Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
Strona główna » Indeks przepisów

Bagietka żytnia

Stworzony: 16 paź, 2012 · Zaktualizowany:31 lip, 2020 Anna

bagietka żytnia pokrojona na kromki

Bagietka żytnia, pyszna z wilgotnym sprężystym miąższem. Przepis podpowiada, żeby uformować 8 bagietek, ale możecie zrobić 10 mniejszych lub 5 większych, pozostawiam, to do waszego wyboru. Świetna bagietka na kanapki z serami lub pieczonym mięsem. Pięknie pachnie i jest łatwa do przygotowania. Polecam !

📖 Przepis

bagietka żytnia
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Bagietka żytnia

Czas przygotowania2 godziny godzin 10 minuty minut
Czas gotowania15 minuty minut
Łączny czas2 godziny godzin 25 minuty minut
Rodzaj: Bułki
Kuchnia: Polska
Servings: 8
Author: Anna

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 550 g wody
  • 200 g mąki żytniej
  • 8 g suchych drożdży
  • 16 g miodu
  • 120 g zakwasu żytniego
  • 24 g soli koniecznie morskiej

Instrukcje

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce miksera, kilka minut do połączenia się składników. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Ciasto podzielić na 8 bagietek.
  • Papier do pieczenia obficie podsypać mąką, przełożyć bagietki. Zachować odstępy miedzy bagietkami tak, aby nie zrosły się ze sobą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Bagietki przed pieczeniem można naciąć ostrym nożem, posypać mąką.
  • Piekarnik nagrzać do 250 st C przez około 15 minut.
  • Studzić na kratce. Smacznego!
bagietka żytnia
Bagietka żytnia

Chleb ziołowo czosnkowy

Stworzony: 1 paź, 2012 · Zaktualizowany:4 sie, 2020 Anna

chleb ziołowo czosnkowy

Chleb ziołowo czosnkowy to biały chleb pszenny przygotowany na drożdżach. Chleb jest bardzo miękki i delikatny, niewiarygodnie pięknie pachnie ziołami i czosnkiem. Rewelacyjny do serów i wędlin, ale i z samym masłem smakuje wyśmienicie. Chleb możecie uformować tak, jak zrobiłam to ja, czyli przygotować klasyczny okrągły bochenek. Można też upiec go w dowolnej formie do ciasta, którą należy wcześniej wysmarować olejem i wysypać otrębami. Chleb potrzebuje podczas pieczenia odpowiedniej wilgoci, w tym celu należy wsypać kostki lodu na dno piekarnika. Można też spryskać wnętrze piekarnika wodą. Para sprawi, że wytworzy się odpowiednia wilgoć, a skórka chleba nabierze pięknego rumianego koloru. Gorąco polecam!

kromka białego chleba z pięknymi dziurkami i przyrumienioną skórką

📖 Przepis

chleb ziolowo-czosnkowy
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 1 głosu

Chleb ziołowo czosnkowy

Mięciutki, pachnący przepyszny!
Czas przygotowania1 godzina godzinę 30 minuty minut
Czas gotowania35 minuty minut
Łączny czas2 godziny godzin 5 minuty minut
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Servings: 1
Author: Anna

Składniki

  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 300 ml wody
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki łyżeczki soli morskiej, kamiennej doajcie mniej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub estragonu
  • 1 łyżka oregano lub bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka cukru

Instrukcje

  • Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i 2 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski wlewamy wodę, podrośnięte drożdże i pozostałe składniki (bez ziół) zagniatamy dosyć luźne ciasto, możemy użyć do tego miksera. Pod koniec wyrabiania dodajemy zioła i czosnek. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut, miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą.
  • Następnie ciasto formujemy w kulę, przekładamy na posypaną mąka blachę/tackę do pieczenia, wierzch chleba obficie posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 °C, tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika na jego dno wsypujemy ½ szklanki kostek lodu.
  • Chleb pieczemy 35 - 40 minut. Studzimy bna kratce.
  • Smacznego!
widok chleba z góry na okrągły bochenek

Bułki jogurtowe

Stworzony: 27 wrz, 2012 · Zaktualizowany:5 sie, 2020 Anna

bulki jogurtowe

Bułki jogurtowe z miękkim i puszystym miąższem. Kiedy po upieczeniu stygną, a ich zapach roznosi się po całym domu, trudno powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich bułek naraz! Bułki są tak dobre, że można je jeść bez niczego, choć z odrobiną masła i dżemu są, po prostu fantastyczne. Bułki jogurtowe na sobotnie śniadanie, to najlepszy pomysł, aby najbliższym sprawić pyszną niespodziankę. Ciasto można przygotować wieczorem, przechować je w lodówce, a następnego ranka uformować i upiec. Gorąco polecam!

