Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Biszkopt idealny na tort

Aktualizacja: 1 mar, 2025 · Opublikowany: 2 lip, 2015 · przez Anna · 379 komentarzy

Skocz do przepisu

Jaki jest jeden prosty sposób na idealny biszkopt? Widziałam już wiele przepisów i wszystkie zawierają te same składniki: mąkę, cukier, jajka. Ale jak zrobić taki, który wyszedłby zawsze taki sam? Puszysty, który nie opada i zawsze wychodzi w dodatku bez proszku do pieczenia? Przez lata wypróbowałam już wiele przepisów i to jest ten prosty i najlepszy. Zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Sprawdzony przepis na bazę biszkoptową można wykorzystać do przygotowania wspaniałego tortu 🎂, spodu do ciasta z kremem i owocami lub wspaniałego tiramisu.

Upieczony i wystudzony można również zamrażać, co często robię. Piekę porcję z poniższego przepisu następnie dziele na dwie lub trzy części, z jednego blatu przygotowuję ciasto z jednego z wielu moich przepisów na torty i biszkopty. Resztę szczelnie owijam folią spożywczą i zamrażam. Biszkopt można w dowolnej chwili wyjąć z zamrażalnika i przygotować pyszne ciasto. Taki zapasik przyda się w chwili, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub w chwili słabości 😉.

idealny równy i rumiany biszkopt na białej paterze
Biszkopt idealny do tortu
Przejdź do:
  • 🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki
  • 🔪 Instrukcje krok po kroku
  • 💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia
  • ❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ
  • 🎂 Biszkoptowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki

w miseczkach pokazane składniki na biszkopt idealny
  • 5 sztuk jajek w temperaturze pokojowej
  • 110 g (¾ szklanki) mąki pszennej typ 450 tortowa
  • 150 g (¾ szklanki) drobnego cukru
  • 40 g (¼ szklanki) mąki ziemniaczanej

🔪 Instrukcje krok po kroku

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C

2

Dno tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować!

3

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

widok z góry na miseczki ze składnikami na biszkopt idealny do tortu
w misce doskonale ubite białka z cukrem, obok miseczki ze składnikami do biszkoptu
4

Kiedy piana jest już ubita dodawać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając

5

Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania

miska miksera z puszystą masą jajeczną, obok w misce mąka
masa na biszkopt w misce mieszana łopatką w tle forma do ciasta
6

Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach, choć lepiej jest delikatniej wymieszać szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła

7

Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.

masa biszkoptowa w formie przygotowana do wstawienia do piekarnika
8

Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka

9

Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!

10

Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia

rumiany biszkopt idealny widziany góry w formie
11

Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz

12

Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty, niektórzy przecinają nawet na 4!

biszkopt przecięty na trzy blaty, ułożone tak, że jeden zachodzi na drugi

💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia

Kluczowe w przepisie są 🥚 jajka! Jedna rada techniczna. Jajka, których będziecie używać do biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej! Najlepiej wyjąć je wcześniej, aby zdążyły się ogrzać. Jeśli jednak zapomnicie o tym, to wystarczy, że tuż przed przystąpieniem do robienia ciasta włożycie jajka na chwilę do ciepłej wody. Zabieg taki zapewnia połowę sukcesu na nasz idealny wypiek! Kolejna sprawa to bardzo dobre ubicie białek. To one unoszą biszkopt i pozwalają na pięknie wyrośnięcia ciasta bez dodatku proszku do pieczenia.

❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ

Nie ma głupich pytań. Znajdziecie tutaj zebrane w całość odpowiedzi na wszystkie pytania, jakie dostałam przez wiele lat odnośnie tego przepisu. Najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania i pieczenia biszkoptu. Tego typu wypieki bywają kapryśne. Zakalec to raczej nasza nieuwaga i pośpiech w przygotowaniu. Często chcąc sobie "skrócić" czas pracy przy przygotowaniu ciasta pomijamy ważne etapy!

🥚 Jajka

Oczywiście powinny być dobrej jakości i świeże. Jednak najważniejszą sprawą, moim zdaniem jest ich temperatura.

Jaka powinna być temperatura jajek?

Wielokrotnie powtarzam, że jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wyżej wspomniałam już, że jeśli zapomnicie o wcześniejszym ogrzaniu jaj, to można doprowadzić je do temperatury pokojowej przez ocieplenie w ciepłej wodzie.

