Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki na kefirze

Aktualizacja: 14 maj, 2020 · Opublikowany: 31 sie, 2018 · przez Anna · 52 komentarze

Skocz do przepisu

Bułki na kefirze to idealne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek! Z bułeczek przygotujecie smaczną kanapkę na drugie śniadanie do szkoły. Szkoła zbliża się nieubłaganie i znów zacznie się czas zastanawiania się co dać dziecku na drugie śniadania? Oczywiście nikomu z nas nie chce się codziennie piec świeżych bułeczek. Rano chcemy mieć smaczne i gotowe pieczywo do przygotowania kanapek. Bułki na kefirze są wyjątkowo puszyste, mięciutkie z elastycznym z bardzo smacznym wnętrzem. Ich skórka jest cienka i miękka, ale co najważniejsze bułki zachowują bardzo długo świeżość! Właśnie zjadłam na śniadanie bułkę, którą upiekłam trzy dni temu, bułeczka jest nadal miękka i bardzo dobra.

bulki na kefirze
Bułki na kefirze

Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający. Po wyrobieniu dość kleistego ciasta, które najlepiej wyrobić przy pomocy robota kuchennego trzeba uformować bułeczki. Można zrobić to na wiele sposobów. Można podzielić całą porcję ciasta na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Jednak z powodu kleistości ciasta proponuję wersję błyskawiczną ich przygotowania. Polega ona na uformowaniu wałka, oczywiście blat trzeba sowicie podsypać mąką, a następnie należy pokroić go na kawałki. Jest to bardzo szybki sposób i nie wymaga toczenia równych kulek, Zapraszam, koniecznie wypróbujcie przepis!

Jeśli szukacie przepisu na chleb, to zapraszam na chleb z garnka, jest to fantastyczny chleb przy minimalnym wysiłku. Coś na słodki obiad lub podwieczorek, to naleśniki na wodzie gazowanej.

📖 Przepis

bulki na kefirze
Print Pin
4,30 z 30 głosów

Bułki na kefirze

Miękkie, puszyste i bardzo łatwe do przygotowania.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 460 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli (= 6 g najlepiej soli morskiej)
  • 300 ml kefiru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki włożyć drożdże (świeże) dodać trochę kefiru, miód, całość wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli chcecie użyć drożdży suchych, to dodajcie je do mąki.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wyrabiać przez 3-4 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6 dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st C opcja górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułki wstawić do gorącego piekarnika, piec około 15- 20 minut do zarumienienia wierzchu bułek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć bułki (chwytając za papier) na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Bułki bardzo długo zachowują ścieżość, jeszce trzeciego dnia po upieczeniu były miękkie i smaczne. Oczywiście bułki przechowujemy w chlebaku lub owinięte folią spożywczą, aby nie obsychały. 
bulki na kefirze
bulki na kefirze

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    4,30 from 30 votes (24 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anuska84 napisał

    22 kwietnia, 2023 at 10:01 am

    Bułki poezja znikają baaaardzo szybko ❤️

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 kwietnia, 2023 at 8:19 am

      Bardzo się cieszę, że tak bardzo smakują 🙂

      Odpowiedz
  2. Beata napisał

    11 marca, 2023 at 1:30 pm

    Bułeczki pyszne, piekę kolejny raz .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2023 at 12:08 pm

      Wspaniale, życzę smacznego ☺️

      Odpowiedz
  3. Renata napisał

    30 stycznia, 2023 at 2:24 pm

    5 gwiazdek
    Witam 👋
    Dziś upiekłam bułeczki kefirowe. Są przepyszne. Dziękuję za przepis. Moja modyfikacja polegała tylko na tym, że posmarowałam żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypałam sezamem. 😋😋😋
    Pozdrawiam 💖

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 stycznia, 2023 at 11:08 pm

      Bardzo miło mi to słyszeć, że Tobie również smakują :). Uwielbiam je za smak i za to, że mogę wykorzystać kefir, który stracił "firmową" datę ważności do spożycia, ale jest jeszcze dobry i spożytkować go do tych pysznych bułek.
      Sezam to wspaniały pomysł!
      Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Marita napisał

    05 czerwca, 2022 at 2:25 pm

    5 gwiazdek
    Dzisiaj upiekłam te bułeczki i jest to najlepszy przepis jaki do tej pory wypróbowałam!!Bułeczki są przepyszne oraz lekkie jak puch! Ciasto faktycznie trochę się kleiło do rąk, ale całokształt rekompensuje wszystko! Mega! Przepis zostaje ze mną już na stałe. Nie mogę doczekać się również wypróbowania innych przepisów.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 czerwca, 2022 at 9:08 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂 To prawda, że ciasto jest dość klejące i niektórych może to zniechęcić, ale taki jego urok. Po dosypaniu większej ilości mąki powoduje, że bułeczki są bardziej zwarte i nie tak mięciutkie.
      Zapraszam do wypróbowania innych przepisów
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  5. Iza napisał