📖 Przepis

bulki jogurtowe
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 1 głosu

Bułki jogurtowe

Wspaniałe puszyste bułeczki.
Czas przygotowania20 minuty minut
Czas gotowania20 minuty minut
Łączny czas40 minuty minut
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Servings: 12
Author: Anna

Składniki

  • 500 g mąki pszennej dałam tortową
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  • 60 g masła
  • 1 średnie jajko

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
  • sezam ja dałam czarny może być mak do posypania

Instrukcje

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, można zrobić, to używając miksera lub maszyny do pieczenia chleba i tu nastawiamy program na "ciasta rosnące".
  • Jeśli ciasto wyrobiliście ręcznie lub w klasycznym mikserze, należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 12 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układać na posypanej mąka blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 do 40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

Uwagi

Ciasto można zagnieść wieczorem, aby następnego ranka upiec bułeczki na śniadanie.Po wyrobieniu gładkiego ciasta, umieścić je w misce, przykryć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Rano wyjąć ciasto z lodówki podzielić, uformować bulki, od tego momentu postępować jak w powyższym przepisie.
rumiane bułki jogurtowe posypane czarnym sezamem

Bułeczki

Stworzony: 23 wrz, 2012 · Zaktualizowany:5 sie, 2020 Anna

bułeczki

Delikatne bułeczki, które świetne smakują z dżemem, miodem, twarogiem lub żółtym serem. Przepis jest dziecinnie łatwy, a  przygotowanie to sama przyjemność. Ciasto jest elastyczne i pięknie się formuje, przystępując do formowania bułeczek, posmarujcie dłonie oliwą, a ciasto nie będzie się kleiło podczas formowania. Przed wstawieniem do piekarnika możecie pobawić się w ozdabianie i fantazyjnie ponacinać wierzch uzyskując tulipanowy wzór. Maleńkie puszyste pyszności znikają zaraz po upieczeniu w błyskawicznym tempie dzieci i nie tylko one przepadają za nimi! Miłej zabawy i smacznego!

📖 Przepis

buleczki
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Bułeczki

Maleńkie pszenne bułeczki, bardzo smaczne.
Czas przygotowania30 minuty minut
Czas gotowania15 minuty minut
Łączny czas45 minuty minut
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Servings: 16
Author: Anna

Składniki

  • 250 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 średnie jajko
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli

Instrukcje

  • Wszystkie składniki na bułki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wysmarować oliwą i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia może potrwać to około godziny.
  • Następnie dzielimy ciasto na 16 części, formujemy z nich małe okrągłe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi, przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
  • Bułeczki tuż przed naciąć na środku (na krzyż) ostrymi nożyczkami, lub nożem. Posypać mąką przed wstawieniem do piekarnika lub posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • Bułki pieczemy około 15 minut do zarumienienia się bułek.
  • Smacznego!
maleńkie bułeczki z nacięciem w kształcie tulipanka
Bułeczki

Bułki z czosnkiem i oregano

Stworzony: 28 sie, 2012 · Zaktualizowany:21 sie, 2020 Anna

bułki w koszyczku

Bardzo aromatyczne i smaczne bułki z czosnkiem i oregano. Ciasto po upieczeniu jest miękkie i wilgotne. Najważniejszy jednak jest cudowny smak czosnku połączony z aromatem oregano, a wszystko to w maślanej nucie. Moja rada, jeśli będziecie chcieli przygotować je dla 4-osobowej rodziny, zróbcie je z podwójnej porcji. Znikają w błyskawicznym tempie i to bez żadnych dodatków.

bułki w koszyczku
Bulki z czosnkiem i oregano

📖 Przepis

bułki w koszyczku
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Bułki z czosnkiem i oregano

Fantastyczne mięciutkie bułeczki z dodatkiem masła czosnkowego.
Czas przygotowania20 minuty minut
Czas gotowania15 minuty minut
Łączny czas35 minuty minut
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Servings: 12
Author: Anna

Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • 20 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła

Dodatkowo

  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • odrobina soli
  • 1 średnie jajko

Instrukcje

  • Wszystkie składniki suche wymieszać w dużej misce, dodać roztopione masło i mleko, zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
  • Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
  • Po tym czasie ciasto przerobić i podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, mieszamy z masłem i oregano.
  • Kiedy bułki już podrosną, smarujemy rozkłóconym jajkiem, nacinamy ostrym nożem wzdłuż, a w nacięcie nakładamy masło z dodatkami. Masło włożyłam do woreczka foliowego, obcięłam róg woreczka i wcisnęłam masę w nacięcie w bułce.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C, piec przez 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