Czy ubijać białka osobno czy w całości?

Kolejna sprawa to staranne oddzielenie żółtek od białek. Niepowodzeniem zakończy się ubijanie piany z białek choćby z kroplą żółtek. Zróbcie to uważnie i delikatnie. Oczywiście są przepisy, gdzie możemy ubijać całe jajka, ale to nie jest ten przepis.

Po co ubijać białka?

Oczywiście piana z białek jest najważniejsza w tym przepisie i to ona odpowiada za to, że biszkopt rośnie, ponieważ nie dodajemy tutaj proszku do pieczenia jest to bardzo ważne. Same białka należy ubić na "sztywno" i dodawać do niej łyżka po łyżce cukier jednocześnie ubijając masę.

Jak długo ubijać białka aby były dobrze ubite?

Starajcie się robić to sprawnie i nie przedłużać procesu, bo możecie przedobrzyć i "przebić" pianę, która sprawi, że nasz biszkopt nie urośnie tak, jak należy, a piana zacznie robić się płynna.

Czy można upiec biszkopt bez jajek?

Tak, można upiec biszkopt bez jajek. Bazą do jego przygotowania jest aquafaba.

Mąka

Jaka jest najlepsza mąka do biszkoptu?

To ważny składnik, najlepszą mąką do biszkoptów będzie mąka pszenna typu 450 - tortowa. Jest ona lekka i delikatna idealna to tego typu wypieków.

Czy mąkę należy przesiewać?

Mąkę powinniśmy przed dodaniem do masy jajecznej przesiać. Dzięki temu będzie ona odpowiednio napowietrzona, a to korzystnie wpłynie na strukturę ciasta. Mąkę można przesiać przez sito, specjalny kubek z sitkiem na dnie lub jeśli nie macie takich sprzętów, to wystarczy kawałek gazy.

Czy potrzebna jest mąka ziemniaczana?

W tym przepisie dodajemy również mąkę ziemniaczaną. Dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i sypki.

Cukier

Jaki cukier do pieczenia - kryształ czy drobny?

Powinien być drobny, a nie zwykły czy gruby. Drobny cukier odpowiednio szybko rozpuści się podczas ubijania białek dzięki temu "nie przebijemy" piany. Gruby cukier może nawet podczas pieczenia ciasta nie rozpuścić się całkowicie i na powierzchni zostaną drobne kropeczki.
Nie trzeba kupować specjalnie drobnego cukru, który jest niestety sporo droższy. Wystarczy, że rozdrobnicie go w blenderze, czy młynku do kawy.

Czy można zmniejszyć ilość cukru w przepisie?

Tak, można odrobinę zmniejszyć ilość cukru, ale pamiętajcie, że od tego zależy jego smak. Dzięki temu, że nasz wypiek jest słodki nie trzeba dodawać dużej ilości cukru do kremu, którym przełożymy tort.

Czy możliwy jest biszkopt bez cukru?

Nie, bez cukru to już nie będzie biszkopt.

Przepis na biszkopt z 4, 5, 6, 7 czy 8 jaj

Ile 🥚 jajek do biszkoptu?

Przepis podstawowy jest na 5 jaj i potrzebna jest tortownica o średnicy 22 cm. Jeśli potrzebny jest przepis z 4 czy z 6 jaj, wystarczy w przeliczniku foremek zmienić rozmiar tortownicy zgodnie z poniższą rozpiską:
- 4 jaja na tortownicę 20 cm
- 6 jaj na tortownicę 24 cm
- 7 jaj na tortownicę 26 cm
- 8 jaj na tortownicę 28 cm
Należy pamiętać o proporcjach pozostałych składników: mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru. Jeśli szukacie przepisu na dużą blachę (lub małą) wystarczy skorzystać z prostego przelicznika w przepisie lub z przelicznika foremek

Mam inną tortownicę niż w przepisie. Ile składników jest potrzebnych?

Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek. Uproszczony przelicznik dla ilości jajek jest w odpowiedzi na ilość jajek do biszkoptu.

Ile dodać kakao aby zrobić biszkopt kakaowy lub czekoladowy?

To oczywiście zależy od przepisu i wielkości formy. Przyjmuje się, że w przypadku, kiedy chcemy upiec biszkopt z dodatkiem kakao, dodajemy tyle kakaa, ile jest w przepisie podstawowym mąki ziemniaczanej. Po prostu mąkę ziemniaczaną zastępujemy kakaem.

