pozdrawiam serdecznie
Kamila napisał
Dziękuję za ten przepis 🙂 W końcu upiekłam idealny biszkopt, z którego zrobiłam pyszny tort urodzinowy dla mojej córci. Wszyscy byli pod wrażeniem (bo raczej ja z tych nie piekących:). Wklejam przepis do mojego notatnika:)
Anna napisał
Bardzo proszę i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂 Pozdrawiam!
Izabela napisał
Potwierdzam, że idealny i to mój pierwszy w życiu!!!
Anna napisał
🙂 Cudownie 🙂
Karolla napisał
Cudowny przepis! Polecam wszystkim, którzy zaczynają swoją przygodę z biszkoptem 😉 Na pewno wyjdzie.
Anna napisał
Dziękuję 🙂 biszkopt zawsze wychodzi i to duży więc można po przekrojeniu wykorzystać tylko np. dwa blaty, a jeden zamrozić oczywiście wcześniej trzeba go szczelnie zawinąć w folię spożywczą, a kiedy przyjedzie nam ochota na coś słodkiego mamy już gotowy spód do ciasta np. z kremem z serka mascarpone i truskawkami w galarecie lub roladę 🙂
Karola w krainie garów napisał
Zdecydowanie lepiej gotuję niż piekę. Baa..nawet mój lub dziś powątpiewał w powodzenie misji biszkoptowej. A tu niespodzianka, biszkopt wyszedł nieziemski! Dziękuję za przepis i wskazówki! Pozdrawiam!
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 polecam się na przyszłość, pozdrawiam serdecznie :)))
Ola napisał
Upiekłam go wczoraj i jestem zaskoczona wspaniałym efektem bo to mój pierwszy biszkopt w życiu. Jestem cukierniczym retardem niestety i do tej pory umiałam zrobić tylko murzynka. Teraz już umiem 2 ciasta a mam 32 lata. Rzucanie nim na podłogę było śmieszne 🙂 nie miałam drobnego cukru to przesialam zwykły przez sitko jak mąkę i tę drobniejsze kryształki oddzieliłam i było spoko. A JA UMIEM UPIEC BISZKOPT LELELELE LALALALA :DDD
Anna napisał
Brawo!!! Umiejętność upieczenia dobrego biszkoptu to już wyższy poziom umiejętności teraz zaczniesz szaleć z wypiekami na całego 😉 Pozdrawiam
Ana napisał
Parę dni temu piekłam swój pierwszy w życiu biszkopt. Postanowiłam zrobić go ściśle według Pani przepisu (łącznie z rzuceniem) i....wyszedł taki jak w tytule czyli idealny:nic nie opadł i był naprawdę bardzo, bardzo smaczny.
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Ten przepis jest naprawdę niezawodny, zawsze wychodzi 🙂
Agata napisał
Ten przepis jest rewelacyjny. Dziękuje bardzo za podzielenie się nim Pani Aniu . Dziś upiekłam biszkopt i wyszedł idealnie, a bałam się bo ostatnio biszkopty mi nie wychodziły. A przede mną maraton wypieków dla mojego bratanka. Pozdrawiam serdecznie!!!
Anna napisał
Pani Agato polecam się na przyszłość 🙂 i życzę fantastycznych wypieków! Pozdrawiam gorąco 🙂
Renata napisał
Dziękuje za umieszczenie przepisu jest NAPRAWDĘ IDEALNY !!!
Marek Viterbo napisał
Wielkie podziękowania ! Nie mogłem uwierzyć jak pięknie wyrósł ! Gdy tylko opublikowałem foto na fb od razu znajomi mnie o przepis poprosili ! Dzis bede robił krem budyniowy i przełożę tort konfitura ... Dziękuje za przepis i pozdrawiam z Włoch ! M
Marek Viterbo napisał
Ogólnie to użyłem tortownicy 25 cm i wyrósł na max !!!
Anna napisał
Proszę bardzo i polecam się na przyszłość 🙂 a tort z kremem budyniowym będzie smakował wyśmienicie, mniam! Pozdrawiam gorąco i smacznego 🙂
Jola napisał
Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro będę robiła taki mały torcik,więc wypróbuję te proporcje. Pozdrawiam!