Bułki na kefirze to idealne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek! Z bułeczek przygotujecie smaczną kanapkę na drugie śniadanie do szkoły. Szkoła zbliża się nieubłaganie i znów zacznie się czas zastanawiania się co dać dziecku na drugie śniadania? Oczywiście nikomu z nas nie chce się codziennie piec świeżych bułeczek. Rano chcemy mieć smaczne i gotowe pieczywo do przygotowania kanapek. Bułki na kefirze są wyjątkowo puszyste, mięciutkie z elastycznym z bardzo smacznym wnętrzem. Ich skórka jest cienka i miękka, ale co najważniejsze bułki zachowują bardzo długo świeżość! Właśnie zjadłam na śniadanie bułkę, którą upiekłam trzy dni temu, bułeczka jest nadal miękka i bardzo dobra.
Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający. Po wyrobieniu dość kleistego ciasta, które najlepiej wyrobić przy pomocy robota kuchennego trzeba uformować bułeczki. Można zrobić to na wiele sposobów. Można podzielić całą porcję ciasta na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Jednak z powodu kleistości ciasta proponuję wersję błyskawiczną ich przygotowania. Polega ona na uformowaniu wałka, oczywiście blat trzeba sowicie podsypać mąką, a następnie należy pokroić go na kawałki. Jest to bardzo szybki sposób i nie wymaga toczenia równych kulek, Zapraszam, koniecznie wypróbujcie przepis!
Jeśli szukacie przepisu na chleb, to zapraszam na chleb z garnka, jest to fantastyczny chleb przy minimalnym wysiłku. Coś na słodki obiad lub podwieczorek, to naleśniki na wodzie gazowanej.
📖 Przepis
Bułki na kefirze
🥘 Składniki
- 460 g mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka soli (= 6 g najlepiej soli morskiej)
- 300 ml kefiru
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
🔪 Instrukcje
- Jeśli używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki włożyć drożdże (świeże) dodać trochę kefiru, miód, całość wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli chcecie użyć drożdży suchych, to dodajcie je do mąki.
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wyrabiać przez 3-4 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6 dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st C opcja górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułki wstawić do gorącego piekarnika, piec około 15- 20 minut do zarumienienia wierzchu bułek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć bułki (chwytając za papier) na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
- Smacznego!
Anuska84 napisał
Bułki poezja znikają baaaardzo szybko ❤️
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że tak bardzo smakują 🙂
Beata napisał
Bułeczki pyszne, piekę kolejny raz .
Anna napisał
Wspaniale, życzę smacznego ☺️
Renata napisał
Witam 👋
Dziś upiekłam bułeczki kefirowe. Są przepyszne. Dziękuję za przepis. Moja modyfikacja polegała tylko na tym, że posmarowałam żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypałam sezamem. 😋😋😋
Pozdrawiam 💖
Anna napisał
Bardzo miło mi to słyszeć, że Tobie również smakują :). Uwielbiam je za smak i za to, że mogę wykorzystać kefir, który stracił "firmową" datę ważności do spożycia, ale jest jeszcze dobry i spożytkować go do tych pysznych bułek.
Sezam to wspaniały pomysł!
Pozdrawiam serdecznie
Marita napisał
Dzisiaj upiekłam te bułeczki i jest to najlepszy przepis jaki do tej pory wypróbowałam!!Bułeczki są przepyszne oraz lekkie jak puch! Ciasto faktycznie trochę się kleiło do rąk, ale całokształt rekompensuje wszystko! Mega! Przepis zostaje ze mną już na stałe. Nie mogę doczekać się również wypróbowania innych przepisów.
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂 To prawda, że ciasto jest dość klejące i niektórych może to zniechęcić, ale taki jego urok. Po dosypaniu większej ilości mąki powoduje, że bułeczki są bardziej zwarte i nie tak mięciutkie.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Iza napisał
Bułki są rewelacyjne! Miałam kefir 2 dni po terminie, a że nie wyrzucam jedzenia, zrobiłam bułeczki. Wyszły pyszne! Fakt, że ciasto bardzo luźne i miałam problem z formowaniem bułek, ale smak i zapach rekompensuje ta niedogodność 🙂 jutro kolejna porcja i na stałe wchodzą do repertuaru 🙂 Do Siego Roku 🙂
Anna napisał
Dziękuję :).
Tak to prawda, ciasto jest dość luźne, ale proszę spróbować wyłożyć je na papier do pieczenia posypany mąka i tam uformować rulon i pociąć go na kawałki, rozsunąć bułeczki i gotowe. Można również upiec bagietkę, ta będzie łatwiejsza do uformowania wersja i też proponuję zrobić to od razu na papierze do pieczenia.
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku 🙂
Gocha napisał
Witam 😁 Przepis jest świetny. Szukałam jakiegoś przepisu by zużyć resztę kefiru i trafiłam tutaj;) Bułki rewelacyjne 🙂 Ręcznie zagniatałam ciasto w rękawiczkach hehehe I mam piec gazowy, więc u mnie bułki były gotowe po około 13 minutach. Dziękuję;) Napewno zrobię bułki nie raz. Chciałabym spróbować na jogurcie greckim:) którego w lodówce pełno. Dziękuję i pozdrawiam 😁
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂 Polecam bułki na jogurcie są równie pyszne Bułeczki pszenne na jogurcie, pozdrawiam serdecznie.
Anna napisał
Czy zamiast kefiru może być jogurt?