Pieczenie

Jak ustawić piekarnik do pieczenia?

Powinien zostać zamknięty po włożeniu ciasta i otwarty dopiero po upływie zalecanego czasu pieczenia. Biszkopt jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury podczas pieczenia. Nie otwierajmy więc piekarnika bez powodu, ponieważ może to spowodować jego opadnięcie.
Jeśli pieczecie go po raz pierwszy, można zajrzeć do niego tuż przed końcem zalecanego czasu pieczenia, aby szybko i sprawnie wykonać test "suchego patyczka". Każdy piekarnik piecze inaczej, więc najprawdopodobniej trzeba będzie odrobinę skorygować czas pieczenia. Biszkopty pieczemy z opcją górniej i dolnej grzałki bez termoobiegu.

W jakiej temperaturze piec biszkopt?

Zazwyczaj pieczmy w temperaturze 160 stopni C, najlepiej z opcja górnej i dolnej grzałki. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba o tym pamiętać jeśli chodzi o czas pieczenia, pilnujcie tego.

Kiedy upiec biszkopt jeśli przygotowuję tort?

Najlepiej dzień przed przygotowaniem tortu, całkowicie wystudzone ciasto będzie lepiej się kroić i mniej kruszyć podczas przecinania go na blaty.

Jak piec bez proszku do pieczenia?

To proste, wystarczy że ubijecie białka na sztywno, a one zastąpią proszek do pieczenie.

Po wyjęciu z piekarnika

Dlaczego biszkopt nie wyrósł?

Może być kilka powodów. Po pierwsze, czy wszystkie składniki były odpowiednio odmierzone, nie odmierzaj składników na oko, w tym przepisie proporcje są bardzo ważne, używaj do tego wagi lub szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli do odmierzania składników używasz szklanki, to nie ubijaj w niej mąki. Przesiej mąkę, a następnie nasyp tak jak leci bez potrząsania szklanką.
Dokładnie rozdziel jajka, białka powinny być czyste bez śladów żółtka, to gwarantuje doskonałe ich ubicie. Pamiętaj, nie przebij białek! Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Po ubiciu białek z cukrem pozostałe składniki mieszaj delikatnie, ale dokładnie i krótko, aby piana nieopadła zbyt mocno.
Pamiętaj o odpowiednio nagrzanym piekarniku i stabilnej temperaturze.

Dlaczego rzucać biszkopt?

Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt z piekarnika i od razu upuszczamy formę z biszkoptem na podłogę z wysokości około 60 cm. Zabieg ten ma ca celu ustabilizowanie struktury ciasta, powoduje, że ewentualne małe górki na środku biszkoptu wyrównują się lub częściowo znikną

Różne

Kiedy i jak kroić biszkopt?

Ciasto biszkoptowe ma tendencję do kruszenia się podczas przecinania, ważne jest więc, aby dokładnie wystudzić ciasto przed tym zabiegiem. Ciasto powinno być krojone po całkowitym wystudzeniu. Ciepły biszkopt będzie niestety zawsze się mocno kruszył. Najlepiej upiec go dzień przed przygotowaniem tortu lub przynajmniej na kilka godzin przed jego wykończeniem.

Do czego wykorzystać bazę biszkoptową?

Najczęściej wykorzystujemy go do tortów, kostek biszkoptowych z galaretką i owocami czy tiramisu.

Czym nasączyć biszkopt?

To zależy, czy tort ma być dla dzieci, czy dorosłych. Dla dzieci proponuję nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny lub pomarańczy albo czarną herbatą. Ważne, aby nie dodawać cukru do ponczu, biszkopt jest wystarczająco słodki! Dla dorosłych można przygotować poncz na bazie alkoholu, wody lub soku.

🎂 Biszkoptowe wariacje

Podstawowy przepis jest punktem wyjścia do dalszej przygody z innymi przepisami. W innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też tort czekoladowo-orzechowy. Moje ulubione przepisy to biszkopt czekoladowy (kakaowy) i biszkopt z truskawkami (a precyzyjnie z musem truskawkowym).

Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również przepis na biszkopt bezglutenowy z opcją bez jajek kurzych! Jajka kurze zastąpiły jajeczka przepiórcze.

