Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Dżem z czarnej porzeczki

Aktualizacja: 14 lip, 2021 · Opublikowany: 14 lip, 2021 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Początek lipca to pełnia lata i bogactwo świeżych owoców i warzyw prosto z ogrodu. Jest to również czas przygotowania przetworów na zimę. Jednym z dżemów, których zabraknąć nie może w mojej spiżarni, jest dżem z czarnej porzeczki. Uwielbiam czarną porzeczkę w każdej postaci. Na surowo, do koktajli i tart z kremowym wypełnieniem, do świeżo wyciskanych soków i tych gotowanych na zimę. Część owoców zamrażam, aby zimą przygotować z nich owocowe koktajle, ale chyba najbardziej lubię dżem. Dżem jest wspaniały do naleśników, ciast, gofrów lub pysznych kanapek na słodko. Poniższy przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Powiem szczerze, że więcej czasu zajmuje oczyszczenie porzeczek niż produkcja dżemu.

dżem z czarnej porzeczki w białej miseczce w tle słoiczki z dżemem
dżem z czarnej porzeczki
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki na dżem
  • 🔪 Jak zrobić dżem porzeczkowy krok po kroku?
  • ❓Przygotowanie dżemu z czarnej porzeczki - FAQ?
  • 💊 Właściwości czarnej porzeczki
  • 🍏 Pektyna
  • 🍰 Czarna porzeczka - inne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki na dżem

zdjęcie pokazujące składnik na dżem z czarnej porzeczki
  • czarna porzeczka
  • cukier
  • pektyna

Ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Jak zrobić dżem porzeczkowy krok po kroku?

1


Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Odstawiamy do wysuszenia.

2

Porzeczki myjemy, oddzielamy od szypułek. Czyste przekładamy do dużego garnka.

czarne porzeczki w garnku obok cukier i pektyna
dzem z czarnej porzeczki
3


Stawiamy na średni ogień, mieszamy co chwilę, aby się nie przypaliły. Podczas mieszania możemy je rozgniatać szybciej puszczą sok. Po chwili soku zacznie przybywać. Kiedy owoce zagotują się, zdjąć garnek z ognia.

czarne porzeczki przecierane na sicie, obok garnek z owocami do przetarcia
dzem z czarnej porzeczki
4

Porzeczki przelać na przecierak lub gęste sito. Przy pomocy pałki lub dużej łyżki przetrzeć owoce.

5


Uzyskany mus przelać z powrotem do garnka, który stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia.

6

W czasie, kiedy porzeczki się gotują, mieszamy cukier z pektyną.

biała miska w której zmieszany jest cukier z pektyną
dzem z czarnej porzeczki
7


Do gotujących się porzeczek dodajemy cukier z pektyną i szybko mieszamy, całość gotujemy 2 minuty ciągle mieszając.

8

Do przygotowanych słoiczków ostrożnie nakładamy gorący dżem. Natychmiast zakręcamy nakrętki i stawiamy słoiczki na nakrętkach na 5 minut. Po 5 minutach odwracamy słoiczki, po wystygnięciu przenosimy do chłodnego miejsca. Tak przygotowany dżem nie wymaga pasteryzowania, można przechowywać go przez długi czas.

❓Przygotowanie dżemu z czarnej porzeczki - FAQ?

Czy można przygotować dżem bez pestek?

Tak, ten przepis jest właśnie na taki dżem. Po lekkim rozgotowaniu owoce przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Można również przecisnąć owoce przez praskę do ziemniaków.

Czy owoce trzeba przecierać?

Oczywiście, że nie. To zależy od Was czy lubicie mieć całe owoce ze skórką i pestkami, czy jednak wolicie bardziej gładką strukturę. Ja przecieram, ponieważ dzieci bardziej preferują gładką formę.

Czy dżem trzeba pasteryzować?