Uwagi

Dla tych którzy mają maszynę do pieczenia chleba; wszystkie składniki włożyć według kolejności, nastawić program do "ciast rosnących", po wyrośnięciu postępować jak wyżej.
bułeczka na desce obok czosnek i masło
Bułki z czosnkiem i oregano

Batony śniadaniowe na piwie

Stworzony: 4 sie, 2012 · Zaktualizowany:24 kwi, 2021 Anna

Rumiane batony śniadaniowe

Przepyszne batony śniadaniowe, które można zjeść ze wszystkimi dodatkami. Fantastycznie smakują  z dżemem, serem czy szynką. Pieczywo ma w swoim składzie piwo, ale nie czuć go w upieczonych batonach, choć dzięki jego dodatkowi są takie mięciutkie i pięknie wyrastają. Pieczywo po upieczeniu i wystudzeniu można zamrozić. Przepis Sary Lewis z książki 'The bread book'. Polecam!

Puszysty baton śniadaniowy
Batony śniadaniowe na piwie

📖 Przepis

pokrojone w kromki bagietki śniadaniowe
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Batony śniadaniowe na piwie

Czas przygotowania1 godzina godzinę 40 minuty minut
Czas gotowania10 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę 50 minuty minut
Rodzaj: Bułki
Kuchnia: Polska
Servings: 4
Author: Anna

Składniki

  • 425 g mąki pszennej
  • 250 ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Instrukcje

  • Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, dolać miód i oliwę. Następnie wlać piwo i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, pod przykryciem.
  • Kiedy ciasto już podwoiło swoja objętość, należy je jeszcze raz zagnieść Ciasto podzielić na 4 części, uformować z każdej wałek 25 - 30 cm, ja zrobiłam swoje różnej grubości.
  • Ułożyć na blachę posypaną mąką ( zachować odległość między batonami, ponieważ bardzo rosną), pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  • Przed włożeniem do piekarnika można posypać mąką, piec w temperaturze 220°C przez 8 - 10 minut. Studzimy na kratce
  • Smacznego!

Uwagi

Ciast nadaje się do wyrobienia w maszynie do chleba, należ zachować kolejność wkładana produktów. Nastawiamy na program dla ciast rosnących - 'dough' program trwający około 1:35 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i uformować batony, dalej jak w przepisie.
Rumiane batony śniadaniowe
Batony śniadaniowe na piwie

Chleb żytni na piwie

Stworzony: 11 lip, 2012 · Zaktualizowany:29 lis, 2018 Anna

kromki chleba ułożone jedna na drugiej

Chleb żytni na piwie to najbardziej miękki chleb jaki można sobie wyobrazić! Jest to jeden z tych chlebów, który jest świeży przez wiele dni. Pięknie pachnie kminkiem i delikatnie piwem. Przepis pochodzi z książki 'Chleb pieczemy w domu' Beatrice Ojakangas. Smakuje wybornie ze wszystkim dodatkami, ale mi najbardziej smakuje z serami i pysznymi pastami warzywnymi. Spróbujcie koniecznie.

kromki chleba na desce
Chleb żytni na piwie

📖 Przepis

kromki chleba ułożone jedna na drugiej
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
5 z 1 głosu

Chleb żytni na piwie

Bardzo smaczny mięciutki chleb na piwie!
Czas przygotowania15 minuty minut
Czas gotowania30 minuty minut
Łączny czas45 minuty minut
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Servings: 1
Author: Anna

Składniki

  • 7 g suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej szklanka ma 250 ml
  • ¾ szklanki mąki żytniej może być typ 720 lub razowa
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 360 ml piwa
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Instrukcje

  • Do dużej miski wsypać jedną szklankę mąki pszennej, całą mąkę żytnią, drożdże, sól i kminek. W rondlu podgrzać piwo, melasę i olej do temperatury 48 - 54°C. Wlać do suchych składników i miksować na wysokich obrotach, aż ciasto się połączy i będzie gładkie, trwa to około 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto należy przełożyć do wcześniej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy, mała keksówka,i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Piekarnik nagrzać do 175°C. Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać jego wnętrze wodą, kilka pryśnięć. Piec około 30 minut do zarumienienia skórki.
  • Po upieczeniu wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
  • Smacznego!