  • tort z mango i kremem kokosowym
    Tort z mango i kremem kokosowym
  • biszkopt z musem truskawkowym i smietana
    Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
  • biszkopt-kakaowy
    Biszkopt kakaowy
  • biszkopt bezglutenowy
    Biszkopt bezglutenowy

📖 Przepis

biszkopt idealny na paterze
Print Pin
4,88 z 108 głosów

Biszkopt idealny

Puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi! Prosty przepis bez proszku do pieczenia.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Kalorie 276kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 5 sztuk jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 110 g mąki pszennej (typ(450) tortowa. W przeliczeniu na szklanki ¾)
  • 150 g drobnego cukru (w przeliczeniu na szklanki ¾)
  • 40 g mąki ziemniaczanej (w przeliczeniu na szklanki ¼)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
  • Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach. Najlepiej wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz.
    rumiany biszkopt idealny widziany góry w formie
  • Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty. Niektórzy przecinają nawet na 4!

📋 Notatki

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową należy wyjąć je wcześniej z lodówki, to bardzo ważne! Zimne jajka nie ubiją się tak jak powinny i biszkopt może się nie udać.
Przeliczając składniki na szklanki pamiętajcie, że szklanka ma zawsze pojemność 250 ml.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Biszkopt idealny
Wielkość porcji
 
100 g
Ilość w porcji
Kalorie
276
% Daily Value*
Tłuszcze
 
4.6
g
7
%
Tłuszcze nasycone
 
1.4
g
7
%
Cholesterol
 
164
mg
55
%
Sód
 
66
mg
3
%
Węglowodany
 
51.3
g
17
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
30.6
g
34
%
Białko
 
8
g
16
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
trzy żółciutkie blaty biszkoptu ułożone na kratce do studzenia ciast
Uniwersalny biszkopt idealny do tortu
biszkopt idealny na papierze do pieczenia, widok z góry
Biszkopt idealny
Przepis ze strony mojewypieki.com

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka

Komentarze

    4,88 from 108 votes (32 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    02 lutego, 2017 at 4:04 pm

    Czy moge wysmarowac blaszke i posypac maka jezeli nie mam papieru do pieczenia ??

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lutego, 2017 at 5:45 pm

      Tak oczywiście, można posmarować masłem i posypać mąką, proszę po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu najpierw odkroić brzegi biszkoptu od formy i następnie odpiąć ją. Dopiero później można delikatnie podcinając nożem spód biszkoptu. Z papierem jest łatwiej, ale tak też da radę 😉 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Paulina napisał

    01 lutego, 2017 at 2:19 pm

    Witam, przepis wypróbuję już dzisiaj. Będzie tort urodzinowy mojego dwulatka i mój pierwszy własnoręcznie żeby ? mam pytanie jeśli chodZi o temperaturę pieczenia mój piekarnik pieczę tylko z termoobiegiem i nie mogę tego wyłączyć czy w tym wypadku muszę piec w trochę niżsZej temperaturze czy pozostaje tal jak jest w przepsię?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 lutego, 2017 at 2:53 pm

      Proszę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C i obserwować czy po około 20 minutach wierzch nie zacznie się zbyt mocno przypiekać, jeśli tak by się zdarzyło to proszę obniżyć temperaturę o 10 st C czyli do 150 i dopiec do tz. suchego patyczka. Próbę można wykonać po około 25 minutach jeśli patyczek będzie oblepiony surowym ciastem to pieczemy jeszcze biszkopt w piekarniku około 10 minut.
      Można również piec w 160 st C z termoobiegiem i po 20 minutach przykryć wierzch folią aluminiową, żeby nie przypiekł się zbytnio.
      Każdy piekarnik piecze inaczej i trudno powiedzieć czy w Pani przypadku to 160 st z termoobiegiem będzie za dużo czy nie. Proszę obserwować go podczas pieczenia 😉 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. asiulka napisał

    29 stycznia, 2017 at 10:39 pm

    5 gwiazdek
    świetny przepis godny polecenia Wielkie dzięki!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 lutego, 2017 at 10:23 am

      Dziękuję 🙂 Zapraszam do wypróbowania i innych przepisów! Pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  4. Elżbieta napisał

    28 stycznia, 2017 at 3:08 pm

    5 gwiazdek
    Pierwszy raz robiłam biszkopt z Pani przepisu i jestem zachwycona bo wyszedł mi bardzo dobry. Z moim talentem do pieczenia zakalców jestem zaskoczona że wyszedł:) wszystko po kolei zrobiłam jak w przepisie. Na końcu uderzyłam o podłogę. To działa biszkopt nie opadł! Przepis polecam wszystkim.