Nie ma konieczności pasteryzowania, jeśli dokładnie umyjecie i wyparzycie słoiki, a dżem wkładamy gorący, wręcz bulgoczący.

Jak pasteryzować dżem?

Jeśli jednak chcielibyście pasteryzować dżemy najlepiej zrobić to metodą na sucho. W tym celu należy wstawić słoiki do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiamy na 120 - 130 st C. po osiągnięciu odpowiedniej temperatury w piekarniku słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.

💊 Właściwości czarnej porzeczki

Czarna porzeczka to owoc o bardzo wysokiej zawartości witaminy C oraz witaminy A. Zjedzenie 100 g świeżych porzeczek pokrywa prawie trzykrotne dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jak wiemy, witamina wspomaga leczenie przeziębień i bóli gardła. Czarna porzeczka to również flawonoidy, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykujące. Pektyny, czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie, to oczywiście naturalny zagęstnik. Zagęstnik, który poza tym, że żeluje nasze przetwory, spowalnia wchłanianie niezdrowych tłuszczy i cukru przez nasz organizm. Dlatego też spożycie pektyn jest zbawienne w diecie osób walczących z wysokim cholesterolem oraz zbyt dużym stężeniem glukozy we krwi.

🍏 Pektyna

O właściwościach prozdrowotnych pektyny możecie przeczytać wyżej, a tutaj odpowiem, po co dodawać pektynę do dżemu. W owocach czarnej porzeczki pektyn jest sporo i niektórzy przygotowują dżem bez jej dodatku. Żeby zrobić dżem bez dodatku pektyny, trzeba jednak długo gotować owoce, żeby zredukować ilość soku, wtedy dżem zaczyna nabierać odpowiedniej konsystencji. Niestety długie gotowanie wiąże się z długim czasem spędzonym nad garnkami. Trzeba pilnować, aby dżem się nie przypalił. Jednak dla mnie ważniejszą sprawą jest to, że podczas długiego gotowania tracimy cenne składniki odżywcze i witaminy. Dlatego też stosuję pektynę do przygotowania większości słodkich przetworów. Wyjątkiem jest galaretka z pigwy i powidła śliwkowe, te najlepsze są po długim smażeniu :).

Jeśli do tej pory nie robiliście domowych przetworów ze względu na czas ich produkcji, to zachęcam do zrobienia właśnie z dodatkiem pektyn. Pektyny są już dostępne w sklepach stacjonarnych i internetowych, kupcie większe opakowanie, przyda się do wielu domowych dżemów. Można oczywiście użyć gotowych mieszanek zagęszczających, ale te nie zawsze są o dobrym składzie. Zawierają często dodatki, których nie chcemy mieć w swojej kuchni, ale też narzucają nam ilość użytego cukru.

🍰 Czarna porzeczka - inne przepisy

Próbowaliście może czarną porzeczkę wykorzystać do ciasta? Jej smak jest obłędna w torciku z musem porzeczkowym, to trzeba przygotować! Porzeczka wspaniale komponuje się z puszystymi pączkami lub z sernikiem. Poszukajcie czegoś dla siebie.

  • torcik z czarna porzeczka
    Torcik z czarną porzeczką
  • paczki z czarna porzeczka
    Pączki z czarną porzeczką
  • Bordowy napój z czarnej porzeczki podany na tacy w dzbanku z lodem
    Napój z czarnej porzeczki
  • sernik z czarna porzeczka
    Sernik z czarną porzeczką