    01 stycznia, 2022 at 9:26 am

    Bułki są rewelacyjne! Miałam kefir 2 dni po terminie, a że nie wyrzucam jedzenia, zrobiłam bułeczki. Wyszły pyszne! Fakt, że ciasto bardzo luźne i miałam problem z formowaniem bułek, ale smak i zapach rekompensuje ta niedogodność 🙂 jutro kolejna porcja i na stałe wchodzą do repertuaru 🙂 Do Siego Roku 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 stycznia, 2022 at 11:23 am

      Dziękuję :).
      Tak to prawda, ciasto jest dość luźne, ale proszę spróbować wyłożyć je na papier do pieczenia posypany mąka i tam uformować rulon i pociąć go na kawałki, rozsunąć bułeczki i gotowe. Można również upiec bagietkę, ta będzie łatwiejsza do uformowania wersja i też proponuję zrobić to od razu na papierze do pieczenia.
      Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku 🙂

      Odpowiedz
  6. Gocha napisał

    11 czerwca, 2021 at 9:47 pm

    5 gwiazdek
    Witam 😁 Przepis jest świetny. Szukałam jakiegoś przepisu by zużyć resztę kefiru i trafiłam tutaj;) Bułki rewelacyjne 🙂 Ręcznie zagniatałam ciasto w rękawiczkach hehehe I mam piec gazowy, więc u mnie bułki były gotowe po około 13 minutach. Dziękuję;) Napewno zrobię bułki nie raz. Chciałabym spróbować na jogurcie greckim:) którego w lodówce pełno. Dziękuję i pozdrawiam 😁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 czerwca, 2021 at 11:13 am

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂 Polecam bułki na jogurcie są równie pyszne Bułeczki pszenne na jogurcie, pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  7. Anna napisał

    05 września, 2020 at 8:37 am

    Czy zamiast kefiru może być jogurt?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2020 at 8:00 pm

      Tak, może być 🙂

      Odpowiedz
  8. Asia napisał

    14 maja, 2020 at 7:54 am

    Zabieram się za pieczenie bułek 😁 byłoby super gdybyś podała w gramach ile soli, łyżeczka łyżeczce nie równa a czasami to właśnie waży smak. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 maja, 2020 at 9:00 pm

      Dopisane 😉 Łyżeczka soli to 6 g. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  9. Ula napisał

    09 maja, 2020 at 4:24 pm

    5 gwiazdek
    Super przepis bułeczki pyszne dziekuje

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 maja, 2020 at 9:20 am

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  10. Kinga napisał

    29 kwietnia, 2020 at 6:26 pm

    Czy jajkiem sie smaruje bułki?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 kwietnia, 2020 at 8:41 pm

      Nie, dodaje się je do ciasta, tak, jak jest napisane w 2 punkcie - wszystkie składniki umieścić w misce.... Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
    • Maria napisał

      05 maja, 2020 at 7:04 am

      5 gwiazdek
      Tak, dobrze jest posmarować bulki jajkiem zmieszanym z mlekiem. Wtedy mają chrupiącą i błyszczącą skórkę, a wewnątrz są mięciutkie.

      Odpowiedz
  11. Katarzyna napisał

    28 kwietnia, 2020 at 1:57 pm

    Pyszne wyszły a wypróbowałam już parę przepisów i zawsze gnioty mi wychodziły. Przepis świetny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 kwietnia, 2020 at 8:35 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  12. Iwona napisał

    05 kwietnia, 2020 at 1:08 pm

    Wyszły pyszne, dziękuję za przepis

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 kwietnia, 2020 at 5:38 pm

      Bardzo się ciesz, że smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  13. Agnieszka napisał

    25 marca, 2020 at 12:53 pm

    Witam, proszę napisać ile trzeba użyć drożdży suchych?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2020 at 11:32 pm

      Wystarczy płaska łyżeczka.