Uwagi

Rada dla maszynistów.
W przypadku tego chleba użyłam maszyny do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta, sprawdza się bardzo dobrze.
Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże. Nastawić program do 'Ciast rosnących' trwa on ok. 1:30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia i piec.
Chleb zytni na piwie

Jagodzianki klasyczne

Stworzony: 10 lip, 2012 · Zaktualizowany:11 cze, 2020 Anna

jagodzianki klasyczne

Jak je opisać? Bułki pełne jagód w cieniutkiej, leciutkiej i puszystej otoczce z drożdżowego ciasta... Dziś zapraszam na najlepsze jagodzianki klasyczne! Nigdzie nie kupicie takiej jagodzianki, to pewne! Ciasto na jagodzianki pięknie pachnie masełkiem, jest mięciutkie i delikatne. Wierzch możecie tak jak ja posypać grubym cukrem lub polać lukrem. Mniam, mniam w każdej wersji będą wspaniałe.

jagodzianki klasyczne
Jagodzianki klasyczne
[feast_advanced_jump_to]

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 570 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

  • 400 g jagód
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki tartej bułki

Do posmarowania

  • 1 małe jajko +1 łyżka wody
  • gruby cukier do posypania

🔪 Instrukcje

  • Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi, przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier, do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
  • Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia.
  • Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek nałożyć 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej, zlepić dobrze brzegi, uformować wydłużoną bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Żółtko wymieszać z wodą i pomalować wierzch bułeczek, posypać cukrem. Odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piec 15 - 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić. Smacznego!

🎂 To jest proste

Przygotowanie jagodzianek nie jest skomplikowane, koniecznie musicie spróbować zrobić je własnoręcznie i to najlepiej ze świeżych jagód. Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni! Przy przygotowaniu jagodzianek należy pamiętać, żeby bardzo dobrze skleić ciasto, aby farsz nie wypłyną, podczas pieczenia. To jest zawsze największa obawa, żeby właśnie farsz nie wy-pł-ną! Nie przejmujcie się tym, oczywiście może zdarzyć się, że jakaś bułeczka pęknie lub delikatnie przepuści sok z jagód, ale to nie koniec świata ;). Zapewniam, że każda zostanie zjedzona!

📔 Inne przepisy

Mam dla Was kilka innych propozycji z wykorzystaniem jagód. Zerknijcie może coś jeszcze zachęci Was do upieczenia porcji na podwieczorek. Wypróbujcie wspaniałą i bardzo łatwą wersję bez formowania bułeczek, jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.

  • jagodzianki latwe
    Jagodzianki łatwe
  • jagodzianki pyszne
    Jagodzianki pyszne
  • jagodzianki z borowkami
    Jagodzianki z borówkami

📖 Przepis

jagodzianki klasyczne
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Jagodzianki klasyczne

Najlepsze domowe jagodzianki.
Czas przygotowania40 minuty minut
Czas gotowania20 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Servings: 20
Author: Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 570 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych
  • 150 g masła
  • 1 średnie jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ¾ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

  • 400 g jagód
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki tartej bułki

Do posmarowania

  • 1 małe jajko +1 łyżka wody
  • gruby cukier do posypania

Instrukcje

  • Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi, przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier, do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Najlepiej przy pomocy robota kuchennego.
  • Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia.
  • Składniki na nadzienie delikatnie wymieszać, tak aby nie zmiażdżyć jagód.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Ciasto podzielić na 20 części po 50 g każda sztuka. Z każdej uformować placuszek na środek nałożyć 1 dużą łyżkę nadzienia, może być troszkę więcej, zlepić dobrze brzegi, uformować wydłużoną bułeczkę, układać zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jajko wymieszać z wodą i pomalować wierzch bułeczek, posypać cukrem. Odstawić na około 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piec 15 - 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić. Smacznego!

Uwagi

Ciasto będzie dość tłuste, ale nie klejące i takie ma być nie dosypujcie mąki.
Dla tych, którzy mają maszynę do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki umieścić w misce maszyny według kolejności, nastawić program do "Ciast Rosnących". Po skończonym programie należy podzielić na kawałki i postępować jw.
jagodzianki
  • jagodzianki klasyczne
jagodzianki

Bagietka

Stworzony: 26 cze, 2012 · Zaktualizowany:24 kwi, 2021 Anna

cztery długie bagietki z rumianą skórką

Pyszna bagietka przypominająca ciabattę, z tą różnicą, że ciabattę "produkuje się" nawet 20 godzin, a tę bagietkę zrobimy w około 2 godziny. Pyszna chrupiąca skórka i bardzo mięciutki i wilgotny środek. Tego możecie spodziewać się po tym wypieku. Bagietkę po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Oczywiście bagietka musi być szczelnie owinięta folią spożywczą, można też schować ją do woreczka foliowego. Gorąco polecam.