Anna napisał
Tak, może być 🙂
Asia napisał
Zabieram się za pieczenie bułek 😁 byłoby super gdybyś podała w gramach ile soli, łyżeczka łyżeczce nie równa a czasami to właśnie waży smak. Pozdrawiam.
Anna napisał
Dopisane 😉 Łyżeczka soli to 6 g. Pozdrawiam!
Ula napisał
Super przepis bułeczki pyszne dziekuje
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Kinga napisał
Czy jajkiem sie smaruje bułki?
Anna napisał
Nie, dodaje się je do ciasta, tak, jak jest napisane w 2 punkcie - wszystkie składniki umieścić w misce.... Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Maria napisał
Tak, dobrze jest posmarować bulki jajkiem zmieszanym z mlekiem. Wtedy mają chrupiącą i błyszczącą skórkę, a wewnątrz są mięciutkie.
Katarzyna napisał
Pyszne wyszły a wypróbowałam już parę przepisów i zawsze gnioty mi wychodziły. Przepis świetny.
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Iwona napisał
Wyszły pyszne, dziękuję za przepis
Anna napisał
Bardzo się ciesz, że smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Agnieszka napisał
Witam, proszę napisać ile trzeba użyć drożdży suchych?
Anna napisał
Wystarczy płaska łyżeczka.
Gosia kor napisał
Czy może być maślanka zamiast kefiru?
Anna napisał
Tak, oczywiście 🙂
Natalia napisał
A mąka jakiego typu? może byc 450 ?
Anna napisał
Każda biała mąka bardzo dobrze się sprawdza, ale tak, mąka 450 może być,
Katarzyna napisał
Dziękuję ślicznie za odpowiedź, wiem ze ciasto na zakwasie potrzebuje więcej czasu do wyrośnięcia ale to nie problem 😊najważniejsze że można go użyć 😀
Pozdrawiam
Katarzyna napisał
Witam , czy te bułeczki można zrobić na zakwasie?
Anna napisał
Tak, można zresztą jak każdy inny chleb, czy bułki. Tylko na zakwasie bułki te nie będą już tak lekkie i puszyste, a przepis trzeba zmodyfikować. Zamiast drożdży trzeba dodać aktywny zakwas (pewnie około 50g), dodać garść mąki więcej, a czas wyrastania przedłużyć o kilka godzin. Nie wiem ile będzie im potrzeba czasu, żeby zakwas uniósł i podwoił ciasto, ale trzeba będzie je obserwować. Smacznego!
Kinga napisał
Świeżych drożdży 14g...a ile suchych?
Anna napisał
Suchych drożdży 7g
o napisał
jestem w trakcie robienia buleczek. napiszcie tylko piekarnik 200 °C i termoobieg czy grzałki góra dół ?
Anna napisał
200 st C z opcją góra dół, a jeśli z termoobiegiem to 190 st C.
gabioszka napisał
Kochana! Dziękuję za ten cudny przepis... Dziś postanowiłam skorzystać z przepisu... tylko jedyna moja przypadłość, to wsypywania produktów "na oko"... dobrze, że to oko wyrobione. Zmieszałam mąki pół na pół pszenną z gryczaną... Bułki wyszły jak marzenie <3
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 i dziękuję za tę cenną wiadomość, bułki z mąką gryczaną muszą być pycha, następnym razem również spróbuję! Muszę powiedzieć, że OKO, to jedna z ważniejszych cech dobrego piekarza! Wspaniale! Pozdrawiam serdecznie.
Justyna napisał
Bułeczki się studzą, ależ pachnie w domu! Już się nie mogę doczekać konsumpcji. Dzięki za kolejny super przepis!
Anna napisał
Bardzo proszę i polecam się 😃
Natalia napisał
Bułki są pyszne, wczoraj upiekłam i dziś na śniadanie jemy ostatnie sztuki. Za chwilę biorę się za pieczenie kolejnych. Polecam i dziękuję za przepis.
Anna napisał
Bardzo proszę i polecam się na przyszłość! Wspaniale, że tak Wam posmakowały 🙂 Miłego dnia <3
Toska napisał
Zapytam czy osoby z cukrzyca typ II mogą nimi się zajadac. Wygladaja apetycznie.
Anna napisał
Bułki są bardzo smaczne, ale jeśłi chodzi o dietę przy cukrzycy typu II, to białe pieczywo nie jest zalecane 🙁 Proszę jednak skonsultować, to ze swoim lekarzem mam nadzieję, że zezwoli on na jedną domowa bułeczkę 🙂 Życzę zdrowia i pozdrawiam serdecznie.
Moni napisał
Ja przy cukrzycy mieszam mąki, np. owsianą z orkiszową i żytnią pełnoziarnistą. Też dobre wychodzą.
Anna napisał
Dziękuję, to wspaniała wiadomość dla diabetyków 🙂 Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę!
Kasia napisał
Piękne!
Bardzo apetycznie się prezentuja.
Ja też najchętniej bym zamroziła część na kolejne okazje.
?
Anna napisał
Oczywiście można je zamrozić. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu o oczywiście ?
An etka napisał
Aniu, a ja zamrażam część bułek tuż po upieczeniu i wystygnięciu. Chyba i w tym przypadku po rozmrożeniu nie stracą na smaku?
Anna napisał
Spokojnie możesz zamrozić, choć te bułki naprawdę wyjątkowo długo zachowują świeżość ?