    Odpowiedz
  5. Lilianna napisał

    26 stycznia, 2017 at 10:45 am

    5 gwiazdek
    Biszkopt bezglutenowy wychodzi super .., dzisiaj upiekę z mąki pszennej Mam nadzieję że mi się uda ....
    Dziękuję na wspaniałe przepisy
    Pozdrawiam ciepło z pochmurnego Gdańska
    Lilianna

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 stycznia, 2017 at 11:19 am

      Bardzo proszę 🙂 Jestem pewna, że i ten biszkopt (idealny) wyjdzie wspaniały! Proszę pamiętać tylko o tym, żeby jajka były w temperaturze pokojowej, a białka ubiją się wspaniale i utrzymają biszkopt 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  6. Tunia napisał

    20 stycznia, 2017 at 6:29 pm

    Pomimo, ze robiłam to pierwszy raz to wyszło jak na obrazku polecam !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 stycznia, 2017 at 9:01 pm

      Bardzo dobra wiadomość, cudownie 🙂 Smacznego życzę!

      Odpowiedz
  7. Ania napisał

    12 stycznia, 2017 at 7:34 pm

    5 gwiazdek
    własnie przed chwilą sie upiekł....mam dwie lewe rece do pieczenia ciast, ale ten biszkopt wyglada wspaniale 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 stycznia, 2017 at 8:36 pm

      Świetnie, cieszę się bardzo 🙂 do tego jakiś lekki krem i tort gotowy 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Odpowiedz
  8. ANDRZEJ napisał

    28 grudnia, 2016 at 7:41 pm

    5 gwiazdek
    Wyszedł za pierwszym razem, dziękuje Aniu

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 grudnia, 2016 at 8:41 pm

      Tak miało być ? smacznego !

      Odpowiedz
  9. Wiola napisał

    23 grudnia, 2016 at 4:41 pm

    Witam, biszkopt urósł jak nigdy. Natomiast kiedy rzuciłam go o ziemię niestety opadł. 🙁 co może być powietrzem?
    smak i tekstura ciasta rewelacyjna, wszyscy się oglądają. Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 grudnia, 2016 at 5:04 pm

      Witam, bardzo cieszę się, że biszkopt smakuje. Powiem szczerze, że jest to pierwszy taki przypadek, że biszkopt opadł po rzuceniu nim ;). Mam pytanie, czy biszkopt zapadł się, czy może jego wierzch zrobił się płaski? Pozdrawiam serdecznie. Wesołych Świąt!??

      Odpowiedz
  10. Paulina napisał

    23 grudnia, 2016 at 11:06 am

    Witam Panią,
    Czy jeżeli upiekę go w formie prostokątnej 27x22 to uda mi się go wyjąć z blaszki jeżeli papier będzie tylko na dnie? Jak Pani uważa?
    Myśli Pani ze takie proporcje (zwiększone) będą ok?
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 grudnia, 2016 at 12:03 pm

      Papier na dnie wystarczy, ciasto po upieczeniu i przestudzeniu trzeba będzie odkroić od brzegów i wyjdzie, ale można wyłożyć również całą blachę papierem.
      Co do ilości składników na taka blachę to przeliczyłam na gramy i szklanki, ale powiem szczerze, że wolę posługiwać się wagą jest to bardziej precyzyjne odmierzanie i nie ma mowy o pomyłce. Szklanka, na którą przeliczyłam składniki to 250 ml.
      7 jajek
      57 g = 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
      160 g = 240 ml niecała szklanka mąki pszennej
      215 g = 240 ml niecała szklanka cukru
      Pozdrawiam serdecznie i wesołych świąt 🙂

      Odpowiedz
      • Paulina napisał

        23 grudnia, 2016 at 8:53 pm

        Ja też zdecydowanie jestem za używaniem wagi 😉 Jednak moje waga została w innym mieszkaniu. Proporcje były mniej więcej takie jak Pani podała 😉 Tylko dałam troszkę mniej mąki ziemniaczanej, a za to dwie łyżki kakao. Szczerze powiedziawszy nie znam się zbyt na pieczeniu 😀 I nie potrafię powiedzieć czy mi się udał biszkopt czy nie 🙂 Troszkę podrósł. Wierzch nie był płaski ani zapadnięty 😉 Środek był troszkę na brzegami 🙂 To chyba się udał 🙂 Na pewno będę często zaglądać na Pani bloga 🙂 Szczególnie, że widać zaangażowanie w postaci odpowiadania na komentarze odwiedzających 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          23 grudnia, 2016 at 9:29 pm

