Dziś zapraszam na chleb z kawą, żeby było jasne, nie jest to chleb z kubkiem kawy, tylko chleb z dodatkiem kawy :). Chleb piekę kilka razy w tygodniu i ciągle poszukuje nowych smaków. U mnie w domu wszyscy lubimy kawę, pomyślałam więc, że czemu nie spróbować upiec chleba z jej dodatkiem. Chleb wyszedł wspaniały, delikatny i puszysty no i oczywiście bardzo smaczny. Kawa nadała mu wyjątkowego karmelowo - kawowego smaku i pięknego kawowego koloru.
🥘 Składniki
- 50 g zakwasu żytniego
- 390 g wody leniej
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 250 g semoliny lub mąka krupczatka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka miodu
- 30 g siemienia lnianego + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba
- 30 g słonecznika
- 14 g soli
Instrukcje
- Kawę rozpuścić w wodzie, dodać ją do aktywnego zakwasu, wymieszać, następnie dodać miód i wszystkie pozostałe składniki poza solą, wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Po 2 godzinach dodać sól i dokładnie wymieszać, ciasto składać jeszcze 2 razy w odstępach 20 minutowych, po każdym złożeniu odstawiać przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Podczas ostatniego składania dodać sól.
- Następnie przygotować keksówkę o wymiarach 11x28-30 cm, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Lekko spryskać wierzch wodą i posypać siemieniem lnianym. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może potrwać to kilka godzin, to zależy od temperatury panującej w miejscu gdzie wyrasta ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
- Chleb pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki chwytając za papier i przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
🌾 Mąka
Do wypieku tego chleba użyłam mąki pszennej typu 500 oraz semoliny. Semolina nadaje lekkości wypiekowi i sprawia, że chleb po upieczeniu jest wyjątkowo puszysty. Jeśli nie będziecie mogli kupić semoliny to, zamiast niej możecie dodać ogólnodostępną mąkę krupczatkę. Krupczatka sprawdza się tak samo dobrze, jak semolina. Można powiedzieć, że nasza krupczatka to siostra włoskiej semolin. Możemy więc w razie braku semoliny zastąpić ją polskim odpowiednikiem, jedna i druga ma podobną gradację, czyli podobny stopień zmielenia ziaren.
🔄 Dodatki i zamienniki
Jak już wcześniej wspomniałam, semolinę możecie zamienić na krupczatkę. Natomiast kawę rozpuszczalna można zamienić na rozpuszczalną kawę inkę. Jeśli nie możecie używać miodu, to zamieńcie go na dowolną melasę lub syrop daktylowy. Ziarenka takie jak słonecznik i siemię lniane można wymienić na pestki dyni, orzechy lub żurawinę, zawsze w takiej samej ilości.
🍞 Inne propozycje
Jeśli będziecie mieli ochotę na więcej domowych wypieków na zakwasie, to zapraszam do wypróbowania poniższych przepisów. Wszystkie są smaczne i łatwe do przygotowania. Wystarczy dobry mocny zakwas żytni i trochę cierpliwości. Każdy z tych wypieków można upiec z niewielkim dodatkiem drożdży, wystarczy dodać łyżeczkę świeżych drożdży lub ⅓ suchy, aby znacznie przyspieszyć proces wyrastania. Jest to porada dla niecierpliwych :).
📖 Przepis
Chleb z kawą
🥘 Składniki
- 50 g zakwasu żytniego
- 390 g wody (leniej)
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 250 g semoliny (lub mąka krupczatka)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka miodu
- 30 g siemienia lnianego (+ 2 łyżki do posypania wierzchu chleba)
- 30 g słonecznika
- 14 g soli
🔪 Instrukcje
- Kawę rozpuścić w wodzie, dodać ją do aktywnego zakwasu, wymieszać, następnie dodać miód i wszystkie pozostałe składniki poza solą, wyrobić ciasto. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Po 2 godzinach dodać sól i dokładnie wymieszać, ciasto składać jeszcze 2 razy w odstępach 20 minutowych, po każdym złożeniu odstawiać przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Podczas ostatniego składania dodać sól.
- Następnie przygotować keksówkę o wymiarach 11x28-30 cm, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Lekko spryskać wierzch wodą i posypać siemieniem lnianym. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może potrwać to kilka godzin, to zależy od temperatury panującej w miejscu gdzie wyrasta ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
- Chleb pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki chwytając za papier i przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Comments
No Comments