📖 Przepis

w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Dżem z czarnej porzeczki

Pyszny domowy dżem z czarnej porzeczki idealny do deserów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 300 g cukru
  • 10 g pektyny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Odstawiamy do wysuszenia.
  • Porzeczki myjemy, oddzielamy od szypułek. Czyste przekładamy do dużego garnka.
    czarne porzeczki w garnku obok cukier i pektyna
  • Stawiamy na średni ogień, mieszamy co chwilę, aby się nie przypaliły. Podczas mieszania możemy je rozgniatać szybciej puszczą sok. Po chwili soku zacznie przybywać. Kiedy owoce zagotują się, zdjąć garnek z ognia.
  • Porzeczki przelać na przecierak lub gęste sito. Przy pomocy pałki lub dużej łyżki przetrzeć owoce.
    czarne porzeczki przecierane na sicie, obok garnek z owocami do przetarcia
  • Uzyskany mus przelać z powrotem do garnka, który stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
  • W czasie, kiedy porzeczki się gotują, mieszamy cukier z pektyną.
    biała miska w której zmieszany jest cukier z pektyną
  • Do gotujących się porzeczek dodajemy cukier z pektyną i szybko mieszamy, całość gotujemy 2 minuty ciągle mieszając.
  • Do przygotowanych słoiczków ostrożnie nakładamy gorący dżem. Natychmiast zakręcamy nakrętki i stawiamy słoiczki na nakrętkach na 5 minut. Po 5 minutach odwracamy słoiczki, po wystygnięciu przenosimy do chłodnego miejsca. Tak przygotowany dżem nie wymaga pasteryzowania, można przechowywać go przez długi czas.
  • krzak czarnej porzeczki z owocami
  • miseczka dżemu z czarnej porzeczki na białym obrusie w czarne kropki w tle słoiczki z dżemem

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    06 sierpnia, 2021 at 7:23 pm

    Poszperałem po olxach,ta maszynka,o której pisałem,to w całości, nie jako przystawka jednak była. Taki prekursor wyciskarki nowomodnej, tyle że z napędem mięśniowym 😉
    Ja się pektyny nie boję, tylko pamiętam, że czarna porzeczka ma jej w sobie już tyle, że produkt finalny ścinał się ( gęstniał) sam z siebie.

    Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    06 sierpnia, 2021 at 2:18 pm

    Sorki-odwrotnie. Wytłoczyny dzióbkiem, sok rynienką z boku

    Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    06 sierpnia, 2021 at 11:35 am

    5 gwiazdek
    A próbowałaś czarną porzeczkę bez pektyny? Owoce mają jej już tyle,że łyżka w słoiku stoi ;).
    Były(są?) dostępne przystawki do maszynki do mielenia, do obróbki porzeczek. Gęsty sok dzióbkiem do miski,a skórki i pestki wychodzą bokiem. I wciąż wystarczy tylko cukier. Albo mało cukru,jak chce się wykorzystać do mięs. A taki pasztet upieczony z cieniutką, chrupiącą porzeczkową skórką 🤤
    Taki creme catalana w wersji niewegetariańskiej 😋

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 sierpnia, 2021 at 4:43 pm

      Tak próbowałam bez pektyny i robiłam to w takiej nowomodnej wyciskarce ślimakowej 😜. Wolę jednak wersję z rozgotowanych i przetartych owoców przez sito. Właściwie tę wersje kochają moje dzieci, ponieważ dżem jest gładziutki, dla mnie może być nawet nieprzecierany. Ten z wyciskarki ma słabszy kolor taki, jak nie z czarnej porzeczki i smak jest odrobinę mniej intensywny. Może z maszynki ręcznej jest troszkę inny? Niestety nie mam takiej przystawki do ręcznej maszynki do mięsa, bo nie mam, maszynki do mięsa 😂 Lubię dżemy krótko gotowane, które zachowują najwięcej smaku owoców i dlatego też w przepisie odrobina pektyny, która pozwala na błyskawiczne przygotowanie dżemu. Naturalna pektyna to samo zdrowie, więc nie ma co się jej bać 😉 Oczywiście można przygotować dżem tylko z dodatkiem cukru i owoców też będzie super, tylko przygotowanie zajmie troszkę więcej czasu 😁
      Taki pasztecik zrobię na pewno, mam jedną fankę pasztetów, która mogłaby jeść go non stop.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.