          Jeśli nie ma w środku mokrej zakalcowatej masy to biszkopt się udał 🙂 Przy pieczeniu biszkoptu zawsze proszę pamiętać o jajkach w temperaturze pokojowej i bardzo solidnym ubiciu białek, to zapewni udany biszkopt 🙂

          Odpowiedz
      • Paulina napisał

        23 grudnia, 2016 at 8:55 pm

        Wesołych Świąt ! 🙂 Moja rodzinka będzie zajadać się biszkoptem z Pani przepisu 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          23 grudnia, 2016 at 9:32 pm

          Pani Paulino,życzę smacznego i zawsze służę radą 🙂

          Odpowiedz
  11. Pina napisał

    15 grudnia, 2016 at 9:58 am

    Rewelacyjny przepis , na roczek będzie idealny . Dziękuję PZDR

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 grudnia, 2016 at 7:25 pm

      O tak! w białych barwach z delikatnymi akcentami i lekkim kremem tort będzie wspaniały 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  12. Karolcia J napisał

    14 grudnia, 2016 at 1:02 pm

    5 gwiazdek
    Super przepis! Faktycznie biszkopt wyszedł idealny 🙂 ja dodałam jeszcze czerwonego barwnika spożywczego więc wyszedł różowiutki 🙂 a mój tort z owocami i bitą śmietaną wszyscy zachwalali 🙂 Dziękuję i życzę powodzenia 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2016 at 6:14 pm

      Wspaniale! Życzę samych pyszności i zadowolonych gości 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
      • Karolcia J napisał

        14 grudnia, 2016 at 6:38 pm

        5 gwiazdek
        Dziękuję 🙂 Na roczek synka planuję zrobić tort tęczowy według Pani przepisu:) Na pewno będę tu często zaglądać 🙂 Pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz
  13. Natalia z Krakowa napisał

    12 grudnia, 2016 at 12:40 pm

    5 gwiazdek
    Dzięki serdeczne za ten przepis 🙂 Robiłam pierwszy w życiu tort dla męża na urodziny. Wszystko wyszło wspaniale a co najważniejsze.....teściowa była zachwycona 😉 Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 grudnia, 2016 at 4:02 pm

      Bardzo proszę 🙂 Najważniejsze, że teściowa zachwycona...bezcenne 😉 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  14. julia napisał

    10 grudnia, 2016 at 4:10 pm

    5 gwiazdek
    Udał mi się -upiekłam -dziękuję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2016 at 4:14 pm

      Fantastycznie i smacznego 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  15. julia napisał

    10 grudnia, 2016 at 1:46 pm

    5 gwiazdek
    Zaraz upiekę -bo mi się nie udają -zrobię z galaretką na wierzch -:):):) dziękuję

    Odpowiedz
  16. Pina napisał

    07 grudnia, 2016 at 2:21 pm

    Nigdy nie wychodzi żaden biszkopt, ale zmuszona jestem upiec sama na roczek synka więc proszę o pomoc tortownice mam 30 cm jaka ilość składników by wyszedł duży na 16 osób. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 grudnia, 2016 at 2:57 pm

      Proszę się nie martwić, ten biszkopt wyjdzie, proszę pamiętać o tym, żeby jajka były w temperaturze pokojowej i dobrze ubić białka z cukrem, a biszkopt wyjdzie!
      Na tortownicę o średnicy 30 cm trzeba powiększyć składniki
      Mąka pszenna - 187g
      Cukier - 255g
      Mąka ziemniaczana - 68g
      Jajka 8 dużych lub 9 mniejszych

      Pozdrawiam i trzyma kciuki!