rumiana bagietka
Bagietka

📖 Przepis

chrupiąca rumiana bagietka
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
3,67 z 6 głosów

Bagietka

Domowa mięciutka bagietka z chrupiącą skórką
Czas przygotowania2 godziny godzin
Czas gotowania20 minuty minut
Łączny czas2 godziny godzin 20 minuty minut
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Polska
Servings: 4
Author: Anna

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Instrukcje

  • Mleko zagotować, dodać cukier i masło.
  • Do dużej miski wlać wodę (ja wlałam z kranu filtrowaną, zimną) dolać gorące mleko z masłem i cukrem. Przestudzić chwilkę i dodać drożdże, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól i mieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto będzie bardzo lepkie, ale nie powinno się "rozlewać", jeśli będzie taka potrzeba, to można dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie więcej niż pół szklanki.
  • Drugą miskę należy wysmarować olejem i przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ( u mnie rosło godzinę ) Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką.
  • Na posypany mąka blat bardzo delikatnie wyjmujemy ciasto tak aby, jak najmniej opadło. Dzielimy na cztery części formujemy bagietki (40 cm długości), podsypując mąkę aby ciasto się nie przykleiło do blatu. Delikatnie przekładamy na przygotowaną blachę, posypuje mąką i odstawiam pod przykryciem w cieple miejsce do wyrośnięcia.
  • W czasie, kiedy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 250°C i przygotowujemy spryskiwacz z wodą. Kiedy bagietki już podrosną, spryskujemy ścianki piekarnika około 8 razy wodą ze spryskiwacza i wstawiamy je do pieczenia.
  • Po 3 minutach ponownie spryskuję 4 razy, woda może prysnąć na bagietki, będą miały lepszą skórkę. Po 10 minutach od wstawienia zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy ok. 10 minut do momentu, kiedy zrobią się rumiane.
  • Smacznego!
długie chrupiące bagietki
Bagietka

Tygrysie bułeczki

Stworzony: 8 maj, 2012 · Zaktualizowany:1 lut, 2019 Anna

Tygrysie buleczki - czyli to co tygrysy lubia najbardziej

Te bułki nie tylko fajnie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie! Ta ich chrupiąca skórka jest bardzo smaczna i pięknie wygląda. Tygrysi wzór na skórce bułek zachęci każdego do ich spróbowania. Dzisiejszą skórkę przygotowałam tylko z dodatkiem soli, ale możecie zrobić ją w wersji pikantnej wystarcz dodać do niej odrobinę pikantnej papryki lub pieprzu cayenne. Bułeczki w wersji pikantnej, będą idealne do zimnego piwa i patery serów. Inną bardzo smaczną opcją jest słodka skórka również wyśmienita z dodatkiem cukru muscovado lub miodu, cynamonu lub wanilii... Możliwości jest wiele, bawcie się i zajadajcie tygrysimi bułeczkami.

📖 Przepis

Tygrysie buleczki - czyli to co tygrysy lubia najbardziej
Wydrukuj przepis Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Bądź pierwszy!

Tygrysie bułeczki - czyli to co tygrysy lubią najbardziej

Czas przygotowania30 minuty minut
Czas gotowania30 minuty minut
Łączny czas1 godzina godzinę
Rodzaj: Pieczywo
Kuchnia: Międzynarodowa
Servings: 10
Author: Anna

Składniki

Składniki na bułki

  • 400 g mąki pszennej
  • 60 ml ciepłej wody
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 8 g świeżych
  • 1 ½ łyżeczki soli

Składniki na skórkę

  • 120 g mąki ryżowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 120 g ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Instrukcje

  • Mleko i wodę delikatnie podgrzać. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypać do miski dodać mleko, wodę, oliwę wymieszać. Następnie wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i zagnieść dość miękkie ciasto. Ciasto umieścić w misce, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Następnie ciasto podzielić na dziesięć części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na papierze do pieczenia posypanym mąką, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
  • W między czasie przygotować ciasto na skórkę.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce i zostawić na ok.15 min. pasta ryżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach, konsystencją przypominać powinna mokry piasek na plaży 🙂
  • Gdy bułeczki trochę podrosną smaruję je dość grubo przygotowaną pastą (boki i wierzch) i pozostawiam na ok. 20 - 30 min do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C, piec przez około 30 min.
  • Studzić na kratce, a potem jeść i jeść i...
  • Smacznego!
Tygrysie bułeczki - czyli to co tygrysy lubią najbardziej
  • « Poprzednia strona
  • 1
  • 2
  • 3

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required