Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Brownie

Brownie z cukinii

Aktualizacja: 16 gru, 2020 · Opublikowany: 8 paź, 2020 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Cukinię można wykorzystać nie tylko do dań wytrawnych, wspaniale nadaje się do przygotowania ciasta. Brownie, jest ciastem wilgotnymi, lepkim i mocno czekoladowym w wersji z cukinią jest zaskakująco dobre. Sceptycznie nastawionych do tego typu wypieków zapewniam, że nie pożałujecie tego eksperymentu. Dobrze znane ciasto marchewkowe lub leśny mech to przykłady udanych ciast warzywnych. Wszystkie tego typu wypieki są wilgotne i puszyste właśnie dzięki warzywom użytych do ich przygotowania. Koniecznie spróbujcie poniższego przepisu na brownie z cukinii.

Apetyczne kwadraty brownie z kawałkami czekolady na wierzchu na białym talerzu w tle żółta cukinia
Brownie z cukinii
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥒Cukinia
  • 🔄 Zamienniki
  • 🍲 Inne propozycje z cukinią
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 400 g cukinii
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 120 ml maślanki
  • 80 g masła roztopione i przestudzone
  • 150 g cukru lub erytrolu
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka siekanej czekolady
W miseczkach pokazane wszystkie składniki na brownie z cukinii
Brownie z cukinii

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach, nie obieramy jej ze skórki. Jeśli natomiast cukinia jest przerośnięta, należy wydrążyć z niej środek z nasionami. Odłożyć do czasu połączenia z pozostałymi składnikami.
  • W innej misce wymieszać maślankę z rozpuszczonym masłem, olejem, ekstraktem waniliowym, cukrem i jajkami, zmiksować do połączenia.
  • Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać cukinię wraz z płynem i wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej formy (33x23 cm) papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, czekoladę rozsypać na wierzchu.
  • Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-45 minut, po 35 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe. Patyczek włożony w środek po wyjęciu powinien być czysty bez śladów surowego ciasta, może być lekko oklejony wilgotnym ciastem, ale nie surowym! Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

🥒Cukinia

Cukinia nazywana jest również kabaczkiem i jest bardzo popularnym warzywem na całym świecie. Ceniona w dietetyce za właściwości odżywcze, zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Żelazo, potas, magnez, miedź, fosfor czy beta-karoten, najcenniejsze witaminy to K, PP, C i B1, Co bardzo ważne w cukinii nie odkładają się metale ciężkie! Właściwości alkalizujące odkwaszają organizm! Jest to bardzo bezpieczne i zdrowe warzywo, dlatego też znalazło swoje miejsce w diecie nawet bardzo małych dzieci.

Niska zawartość kalorii dała jej miejsce w czołówce warzyw stosowanych w diecie niskokalorycznej, 100 g cukinii zawiera to tylko 17 kcal! Osoby dotknięte cukrzycą, czy insulinoopornością mogą spożywać ją bez obaw. Jej indeks glikemiczny jest bardzo niski i wynosi tylko 15. Cenionym przysmakiem są również kwiaty cukinii. Możemy przygotować z nich szybką i elegancką przekąskę. Koniecznie spróbujcie smażonych kwiatów w cieście naleśnikowym, możecie również nadziewać je na przykład, twarożkiem.

🔄 Zamienniki

Jeśli chodzi o cukinię, to możecie użyć zielonej lub żółtej odmiany, kolor nie będzie miał wpływu na smak. Cukier możecie zamienić na erytrol. Ekstrakt waniliowy z powodzeniem można zastąpić cukrem waniliowym, a maślankę jogurtem naturalnym lub słodkim mlekiem z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny. Jeśli zamienicie maślankę na słodkie mleko z cytryną, to dajcie 100 ml mleka oraz 2 łyżki soku z cytryny. Czekoladę mleczną można wymienić na białą lub gorzką albo użyć ich mieszanki.

🍲 Inne propozycje z cukinią

Jak wspomniałam już wcześniej, cukinia nadaje się do przygotowania wielu ciekawych potraw. Można przygotować z jej dodatkiem smaczną i pożywną sałatkę lub wspaniałe gofry z cukinii. Gofry z cukinii podane z sosem i surówka sprawdzą się na szybki i smaczny obiad. Z jędrnej młodej cukinii można przygotować makaron z dodatkiem krewetek. Koniecznie wybierzcie coś dla siebie!

  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • salatka z cukinia
    Sałatka z cukinią
  • Gofry z cukinii
    Gofry z cukinii
  • krewetki z makaronem z cukinii
    Krewetki z makaronem z cukinii

📖 Przepis

kawałek brownie na białym talerzu w tle cała blacha ciasta i żółta cukinia
Print Pin
Bądź pierwszy!

Brownie z cukinii

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g cukinii
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 150 g cukru (lub erytrolu)
  • 120 ml maślanki
  • 80 g masła (roztopione i przestudzone)
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka siekanej czekolady
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach, nie obieramy jej ze skórki. Jeśli cukinia jest przerośnięta należy wydrążyć z niej środek z nasionami. Odłożyć do czasu połączenia z pozostałymi składnikami.
  • W innej misce wymieszać maślankę z rozpuszczonym masłem, olejem, ekstraktem waniliowym, cukrem i jajkami, zmiksować do połączenia.
  • Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, wymieszać tylko do połączenia. Na koniec dodać cukinię wraz z płynem, wymieszać łopatką. Ciasto przelać do wyłożonej formy 33x23 cm papierem do pieczenia, wyrównać wierzch, posiekaną czekoladę rozsypać na wierzchu.
  • Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-45 minut, po 35 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, patyczek włożony w środek ciasta po wyjęciu powinien być czysty bez śladów surowego ciasta, może być lekko oklejony wilgotnym ciastem, ale nie surowym. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego!

📋 Notatki

Maślankę można zastąpić 100 ml mleka i 2 łyżkami soku z cytryny.
  • młoda cukinia z kwiatami na krzaku
Brownie z cukinii

Więcej Przepisy na brownie

  • brownie z musem malinowym
    Brownie z musem malinowym
  • brownie blyskawiczne
    Brownie błyskawiczne
  • brownie-z-zurawina
    Brownie z żurawiną
  • blondies toffee
    Blondies toffee

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Natalia Crozi napisał

    29 maja, 2022 at 3:06 pm

    Bzdura, kabaczek i cukinia to dwie różne rośliny. Podobne ale jednak inaczej rosną, inne mają liście, inaczej smakują. Tak jak królik i zając to nie te same zwierzęta.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2022 at 5:49 pm

      Proszę poczytać na stronach traktujących o ogrodnictwie i uprawie warzyw, tam na pewno znajdzie pani informacje, że cukinia i kabaczek to jedno i to samo warzywo z rodziny dyniowatych (letnia dynia). Czyli botanicznie jest to samo, ma jednak wiele nazw lokalnych, regionalnych itp. Oczywiście różnicie w smaku, choć niewielkie to jednak są cukinia to młoda wersja z miękkim miąższe i pestkami, które nie mają jeszcze stwardniałej osłonki. Natomiast kabaczek ma już twarde pestki, grubą skórkę i bardziej zwięzły, twardy miąższ. Nie będę rozpisywała się na ten temat, proszę zgłębić temat na stronach ogrodniczych.
      Tak czy inaczej, do tego brownie nadaje się wczesna wersja (cukinia), jak i ta bardzo dojrzała (kabaczek) w smaku brownie nie zrobi to żądnej różnicy.
      Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required