      Odpowiedz
      • Pina napisał

        09 grudnia, 2016 at 10:55 am

        Dziękuję , no to zobaczymy. Pozdrawiam

        Odpowiedz
  17. Marlena napisał

    25 listopada, 2016 at 7:27 pm

    5 gwiazdek
    Witam, biszkopt wyszedł rewelacyjnie!W pieczeniu jestem noga a tu pierwszy raz w życiu nie upadł,robiłam wszystko zgodnie z przepisem,miałam dodać proszku do pieczenia ale zapomniałam ?i wyszło mu to na dobre? sama jestem w szoku, że dałam rade ☺Tylko teraz potrzebuje równie dobrego przepisu na krem z bitej śmietany ☺

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 listopada, 2016 at 7:42 pm

      Fantastyczne, cieszę się bardzo, że biszkopt się udał i bardzo dobrze, że zapomniałaś o proszku do pieczenia, bo w tym przepisie zupełnie się nie przydaje 😉
      Jeśli chodzi o krem, to proponuje bardzo dobry i łatwy krem z bitej śmietany i serka mascarpone przepis znajdziesz tutaj. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  18. Iza napisał

    09 listopada, 2016 at 2:31 pm

    Witam 🙂 chciałabym upiec ten biszkopt dodając do niego nieco zmielonych orzechów włoskich. Zależy mi na trochę innym smaku i ciemniejszym kolorze. Czy dodając orzechy powinnam w takim razie zmniejszyć ilość mąki? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 listopada, 2016 at 2:39 pm

      Jeśli chcesz dodać orzechy, to oczywiście trzeba zmniejszyć ilość mąki. Mielone orzechy włoskie nadają ciastu poza kolorem i smakiem, również ciężkość trzeba mieć to na uwadze i nie przesadzić z ich ilością. Trzymam kciuki i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  19. Magdalena napisał

    07 listopada, 2016 at 12:04 pm

    *** produktów

    Odpowiedz
  20. Magdalena napisał

    07 listopada, 2016 at 12:04 pm

    Witam,
    A jakie proporcje wymiarów w przypadku tortownicy o wymiarze 16 cm ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2016 at 12:51 pm

      To bardzo maleńka forma 🙂 Piekłam w formie o średnicy 15 cm i użyłam 3 jajek, 66g mąki pszennej, 90 g cukru i 24 g mąki ziemniaczanej. Zwiększając lub zmniejszając proporcje składników w zależności od wielkości formy, należy ilość składników (z przepisu podstawowego) podzielić na 5, czyli wyliczamy ilości poszczególnych składników przypadających na jedno jajko 🙂 Pozdrawiam serdeczne!

      Odpowiedz
  21. Aneta napisał

    03 listopada, 2016 at 12:59 pm

    5 gwiazdek
    Mój pierwszy biszkopt i na całe szczęście trafiłam na ten przepis! Wyszedł idealny, a dodam że specjalistką od pieczenia nie jestem 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 listopada, 2016 at 6:02 pm

      Tak trzymać 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis na biszkopt i u Ciebie znajdzie swoje miejsc, pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  22. Justyna napisał

    01 listopada, 2016 at 12:13 pm

    5 gwiazdek
    Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt. Dopiero się wtajemniczam w temat tortów, a ten przepis jest doskonałą bazą do dalszych działań. Bardzo dziękuję za przepis, upiekłam dwa razy ( w piekarniku gazowym!) i dwa razy się udał 🙂 Naprawdę polecam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 listopada, 2016 at 7:27 pm

      Bomba! Dziękuję za tę informację, super wiedzieć, że w piekarniku gazowym również wychodzi 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  23. Kasia napisał

    23 października, 2016 at 2:41 pm

    5 gwiazdek
    Biszkopt wyszedl przepieknie ? przepis zapisuje i juz innego uzywac nie bede ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 października, 2016 at 4:18 pm

      Bardzo mnie to cieszy ? każdy taki sygnał potwierdza, że przepis jest dobry! Pozdrawiam serdecznie ?

      Odpowiedz
  24. Martita napisał

    21 października, 2016 at 10:57 pm

    5 gwiazdek
    Witam jak wiekszosc dziekuje za super przepis,inne czasem nie wychodzily a jak wychodzily to z gorami 🙂 ten jest naprawde dobry dzis upieklam dwa do jednego dalam kakao.Od dzis biszkopt tylko z tego przepisu. Mam tylko pytanie robie tort I zawsze do niego nasaczenie czy z tym biszkoptem moge zaszalec I go nasaczyc ? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 października, 2016 at 11:22 pm

      Oczywiście, że biszkopt można nasączyć dzięki temu będzie jeszcze lepszy 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  25. Iga Nowicjuszka napisał

    20 października, 2016 at 8:20 pm

    5 gwiazdek
    Przepis na naprawdę IDEALNY biszkopt. Polecam! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 października, 2016 at 8:26 pm

      🙂

      Odpowiedz
« Starsze komentarze
Nowsze komentarze »

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.