      Odpowiedz
  14. Gosia kor napisał

    23 marca, 2020 at 4:26 pm

    Czy może być maślanka zamiast kefiru?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2020 at 5:36 pm

      Tak, oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  15. Natalia napisał

    09 marca, 2020 at 11:39 am

    A mąka jakiego typu? może byc 450 ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 marca, 2020 at 5:30 pm

      Każda biała mąka bardzo dobrze się sprawdza, ale tak, mąka 450 może być,

      Odpowiedz
  16. Katarzyna napisał

    13 lutego, 2020 at 12:50 pm

    Dziękuję ślicznie za odpowiedź, wiem ze ciasto na zakwasie potrzebuje więcej czasu do wyrośnięcia ale to nie problem 😊najważniejsze że można go użyć 😀
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Katarzyna napisał

    12 lutego, 2020 at 8:52 pm

    Witam , czy te bułeczki można zrobić na zakwasie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 lutego, 2020 at 2:43 am

      Tak, można zresztą jak każdy inny chleb, czy bułki. Tylko na zakwasie bułki te nie będą już tak lekkie i puszyste, a przepis trzeba zmodyfikować. Zamiast drożdży trzeba dodać aktywny zakwas (pewnie około 50g), dodać garść mąki więcej, a czas wyrastania przedłużyć o kilka godzin. Nie wiem ile będzie im potrzeba czasu, żeby zakwas uniósł i podwoił ciasto, ale trzeba będzie je obserwować. Smacznego!

      Odpowiedz
  18. Kinga napisał

    17 sierpnia, 2019 at 12:01 pm

    Świeżych drożdży 14g...a ile suchych?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 sierpnia, 2019 at 1:55 pm

      Suchych drożdży 7g

      Odpowiedz
  19. o napisał

    27 lutego, 2019 at 7:09 pm

    jestem w trakcie robienia buleczek. napiszcie tylko piekarnik 200 °C i termoobieg czy grzałki góra dół ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2019 at 9:35 pm

      200 st C z opcją góra dół, a jeśli z termoobiegiem to 190 st C.

      Odpowiedz
  20. gabioszka napisał

    30 stycznia, 2019 at 10:57 pm

    5 gwiazdek
    Kochana! Dziękuję za ten cudny przepis... Dziś postanowiłam skorzystać z przepisu... tylko jedyna moja przypadłość, to wsypywania produktów "na oko"... dobrze, że to oko wyrobione. Zmieszałam mąki pół na pół pszenną z gryczaną... Bułki wyszły jak marzenie <3

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 stycznia, 2019 at 11:26 pm

      Bardzo proszę 🙂 i dziękuję za tę cenną wiadomość, bułki z mąką gryczaną muszą być pycha, następnym razem również spróbuję! Muszę powiedzieć, że OKO, to jedna z ważniejszych cech dobrego piekarza! Wspaniale! Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  21. Justyna napisał

    16 stycznia, 2019 at 10:10 pm

    Bułeczki się studzą, ależ pachnie w domu! Już się nie mogę doczekać konsumpcji. Dzięki za kolejny super przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 stycznia, 2019 at 10:13 pm

      Bardzo proszę i polecam się 😃

      Odpowiedz
  22. Natalia napisał

    09 grudnia, 2018 at 10:24 am

    Bułki są pyszne, wczoraj upiekłam i dziś na śniadanie jemy ostatnie sztuki. Za chwilę biorę się za pieczenie kolejnych. Polecam i dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2018 at 10:29 am

      Bardzo proszę i polecam się na przyszłość! Wspaniale, że tak Wam posmakowały 🙂 Miłego dnia <3

      Odpowiedz
  23. Toska napisał

    06 września, 2018 at 10:01 am

    Zapytam czy osoby z cukrzyca typ II mogą nimi się zajadac. Wygladaja apetycznie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 września, 2018 at 11:22 am

      Bułki są bardzo smaczne, ale jeśłi chodzi o dietę przy cukrzycy typu II, to białe pieczywo nie jest zalecane 🙁 Proszę jednak skonsultować, to ze swoim lekarzem mam nadzieję, że zezwoli on na jedną domowa bułeczkę 🙂 Życzę zdrowia i pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
    • Moni napisał

      01 grudnia, 2018 at 11:42 am

      Ja przy cukrzycy mieszam mąki, np. owsianą z orkiszową i żytnią pełnoziarnistą. Też dobre wychodzą.

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        01 grudnia, 2018 at 12:53 pm

        Dziękuję, to wspaniała wiadomość dla diabetyków 🙂 Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę!

        Odpowiedz
  24. Kasia napisał

    01 września, 2018 at 12:03 pm

    Piękne!
    Bardzo apetycznie się prezentuja.
    Ja też najchętniej bym zamroziła część na kolejne okazje.
    ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 września, 2018 at 1:28 pm

      Oczywiście można je zamrozić. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu o oczywiście ?

      Odpowiedz
  25. An etka napisał

    31 sierpnia, 2018 at 11:15 pm

    Aniu, a ja zamrażam część bułek tuż po upieczeniu i wystygnięciu. Chyba i w tym przypadku po rozmrożeniu nie stracą na smaku?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2018 at 11:37 pm

      Spokojnie możesz zamrozić, choć te bułki naprawdę wyjątkowo długo zachowują świeżość ?

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.